• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

José JardimCURAÇAO – Met het opheffen van de aanwijzing is het hele proces nog niet voltooid, dat zegt minister van Financiën José Jardim. “Het stabiliseren van de overheidsfinanciën is een intensief proces, maar er zijn nu belangrijke stappen in die richting gezet. Dat meldt Radio Hoyer 2.

Het streven van het kabinet is om het proces verder te bestendigen”, aldus Jardim.

Aanwijzing
Curaçao voldoet volgens het College financieel toezicht (Cft) aan alle onderdelen van de aanwijzing. “Het Cft heeft de Rijksministerraad daarover gisteren geïnformeerd”, zo verklaart Cft voorzitter Age Bakker. In juli 2012 kreeg Curaçao een aanwijzing aan zijn broek van de Rijksministerraad. De begroting moest in overeenstemming met de Rijkswet financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten worden gebracht. Curaçao heeft volgens het Cft alle onderdelen afgerond, waarmee “de overheidsfinanciën in stabieler vaarwater zijn gekomen”, aldus Bakker.

Vacaturestop
De vacaturestop en compensatie van tekorten uit de voorgaande jaren werd sinds april vorig jaar als enige nog getoetst door het Cft. Aan de andere onderdelen voldeed Curaçao sinds dat moment. Volgens Jardim heeft de regering intussen besloten de vacaturestop te handhaven. “Die blijft gehandhaafd totdat de noodzakelijke hervormingen in het ambtenarenapparaat zijn doorgevoerd”, zegt hij.

Overheidsvennootschappen
In haar halfjaarrapportage signaleert het Cft dat de risico’s met betrekking tot overheidsvennootschappen nog steeds groot zijn. Het Cft vindt transparantie en tijdige verantwoording van groot belang. Jardim denkt dat het erg moeilijk is om dit aan te pakken. “Je hebt niet één formule voor alle overheids nv’s”, aldus Jardim. Het probleem van tijdige verantwoording heeft te maken met alle instellingen die direct of indirect met de overheid te maken hebben. “We moeten er als regering op staan dat dit tijdig gebeurt”, aldus de minister.

José Jardim in gesprek met Rick Hart.

4 reacties op “Jardim: ‘Proces nog niet voltooid’”

 1. @Elton, zegt ook genoeg over de partijen die met Jamaloodin wilde samenwerkte en hier niets tegen wilde doen..

 2. Alle respect voor Jardim, die zonder uiterlijk vertoon zoals zijn voorganger Jamaloodin (met zijn zigeunerkoningpakken en wapenarsenaal) op een rustige wijze de financien van het eiland weer op orde heeft gekregen na de rampzalige 2 jaar Schotte,

  Jardim straalt ook integriteit uit, wat een verschil met Jamaloodin die meer schulden had dan een middelgrote Afrikaanse bananenrepubliek en wekelijks een privereis als dienstreis verantwoordde.

 3. Het stabiliseren van overheidsfinanciën is een kwestie van WILLEN.

  Zolang de wil ontbreekt om minder uit te geven dan dat er binnenkomt valt er niets te stabiliseren.

 4. Misschien een idee om de jaarrekeningen van 2010-2012 ook openbaar te maken. en alle ministers en min pres die op reisjes waren die niet van te voren waren goedgekeurd om ze dit te laten terug betalen