• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Isla 11 november Foto: Bea MoedtCURAÇAO – Milieuorganisatie GreenTown heeft een bod gedaan op de overname van olieraffinaderij Isla. Dit voor het het symbolische bedrag van 1 gulden. Dat wordt kenbaar gemaakt in een Memorandum of Understanding (MoU) dat aan de regering is aangeboden, zo meldt GreenTown.

De regering heeft tot 1 juli de tijd om in te gaan op het aanbod. Voor 1 oktober dient er een officieel contract op tafel te komen. Greentown verklaart dat alle Isla-werknemers een baan aangeboden krijgen voor een gelijkwaardig salaris. Daarnaast bevestigen ze dat ze vanaf 2019 tien miljoen gulden aan huur betalen aan de regering. De extra belastingen die voortvloeien uit de economische zones komen deels bij de regering terecht en deels bij de organisatie zelf . De milieuorganisatie streeft naar duurzame economische activiteiten in het gebied en wil per 1 januari 2015 beginnen met de schoonmaak van het Isla-terrein. 

42 reacties op “GreenTown doet bod op Isla”

 1. Ja Ja Yuikorsow Ik wacht nog steeds op jou story. Je kan me geloven het gaat mij goed, misschien beter als jij. Maar dat wens ik voor alle YDK, dat is het verschil tussen jou en ik. Punt… In Europa, of zeggen wij maar in Zwitserland een land (bewust niet in de EU) waar heel veel waarde gelegd word op een zuivere lucht en water en alles dat deze milieu onderstreept word heel sterk van de staat gesteund. Zo een Isla project was allang van de baan en er zouden honderden investeerders klaar staan wachten om er iets gezonders en beters van te maken. Dat Nederland geen Hout Goud en Olie in zijn grond bezit weten wij allang, maar ze handelen er wel mee, en worden er rijk van. Net zoals de Belgen met diamanten. Vergeten wij het moraal daarbij niet. Niet die die clever zijn zijn ook die die altijd gelijk hebben. Hoeveel eerlijkheid en corruptie steekt wel in zulke Projecten waar je afhankelijk bent van iemand anders zijn Olie velden. En het moraal en de verplichtingen je arbeiders tegenover, die de Nederlanders al die tijd een heerlijk leven op Juliana dorp en Emmastad garandeerde. Op die arbeiders word getrapt. Hoe dan ook hier gaat het om Cur. Milieu vervuiling in elk opzicht, wie daar tegen is heeft de toekomst verslapen, en zet liever op vervuiling want dat brengt misschien wel meer geld in het laatje. Dat is de Politiek van de kortzichtige geld haaien. Ik vind dat alle opties die op tafel zijn moeten worden genut, hoe kan er een beter leefbaarder en gezondere omgeving op Curaçao gecreert worden….?? Dat is wat telt. Muziek is een wonderbaarlijk middel hoeveel men met gelijkheid bereiken kan. En dat is wat ik mijn leerlingen bij breng een eerlijk moraal gevoel, die de allgemeenheit wat nut. Inplaats van een clevere egoisme, die wij dan heel clever verantwoording noemen. Waar alleen maar mijn portemonnaie van dik word. Dat klingt te zeer naar Kolonialisme. Daar voor was de opstand van 30 Mei 1969 een ventil……Cajosh

 2. @Piet,

  weer iemand die niet zonder de schroothoop kan leven?
  die gelikte website ziet er beter uit dan die schroothoop.
  Dat moet toch wel duidelijk zijn.
  Maar de angst om deze fabriek te sluiten is erg groot op Curacao.
  Ik kan dat niet begrijpen.
  hoe kan iemand nog vertrouwen hebben in Venezuela of de PDVSA?
  Dat kan ik ook niet begrijpen.

 3. @Sander, ga iemand anders zand in de ogen strooien met jou gelikte website. Niemand trapt tegenwoordig in zulke sites. Tegen betaling kan men tegenwoordig gelikte website laten bouwen. Alles draait om geld. Het moet zo professioneel mogelijk overkomen. Doet me denken aan dat gedoe van Palm Invest enzo..

  @Shaka Zulu, vertel meer over de 5 miljard!

 4. @Yu’kors, Olie en gas in de wateren? Je weet ook dat de kerstman niet echt bestaat he?

  Keep on dreaming!

 5. Heb de foto’s gezien, het zijn de schoorstenen die voor de emissie zorgen. Waarom vraagt onze overheid Shell-Pernis niet om hulp? De Shell-Pernis schoorstenen zijn wel voorzien van goede filters en die raffinaderij is een van de grootsten ter wereld.
  Heb begrepen dat er olie en gas in onze wateren zit, hoe moet dit straks als de raffinaderij voor niets is afgebroken? Op dit moment heeft de wereld olie en gas gewoonweg hard nodig, is niet anders. De olieraffinage moet wel op een milieubewuste manier geschieden.
  Je gaat ook niet al jouw tanden en kiezen uit je mond laten verwijderen omdat een paar gesaneerd moeten worden, of wel. Tenzij jij aan kunstgebitten verdient.
  Zoiets als de orthopeed die graag benen amputeert omdat hij zelf een beenprothese fabriek heeft.

 6. voor alle tegenstanders en/of sceptici kijk eens op deze link:

  http://www.greentowncuracao.com/

 7. Shaka Zulu, op 03-03-2014 om 18:27 schreef:
  Greentown heeft een zak met geld kado gekregen (5 miljard) om iets te gaan ondernemen.

  @Shaka Zulu, vertel ons meer over de 5 miljard die Green Town volgens jou als cadeau zou hebben ontvangen en van wie. We zijn benieuwd.

 8. @zo. Geen dis of zo, maar hoe kom jij aan 100 miljoen (naf of dollars?) Per jaar?
  Is dat op basis van een nog uitonderhandelbare deal met revenue share of belasting inkomsten? Just curious.

 9. 540 ha and 100,000,000 profit per month?
  Thats what, Naf 19 per square meter per month?
  If the business case is solid and realistic Curacao would earn more on land taxes, income taxes, tourist tax, VAT on sales than the isla generates per month on refining foreign oil for foreigners.

  I dont think the revenue is the issue…

 10. @Swa,

  ik heb niks met Shell Pernis, ik woon op Curacao.
  En ik mag iedere dag als ik langs rij naar die schroothoop kijken met die zwarte wolk.
  De inkomsten en de werkgelegenheid, die deze schandalige fabriek genereerd is niet zo groot als jij denkt.
  Green town kan veel meer geld en werkgelegenheid genereren.
  De politek die jij waarschijnlijk zo geweldig vindt, is alleen bezig zijn eigen belang te dienen.
  Het volk en het land zal ze worst zijn, alleen de eigen bankrekeninn is van groot belang.
  Alle overheids bedrijven/instellingen zouden al 30 jaar geleden failliet zijn verklaart.
  Dat is dankzij deze achterlijke politieke bemoeienis.
  Ik lijk een dictator? nou daar heb jij mij niet voor nodig, jij hebt Asjes en Schotte als voorbeeld voor jouw dictator gevoel.
  veel succes…

 11. Volkomen lachwekkende gedachte en dat weet Greentown ook. Keep dreaming!

 12. Greentown heeft een zak met geld kado gekregen (5 miljard) om iets te gaan ondernemen. Met het oude ijzer kan veel geld verdient worden, beter is de raffinaderij gewoon voor een geode prijs verhuren (100 miljoen kan je er zo voor krijgen), de ontwikkelingen bij Caracasbaai voor de extra cruise-pier zijn onmogelijk zolang de C-weg niet verbreedt wordt ….voor de bewoners uit de regio …

 13. @Carlos Kort. Bedankt voor je uitgebreide reactie. Mijn schrijfsel ging vooral in op de macro-economische kant van de zaak. In de tijd dat Shell hier zat was er meestal een overschot op de begroting.

  De menselijke- en millieu ellende uit die tijd zijn wel herkenbaar. Ook in mijn familie kunnen we er over meepraten.

 14. Beste Carlos Kort, je schrijft “op de achterlijke reactie van Yui Korsow wil ik niet te diep ingaan. En je wilt dan met een diarhee van woorden je sobstory onderschrijven, maar daar kun je mijn stelling niet mee afbreken want facts kun je niet weerleggen simpel als dat. Ik las ergens dat onze overheid al heel lang geleden een bouwverbod had moeten afkondigen en gezien de invloeden van de Isla qua milieu/gezondheid die toen al bekend waren is dat ook een fact. Het ga je verder goed.

 15. @ Cur,

  Die paar miljoen die de ISLA nu opbrengt betaalt echt niet mijn pensioen en ook niet dat van jou.

  Kennelijk ga je er voor het gemak maar vanuit dat Greentown totaal geen inkomsten zal genereren en zoals je weet leveren inkomsten ook belastingafdrachten op. Ik durf de weddenschap wel aan dat die opbrengsten hoger zullen zijn dan wat de raffinaderij momenteel opbrengt.

  @ Peter,

  Kennelijk zie jij alleen een haven in de vorm van een haven voor vrachtverkeer, iets anders kun je er kennelijk niet mee doen. Dan is het dus maar gewoon een stuk water met wat land er omheen ?
  Het feit dat jij geen zicht hebt op de mogelijkheden houdt niet in dat de mogelijkheden er niet zijn.

  Simpel voorbeeld ?

  Er ligt nog altijd een plan om bij de Caracasbaai een cruise terminal te bouwen waar passagiers kunnen in- en uitchecken. Dit zou het voor sommige maatschappijen mogelijk maken de zuidelijke routes beter te benutten (lees; kosten verlagen).

  Een terminal voor cruiseschepen is niet alleen in- en uitchecken, maar ook bevoorrading, transport, overnachting voor passagiers etc etc oftewel daar valt genoeg geld te verdienen.
  Curacao is het enige eiland waar een beschutte haven aanwezig is, welke ook nog eens groot genoeg is om, gelijktijdig, 4 tot 5 grote cruiseschepen af te handelen.
  Enig idee wat dat aan economische activiteit gaat opleveren ?

  Aruba, Bonaire, Isla Margerita en zelfs Trinidad kunnen dat niet aan. Hoeft ook geen betoog dat Venezuela en Colombia geen optie zijn.
  Oftewel een uitgelezen kans om daar iets mee te doen.

  Het dok is momenteel een grote puinhoop, maar wanneer daar professioneel management wordt neergezet en wordt geinvesteerd in upgrading, dan kan het dok voor de cruise- en vrachtschepen worden gebruikt. Momenteel komen die alleen wanneer het hoog en hoog noodzakelijk is.

  Dat Curacao niet op toeristen is gericht kun je Greentown niet kwalijk nemen, dat is niet hun fout. Die fout ligt bij de politiek en daar zul je dus moeten klagen.

  Punda en Otrabanda lopen momenteel leeg, maar de oorzaak ligt niet bij de ondernemers. De oorzaak ligt bij de eigenaren van de panden, zij zijn alleen uit op zoveel mogelijk geld ontvangen, geen onderhoud plegen en laten een pand liever leegstaan dan er ook maar 1 cent aan uit te geven. Ze hebben het geld niet nodig.

  Een simpele leegstandswet zou wonderen kunnen doen, maar ja, daarvoor heb je de politiek weer nodig.
  Wanneer de panden dan ook een opgaande trap (aan de buitenzijde) naar boven zouden krijgen kunnen die panden bewoonbaar worden gemaakt, terwijl de begane grond gewoon winkel kan blijven. Momenteel vraagt men 5,000 – 20,000 NAF per maand aan huur en je hoeft geen hogere wiskunde te hebben gestudeerd om te mogen concluderen dat ondernemers dat niet op kunnen brengen. Lagere huren zouden leiden tot meer huurders en ook meer activiteit in de binnenstad.
  Maar goed, die visie ontbreekt nog steeds, dus valt er weinig te doen.

  1 ding weten we echter zeker.
  De raffinaderij veroorzaakt veel overlast, zorgt voor een groot aantal doden per jaar, zorgt voor stagnatie van de ontwikkeling van gebieden west van de raffinaderij en doorgaan op deze wijze is dus geen optie.
  Upgraden ?
  Prima, wie gaat dat betalen, wanneer doen we dat en wat wordt dan de huur ?

  Greentown ?
  Is een plan met visie, kan worden gefinancierd en zal op de lange termijn voor het eiland meer opleveren, zeker in werkgelegenheid.

  Het betreft hier geen veranderen om het veranderen, het betreft hier veranderen omdat de andere optie geen optie meer is. Er is een beter alternatief en daar moeten we gebruik van maken, die kansen krijg je niiet al te vaak meer.

 16. Greentown is gewoon lachwekkend! Met de haven geld verdienen? Als de huidige haven uitbreiding nodig heeft is er niemand die wilt investeren? Dan wel op een plek dat nog 10 jaar duurt voordat het schoon is…..otrobanda en punda zoeken ondernemers voor de leegstaandepanden. De toerisme in de hotels nemen af! Curacao is niet toerismegericht zoals Aruba! Nederlanders verdienen niks aan Isla en daarom willen ze het weghebben. Toen Shell er was hoorde je nederlanders niet klagen en Shell was net zo erg als Isla nu.

  De banken en china gaat investeren, er is niet voor niks een consulaat uit China hier gevestigd! Wakker worden!,

 17. En die werkgelegenheid ? Valt ook wel mee, zoveel mensen werken er niet meer op de ISLA.
  @Edgar, het gaat er niet om die paar mensen bij de Isla werken !
  Het gaat om het geld (miljoenen) die Curaçao per jaar ontvangt dankzij deze raffinaderij, daar gaat het om. Met dit geld wordt jouw pensioen betaald, de salarissen van alle ambtenaren, wegen geasfalteerd etc.etc.
  Dacht jij dat Curaçao met een paar miljoen per jaar zou kunnen overleven? Straks ben jij de eerste die zit te klagen omdat je niet met de helft van jouw pensioen of salaris kan leven, want dit staat iedereen te wachten. Halveringen van alle salarissen en pensioenen mocht de Isla sluiten en een hoop werkloosheid ook nog erbij. Dan pas zal Curaçao een echte ontwikkelingsland worden.

 18. @ Carlos Kort,

  Het feit dat je in Marchena hebt gewoond maakt je nog geen specialist op het gebied van de ISLA, ik hoop dat je zo reëel bent om dat te aanvaarden.

  Ik snap best dat in jouw ogen het afschaffen van de 13e maand de reden is geweest voor de opstand en het uiteindelijk vertrek, doch in werkelijkheid lag de situatie iets anders.

  Zoals eerdere schrijvers al aangaven raakte de Shell de velden in Venezuela kwijt, waardoor de aanvoer van olie voor de raffinaderij stokte. Hierdoor draaide de ISLA jarenlang met grote verliezen, zonder uitzicht op verbetering. Logisch dat men dan binnen de Shell tot de conclusie komt dat ze deze raffinaderij niet meer nodig hebben, het ding kost geld i.p.v. dat het geld oplevert.
  De toenmalige overheid van Curacao (oa Liberia Peters en Cova) zaten erbij, keken erna, maar hadden hun huiswerk niet gedaan. Ze waren niet op de hoogte met de meest belangrijke feiten en hebben het eiland daar geen goed mee gedaan. De Shell daarentegen was natuurlijk wel voorbereid en dat zij inzetten op weggeven van de raffinaderij en daarmee ook de toekomstige claims afkopen………dat lijkt mij een logische inzet.Als ik bij de Shell zou werken zou ik het ook doen, mijn werkgever verwacht van mij dat ik de belangen van het bedrijf zo goed mogelijk verdedig.

  Had de Curacaose overheid haar huiswerk goed gedaan dan hadden ze kunnen weten dat hun onderhandelingspositie veel sterker was dan die van de Shell, maar ja, wanneer je onderwijzers en schoenenverkopers naar professionele onderhandelaars stuurt…….dan kun je ook niets anders verwachten.

  Gevolg ? Deze Curacaose overheid ging fors in de fout en nu probeert iedereen, zoals heel gebruikelijk is voor YDK, de verantwoordelijkheid weer af te schuiven op de Shell. Onder het mom van ‘wij wisten het niet, konden het ook niet weten en dat we ons huiswerk niet hebben gedaan mag je ons niet kwalijk nemen’.
  Beste Carlos, ik hoop dat je je eigen leerlingen toch wat meer verantwoordelijkheidsbesef bijbrengt. Eenieder is verantwoordelijk voor de keuzes en beslissingen die je neemt, dat kun je niet afschuiven op een ander.

  En die schoorsteenfilters ?

  Reeds in de jaren 80 was met de PdVSa afgesproken dat zij de raffinaderij zouden gaan moderniseren, schoorsteenfilters zouden plaatsen etc. Helaas hebben ze dat nooit gedaan en de Curacaose overheid zat weer te slapen (of de hand op te houden) en liet hen er mee wegkomen.

  Het is voor mij overduidelijk dat er geen capabele politici op dit eiland rondlopen en zij zijn toch echt de reden dat we hier nog steeds met deze stinkzooi opgescheept zitten. Venezuela mag de raffinaderij dan wellicht nodig hebben (ze hebben immers een raffinage tekort), maar wanneer je dan nog steeds niet in staat bent om je onderhandelingspositie uit te spelen………….dan hoor je niet aan die tafel te zitten.

  Hoe vervelend het ook mag klinken: de schuld van de huidige troep bij de ISLA is de schuld van Curacao zelf, van niemand anders. En nu nog even terug proberen te vallen op de Shell is voor kinderen wellicht wel begrijpelijk, maar in de wereld van volwassenen gaat die vlieger niet op.

  Greentown snapt ook dat het enorme gebied potentie heeft en eenmaal opgeruimd zal de bijdrage aan de economie vele malen groter zijn dan dat de raffinaderij nu doet.

  De Europese Investeringsbank heeft in ieder geval al aangegeven mee te willen financieren en de Nederlandse overheid kan en zal ook wel met een lening over de brug komen (net zoals ze nu met het ziekenhuis doen). Het geld zal niet gratis zijn, maar met een goed concept kan een lening ook worden afbetaald en dat zal de key factor worden.

  Het uit handen van corrupte politici houden is een ander probleem, want zij zullen tegen blijven werken zolang ze geen pastechi’s zullen ontvangen.

  Aan de andere kant: Upgrading van de raffinaderij moet maar liefst 3 miljard kosten. Venezuela is failliet, Curacao heeft het geld niet, kan het ook nergens lenen, dus waar willen we dat geld vandaan halen ?
  Plannen maken en schrijven is leuk, maar lost niets op.
  De grootste fout zou echter zijn om de raffinaderij in de huidige technische staat door te laten draaien na 2019.

  En die werkgelegenheid ?
  Valt ook wel mee, zoveel mensen werken er niet meer op de ISLA.

 19. @Carlos Kort, het klopt. Marchena was er eerder zo ook andere wijken daar in de buurt.
  Ps, dat gebied rond Isla had al tig jaren geleden als onbewoonbaar verklaard moeten worden. Het is een uitwaartse zone van de raffinaderij. Wonen in dat gebied wordt al tientallen jaren gedoogd en de armen zijn zich van geen kwaad bewust omdat ze gewoonweg nooit geïnformeerd zijn over de gevaren van luchtverontreiniging in de omgeving.

 20. @ Carlos Kort. Weet jij de reden wel waarom Shell weg is gegaan…?? Wil ik jou vertellen.

  Je hele verhaal is ontstaan uit een grote aversie tegen Shell en niet onbegrijpelijk, maar de waarheid mag niet verzwegen worden. Ik adviseer je om eens met Edgar Leito te gaan praten voor meer kennis en hij is als ex-Shellman beslist niet bevooroordeeld. De oorsprong van het weggaan van Shell ligt in het onteigenenen van MaracaiboVenezuela. Ook had Liberia-Peters een keuze en hoefde echt niet de raffinaderij met veel ander onroerend goed voor NAF 1,– over te nemen. Steek je licht eens op en verspreidt geen onwaarheden. Beslissingen van toenmalige regeringen zoals met Shell en van der Valk waren niet de verstandigste en heeft veel geld gekost en was onze regering zelfs niet opgewassen tegen de oude heer van der Valk met alleen lagere school en zelfs dat heeft ons 10-duizenden guldens gekost. Uit die tijd hebben op dit moment bijna alleen ex-werknemers van Shell een pensioen en wie zelfs nu niet in overheidsdienst werkt heeft maar een minieme kans op pensioen.

 21. @Sander, ga van Shell Pernis ook een groene stad maken. Weg alle inkomsten, we gaan allemaal in armoede leven. Blijf maar lekker naïef en zweverig doen.
  Hoezo mag de politiek zich nergens mee bemoeien? Is het soms jouw persoonlijk eigendom? Je lijkt net een dictator met jou landje pik theorie.

 22. Maaskant en Yui Korsow Jou bericht heeft mij gedeeltelijk bevallen. Ik heb enige Informaties gehoord die ik ook nog niet kende, of ze waar zijn…?? daar gelaten. Wat voor mij telt is dat de gene die deze vervuiling te verantwoorden heeft is de Shell en niemand anders. De Shell is de Milieu vervuiler Nr 1 in de wereld, kijken wij eens naar Nigeria en Oekraine. Wanneer ik praat over de 50er Jaren als ik een kleine jongen op Marchena was, dan was ons speel terrein dat van olie vervuilde zwart water aan de Nijlweg (toen was er nog geen hekwerk). Vandaag realiseer ik hoe gevaarlijk dat was. Op de achterlijke reactie van Yui Korsow wil ik niet te diep op ingaan. Hij beweert wij hadden wel ietsje hoger kunnen gaan wonen of zijn dom geweest zelf daar te gaan wonen. Yui Korsow Jij kan geen YDK zijn want jij weet niet veel van Curaçao en zijn woning nood van toen. Die mensen die op Marchena zijn gaan wonen die hebben dat uit pure nood gedaan, een nood die jij niet kent, maar je wil wel mee praten. We zijn allang verhuisd van daar en pas in Feb heeft mijn vader zijn 95 ste verjaardag gevierd,(Moeder 92) dus Shell heeft ons niet klein gekregen. Voor dat je mensen voor dom verklaard dan moet je weten, dat wij die in Marchena zijn geboren, door veel school en diploma`s iets uit ons leven hebben gemaakt, en een ieder van ons 10 kinderen heeft zijn eigen huis met grondstuk, auto`s en zaken op Curaçao waar jij zonder het te weten gaat inkopen. Ik zelf woon en werk al 43 jaar in Zwitserland als Muziek Docent aan een Conservatorium, helemaal vanuit Marchena, en praat acht talen…heel Dom he…?? Ik zou graag de sobstory van jou familie willen horen. “Waist of time” hoe oud ben je eigenlijk jonge..?? Marchena was er al voor de Isla. Ik ben wel niet roker maar ik zou graag een Cigaar in jou huis willen roken. En Maaskant als jij denkt dat wij heel veel van de Shell hebben geprofiteerd en er ook veel geld mee verdient hebben, dan vergis jij je. Heb je wel van de opstand van 30 Mei 1969 gehoord..?? Was je al geboren..?? Ik was er midden in. Een volks opstand met veel doden,(Papa Godett) omdat de mensen gewoon veel te hard moesten werken voor te weinig geld, en de sociale voorzieningen niets deugden. Dat was de reden waarom mijn vader nooit voor de Shell wilde werken. Weet jij de reden wel waarom Shell weg is gegaan…?? Wil ik jou vertellen. Na zoveel jaren de 13 maand loon betaalt te hebben voor hun arbeiders die zo al niet genoeg verdienden, kwam Shell plotseling op een dag vlak voor Kerst op die idee en nu betalen wij de 13 maand loon niet meer. Ja waarom niet,..?? zo maar…!! Shell vertikte het gewoon trots de verdragen en onderhandelingen met de overheid. Nou en toen is Shell van de onderhandelingstafel opgestaan en heeft zijn hoed gepakt en zijn Documenten en is opgestapt. En liet Curaçao gewoon in de steek. En na de logische protesten van de overheid, kwam Shell met dat sluw idee, willen jullie je arbeiders hun werk plaats redden,..?? ok…dan verkopen wij het aan jullie voor Naf1,- en het is helemaal van jullie. Wetende dat ze dan niets meer op te ruimen hebben…Dat noem je chantage, niet met de mes op tafel onderhandelen, maar met de mes op de borst. Toen hadden de arbeiders van Curaçao geen keus het te accepteren, en waren daar toe gedwongen. Zo is het tot stand gekomen..PDVSA is veel later in beeld gekomen als de redder van de misere die Shell achter heeft gelaten..Shell is Curaçao veel schuldig en niet omgekeerd. Er is er zelf een Muziek stuk daarop gemaakt van Macay Prudencia SHELL A BATIE BELL. En geprofiteerd heeft alleen maar de Shell. Ik heb elke dag kranten verkocht bij de poort van Shell en heb gezien hoe vuil, dood moe en kapot die arbeiders naar huis gingen. Nee Curaçao heeft er alleen maar ellende mee gekend. En Nederland & Shell hebben geprofiteerd, en moeten zich schamen voor zijn asociale houding zo een stuk slavernij midden in de 60er jaren op touw gezet te hebben, om dan snel in de duisternis net als een dief in de nacht te verdwijnen. Ik praat vele echte YDK uit het hart dat weet ik….Ben jij ook een YDK Yui korsow…??…Cajosh

 23. @Zo,

  je hebt waarschijnlijk een heel goede baan bij de isla en bent bang voor je baantje.
  Als het probleem was om een paar goede filters te plaatsen, dan hadden ze dat 10 jaar geleden al moeten doen.
  maar deze fabriek is 100 jaar oud en is grotendeels oud schroot geworden.
  het moet levensgevaarlijk zijn om daat te werken, het duurt niet lang of er zal zich daar een verschrikkelijk ongeluk gebeuren.
  Voor het toerisme is deze fabriek een schandvlek.
  Met Greentown zal er veel meer geld geinvesteerd worden en Curacao zal weer op de kaart komen te staan; om te wonen, te leven en vakantie te vieren.
  de haven zou ook veel geld kunnen genereren, als daar eens goed en zakelijk naar gekeken zou worden.
  De politiek moet zich hier zo min mogelijk mee bemoeien, die maken alles alleen maar kapot.
  Kijk naar UTS, Aqualectra, de luchthaven, het ziekenhuis en alle andere politiek gestuurde bedrijven./instellingen…
  maar de politiek heeft pastechis nodig om de partij kas en zichzelf te verrijken.
  Ben jij miscchien een politicus, die bang is zijn pastechi van de PDVSA te gaan mislopen?
  Alleen de 18 doden per jaar zouden, deze giffabriek moeten doen sluiten!!!

 24. Noem Green Town a.u.b geen ”milieuorganisatie” want het is verre van dat. Alle milieuorganisaties zijn geregistreerd. Green Town is een commerciële organisatie die als een wolf op de loer ligt om haar slag te slaan. De Curaçaose olieraffinaderij heeft een paar goede schoorsteenfilters nodig, ga daarin investeren, Green Town!

  Niemand zit te wachten op 10 miljoen per jaar (over 5 jaar) terwijl men nu meer dan 100 miljoen per jaar kan verdienen door investering in goede schoorsteenfilters.
  Om over de zogenaamde de gedeelde belastingen maar niet te spreken. Je bent ondernemer of je bent het helemaal niet.

  De tijd dat iedereen een ” officieel contract” onder de neus van Curaçao kon schuiven is passe, Curaçao maakt tegenwoordig haar eigen contracten in samenwerking met echte professionele deskundigen op allerlei gebieden.

 25. Beste Carlos Kort, ik weet niet wat je met je sobstory wil bereiken. Wij (ik) zeg altijd dat de mensen zelf “in” de rook van de Isla zijn gaan wonen en als ze er al woonden voordat de Isla begon, waarom zijn ze toen niet verkast naar “boven” de wind gelegen gebieden ? Heb je dit onderwerp wel eens met je ouders besproken en hebben zij je uitleg gegeven op je sobstory ? En wat was die uitleg ?
  Mijn uitleg zou zijn, wij zijn dom geweest, wij hadden ons verstand moeten gebruiken, wij hebben veel geld verdiend met de Isla, maar wij hebben niet nagedacht, althans niet verder dan dat onze neus lang is en om nu te gaan zitten janken zet geen zoden aan de dijk (bij nader inzien een wel zeer makambistische uitdrukking) maar daarom niet minder waar.

 26. @Carlos Kort

  Ik denk met jou dat Green Town een beter plan is dan na 2019 met de oude zooi doordraaien. Want omdat niemand gaat investeren, is dat wat ik vrees.

  Shell heeft t spul incl asfaltmeer verkocht voor naf 1,00. Schande?! Maar als ik iets kon overnemen voor naf 1,00 dat alleen aan lease al naf 77.000.000 per jaar opbrengt, dan deed ik het ook. (bron: brief van RDK /Rudolf Garmes aan Schotte dd 27/7/2012.).

  Verder is het wellicht nuttig een heel klein beetje tekst te besteden aan PDVSA en wat die met ISLA hebben gedaan. Dan kom je niet zo eenzijdig over. Shell heeft het eiland veel geld opgebracht. Probeer de cijfers en de sentimenten niet met elkaar te verwarren.

  De raffinaderij werd voor een symbolisch bedrag aan het eilandbestuur verkocht. In ruil hiervoor kreeg Shell vrijwaring van eventuele schadeclaims. Het eilandbestuur verhuurde toen de raffinaderij aan PDVSA voor 16 miljoen ANG per jaar. Dit was veel minder dan Shell in de voorgaande aan belasting had betaald! De PDVSA had bij het aangaan van het huurcontract ook bedongen dat het geen belasting hoefde af te dragen. Hiermee werd de werkgelegenheid van het overgebleven bedrijf vooralsnog behouden, maar betekende het vertrek van Shell wel een verlies aan belastinginkomsten voor het eiland van 42 miljoen ANG.

  (Bron: Sociaaleconomische gevolgen van de staatkundige veranderingen op Curaçao.
  Mededinging op Curaçao voor en na 10 oktober 2010. Luuk Leussink)

  Vanuit NL is niets te verwachten. Plasterk was duidelijk. Rutte was duidelijk en we hebben de partij die weg wil van NL de grootste gemaakt. Dat schept geen band, noch verplichtingen. We moeten het zelf uitzoeken en dat willen we ook, toch?

  Inderdaad ben ik zeer sceptisch. Politici hebben organiseren voor zichzelf dubbele inkomens en pensioenen en hebben belangen bij ISLA en dat zullen ze niet zomaar opgeven. Er zijn stromingen die de rechtstaat en het beetje rechtszekerheid dat NL hier nog kan geven, willen ondermijnen. Wiels ging ook jaren mee op die populistische golf. Tot hij via regeringsdeelname inzicht kreeg in wat de echte stroming er onder was. Toen werd hij ineens constructiever en zijn taal wordt ook door Asjes niet meer gebruikt. Wiels heeft die draai met zijn leven moeten bekopen.

  En de jaren 50? Je hebt gelijk. Dat was heel stukje voor mijn tijd..

 27. @Edgar, als de overheid dat gebeid verkoopt dan is de overheid niet meer aansprakelijk voor de vervuiling/sanering. Hoezo ”overheden die mee willen helpen?”
  Green Town weet dat dit gebied zwaar vervuild is en de overheid zal dit in vijfvoud schriftelijk moeten laten ondertekenen door Green Town. De koper is 100% verantwoordelijk voor de vervuiling en sanering als hij vóór de verkoop schriftelijk ervan op de hoogte is gesteld door de verkoper.

 28. @Erwin weet jij ook precies waar ze hun afval gaan verwerken en hoeveel dat gaat kosten? Je zegt dat het heel veel geld kost om dit gebied te saneren, vandaar.
  Zal me niet verbazen dat dit gratis in de zee bij Shut gedumpt wordt.

  Green Town is verplicht om aan de overheid te vermelden wat ze van plan zijn met het afval te gaan doen.
  Dit afval mag niet in ons voedselketen (vissen) terecht komen, dumpen in zee is ook een gevaar voor omringende landen. En áls ze dat vervuilde gebied gratis krijgen moet de overheid ze eerst in vijfvoud laten ondertekenen dat ze voor de volle 100% aansprakelijk zijn voor de sanering en eventuele schadeclaims. Informatieplicht overheid.
  Green Town heeft een onderzoekplicht en zal dan voor 100% verantwoordelijk gesteld worden voor de sanering en eventuele schadeclaims. Ze zijn dus ervan op de hoogte.
  Eventuele schadeclaims uit omringende landen komen ook op het bordje van Green Town.

 29. Ik vind het wel goed als dat Isla Personeel gewoon doorbetaalt word, en aan de schoonmaak deel neemt. Ze werken dus gewoon door aan de opruiming en aan de opbouw. Maar ik vind dat Shell & Nederland deze troep zouden moeten opruimen en het ook moeten financieren. Tenslotte hebben zij het neer gezet en er grof geld mee verdient.
  Terwijl ze duizenden mensen daarmee ziek gemaakt hebben, en gewoon hun hoed pakken en weg lopen, wat voor manieren zijn dat…???. Waar ter wereld is zo iets mogelijk…??. Maaskant ik vind je wel heel negatief over komen. Als de Isla blijft staan dan ben jij de eerste die tegen de Milieu vervuiling protesteert, en dan zo doen alsof het een Curaçaosche uitvinding was, en als ze het willen opruimen dan kom je over corruptie kletsen, nog voor het zo ver is. Jij met je voorwaarden wie ben je eigenlijk..?? en welke belangen heb je aan Curaçao, behalve bij Port Marie lui in de zon te liggen…?? Ik weet waar van ik praat ik ken de Shell uit de jaren 50 al, en ben precies in die rook op Marchena geboren waar was jij toen…?? De beste stuur lui staan aan wal. Het ruikt bij jou wel naar diepe minachting en jaloezie . Schaam je…!! Ik vind het goed dat Green Town komt het zal Curaçao zeker naar voren brengen, en al die vuile Nederlandse troep opruimen, ach wat een opluchting, een stuk Nederland minder….Cajosh

 30. De politiek is tegen, want ze kunnen geen pastechie krijgen.
  Het kapitaal wat er achter zit, zal geen geld geven aan onze corruptici.
  Dit plan is zeker haal baar en noodzakelijk om dit land over eind te houden.
  De PDVSA is een gepasseerd station.
  Venezuela is failliet en zal geen cent kunnen investeren in een schoon millieu.
  laat Stichting SMOC ze maar via de rechter aanklagen.
  zodat ze zelf de conclusie trekken : wegwezen van Curacao.
  De fabriek is een schroothoop, die snel weg moet!!!
  Green Town is een super plan en kan voor Curacao alleen maar winst betekenen.
  Asjes, durf eens…..

 31. Ach ja, allemaal dromers die lui van GreenTown!

 32. Een kleine correctie: ik zou GreenTown geen Milieu-organisatie willen noemen, maar een groots en goed doordacht plan, of project, waarin milieu-aspecten weliswaar een belangrijke rol spelen, maar waarin ook de economie (17000 jobs) een enorme boost kan krijgen. Milieu? Jazeker, maar ook werk, inkomen, schone industrie. Kortom, GreenTown zet Curaçao onwijs positief op de wereldkaart!!!

 33. Erwin wat dacht je van de medewerkers die er nu werken?

 34. Toch nog een minpuntje.. De RdK met staf, directie RvC…die moeten ook worden doorbetaald anders zijn ze tegen…

 35. 1. De banken hebben teveel cash en willen graag investeren.
  2. Als er een kapitaalkrachtige financier is die garant staat.
  3. Als er casinos komen voor dos Santos en schoonfamilie Asjes.
  4. Als het lokale benzine monopolie aan vd Dijs komt.
  5. Als Cooper zijn deel krijgt.
  6. Als Schotte en Tara en Wilsoe in het bestuur komen.
  7. Als Peppie huisadvocaat wordt..
  Dan zou het zomaar kunnen werken…

 36. @Erwin, Ik denk niet dat Green town heeft stil gezeten. Je nek zo boven het maaiveld uitsteken getuigt van ballen.
  Het wordt nu tijd voor de overheid van Curacao om een Visie en Missie voor het (ei)land curacao gaan formuleren. Ons Kleine broertje Bonaire is wel goed onderweg.
  Als Green Town dit overneemt, dan kan er zeker wat moois ontstaan in onze natuurlijke haven.

 37. Ik ben geheel voor !!

  Als ze de zooi hebben opgeruimd en daar iets moois neerzetten dan zou dat een goede motor van de economie kunnen worden.
  Hoop alleen dat ze de corrupte ambtenaren en politici buiten kunnen houden. Wanneer zij hun handen in die geldpot zouden steken is alles verloren.

  De financiering schijnt overigens via het buitenland al rond te zijn. Genoeg investeerders en overheden die mee willen helpen de troep weg te werken.

 38. Ik bied 2 gulden en garandeer ook de werkgelegenheid plus 10% hogere lonen!
  Ik geef net zoveel garanties als Green Town.

 39. Goed plan. Wachten op PdVsa is zinloos, wachten op Venezuela eveneens. Wedden dat niemand in de politiek dit aandurft , de redding van toekomstig Curacao.

 40. Leuk initiatief, maar is het ook onderbouwd?

  Het verwijderen en schoonmaken van de raffinaderij kost onbeschrijflijk veel tijd en geld, net als de opbouw van iets nieuws. Wie financiert dat, en intussen wordt het Isla personeel gewoon doorbetaald?

 41. Mooi bod, jarenlang geprofiteerd en de aankoop prijs terug krijgen.

 42. Goed hoor! Ik steun het project volledig.