• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Lezende kinderenCURAÇAO – Nienke Welmoed Boomstra promoveert maandag aan de Rijksuniversiteit Groningen op onderzoek naar voorlezen. Doelgroep van het onderzoek waren moeders van de ABC-eilanden en hun peuters. De kinderen leren beter Nederlands als zij worden voorgelezen met tussenkomst van een thuiscoach.

Het onderzoek in dit proefschrift is uitgevoerd binnen het interventieprogramma ‘Meer Taal, Meer Kans’, vanaf 2009 uitgevoerd in Leeuwarden en Rotterdam. Moeders met jonge kinderen moesten positiever gaan denken over hun invloed op de taalontwikkeling van hun kroost en de interactie tussen moeder en kind(eren) moest gestimuleerd worden. Zodoende kwam een coach aan huis om de moeders aan te zetten om hun kinderen voor te lezen in zowel het Nederlands als het Papiaments. De moeders reageerden goed op het onderzoek, hoewel ze op enkele onderdelen lager scoorden dan een groep hoogopgeleide moeders van Nederlandse komaf.

Onderzoek
Het onderzoek bestond uit het afnemen van interviews, het laten invullen van vragenlijsten en het filmen van tweewekelijkse huisbezoeken door speciaal getrainde taalcoaches. Dertig paren van moeder en kind namen deel aan het onderzoek. Het interventieprogramma had eigenlijk een tweetalig karakter. Toch hadden de meeste moeders een voorkeur voor Nederlands. De bevindingen van het onderzoek kunnen volgens de onderzoeker gebruikt worden in andere interventieprogramma’s.

1 reactie op “Voorlezen Antilliaanse moeders goed voor peuter”

 1. Proficiat met de komende promotie. Maar of dit nu van voldoende niveau is?
  Er is duidelijk geworsteld met alle inzichten en theorieen over het onderwerp.
  Maar na lezing lijkt het wetenschappelijk gehalte (en de onderzoeksopzet) me flinterdun.
  We zouden het eens moeten voorleggen aan de UoC v/h UNA of men hiermee een Dr. Titel verdient. (En dan bedoel ik natuurlijk niet de ere titel van Schotte)