• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

politielichtenCURAÇAO – De politie maakte deze week bekend dat er zeventien arrestaties zijn verricht tijdens de Marcha di Despedida. Versgeperst.com sprak met omstanders en één van de arrestanten. “Een aantal agenten waren het met mij eens en vonden mijn arrestatie ongegrond.” Hij werd echter toch het zwijgen opgelegd.

De 27-jarige man werd hardhandig beetgepakt door een agent, terwijl hij achter de dranghekken stond. Hij kreeg daarbij niet te horen welk delict hij gepleegd had, maar werd wel in de boeien geslagen en afgevoerd.

Feestsfeer
De feestsfeer zat er aanvankelijk goed in bij Hanchi Polar. In afwachting van de carnavalsstoet werd er gedanst en gelachen. Het was echter snel uit met de pret toen een vrouw het hek opende om een foto te maken met kennissen die voorbij liepen. Ze werd tegen de grond gewerkt door meerdere agenten en geboeid afgevoerd, volgens omstanders op onbehouwen wijze. De sfeer sloeg om. Omstanders verklaarden tegenover Versgeperst.com dat ze niet begrepen waarom het op deze manier moest. “Een waarschuwing was afdoende geweest. Ze wilde alleen een foto maken”, stelde een getuige.

Onbegrip
Het onbegrip werd gedeeld door meerdere omstanders. “Door het groffe optreden ontaarde het feest in een chaos. De meeste toeschouwers vroegen meerdere keren aan de agenten waarom de jongedame zo grof tegen de grond werd gewerkt”, zegt de getuige. “Toen zij geen antwoord kregen gooide iemand met ijs richting de agenten. Aangezien we ook nat werden, was het duidelijk dat gegooid werd door iemand die op de stellage stond. Wij stonden zelf net achter een dranghek.”

Tweede aanhouding
Een kennis van de gearresteerde vrouw vroeg ook om uitleg van een agent. Antwoord kreeg hij echter niet. “Ik uitte me over de situatie. Ik was boos en drukte mijn gevoel van onbegrip uit. Dit was echter niet direct aan een agent gericht, maar slechts over de situatie”, zegt hij tegenover Versgeperst.com. Toch werd hij volgens hemzelf hardhandig uit de menigte gehaald. Een omstander bevestigt zijn verhaal: “Hij stond achter het dranghek en vormde dus geen bedreiging, toch besloot een van de agenten het hek te openen om hem vervolgens in de boeien te slaan en af te voeren”. Toen de man daarop vroeg waarom hij precies werd aangehouden, zei de agent: ‘Je houdt nu je mond en gaat mee’.”

Oneens
Een toeschouwer verklaarde dat er ook onbegrip en onduidelijkheid heerste onder de agenten. Twee agenten liepen op hun collega af die de aanhouding verrichtte. “Waarom neem je hem mee? Hij heeft niets gedaan”, zei een van de agenten, aldus enkele ooggetuigen. De agent herkende de arrestant en maakte duidelijk kenbaar dat hij niet achter de situatie stond. “Je wordt zo vrijgelaten, blijf kalm. Je hebt niets gedaan”, zei de agent volgens de arrestant. De aangehouden man liep daarna mee naar de politiewagen: “Ik vroeg nogmaals naar mijn reden tot aanhouding maar kreeg wederom geen reactie, waarop ik besloot zijn naam te vragen. De agent gaf zijn achternaam en zei: “Je mag doen wat je wil!”

Politiebureau
Bij aankomst op het politiebureau te Rio Canario werden zijn handboeien afgedaan en werd hij voorgeleid aan een hulpofficier. “Ik vertelde hem dat ik nog steeds niet op de hoogte was gebracht over het strafbaar feit dat ik gepleegd zou hebben. Ook hebben de agenten mij niet geïnformeerd over mijn rechten als arrestant. Ik werd zonder reden meegenomen”. Op het bureau kreeg hij te horen wat zijn rechten waren en wat het vergrijp was waarvoor hij was aangehouden. Hij zou een politieagent hebben beledigd en geen instructies hebben opgevolgd. “Ik verklaarde tegenover de hulpofficier dat ik me slechts uitdrukte over de situatie, maar absoluut geen directe belediging richting een persoon heb geuit. Voor zover ik weet, is het uiten van mijn mening geen strafbaar feit.”

Vriendelijk
Na tien minuten in een politiecel te hebben gezeten werd hij door twee vriendelijke rechercheurs per auto naar een ander kantoor op het Rio Canario-terrein gebracht. “Ze boden me een glaasje water aan en moesten een aantal formele stappen met mij doorlopen. Ik kreeg hier eindelijk het gevoel dat ik gehoord werd. De rechercheur vroeg na mijn uitgebreide uitleg of ik uit Nederland kwam, waarop ik antwoordde dat ik sinds enkele maanden terug ben gekeerd naar Curaçao”. De rechercheur gaf aan dit op te merken. “Je bent goed op de hoogte van je rechten, vandaar mijn vraag.  Nu ik je verhaal zo hoor, gaan we ervoor zorgen dat je zo snel mogelijk weer naar huis mag”, zei hij tegen me.”

Foto
Voordat hij zijn in beslag genomen bezittingen terugkreeg, zei de rechercheur hem de hulpofficier te bedanken dat hij weg mocht. De hulpofficier beantwoordde zijn dankwoord vervolgens met: “Volgende keer hou je je mening voor je, want je ziet wat er kan gebeuren!” De man kon zijn oren niet geloven, stelt hij. Ik zei dat ik vrij was om mijn mening te uiten zolang ik niemand direct beledigde. De rechercheurs die hem eerder zo vriendelijk hadden bejegend stelde hem vervolgens gerust. Ze schudden handen en net voordat hij het politiebureau uitliep, zei de rechercheur: “Ga lekker een biertje drinken met je vrienden, dit was niet nodig”. Dit werd naar de smaak van de arrestant iets te laat opgemerkt: enkele dagen later publiceerde een dagblad een foto van zijn arrestatie.

Reactie
In een reactie laat politiewoordvoerder Reginald Huggins weten dat personen die naar eigen zeggen niet naar behoren zijn behandeld tijdens een arrestatie, dit kunnen melden bij het Bureau Interne Zaken. “De politie handelt dit zelf af en niet de media.”

21 reacties op “‘Politie grof en onredelijk tijdens Marcha di Despedida’”

 1. Niemand staat boven de Wet. Op de Dag Des Oordeels kun je alleen boven of onder gaan, dan geen excuses meer, dan is het te laat. Nu is het de tijd, niet dan, dan is het te laat.

 2. De lange arm van de Wet.

 3. Zou willen dat deze agenten ook zo stoer zijn bv in het weekend op Salinja als bepaalde figuren aan het feveren zijn..

 4. EDGAR. Aangezien stress de niet-specifieke reactie van het lichaam is op iedere eis die eraan gesteld wordt, is iedereen altijd aan enige stress onderhevig. Jij ook, ik ook, en iedereen trouwens.Terwijl acute stress tijdelijk is, is chronische stress langdurig. En deze agent had acute stress, wat ook een rol speelt bij ieder normaal mens. Er zijn verschillende soorten van stress. Té veel lawaai kan ook bijdragen tot stress, wat deze agent (misschien??) mee te maken had die dag. Niet alle aanpassingen kunnen de potentieel schadelijke stress uitbannen. No sir. Bedenk ook EDGAR, dat iemands lichaam op stress vaak de „vecht” of de “vlucht”-reactie vertoont; het lichaam is voorbereid op actie. Niet iedereen HOORT stress bestendig te zijn zoals jouw mening is, maar wél kan iemand de biochemische effecten van stress tegengaan en het gezonde evenwicht van zijn lichaam herstellen. En zelfs dat kan niet iedereen. Niet iedereen kan afgeleid worden van de fysieke en emotionele oorzaken van stress Edgar, Een tekort aan slaap bijvoorbeeld betekent al stress voor de geest en lichaam. Misschien was dit de oorzaak voor deze agent. Stress bewerkt fysieke veranderingen in het lichaam. Slaap geeft het lichaam de gelegenheid zichzelf te repareren, en de biochemische evenwicht te herstellen. Misschien is dit de oorzaak wat deze meneer heeft gemist in die carnavals dagen. Minder slaap zorgt ervoor dus dat iemand ook minder goed kan functioneren. Eén van de vele manieren om stress te bestrijden is, een andere houding aan te nemen tegenover verschillende gebeurtenissen. Want er zijn verschillende soorten stress. Het zou zeer onrealistisch zijn om te denken dat iemand stress kan vermijden. And last but not least Edgar, ongeacht hoe wij leven of hoe voortreffelijk onze instelling is,er zullen zich altijd dingen blijven voordoen die de mens schadelijke stress kunnen blijven bezorgen. bezorgen.

 5. Op Curacao…

  Curacao Is geen Vlieland.
  Die jongens hebben 2 taken.
  Respect. En respetta me..
  Is iets.
  En ja als je z’n naam weet je waar hij of zij woont.
  En je een dag later weet je wie zijn famillie is.
  Dat betekend dat Korps moet beschermen.
  Doen ze dat niet.
  Dan word het nooit niks,.

  Dus korps moet opvoeden.
  En beschermen.
  En zuiver zijn.

 6. @ Roberto,

  Helaas is het altijd zo geweest dat, wanneer je echt helemaal nergens toe diende, je nog altijd bij de politie terecht kon oftewel wat daar binnenliep blonk (en blinkt) niet echt uit op het vlak van intelligentie.
  De politie is er ‘to serve en protect’ (zoals de slogan zo mooi stelt), maar is er ook om de wetten te handhaven. Dan is het natuurlijk wel handig dat de dames en heren agenten de wetten WEL kennen.
  Helaas schort er nogal veel aan de opleiding (ook in veel andere landen) en krijgt de burger te maken met incompetente politie beambten. Die weigeren natuurlijk toe te geven dat ze de wetten niet kennen en gaan maar over op intimidatie oftewel ‘ik bepaal want ik ben agent’.
  De burger wordt daar het slachtoffer van en de criminelen lachen zich een slag in de rondte, want zij profiteren juist van de vele fouten die de agenten maken.

  Het vreemde is dat het gebrek aan kennis bij de agenten, over de gehele wereld, wordt geaccepteerd als een vaststaand feit, waar men kennelijk niets aan wil of kan doen.
  Van de week was er nog een akkefietje met een agent op Vlieland die journalisten hinderde hun werk te doen. Dat is daarna ruim bemeten in de pers, op het internet en de politie heeft inmiddels excuses aangeboden.
  Daarmee is voor hen de kous af, echter………..over een week of wat gaat de volgende agent weer de fout in, want de oorzaak wordt immers niet weggenomen, nl……….HET GEBREK AAN KENNIS.

  Het gebeuren bij de carnavals parade is ook zo’n geval. Natuurlijk zijn er daar ook echte radbrakers aangehouden, maar het gebrek aan training van de agenten werd wel pijnlijk duidelijk.
  I.p.v. de situatie te de-escaleren trad de politie veelal escalerend op en daar zij daarzelf niet mee om kunnen gaan (a.g.v. gebrek aan kennis) zijn er dus diverse aanhoudingen geweest van personen die niets hadden gedaan.

  Nu praat Roberto over stress etc bij de agent, dat die daardoor de fout in is gegaan en dit zou een excuus mogen zijn tot wangedrag.
  Beste Roberto, een agent HOORT juist stress bestendig te zijn, HOORT te kunnen functioneren in onoverzichtelijke situaties, daar is hij immers agent voor en daar behoort hij op getraind te worden.
  Dokters moeten in staat zijn om onder stress patienten te behandelen, een brandweerman moet bij een fikse brand zijn hoofd koelhouden en de brand correct aan te pakken, een piloot hoort een vliegtuig (bij een emergency) netjes en heelhuids aan de grond te zetten etc etc.
  Op die stress bestendigheid hoort het personeel geslecteerd, getraind en gecontroleerd te worden. Het is geen baan die zomaar iedereen even kan doen. De gemeenschap hoeft ook geen lage standaard te accepteren, dan kunnen we net zo goed eigen rechter gaan spelen.

  Bovendien: Zero tolerance is geen vrijbrief tot een politie staat, Zero tolerance houdt in dat je geen OVERTREDINGEN zult accepteren. Een mening uiten, een foto maken etc is geen overtreding en dat horen agenten gewoon te weten. Weten ze dat niet dan mogen we de leiding daar op aanspreken.

  Er bestaat geen vrijfbrief voor agenten om maar te doen en te laten wat ze willen, doch helaas denken velen dat het wel zo is.

  Taak voor de minister dus.

 7. Ik zal het voorzichtig uitdrukken om geen aanstoot aan te geven in deze zaak. Maar, vergeet niet de eenvoudig erkentelijkheid tot uitdrukking te brengen voor enkele facetten van het nuttige werk dat door de politie wordt verricht om de orde te handhaven en vooral te voorzien in andere noodzakelijke diensten. Burgers moeten ook begrip tonen voor de moeilijke taak die de politie heeft om te proberen een mate van orde te handhaven in deze chaotische wereld, dus overal, ook op Curacao. Orde en respect bijbrengen is een van de grootste uitdagingen waar de politie voor staat. Zij bezitten de noodzakelijke autoriteit om een zekere mate van orde te handhaven plus de uitoefening van autoriteit en liefdevolle belangstelling voor het welzijn én veiligheid van alle burgers. Maar vergeet niet dat deze mensen (politie) ook hun tekortkomingen hebben, ze zijn onvolmaakt zoals iedereen. Deze agent in kwestie handelde onbezonnen, dat is zeker. Maar iedere lezer moet empathie tonen in dit geval. Dus zich “inleven” in de situatie van deze agent. Empathie houdt in dat we de omstandigheden van iemand anders begrijpen, en ten tweede dat wij de gevoelens van die persoon óók “delen” die hij als gevolg daarvan ondervindt. Agenten hebben niet gevoeg aan twee ogen op zulke carnavalsdagen. ze moeten ALLES in de gaten houden met slechts twee ogen. Deze agenten voelen de vermoeidheid vanaf het begin, ze moeten het trotseren, het hoofd hieraan bieden, dus de voorbereidingen voor de carnaval, en ze worden steeds vermoeiender naarmate de “gran marcha” nadert. Het wordt steeds heftiger. Deze dagen eisen veel vermoeidheid, ongemak, stress, de zenuwen gaan opspelen, fel schijnende tropenzon, hij denkt aan zijn familie, fysiek en geestelijk is hij op etc.etc. En dit alles spelen een grote rol, en kán, ja, kán zijn zelfbeheersing onderdrukken. Hij heeft geen controle meer hierover. En juist op dat moment gaat er “iets” verkeerd, “iets” gaat mis. Iemand uit het publiek maakt slechts één foutje, door haar blijdschap, haar onbedwongen vreugde, zij danst en lacht, en deed het hek open om slechts één fotootje te maken van de voorbijgangers………………………..en het verloop lezen wij hierboven. Het is uiterst vervelend dat er zoiets gebeurt. maar wij mogen deze agent niet kwalijk nemen. Integendeel, wij moeten begrip tonen in dit geval. het kan ons ook gebeuren, misschien in een andere situatie, maar het kan gebeuren. want TIJD EN ONVOORZIENE OMSTANDIGHEDEN KAN IEDEREEN TREFFEN. Het beste dat deze agent kan doen is, zijn persoonlijke excuses aanbieden aan deze mevrouw. En Curaçaoënaars kennende kan ik stellig en met alle zekerheid zeggen dat het weer koek en ei zal zijn tussen deze twee. Geen wrokgevoelens, no heart-feelings Een bloemetje erbij, en HOPPA, vergeten en vergeven. Tot volgend jaar weer.

 8. @ Wim,

  Zeg het maar gewoon in het Nederlands, want het Engels ben je niet machtig zo blijkt..

 9. Triest omte zeggenmaar deze neambten zijn niet beter dan de atrakado
  Komen van de zelfde bario
  Zijn viendenvan elkaar
  Wonen eten en drinken van elkaar
  Alleen de ene doet het legaal
  Worden politie beambten gescreend? Familie vrienden etc?

 10. Crime don’t pay. If you cannot do the crime do not the time!

 11. @zonnemeisje.. was er maar zero tollerance tegen over criminelen…

 12. Als het klopt, dan hebben ze goed geluisterd naar inze Minister President.
  Asjes zei ook: Respect moet je OPLEGGEN.
  Marvelyne Wiels weet ook dat je dat alleen bereikt met intimidatie.
  Als dit de trend is, dan weten we wat we doen moeten.
  Mond houden en ja knikken. Wordt mooie dialoog met het volk.
  Putin kan hier nog wat leren.

  Het trieste is inderdaad dat de machthebbers (achter de schermen) wel alles kunnen maken en met alle egards worden behandeld. Die mogen veel wapens in huis houden, mogen achterstanden hebben met de belastingen en premies, mogen rechters beledigen en een overheid die rechterlijke uitspraken niet uitvoert.

  Maar een journalist of een argeloze toeschouwer met een mening… In de boeien ermee en even afzeiken. Dan weten ze weer waar ze staan.

 13. Van de week zei iemand tegen me “waren de agenten hier maar zoals in Amerika” dan luister je wel naar ze. Die dwingen respect af ! Nu doen ze het hier en staat bijna iedereen op zijn kop. Er was duidelijk gewaarschuwd Zero tolerance , achter het hek, is achter het hek blijven !

 14. Ik heb maar een hint voor iedereen ken goed je rechten en blijft beleefd tegen de politie

 15. triest te lezen, dat deze YDK die uit NL kwam anders behandelt wordt, omdat hij weet wat zijn rechten zijn.
  Alle YDK moeten maar eens een jaartje in NL gaan wonen en werken.
  daar leren ze je wel wat je rechten zijn (ook je plichten).
  Hier is de politiek al jaren bezig het volk zo dom mogelijk te houden.
  met papiamements talige scholing is dat makkelijk te beheersen.
  Alle papiamentstalige kranten en TV is door de maffia onder controle.
  Ze worden opgeleid om steeds weer op de maffia partijen te blijven stemmen.

 16. Waren de gearresteerden mensen met een witte huidskleur?

 17. @A Visser wees blij dat je nog geen aanvaring met de politie heb gehad. Het is nog steeds zo dat de politie de wet moeten handhaven naar de letter van de wet en naar eer en geweten en niet hun gelijk willen halen als ze fout zijn door omstanders de mond te snoeren en als dat niet lukt onder valse voorwendsels arresteren want als het rechtvaardig was was de arrestant nooit zonder straf vrijgelaten. Waren ze ook zo actief om te voorkomen dat hardwerkende burgers en touristen worden overvallen, beroofd en de meeste inwoonners zich onveilig voelen op Curaçao. Ps ik geloof je hellemaal niet dat je je al 20 jaar als een ENGEL gedraagt op het eiland

 18. Curaçao heeft echte politie mannen nodig. De huidigen richten zich alleen op onschuldigen terwijl de echte criminelen rond lopen. Jammer dat het zo is gegaan tijdens het carnavals parade.

 19. Altijd weer hetzelfde huilverhaal van arrestanten die nooit iets gedaan hebben, alleen in zichzelf gemompeld.

  Ik denk dat de politie niet zonder reden zal ingrijpen. Ik gedraag me al 20 jaar op dit eiland en heb daarom ook nog nooit problemen met de politie gehad.

  Van mijn kant daarom respect voor de politie die hier ingreep, deden ze dat maar wat vaker bij alle misstanden die ik dagelijks op straat zie.

 20. Tja als ze bang zijn om te patrouilleren, maar toch nog een gevoel van authoriteit willen hebben, dan pak je gewoon onschuldigen aan en het liefst hard handig…

  Helden op sokken!

 21. ‘Zore tolerance’ gone wrong ??