• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

vlag venezuelaCURAÇAO – De partijen in Venezuela moeten een constructieve dialoog aangaan en verdraagzaamheid tonen om uit de huidige crisis te raken. Dat staat in een resolutie die het Europese Parlement (EP) gisteren met ruime meerderheid heeft aangenomen.

Alle betrokkenen moeten het hoofd koel houden, want nieuwe protesten kunnen leiden tot meer geweld en polarisatie tussen regering en betogers. “We kunnen de Venezolaanse samenleving niet aan haar lot overlaten”, aldus de Spaanse liberale Europarlementariër Izakun Bilbao. “Anders dreigt een schrikbarende confrontatie en sociale en economische chaos.”

Bezorgd
De autoriteiten moeten onmiddellijk gewapende regeringsgezinde groepen ontwapenen en ontbinden, en gearresteerde studenten en oppositieleden vrijlaten. Het EP is zeer bezorgd over censuur tegen media en websites, en roept de regering van president Nicolas Maduro op de persvrijheid na te leven.

Onrust
De afgelopen twee weken zijn in Venezuela al zeker zestien doden en tientallen gewonden gevallen bij botsingen tussen ordetroepen en betogers. Veel Venezolanen hebben genoeg van de hoge inflatie, de tekorten aan voedsel en andere goederen, de corruptie, de welig tierende criminaliteit en de druk op onafhankelijke media en de oppositie.

© Novum

3 reacties op “Europees Parlement roept op tot dialoog Venezuela”

  1. Misschien moet de EU zich even lekker niet bemoeien met interne aangelegenheden in een soevereine staat. Dat proberen ze ook uitgebreid bij de lidstaten en nu dus ook extern?

  2. Maduro roept EU en Rusland op tot dialoog over Oekraine.

  3. Ik heb het vermoeden dat niemand onder de indruk is van deze oproep van het Europese Parlement.