• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Tweede KamerCURAÇAO – Het Overlegorgaan Caribische Nederlanders (OCAN) roept tegenstanders van de Bosmanwet op om naar het debat te komen. De Tweede Kamer debatteert morgen om 18.30 lokale tijd over vestigingseisen voor Arubanen, Curaçaoënaars en Sint-Maartenaren. OCAN vindt het voorstel weerzinwekkend.

“OCAN is van mening dat het door VVD-Kamerlid André Bosman geïnitieerde wetsvoorstel het doel – ‘minder uitkeringsgerechtigden en criminelen’ vanuit de eilanden – niet dichterbij brengt. Daarnaast bevat het wetsvoorstel een schending van diverse elementaire mensenrechten (…).We vinden het heel belangrijk om te laten zien dat wij opkomen voor onze burgerrechten. Wij roepen daarom eenieder – (Caribische) Nederlanders, sympathisanten – zijn of haar gezicht te laten zien tijdens het debat op de publieke tribune”, aldus de organisatie, die een officiële gesprekspartner van de rijksoverheid is.

Staande houden
Behalve vestigingseisen maakt de Bosmanwet het volgens OCAN mogelijk voor de politie om “personen die – naar ‘objectieve maatstaven gemeten’ en ‘bij een redelijk vermoeden’ – zich in strijd met de vestigingseisen in Nederland bevinden, staande te houden ter vaststelling van identiteit, nationaliteit en vestigingspositie. Uiteindelijk kunnen Caribische Nederlanders met deze wet gedeporteerd worden. De wet geldt niet voor kansarme Nederlanders afkomstig van andere delen buiten Nederland en het Koninkrijk.”

Adres
De ingang van de Tweede Kamer bevindt zich op Lange Poten 4, Den Haag, naast café Nieuwspoort en vlakbij ‘t Plein. Voor de toegang tot de Tweede Kamer is een legitimatiebewijs verplicht.

40 reacties op “Oproep OCAN: kom naar debat Bosmanwet”

 1. @Etienne Sambo @Makamba, .. dat het gaat om “koloniaal Nederland”, je zou het bijna vergeten. Jullie zetten me aan het denken. Eigenlijk is het verzet tegen de Bosmanwet het bewijs dat we Nederland niet meer zien als kolonisator en slavendrijver. We houden van ze (op onze manier), we willen bij ze horen en zelfs onze criminelen gunnen we dat. Strikt genomen een aardige ontwikkeling. De oude haat sentimenten zijn zeker minder aan het worden, anders wil je er toch niet heen?

 2. @ henki. snap niet wat er fout is aan de 80/20 % wet. immers het help ons volk leren te werken nu kunnen ze niet zeggen er is geen werk.

  Snap je nu nog niet, dat het discriminatoir is. Ze zeggen vaker, dat ze geen zin in werken hebben dan dat er geen werk is of is dat laatste eigenlijk een smoes voor het eerste. Als werkgevers liever makamba’s of habla espagnol hebben, is dat hun recht. Als ze minder willen betalen dan het wettelijk minimumloon, moeten ze beboet worden.

 3. @Deporte:

  Dank je. Ik vrees dat jij als enige op mij zal stemmen. De mensen moeten zich ervan bewust worden dat deze veranderingen nodig zijn. Probeer zoveel mogelijk hierover met mensen te spreken, dan ben je al heel goed bezig. En als steeds meer mensen overtuigd zijn dat we een andere, betere weg moeten inslaan, dan, DAN maken we een kansje.

 4. @Etienne Sambo: Ik ben het 100 % eens met de door jou genoemde oplossingen.
  Wil je in de politiek gaan? PLEASE?!!
  Ik beloof je dat ik op jou zal stemmen

 5. @ baas B

  als de spaan-taligen er niet waren, dan zijn de lonen hoger, dan kunnen we onze mensen verplichten om te werken en rijden de Bazen nu niet in dure auto’s rond.
  De werkgevers zijn het minst te vreden over de 80% regeling immers nu moeten ze meer betalen.
  voor de duidelijkheid if you pay peanuts, you get nothing.
  En nee ik werk ook niet voor de helft van het geld wat sommige bazen uitbetalen aan de spaans taligen
  @ Zorro
  snap niet wat er fout is aan de 80/20 % wet. immers het help ons volk leren te werken nu kunnen ze niet zeggen er is geen werk.
  noem een bedrijf hier dat meer dan 20 % hoog opgeleiden hebben vanuit het buitenland, juist die bestaan niet. Maar er zijn genoeg bedrijven die meer dan 20% buitenlandse laag opgeleiden hebben. dus de bazen profiteren daarvan.

 6. @ henki. de 80/20 % regeling is om de werkgevers te dwingen geen spaans taligen in dienst te nemen deze werken onder de afgesproken salarissen die bij de wet zijn vast gesteld.

  Je vergeet te melden, dat deze wet net zo discriminatoir is als de Bosmanwet en dat je opmerking, die ik eerder citeerde, op de lachspieren werkt omdat het gewoon niet waar is en zeker de Nederlander behoudens uitzonderingen zoals ook bij de YdK bemoeizuchtig kan zijn maar zich wel 3 keer zal bedenken als hij een ondergeschikte is.

 7. @Makamba:

  Dat is ook een schande. Helemaal mee eens. Afschaffen al die discriminerende troep.

  @Deporte:

  Inderdaad. Het kan nog ingewikkeld worden. En wat doen we elkaar toch aan binnen het Koninkrijk? Dat is echt iets om diep over na te denken (en om treurig van te worden).

  Mijn oplossing:

  1. open grenzen, vrije vestiging
  2. afschaffen alle sociale voorzieningen die door de overheid worden geleverd.
  3. belastingen kunnen nu drastisch omlaag: koopkracht stijgt.

  Nou, laat iedereen maar gaan en staan waar ie wil!

 8. @Henki, de spaanstaligen doen wel het werk wat de YDK niet wil doen.. daarnaast doen zij dit werk met hard werken..

 9. Beste Etienne Sambo, even voor mijn duidelijkheid: zeg je nu, dat omdat die discriminerende immigratie regel door koloniaal Nederland daar is ingevoerd, jullie dat gemakshalve maar accepteren ? En nadat vanuit de Tweede Kamer daarop gewezen werd, never nooit niet hebben gedacht aan het afschaffen van deze regeling en dat jullie politici zelfs een overleg hierover op St.Maarten boycotten, ik zie ze nog de vergadering uitlopen. Dat was pas schande.

 10. Dit bosjesmanwet is helder en duidelijk om Curacaoenaars en andere voormalige NL koloniën weer eens te laten zien wie de machthebber is. En daarbij als bosjesman denkt dat hij daarmee de Drugsland (nederland) Crimineelvrij kan maken blijft er haast geen welgestelde macamba meer over in dat land. De grenzen zijn wagenwijd open dus het zal alleen maar verharden in dat toch al hartloos land.

  VVD toont haar ware gezicht en politiek Drugsland gaat er heerlijk in mee. Ons kent Ons toch….. sssssssssssss

 11. @Etienne Sambo:
  “Als er sprake is van gemengde huwelijken (heerlijk: we gaan weer terug naar het verstand van onbenullen) dan mag het echtpaar niet in alle gevallen bij elkaar blijven!”

  Het kan zelfs nòg gecompliceerder worden:
  Jij hebt het over een echtpaar, maar wat als hun kinderen ook nog in verschillende landen zijn geboren??
  Als ik alleen maar kijk naar de geboorteplaatsen van mijn gezinsleden (vader, moeder, kinderen): Aruba, Curaçao, Suriname, Duitsland, België, Nederland.
  Als ik de Bosjesman-wet goed heb begrepen,zal het in de toekomst als volgt gaan:
  – onze “macamba” mag ongestraft in NL wonen (ook al heeft hij het uiterlijk van een doorsnee Arubiano uit Playa, dus hij zal wel dagelijks voor paspoortcontrole worden aangehouden).
  – onze “Duitser” en “Belg” mogen ook blijven (EU)
  De rest van de familie kan bij baanverlies of een niet betaalde parkeerboete worden gedeporteerd en wel naar verschillende landen!

 12. @ zorro de 80/20 % regeling is om de werkgevers te dwingen geen spaans taligen in dienst te nemen deze werken onder de afgesproken salarissen die bij de wet zijn vast gesteld.

  deze oneerlijke concurentie geeft de werkgevers macht om de lonen laag te houden, geen enkel bedrijf heeft meer dan 20% dure werknemers.

  de 80 % regeling is meer om laaggescholden aan het werk te krijgen waardoor de uitkering onderstand etc minder bepalend word op onze begroting.
  Door deze mensen aan het werk te krijgen zal het land minder deviezen verliezen immers de spaans taligen sturen veel geld terug na hun moederland.

 13. Als al die YDK nu eens al die energie, die ze steken in het verdedigen van hun criminele mede YDK, zouden steken in het vooruit helpen van Curacao zelf……………dan zouden al die criminele YDK niet meer naar Nederland hoeven.

  Het is toch van de zotte dat een eiland met 365 dagen zon per jaar er na al die jaren nog steeds niets van bakt, nog steeds niet in staat is om toeristen aan te trekken op grote schaal en nog steeds niet in staat is om de eigen broek op te houden.
  Het enige waar we wel goed in zijn is het kiezen van corrupte en incapabele politici, die ons allemaal een complex aanpraten dat de schuld van dit collectief falen niet aan onszelf ligt maar dat die schuld een ander toebehoort.

  En het ergste is……………………..dat velen die kolder ook nog geloven ook.

 14. @Makamba:

  inderdaad: iedereen gelijk voor de wet. Geen onderscheid tussen Nederlanders. Maar NL moet niet dezelfde fout maken als die Curaçao heeft gemaakt en nog maakt. NL moet het goede en lichtende voorbeeld geven: elke discriminerende regel afschaffen.

  Als Curaçao het slecht doet geeft dat NL niet het recht om het ook verkeerd te doen. Bovendien: en dit is echt zo: NL heeft de discriminerende regel die op Curacao nog steeds geldt zelf ingevoerd op de eilanden toen het nog een kolonie was.

  Ik ben voor afschaffen van IEDERE discriminerende bepaling, of die nu van Cur of van NL afkomstig is. Daarom kan ik onmogelijk voor de Bosmanwet zijn

 15. @ henki. onze werkgevers hebben toch liever een YDK dan een bemoeizuchtige nederlander.

  Dat is pas humor. Waar hebben we dan de 80/20-regeling voor nodig?

 16. @henki. Heel juist! Als onze politici dat zelfvertrouwen hadden wat jij beschrijft, zou het inderdaad een stuk eenvoudiger zijn.

 17. Beste Wimpie,
  -Wij kunnen niet wachten op die onafhankelijkheid, zoals onze Minister President al gezegd heeft “bel me maar”
  -Wij komen daar rijkeluiskindje spelen. Ja als je veel geld hebt en niet naar de gemeente hoeft te gaan voor een uitkering kun je je dat permitteren.
  -Als wij weten dat zo’n 80% van de arriverende Curaçaoënaars bij aankomst direct achter hun uitkering aangaan de daartussen zit dan een groepje die via hun netwerk direct in het criminele circuit terecht kunnen, ja wat valt er dan nog te bewijzen, de feiten zeggen genoeg.
  -Begin je een heel klein beetje te begrijpen dat er een bijna niet meer overbrugbare aversie tegen Curaçaoënaars groeit. En read my lips it is your own doing.

 18. Beste Etienne Sambo, fijn dat je het weer met me eens bent. Echter de schande die de wetgeving van Curaçao op tafel heeft liggen, hadden zij jaren geleden toen er in de tweede kamer over gesproken werd, meteen moeten afschaffen.
  Neen jouw opvolgende regeringen dachten: van mooi wij dumpen ons gajes in Nederland en als Makambas hier naar toe willen komen laten wij hun er dik voor betalen. Nou dat accepteren wij dus niet meer en of het nu linksom of rechtsom moet gebeuren, wij eisen van onze regering dat zij de wet zodanig veranderen dat er gesproken kan worden over gelijke monnikken/gelijke kappen. Wat is hier nou zo moeilijk aan om te begrijpen.

 19. ik snap de emotie wel, klinkt een beetje als thuislanden in zuid-afrika.
  daar willen we niet naar toe, gelijkheid voor iedereen moet het zijn, dus wat voor curacao geldt ook voor nederland.
  laat de nederlanders hier maar komen, zich bemoeien met ons land niks mis mee, laat ze hun geld maar spenderen hier niks mis mee, laat ze maar huizen bouwen niks mis mee.laat ze hier stemmen aktief deelnemen n de maatschappij ook niks mis mee.
  en wat ze hier mogen mogen wij dan ook in nederland.
  inplaats om te dreigen met wat voor aktie we zullen nemen tegen de nederlanders , openen we onze armen en verwelkomen we ze, wij zijn beter dan de politiek uit nederland.
  we zijn niet bang dat ze onze banen willen inpikken , omdat we overtuigd zijn dat we net zo goed zijn, onze werkgevers hebben toch liever een YDK dan een bemoeizuchtige nederlander.

 20. @ Nestor

  Nu moet je geen organisaties door elkaar gaan halen, bij OCAN is nooit een voorzitter op moeten stappen vanwege fraude laat dat even duidelijk zijn. Laat je voortaan beter informeren

 21. @ Makamba: ik ben het met je eens MAAR:

  Die discriminerende wet op Curaçao is net zoals de Bosman voorstel een schande. Van mij mogen alle discriminerende bepalingen op Curaçao direkt afgeschaft worden. Je kmag individuele mensen niet verantwoordelijk houden voor alle keuzes die hun land maakt. Ook jij zal niet achter elke Nederlandse wet staan.

  Afschaffen die discriminerende wetten!

 22. @ etienneSambo, Je laatste stukje over deportatie van gemengde stellen. Waar staat dat in het wetsvoorstel?

 23. Beste Etienne Sambo, Ik ben het helemaal met je eens, wees jij nu maar consequent op jou eiland en laat ons op onze wijze consequent zijn in ons land. Jullie discriminerende houding/wetgeving ten opzichtte van de Makambas heeft zo langzamerhand lang genoeg geduurd.

 24. die wet hoeft voor mij ook niet.
  ik woon op curacao en zie graag het tuig vertrekken naar NL.
  scheelt een hoop ellende hier met inbreken en overvallen.
  NL heeft meer mankracht, jeugd begeleiders en gevangenissen om dit tuig aan te pakken.
  Maar begrijp ook wel dat NL immigrtaie regels wilt laten gelden.
  Alle eilanden hebben tenslotte ook regels voor immigratie.
  Dussss!!!!!!!…..

 25. OCAN = Onze Criminelen Allemaal naar Nederland

 26. @ wimpie,

  Hoe lang zijn die tenen van jou ? Lekker onafhankelijk worden dan rijd je over een maand op een ezel naar Punda.

 27. Ik ben tegen het wetsvoorstel. Maar! Als het er doorkomt dan moeten we wel consequent zijn:

  1. wet moet gelden voor alle Nederlanders. Dus iedere Nedrlandse veroordeelde moet verbannen worden naar zijn gemeente van geboorte. Levenslang.

  2. Elke Nederlander die buiten Nederland is geboren moet OOK teruggestuurd kunnen worden als het nodig is. Dus indo’s etc. allemaal potentieel terug naar Indonesie.

  3. Als er sprake is van gemengde huwelijken (heerlijk: we gaan weer terug naar het verstand van onbenullen) dan mag het echtpaar niet in alle gevallen bij elkaar blijven! Kijk: stel de man is in NL geboren en de vrouw op Cur. Pleegt het stel een misdrijf, dan wordt de vrouw gedeporteerd naar Cur en de man naar zijn geboortegemeente in NL. Mooi he?

  MENSEN STOP DEZE WAANZIN!

 28. Laat de Bosmanwet maar komen. Ik zie als gevolg dat er veel minder studenten naar Nederland gaan studeren. Die zullen zich namelijk ook aangesproken voelen door deze ‘onderscheidend makende’ wet.

 29. Tja, OCAN. Is dat niet dat onnozele clubje waarvan de laatste voorzitters wegens fraude moesten opstappen?

  Niet erg integer dus, wellicht een goede nieuwe werkplek voor mevrouw Wiels?

 30. OCAN is een parasietenclubje. Wie heeft hun jaarverslagen eens goed doorgenomen. Oud OCan leden hebben ook dure baantjes gekregen in overheidsdienst in de BES gemeentes.. rararara hoe kan dat?

 31. Het OCAN is een gelopen zaak, dit stelletje hobbyisten heeft duidelijk bewezen niet opgewassen te zijn om het tij van de naar Nederland uitgeweken parasietjes, diefjes en al het andere criminele tuig te keren. En ja, vind ook maar één persoon het dan vreemd dat de mensen zich daar op een andere manier willen vrijwaren van alvast één probleem ?

 32. @ wegmet

  is niet mogelijk omdat de wet van toelating van ons land zegt dat je geen aanspraak kan maken op, tevens is onze toelatingswet om ons te beschermen zodat niet alle buitenlanders, onze banen inpikken.
  stel dat de Nederlandse criminelen de criminaliteit weg pakken van onze criminelen, dat willen we toch niet.

 33. Veel Nederlanders zijn nog steeds tegen ons. Wiels had gelijk en ik vraag mij wie daar achter zitten, alles op zijn tijd. Ik hoop, dat die Bosman wet er komt, dan kunnen wij ook stappen zetten voor die kolonisten.

 34. Julli zetten ons voor schut, alsof wij alleen voor de uitkering gaan. Dat is het eerste wat ze eraan denken.

 35. Hans B. praat over gerechtigheid. Jullie komen alleen hier om de rijkeluiskindje te spelen.

 36. Dat is de eerste stap naar Onafhankelijkheid!

 37. helaas zit onze gevolmachtige Minister feest te vieren namelijk carnaval.ach je moet je prio’s weten he.

 38. Laten we het omdraaien wat zouden de antillen doen als er uit Nederland alleen maar criminelen en mensen komen die uitkeringen vragen..

 39. Ieder land in het Koninkrijk heeft al lang zijn eigen “Bosmanwet” om mensen uit andere delen van het Koninkrijk buiten de deur te houden. Nederland is de laatste die er toe overgaat. Dat omdat de andere landen van het Koninkrijk niet wilden praten over een rijkswet waarin het onderlinge personen verkeer voor het hele Koninkrijk wordt geregeld.

  Nederland heeft het al meer dan 15 jaar op de agenda. Dus van een overhaaste beslissing is geen sprake. Hoe zou de relatie met NL zich hebben ontwikkeld als we direct met NL hadden afgesproken om onze criminele en kansarme jeugd hier lokaal samen met NL “aan te pakken” en niet naar NL te sturen?

  De criminelen en kanslozen…waarom de opwinding?…zijn dat er zoveel dat iedere familie ermee te maken krijgt? Dat zal toch niet? Door het fanatiek verdedigen van rechten van criminele en kansloze jongeren, en met het steeds weer uitspelen van de “discriminatie” – en “racisme”- kaart zijn we van Nederland vervreemd en horen nu nergens bij. Niet bij NL en niet bij de regio.

  Tenslotte: en daat lees je weinig over, in de Europese verdragen is bepaald dat Nederland (het land in Europa) de status van Curacao, St Maarten en Aruba bepaalt..Een beroep op de EU wetgeving en regels kan dus gepareerd worden op een manier die voor ons erg onvoordelig is.

  Kortom: niet massaal onze criminelen verdedigen en niet de indruk wekken dat we alle kanslozen hier kwijt willen.

 40. Als die wet wordt aangenomen is er eindelijk gerechtigheid. OCAN vindt het weerzinwekkend. De immigranten van de Europese Nederlanders in Curacao worden ook zo behandeld. Dus Curacaose regels zijn weerzinwekkend ? “Come on”.