• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

stop abuzuCURAÇAO – Het geweld op scholen wordt een steeds groter probleem in Curaçao. Afgelopen week werd een vechtpartij op het schoolplein zelfs gefilmd en op YouTube gezet. Caribisch Netwerk was erbij en maakte een reportage.

Uit wraak kwamen ouders en familie van een van de slachtoffers verhaal halen op school en sloegen daar zes meisjes in elkaar. Onderwijzend personeel, docenten, leerlingen, jeugd- en hulpverleningsorganisaties zijn het zat. Dinsdagochtend kwamen zij, verenigd in de Alliantie tegen Kindermishandeling en Huiselijk Geweld, op het Maris Stella VSBO bij elkaar om te protesteren.

Zero-tolerance
Sheila Albertoe van Bos di Hubentut denkt dat het niet lang meer duurt voordat er bloed vloeit op de schoolpleinen van Willemstad. Om het tij te keren moeten scholen, maar ook de overheid een zero-tolerance beleid voeren. Maris Stella-directeur Selwyn Ballijn stelt echter dat de school het niet alleen aan kan. De school, de buurt, politie, hulpverlening en overheid moeten de handen ineen slaan. Een oproep die hij al eens eerder deed, zonder resultaat tot dusver. Maar de handdoek gooit hij niet in de ring. “Wij zijn nu juist extra gemotiveerd”, aldus Ballijn.

Luister naar een reportage van Dick Drayer

23 reacties op “Alliantie protesteert tegen geweld op Curaçaose scholen”

 1. @ Sander:
  “dit soort dingen gebeurt ook in NL, meestal zijn het de asocialen die dit gedrag vertonen.”

  Inderdaad:
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/22341847/__Ouders_op_de_vuist_op_schoolplein__.html

 2. @antonio,

  weer die lange uitschuiftenen?
  deze lieden met het geweld op de scholen zijn gewoon foute mensen.
  het heeft niets met curacaoenaars of surinamers te maken.
  dit soort dingen gebeurt ook in NL, meestal zijn het de asocialen die dit gedrag vertonen.
  waarom moeten we dit verdedigen en hele volken over 1 kam scheren.
  leer je frustraties eens onder controle te krijgen.

 3. Curaçaoënaar, ons kent ons hè. Maar je bent eerlijk over die gierigheid van de Makambas, ze geven jou en vele generaties voor jou, tenslotte al eeuwen te eten.

 4. @Answer, Zo gaat het toch altijd.. Altijd wijzen naar andere groepen en dat het overal in de wereld voorkomt.. terwijl het probleem hier op Curacao is en niemand er wat aan wilt doen!

 5. @ Anwser….Idd,dit kan ECHT NIET…nergens niet!!!
  Men (de politie) had deze gasten in de boeien moeten slaan en ze zouden dan een flinke straf moeten krijgen opgelegd !!!

 6. @ Anwser…Idd, dit kan echt niet! Nergens niet! Deze mensen hadden in de boeien geslagen moeten worden en een flinke straf moeten krijgen!!!

 7. Wat een discussie weer over Surinamers, makamba’s en Curaçaönaars, maar ondertussen gaan de docenten plus politie, jeugd- en gezinszorg, schoolbestuur en overheid (mevr. Raveneau, eind vorig jaar sprak u duidelijke taal richting ouders van schoolgaande kinderen. Ga daar vooral mee door!) zich focussen op volwassen mensen die meisjes in elkaar slaan! Ja toch, of zie ik het verkeerd?

  Want: “Uit wraak kwamen ouders en familie van een van de slachtoffers verhaal halen op school en sloegen daar zes meisjes in elkaar.” kan ECHT NIET! Dit hoort niet op een school plaats te vinden, ook niet op straat en zeker niet thuis achter de gesloten voordeur! Kindermishandeling moet per direct afgeschaft worden.

 8. Wat willen wij eigenlijk ? De ene regering na de andere (op enkele na corrupt), jaar in jaar, uit, al zeker een halve eeuw lang, 90% van onze kinderen die hun vader (verwekker) niet kennen ook de moeders kennen hen niet eens, willen wij role models naar voren schuiven die een week later gearresteerd worden voor drugs-smokkel etc etc etc. Neen wat wij niet kunnen is onze jeugd een voorbeeld geven, met andere woorden wat wij zaaien (letterlijk) zullen wij oogsten (ook letterlijk). Ik zeg niet eens quo vadis Curaçao want wij weten of zouden moeten weten waar wij naar toe gaan.

 9. @ Curaçaoënaar…….
  Met alle respect, maar wel even voor alle duidelijkheid….niemand hier heeft gezegd dat alle Curaçaoënaars lui zijn!
  En zou je aub je statement kunnen onderbouwen en ons uitleggen, waarom onze reacties NIET kloppen! Bij voorbaat dank!

 10. @ DushiPatria….Duidelijk! Lol…
  Ben zeer benieuwd wat het commentaar van die “Neanderthalers” gaat zijn op het commentaar van een yiu di terra, waarmee ik op dezelfde lijn zit !!!
  En about het vormen van een nieuwe staat……..”Waar een Wil is…is een Weg” !!! Lol…

  @ Op Stap……Amen!

  En ja hoor, zoals verwacht….”Wie de schoen past…trekken hem aan” !!!

 11. Mensen ik ben Curaçaoënaar en woon 3 jaar in Nederland. Jullie reacties kloppen niet. Agressie gebeurt overal in de wereld niet alleen in Curaçao. Het is een goede nieuws dat mensen protesteren tegen geweld want ze willen het veranderen.
  En niet iedereen is het zelfde ik las Curaçaoënaar zijn lui bla bla bla. MAAR NIER ALLEMAAL. Ik kan niet zeggen dat alle Nederlanders gierig zijn want het is toch niet iedereen.

 12. Its the schools responsibilty. Easy to push off responsibility to under qualified parents when you have underqualified teachers. Kids are at school a whole day and teachers should understand that they not only learn subject matter but also norms, values, and social interaction there. School is the place where change can happen/begin.

 13. @MOR: no worries, I’m on your side. Ik reageerde op je…ehhh…heftigheid 😉 Net als jij, stoor ik mij ook steeds aan de commentaren van Neanderthalers op dit forum met hun makamba-bashing. Als Yiu di terra mag ik hopen dat het een minieme club zonderlingen is.
  En, de gedachte van Illidge is…damn appealing.

 14. @MRO69,
  Lees je wel eens je eigen kranten uit Suriname? Je komt op mij behoorlijk lachwekkend over, typisch een Surinamer die zichzelf als zeer beschaafd tracht voor te doen. En daarbij niet schroomt om z’n eigen land als zeer beschaafd en ontwikkelt te verkopen. Denk je nou echt dat niemand weet wat zich in Suriname afspeelt? Ik heb daar rondgelopen, geloof me, behalve de weelderige plantengroei, mooie natuur, beviel niks in Suriname mij, ik zou nooit in jouw land willen wonen. Jij woont op mijn eiland en zet op de koop toe een grote mond op over de Kurazoleños, alsof Surinamers zo geweldig beschaafd zijn.

  Ik heb me in Paramaribo laten rondrijden in wijken die in helemaal niks van bijvoorbeeld Koraal Specht verschillen, zowel het volk, de mentaliteit alsook de buurt er omheen… Dus stel je niet al te veel aan, ik begrijp dat dat de Surinaamse way is om op te vallen, maar hier op Curaçao val je niet op, maar val je op je dikke neus. Over Suriname kun je niemand hier iets wijsmaken, dat kun je misschien online doen en morgen weer fijn vals lachen met je Curaçaose collega..

  Maar ik heb jullie in NL meegemaakt en kan daarom rustig vaststellen dat de Surinaamse mens in niets beter of heiliger is dan een Curaçaoënaar, nou ja, het enigste waar Surinamers nog steeds op teren, heel hilarisch overigens, is het feit dat ‘krom Nederlands’ hun volkstaal is en dat onze volkstaal onze prachtige Papiamentu is. Nou ja, men moet zich niet al te veel voorstellen van het “goede Nederlands” die Surinamers zeggen te bezigen. Het is eerder een variant die zij, in Nederland aangekomen, opleuken naar iets dat op ABN lijkt. Alhoewel er in Suriname altijd een bovenlaag is geweest die zich in goed nederlands uitdrukt, een goede kennis had en heeft van de Nederlandse taal, maar dat heeft nooit voor het hele Surinaamse volk gegolden. En MRO69 zichzelf maar op de borst kloppen.

  Projecteren op Curaçaoënaars is ook zo iets dat Surinamers graag doen. Laten we het over luiheid hebben. Ik kan me nog heel goed herinneren dat er begin 70 van de vorige eeuw in Nederland talrijke grappen werden gemaakt over de luiheid van de Surinamers. Er zijn zelfs verschillende liedjes geschreven over die spreekwoordelijke Surinaamse luilakken in Nederland. Ik woonde toentertijd in Nederland, dus ik kan erover meepraten en geen Surinamer komt mij anders vertellen. André van Duyn heeft zelfs een succesvol liedje geschreven over de Surinamers en de WW. Wij willen de WW, want het grootste deel van de Surinamers in het NL van toen, werkte niet maar hing de hele dag in de warmoesstraat op Zeedijk te A’dam. Ik was zelf bang om tussen die mensen te lopen, want ze zouden me toch niet voor Antilliaan aanzien, je liep het risico openlijk beroofd te worden of anders een mes in je rug. En dat is de waarheid.

  Dus MRO69, kom hier niet doen alsof ‘jij Surinamer’ beter bent dan de Kurazoleño, want dat zijn jullie helemaal niet! Trouwens, ook in Suriname zijn vechtpartijen op scholen aan de orde van de dag. Hoe bestaat het?

  http://www.apintie.sr/vidi.php?vid=4656

 15. @ DushiPatria…..even voor alle duidelijkheid, ik ben geen Makamba! Maar wilde alvast bepaalde mensen (de Makamba Haters) de mond snoeren!

  @ Edgar….ben het ook helemaal met je eens. Die luiheid kom je op meerdere vlakken tegen en als je er men dan beleefd op wijst of over aanspreekt….willen ze je ook nog de oorlog verklaren! En dan is het fatsoen en respect meestal heel ver te zoeken!!!

  @ C. Illidge…..Dacht altijd dat ik de enigste was met die gedachte! Lol….
  Zie dan in gedachte, dat Cur. net zo is als St.Maarten… bestaande uit 2 delen!
  Wat zou dat toch lekker leven zijn, met alleen maar beschaafde mensen!!!

  @ Arubaan…..Daarom had/heb ik er ook altijd moeite mee als men het over die Antillianen dit en die Antillianen dat heeft, terwijl men het 9 van de 10 keer over de Curacaoenaar heeft. Het is en blijft een apart volk!!! En de Curacaoenaars uit het juiste hout gesneden, moeten zich natuurlijk niet aangesproken voelen!!!!!!

 16. Edgar je halt de woorden uit mijn mond.
  Na jaren op Curacao gewoond te hebben nu op Aruba. Als ik de kinderen hier ophaal dan is er stilte, rust en discipline waar het op Curacao een geschreeuw van jewelste is. We zeiden dat pas nog tegen elkaar. De verschillen zijn erg groot en niet in het voordeel van Curacao, waar we het overigens prima naar ons zin hadden maar blij zijn dat we nu hier wonen…..

 17. @MRO: calm down, take another sip of yer Kool Aid..
  Dushi Hende inderdaad……………zucht!!

 18. Edgar, je hebt volkomen gelijk, ik zie dit ook iedere dag. Ik denk inderdaad dat het onmogelijk is deze verloedering een halt toe te roepen.

  Het klink belachelijk, maar was zou het mooi zijn als het beschaafde deel van de bevolking eens een eigen staat kon vormen. Je zou alleen al de helft minder belastingen en premies gaan betalenn.

 19. Ik zie de agressie van de ouders iedere dag wanneer ze de kinderen weer op komen halen. Allemaal te lui om ook maar 1 stap te ver te moeten lopen, dus wordt er overal geparkeerd waar ze maar kunnen en dan begint het schreeuwen, schelden, toeteren want ze hebben allemaal haast haast haast……….de fast food joint wacht immers en men kan niet zonder de vette hap, dus rap naar huis, kinderen eruit, eten naar binnen schuiven en dan weer lekker verder slapen op het werk.

  De kinderen krijgen inderdaad het juiste voorbeeld, dag in dag uit. En dan nog is men verbaasd wanneer de kinderen dit gedrag imiteren ?

 20. De verloedering van de Curacaose samenleving versnelt zich. Niet geremd door enige voorbeelden (de politici liegen en frauderen, onze topsporters en musici slaan hun vrouwen in elkaar en smokkelen drugs).

  Het programma Opsporing Verzocht in Nederland had gisteravond weer vrijwel alleen Antillaanse gezochte daders.

 21. En de ouders en familie kwamen op het schoolplein even het goede opvoedende voorbeeld geven….

 22. “Uit wraak kwamen ouders en familie van een van de slachtoffers verhaal halen op school en sloegen daar zes meisjes in elkaar.”

  Dit Asociaal,Onbeschoft en Gewelddadig Gedrag…is zeker ook de schuld van de “Makamba’s” (Nederlanders) he ???

 23. Dushi hende