• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

desi bouterse AP NovumCURAÇAO – De Surinaamse regering organiseert morgen een tweedaagse conferentie over het instellen van een waarheids- en verzoeningscommissie. Die commissie moet zijn licht laten schijnen op de Decembermoorden. In 1982 zijn vijftien tegenstanders van het militaire regime van Desi Bouterse geëxecuteerd.

Nabestaanden, vakbonden en de oppositie boycotten het congres.

Amnestiewet
De instelling van een waarheidscommissie komt twee jaar na de aanname van een amnestiewet, die alle 25 verdachten van de Decembermoorden moest ontslaan van strafvervolging. Sindsdien heeft de krijgsraad het Decembermoordenproces geschorst.

Verzoeningsproces
In de controversiële wet staat dat na het verlenen van amnestie er een waarheidscommissie moet worden opgericht. “We vinden het correct om te starten met het verkrijgen van begrip over wat een dergelijk traject zou kunnen inhouden. Om de natie te ondersteunen in dit verzoeningsproces is besloten de ervaringen van andere volkeren in beschouwing te nemen en internationale experts te consulteren”, meldt het Surinaamse ministerie van buitenlandse zaken dinsdagochtend.

Waarheidscommissies
Tijdens het congres zal onder andere worden bekeken hoe waarheidscommissies eerder in Zuid-Afrika en Guatemala te werk zijn gegaan. Welke internationale experts zullen worden geconsulteerd, is nog niet duidelijk, al verleent de Organisatie van Amerikaanse Staten volgens Paramaribo wel technische assistentie.

Vertrouwen
“De regering-Bouterse onderkent dat hierbij wederzijds vertrouwen moet bestaan. De samenleving zal zelf moeten bepalen hoe het proces van waarheidsvinding en verzoening zijn beloop dient te hebben”, vervolgt het persbericht.

Participatie
Volgens het ministerie zijn naast regeringsleden, volksvertegenwoordigers en de vakbeweging onder meer vertegenwoordigers van de rechterlijke macht uitgenodigd. “Met een brede participatie wordt het mogelijk alle standpunten mee te nemen”, klinkt het.

Ongeloof
Toch maakten oppositie, verschillende vakbonden en nabestaanden al duidelijk geen geloof te hebben in een waarheidscommissie en de conferentie te zullen boycotten. “Uit niets blijkt dat de huidige regering de intentie heeft om werkelijk naar de waarheid te zoeken en tot verzoening te komen. Integendeel, door de amnestiewet aan te nemen is er opnieuw een diepe politieke kloof door de samenleving voelbaar”, reageert de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede.

Verleden
Eind jaren negentig probeerde een andere aan Desi Bouterse gelieerde regering ook al een waarheidscommissie op te richten. Van dat plan is toen niks terechtgekomen.

© Novum

5 reacties op “Bouterse wil nationale verzoening Decembermoorden”

 1. ik zeg maar niets…..

 2. Dat een zittend president een verzoeningscommissie wil voor zijn moordpartij is inderdaad te gek voor woorden. Als Bouta verstandig is, dan neemt hij ook de drugsbusiness van zijn familie mee in een soort “generaal pardon”, en vraag dan ook vrijwaring voor de rest van je leven..
  Net als Putin en Ghadaffi..mensen die niet meer worden tegengesproken gaan gekke dingen doen.

 3. Eerst martelen, moorden, stelen en alles doen wat de wet verboden heeft, daarna jezelf amnestie verlenen en vervolgens het volk ook nog eens verzoening opleggen. Suriname een land in de greep van een criminele bende (moordenaars, drugsdealers, bankrovers en zedendelinquenten). Deze bende is ook nog eens door vrije eerlijke en geheime verkiezingen aan de macht gekomen; de enige conclusie die hieruit getrokken kan worden is dat een groot deel van bevolking het niet zo nauw neemt met wet en moraal, dan wel aan een collectieve verstandsvebijstering lijdt.

 4. Suriname; Een voor een groot deel een volk zonder schaamte welk zonder scrupules een moordenaar en drugshandelaar als president kiest, en in deze `nationale verzoening` ook wel zal meegaan.

 5. Een moordenaar die om verzoening vraagt?

  Lijkt mij toch een taak van de (nabestaanden van de) slachtoffers.