Raffinaderij Isla 14 decemberCURAÇAO – De Isla-raffinaderij heeft in februari de WHO-normen (World Health Organization) flink overschreden. Uit metingen ter hoogte van Beth Chaim en Kas Chikitu blijkt dat de gemiddelde uitstoot van zwaveldioxide veel te hoog was. Trieste uitschieters waren 1 februari (1700 μg per kubieke meter) en 21 februari (800).

Het tienminuten-gemiddelde dat de WHO hanteert, legt de grens bij een gemiddelde uitstoot van 500 μg per kubieke meter over tien minuten en een 24-uurs-gemiddelde van 20 μg per kubieke meter

‘Hoopvol’
De milieuorganisatie meldt op cynische wijze hoopvol te zijn voor de korte termijn. “Carnaval gaat van start en zoals bekend weet de Isla te anticiperen op belangrijke gebeurtenissen, zoals het bezoek van de koning. Wie weet gaat de Isla zelf ook carnaval vieren en daalt de productie tot nul, en daarmee de uitstoot van zwaveldioxide ook.”

BethChaimKasChikituSO2februari2014

2 reacties op “‘Misschien minder uitstoot Isla tijdens carnaval’”

 1. @ Kabuya/Jacinto. Om een ondergrondse systeem van schoorstenen te ontwikkelen .

  Ook daarmee moet de uitstoot toch ergens naar toe. De grond in? Als je de uitstoot wil zuiveren kan dat ook gewoon bovengronds.

 2. In landen waar miljoenen mensen wonen en een raffinaderij in functionering ook hebben .
  En die het belang van de raffinaderij weten gaat de raffinaderij niet zomaar klachten .
  In plaats van klachten droegen iedereen een mondkapje .
  Het is heel erg jammer voor Curaçao dat de technologie is niet zo ver uitgebreide .
  Om een ondergrondse systeem van schoorstenen te ontwikkelen .