• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

sos venezuelaCURAÇAO – Duizenden Venezolanen hebben zondag het strand links laten liggen en zijn opnieuw in een protestmars door Caracas getrokken. Er was de demonstranten veel aan gelegen de druk op president Nicolas Maduro te handhaven. Hij had een week vakantie afgekondigd om de protesten te doen afnemen.

Na afloop van de vreedzaam verlopen mars in de Venezolaanse hoofdstad wierpen enkele honderden betogers wegversperringen op. Ze staken autobanden in brand en bekogelden de nationale garde met stenen en vuurwerk. Die antwoordde met traangas. Twee mensen liepen schotwonden op, twitterde stadsdeelvoorzitter Ramon Muchacho.

Dagelijks ritueel
De krachtmeting tussen demonstranten en oproerpolitie is sinds half februari uitgegroeid tot een haast dagelijks ritueel. President Maduro hoopte dat te doorbreken, door zand te strooien in de motor van de protestbeweging met een ingelaste carnavalsvakantie en de uitverkoop van gesubsidieerd voedsel in staatswinkels. ”De verbitterden zullen zwichten voor geluk”, zei Maduro op televisie. ”Het Venezolaanse volk heeft gewonnen, omdat geluk en vrede hebben gezegevierd.”

Strandtenten
Maar lang niet elke Venezolaan liet zijn ontevredenheid varen en trok naar het strand. Sommige demonstranten richtten hun barricades en protestkampen het afgelopen weekeinde in als heuse strandtenten om de draak te steken met de poging van de regering de betogers ‘af te kopen’. De dood van inmiddels achttien van hun medestanders heeft veel demonstranten vastberaden gemaakt. De betogers protesteren tegen de inflatie van ruim vijftig procent, het gebrek aan voedsel en andere basisgoederen en de welig tierende criminaliteit. Venezuela heeft een van de hoogste misdaadcijfers ter wereld.

Bemiddelen
De Venezolaanse regering heeft de Unie van Zuid-Amerikaanse Staten gevraagd te bemiddelen in het conflict met de demonstranten. Minister van buitenlandse zaken Elias Jaua bespreekt de crisis maandag met secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties.

© Novum

1 reactie op “Venezolanen protesteren door, carnaval of niet”

  1. Binnen de kortst mogelijke tijd kan deze buschauffeur kommetjes rijst uit gaan delen aan zijn aanhang, zijn tegenstrijders mogen hun eigen stront op eten, ga de goede kant op zou ik maar zeggen,ga zo door Oppositie.