ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Joseph Hart vreesde eerder al dat we niet klaar zijn voor de toekomst en geeft vandaag wederom zijn visie hierover.

Beste lezer, in mijn laatste boodschap (‘Hebben we een toekomstvisie?’) vermeldde ik verscheidene aandachtsgebieden die van belang zijn voor ons om de toekomst tegemoet te treden. We moeten projecten opstellen van elk van deze aandachtsgebieden om in aanmerking te komen voor financiering vanuit het Europees Ontwikkelingsfonds (EOF) of om technische bijstand te vragen voor een meer effectieve openbare dienstverlening en overheidsbeleid.

Hier volgen enkele suggesties: ontwikkeling van ons  human capital, optimalisering van ons lucht- en zeehaven, behoud en ontwikkeling van ons cultureel erfgoed en hoe onze natuurlijke omgeving aan te wenden voor duurzame en betaalbare energievoorziening. Er zijn veel meer gebieden die in goed gestructureerde projecten aangeboden moeten worden. Het menselijk aspect is van doorslaggevend belang voor de ontwikkeling van het land. Wat ik nu ga zeggen is niet leuk, maar soms moet de waarheid duidelijk vermeld worden.

In 2003 is er een onderzoek gedaan ten behoeve van armoedebestrijding over werkgelegenheid en werkloosheid. De conclusie was dat de grootste oorzaak niet het gebrek aan arbeidsplaatsen was, maar de bereidwilligheid om te werken:

– De werkloze is bereid schoonmaakwerk te doen op een kantoor, maar niet in een huis, de tuin, op straat of een magazijn.
– Er is een voorkeur voor werkloosheidsuitkering vanwege de bijkomende voordelen van vrije medische zorg, subsidie voor huur, water en elektra en een gegarandeerd minimumloon, terwijl men hier en daar kan bijverdienen.
– Werkgevers nemen liever buitenlanders in dienst omdat zij een betere werkdiscipline hebben, productiever en meer proactief zijn en een positievere werkhouding hebben.

Deze opsomming is bedroevend, vooral wanneer we een hardwerkende en productieve bevolking nodig hebben om te kunnen concurreren. Zolang deze mentaliteit niet verandert, zal de werkloosheid hoog blijven en zal men zijn toevlucht nemen tot de uitkering en criminaliteit. De enige manier om dit verschijnsel te bestrijden is verplichte vorming en bijscholing. Alle werklozen en dropouts moeten geregistreerd worden. Deelname is de voorwaarde voor het verkrijgen van steun. We moeten de beste leerkrachten hiervoor gebruiken, want de opdracht is zeer moeilijk! En ook absoluut noodzakelijk! Denk na: het is goedkoper preventief te werk te gaan dan 300 gulden per dag te betalen voor elke gevangene!

Het is belangrijk dat wij dit probleem zo snel mogelijk aanpakken indien wij ons land willen ontwikkelen om meer investeerders te krijgen en om te voorkomen dat er nog meer van onze mensen emigreren. Dit is alleen mogelijk met een beleid dat toegespitst is op vorming, en met voldoende financiële steun van het EOF.

Positieve punten: er zijn verschillende organisaties die zich bekommeren om vorming, terwijl de overheid ook enkele heel positieve initiatieven heeft genomen. Maar we moeten nog ontzettend veel doen om deze golf van werkloosheid, dropouts en misdaad te controleren en om een meer proactieve werkhouding te scheppen.

7 reacties op “Ingezonden: ‘Hebben we een visie voor de toekomst’ (2)”

 1. Antonio is en blijft de naieve antilliaan, die wil blijven geloven in zijn leiders.
  Wanneer gaan de mensen eens inzien dat de hele politiek corrupt is.
  Dat ze allemaal de politiek in zijn gegaan om zichzelf te verrijken en betaald worden door de maffia figuren en de zwarte elite van het eiland.
  Geen enkele partij is zuiver.
  op dit moment zijn de MFK en de MAN de grootste boeven.
  De rest doet ook mee, maar proberen er soms nog iets goeds van te maken.
  Wiels was in 2010 tot 2012 samen met Schotte zeker ook corrupt.
  volgens Zorro had hij 900.000 dollar op zijn rekening staan?
  als dat waar is, dan is het bewijs geleverd.
  van zijn salaris kan dit nooit gespaard zijn.
  hij kwam uit een arm gezin, dus georven kan het ook niet zijn.
  en waarom stond het geld in miami?
  omdat het zwart geld was?

  tegen antonio zou ik willen zeggen, stop er eens mee je eigen volk zo op te hemelen.
  Ze zijn al 40 jaar aan de macht en hebben er een sooitje van gemaakt.
  het volk wordt bewust dom gehouden als stemvee voor de maffia partijen.
  voor 100 NAf heb je hun stem.

 2. Uiteindelijk komt, ondanks al het gepraat over duurzaamheid, het geld toch weer ergens anders vandaan (Europa, Investeerders, Nederland) . Handje ophouden is een volkssport in deze streken. Zie het kolderieke stuk over herstelbetalingen. Allemaal met dollartekens in de ogen. Net zo reëel als de gedroomde Curaçaose olie en aardgas.

 3. @ Antonio. Toen Helmin Wiels wel degelijk de harde naakte waarheid sprak, viel iedereen over hem heen.

  Je moet bedoelen zijn valse beschuldigingen en wie hij allemaal in de gevangenis zou brengen. Of bedoel je de verzwegen 900.000 US dollars op zijn bankrekening in Miami? Hij was geen haar beter dan de rest. Laten we hem doodzwijgen, want er zijn duizenden burgers op ons eiland, die meer dan hij onbaatzuchtig hebben gepresteerd en meer dan een straatnaam hebben verdiend.

 4. Beste Antonio,

  Je wilt me toch niet gaan vertellen dat Wiels niet corrupt was of wel soms ?

  De man had leuke woorden, maar was tot op het bot corrupt. Maar hij wist ook dat je het volk stil kon houden door de vinger naar anderen te wijzen en dat deed hij dan ook, maar ondertussen vulde hij vrolijk zijn zakken.

 5. Nou, hier kan ik kort over zijn, er is helemaal geen visie. Er zijn geen visonairs op Korsóu. En als ze er al zijn houden ze hun lippen stijf op elkaar.
  Toen Helmin Wiels wel degelijk de harde naakte waarheid sprak, viel iedereen over hem heen. Bovendien had Wiels bij verschillende gelegenheden bekend gemaakt dat hij op Curaçao een shockeffect teweeg wilde brengen.
  Wel wel, zeker hier op dit forum, met name dezelfden die nu schrijven dat niemand het aandurft mekaar op wangedrag aan te spreken, hadden de pesthekel aan H.Wiels, dat juist omdat hij het wél aandurfde om letterlijk iedereen aan te spreken op wan/corrupt gedrag. Tot mijn verbazing praten velen die vóór Wiels overlijden vonden dat zijn optreden niet deugde, de man iedere dag na.
  Verbazingwekkend natuurlijk.

 6. Zolang we nog steeds excuses blijven verzinnen voor misfits hoeven we geen verbetering te verwachten.
  Men durft werkelijk niemand aan te spreken op zijn/ haar wangedrag, want we zouden ze wel eens ‘pijn’ kunnen doen. Het is niet aardig om iemand de waarheid te vertellen.
  Hier op CUracao zijn we gewend om minimale prestatie te leveren en maximaal betaald te worden…………….de politici bewijzen dat continu.

  Alleen een shock therapie kan uitkomst brengen, maar ja, daar heb je lef voor nodig en dat hebben we ook niet.

  Simpel gezegd: ‘we zijn een land van losers, waar we continu de drempel lager en lager leggen, maar deze toch keer op keer niet kunnen halen. En dan zijn we nog trots ook !

 7. Beste Jopie, ik zeg het maar weer: met onwillige honden is het moeilijk hazen vangen. Misschien heel misschien kan dit omgebogen worden, als wij nu eens een regering krijgen die doet wat ze beloven en beloven dat ze iets doen.