• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

superrhibCURAÇAO – “Op volle toeren scheurde de boot vlak langs de hoofden van enkele zwemmers bij Cas Abou,” vertelt een geschrokken strandganger. Ze belde gelijk de Kustwacht om dit door te geven, maar kreeg te horen dat ze zelf de kapitein moest aanspreken. Dat schrijft Caribisch Netwerk

“We moeten in zo’n geval zelf in de buurt zijn, anders is het gewoon een verhaal van iemand die iets heeft gezien”, vertelt jurist bij de Kustwacht Cynthia de Veere. Alleen als er vaker meldingen binnenkomen over één gebied, worden er patrouilles ingezet.

Luister naar Elisa Koek in gesprek met Cynthia de Veere

Overvaren
Op Curaçao zijn al meerdere keren zwemmers en snorkelaars overvaren en onlangs raakte bij Jan Thiel weer een snorkelaar gewond door de schroef van een speedboot. Wie hier precies schuld heeft, blijkt vaak moeilijk te bepalen.

Vaargedrag
“Boten moeten 50 meter afstand houden van snorkelaars en hun vaargedrag aanpassen in een gebied waar het aannemelijk is dat mensen zwemmen”, vertelt De Veere. Hoe zo’n gebied wordt aangeduid, blijft vaag. “Meestal wordt dit gebied afgebakend door een boei of staat het aangegeven. In het geval van waterscooters is dit duidelijker: waar mensen zwemmen is het water lichtblauw en een boot moet in het donkerblauwe deel blijven.”

Gevaarlijke dingen
Selvyn Ignacio vaart bijna wekelijks met zijn boot door de binnenwateren en ziet vaak gevaarlijke dingen gebeuren. “Op sommige plekken is het water een paar meter van de kust al diep en dus donkerblauw. Zwemmers denken hier niet over na, omdat het dicht bij de kust is. Boten letten ook weinig op de kleur van het water en scheuren door, vlak langs de kustlijn. De regels zijn vooral voor mensen die niet gewend zijn hier te varen erg onduidelijk. Ook is het heel moeilijk om deze mensen op heterdaad te betrappen. De Kustwacht moet net op het juiste moment voorbijkomen.”

Eén boot
Om boten in de gaten te houden en eventuele overtredingen op te merken, voert de Kustwacht patrouilles uit. Maar de Haveninspectie heeft officieel de taak toezicht te houden op de binnenwateren van Curaçao. Dit toezicht is maar beperkt mogelijk: de inspectie is namelijk uitgerust met slechts één boot.

‘Weinig controle’
“We werken samen met de Kustwacht”, vertelt haven veiligheidsinspecteur Russel Henriquez. “We voeren zelf controles uit, maar één boot voldoet niet om het toezicht goed te handhaven. Zonder de Kustwacht zouden we het niet redden. Ik krijg vaak tips van de Kustwacht en soms kom ik erbij om een proces verbaal op te maken. Dit wordt verder afgehandeld door het Openbaar Ministerie.”

Meer patrouilles
Henriquez is blij met de samenwerking, maar vindt dat het beleid beter kan. “Eén boot is eigenlijk niet genoeg voor de Haveninspectie, er zou juist meer controle moeten zijn op het binnenwater. Er gebeuren nog teveel ongelukken en de enige manier om dit tegen te gaan is door meer zichtbare autoriteiten op het water: meer patrouilles dus.”

Meerdere getuigen
De tip van de strandganger bij Cas Abou is volgens Henriquez niet genoeg om een proces verbaal op te maken. “Als je echt een zaak begint, is één getuige geen getuige. Er moeten minstens twee of drie mensen willen getuigen en de meesten staan hier niet om te springen. Mensen zijn bang, want het is een klein eiland.”

Foto: Kustwacht

10 reacties op “Minimale controle op gevaarlijke situaties langs de kust”

 1. Ondermeer deze problematiek is al in 1995 meegenomen in het ontwerp van een nieuw onderwaterpark voor Curacao (als deel van het toenmalige, door de EEG gefinancierde, Dive Improvement Programme van het CTB). Het probleem met het gebruik van de kustwateren is niet alleen veiligheid, maar ook de verdere omgang met de natuurlijke hulpbronnen. Een marien park, met een goed uitgerust rangersteam, is een essentieel instrument voor het in goede banen leiden van het gebruik van de kustwateren in haar totaliteit (vergelijk met Bonaire Marine Park). In 1996 lag er al een concept wet op tafel die deze zaak moest gaan regelen, ook de financiële kant van de zaak (voor de aanleg en ONDERHOUD van boeien, merktekens, patrouilles etc.). Anno 2014 heeft Curacao echter nog steeds geen juridisch vastgelegd Onderwaterpark. Waarom niet? Er is altijd wel weer een politieke reden gevonden om daar niet aan te werken. We moeten ons diep schamen!

 2. Maandag op Lagun ook stel of 5 jetski’s die de baai van Lagun met volle vaart binnenscheuren tot verder dan halverwege een bocht maken en vervolgens weer wegvliegen….weet je hoe smal het daar is en druk met snorkelaars, kinderen etc..? Ik stond van bovenaf met verbazing te kijken.. Gelukkig geen ongeluk….maar ik was blij dat ik en mijn kids toen niet in het water waren..

 3. Ach ja, wedden dat het weer zo’n domoor is die te ver uit de kust aan het snorkelen is, en in het donker blauwe water probeert iets te zien??

 4. Voor een land die het moet hebben van de zon en strand toerisme vind ik dat et bar weinig wordt gedaan om de veiligheid van de strandgebruikers te waarborgen.
  Begin zoals Edgar het aangeeft met een boeienlijn. Plaats camera’s bij de drukbezette baaien, want daar is the place to be met je snelle vaartuig. Ik zal het maar niet hebben over een vaarbewijs met niet alleen theorie, maar ook praktijkexamen. Verhuurders van boten mogen geen boten, jetskies, ripboten verhuren als men niet beschikt over de juiste papieren. Zolang er daar bij de overheid geen visie aanwezig is over hoe nu verder met het eiland zullen dit soort zaken blijven bestaan. Hoe zo een boot. Wanneer ik de zee op gaat kom ik ze altijd tegen. Dat is op open zee. We hebben ook nog territoriale wateren die beschermt moeten worden. Een overtreding begaan, boot gelijk innemen. Of het nou van een verhuurbedrijf is of niet.

 5. The Devil made them do it!

 6. Normaal gezien als je een vaarbewijs haalt krijg je ook mee dat je 50 meter in het donker blauwe moet varen en ook 50 meter van de rood/witte vlag die de meeste duikers meenemen tijden hun duik. Regelmatig wordt deze vlag gebruikt als keerpunt door jetski`s en soms proberen ze die ook vast te grijpen. Er is zelfs een toeristenboot en zonder naam te noemen. het is een catamaran typen en ligt in de buurt van seaquarium, die gewoon over deze vlaggen overvaart. Het is bulshit dat er gezegd wordt dat er meer getuigen moeten zijn om te kunnen optreden. Er zijn zelfs foto`s genomen door toeristen die in handen zijn van justitie. Wat doen zij. Niks nada.

 7. Boeilijn laten plaatsen.Hoe lang moeten we nog hierover praten!Kijk naar ons buureiland aruba die heeft langs de beach nij de drukke hotels een boielijn geplaatst.
  Aub verantwoordelijke minister neem je verantwoording NU voor het te laat is!!

 8. @ Roadrunner
  Weet jij of de boot te dicht bij de kust was, of was het de zwemmer die te ver uit de kust
  was? Wie moet dan aangepakt worden?

  @Edgar heeft tenminste een gedegen oplossing

 9. De oplossing is zeer eenvoudig, doch niemand schijnt daar aan te willen. Gewoon de oplossing van Frankrijk, Italië en andere landen overnemen.

  Boeienlijn in het water voor het strand, daarbinnen alleen voor zwemmers, daarbuiten is voor boten. Wil een boot naar de kust dan onder een hoek van 90 graden en wel in een afgebakend stuk water.

  Hoe moeilijk kan het zijn ?

  Maar ja, een boeienlijn kost geld en dat hebben we er niet voor over.

 10. Waarom leggen we altijd de schuld aan de orde handhaver? Als er maar 1 boot is dan kan de aso lekker zijn gang gaan.. en als er een ongeluk gebeurt wast iedereen zijn handen in onschuld. Hoeveel agenten je ook op straat hebt een geval van Nelson dos Santos die een auto leent en rondrijdt zonder rijbewijs kan je niet voorkomen ook als er 100 man op straat rondloopt.. Zowiezo de veroorzakers hard aanpakken en meteen aanpakken!