• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Foto Novum/AP: Verkiezingen VenezuelaCURAÇAO – De voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter is bezorgd over de situatie in Venezuela. Hij wil het land bezoeken om met leiders van zowel de regering als de oppositie te spreken. Dat bood Carter aan in brieven die hij naar de Venezolaanse president Nicolas Maduro en oppositieleider Henrique Capriles stuurde.

Carter zei dat beide zijden een dialoog aan moeten gaan die gericht is op het beëindigen van de spanningen en het geweld. De regering moet volgens Carter het recht op vreedzaam protest en eerlijke processen voor opgepakte demonstranten garanderen, terwijl de oppositie geweld moet afzweren en binnen de grenzen van de Venezolaanse grondwet moet handelen.

Carter Center
“Het is moeilijk voor democratisch gekozen politici van oppositiepartijen om meningsverschillen op te lossen wanneer zij zich bedreigd en vervolgd voelen”, aldus Carter. Zijn organisatie The Carter Center heeft vaker geobserveerd bij Venezolaanse verkiezingen en gesprekken tussen de regering en oppositie. De normaal gesproken anti-Amerikaanse Maduro prees Carter vorige week nog op een persconferentie.

Opnieuw dode
De antiregeringsprotesten in Venezuela hebben gisteren opnieuw een leven geëist. Een betoger in de stad Maracay kwam om het leven, zo liet de burgemeester weten. Over de doodsoorzaak bestaat nog wel onduidelijkheid. De betogers in de stad blokkeerden een weg. Er ontstond chaos toen een groep gewapende lieden het vuur opende op de betogers.

Neergeschoten
Volgens burgemeester Mario Briceno renden de betogers een supermarkt in en sloegen ze aan het plunderen. Het lichaam van een betoger werd na afloop buiten de winkel gevonden, aldus Briceno. Lokale media meldden echter dat het slachtoffer was neergeschoten.

© Novum

1 reactie op “Jimmy Carter wil bemiddelen in Venezuela”

  1. God bewaar me voor de bemiddeling van Carter. In 2002 heeft Carter ook al bemiddeld.