• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Fred de Haas maakt zich ook na de sluiting van het consulaat boos over uitspraken van de Venezolaanse consul op Curaçao, Sonia Alvarado-Rossel.

De consul van Venezuela in Curaçao, Sonia Alvarado-Rossel, moet haast wel in de veronderstelling verkeerd hebben dat het land Curaçao voornamelijk wordt bevolkt door idioten en politieke neanderthalers. Die indruk bleef bij mij achter na het beluisteren van het interview dat haar grootmoedig werd toegestaan door de vermeende neanderthalers van TeleCuraçao op 17 februari in het nieuwsbulletin Telenotisia.

Alfredo Limongi, een van de Venezolaanse protestleiders op het Curaçaose Brionplein, is me nét voor geweest met zijn in Amigoe afgedrukte open brief aan de consul van Venezuela in Curaçao. Zijn woorden in de brief zijn volkomen juist en zouden het schaamrood op de kaken van mevrouw de consul moeten jagen.

Er is, zoals iedereen weet, sprake van ernstige sociale onrust in Venezuela. Er zijn massale demonstraties waarbij al meerdere doden en een aantal gewonden zijn gevallen. De Nationale Garde sloeg en trapte er flink op los. We kunnen dit zien op talloze video-opnames. Maar volgens de consul beschérmt de Garde en de Politie juist de mensen. Misschien heeft ze niet gezien dat degenen die de demonstranten in elkaar sloegen op hun helmen GNB (Guardia Nacional Bolivariana) of PNB (Policía Nacional Bolivariana) hadden staan.

Ook zei de consul dat het geen studenten waren die demonstreerden. Heeft ze al die jonge gezichten niet gezien? Een heel groot deel van de circa drieduizend demonstranten in Caracas was student en maakte zichzelf ook als zodanig kenbaar.

Ze protesteerden en protesteren nog steeds tegen de grote onveiligheid, het gebrek aan voedsel en medicijnen, het gebrek aan andere basislevensbehoeften, tegen de duurte van het levensonderhoud en de politieke repressie. Ze geven hiervan de regering-Maduro de schuld. Zij worden gesteund door onder meer de onlangs gearresteerde leider van de Voluntad Popular (Volkswil) Leopoldo López, de onafhankelijke gedeputeerde Maria Corina Machado en de burgemeester van Caracas Antonio Ledezma.

De consul vindt dat studenten alleen maar moeten protesteren als er iets niet naar wens is op de universiteit, bijvoorbeeld het functioneren van de kantine, maar protesteren tegen de regering vindt ze niet ‘sana’, niet ‘gezond’. Nee, gebrek aan medicijnen en eten: dát is pas gezond!

Tevens sprak mevrouw haar grote verontwaardiging uit over het beschadigen van het nationale erfgoed, zoals de openbare pleinen, het Ministerie van Justitie (dat volledig wordt beheerst door de regering) en de Centrale Bank (die de met 56 procent gekelderde Bolívar koestert).

Ook komen de beelden die we te zien krijgen van al het geweld voor het overgrote deel niet uit Venezuela, volgens de consul.

Verder zou er volgens haar een grote persvrijheid heersen in Venezuela. Je zou er van alles kunnen zeggen over de president, in de Verenigde Staten zou je daarvoor 30 jaar de bak in draaien. Misschien is ze vergeten wat er is gebeurd met het tv-station Globovisión en een flink aantal kranten. Ook de kranten sidderen voor de regering. De paar kranten waarmee je je kont (bij het nijpende gebrek aan wc-papier) niet moet willen afvegen, zijn El Universal en El Nacional die nog betrouwbaar nieuws geven. Ook de Colombiaanse zender NTN24 werd uit de lucht gehaald in Venezuela omdat ze beelden uitzonden die akelig goed met de werkelijkheid overeenkwamen.

De Venezolaanse regering probeert de haar onwelvallige media te blokkeren waar ze kan. Een woordvoerder van Twitter heeft op 14 februari gezegd dat ze denken dat de Venezolaanse regering heeft geprobeerd beelden van de demonstraties te blokkeren. Maar Twitter heeft zich hiertegen met succes verzet door sms’jes te sturen. Ja, het is een en al persvrijheid daar in Venezuela.

De demonstranten hebben niet alleen met de officiële ordediensten te maken maar ook met paramilitairen, de zogenaamde colectivos armados (gewapende groepen) en met een gewelddadige militie die opereert onder de oude (Uruguayaanse) naam Tupamaros, een gemotoriseerde militie die gewoon zijn gang kan gaan onder het toeziend oog van de Nationale Garde en de Nationale Politie.

Jonathan Bilancieri, de correspondent in Venezuela van de Colombiaanse (internationale) zender NTN24, beschrijft deze Tupamaros als volgt: ‘het zijn groepen paramilitairen, verdedigers van het Chavisme, die vrijelijk opereren onder het oog van de veiligheidstroepen en die de oppositie intimideren. Ze zijn zwaar bewapend en verplaatsen zich op de motor. Ze zaaien terreur in de straten. Elke keer als er studenten betogen op straat, komen de Tupamaros in actie. Ze zijn de gewapende arm van de repressie die wordt gecontroleerd door de regering’. Welkom in Caracas! U kunt er rustig heenreizen, zei de consul nog. Wel even uitkijken natuurlijk.

Bolívar zou zich voor de zoveelste maal in zijn graf omdraaien. En over de Venezolanen die op het Brionplein hadden geprotesteerd in Curaçao wist de consul te melden dat ze al jaren niet in Venezuela waren geweest en dus niet op de hoogte waren van de vooruitgang die daar was geboekt. Ze had toen kennelijk nog niet de brief van de heer Limongi ontvangen die in november jongstleden nog in Valencia was waar zijn familie hem opwachtte terwijl zijn nicht werd overvallen op de drempel van haar huis.

Het is voor Sonia Alvarado-Rossel te hopen dat TeleCuraçao haar voortaan niet zoveel tijd geeft want ze had duidelijk moeite om al die minuten te vullen met haar gebazel. Ze deed me denken aan die beroemde Iraakse minister van Inlichtingen Muhammed Saeed al-Sahaf, die een lijst van onsterfelijke uitspraken op zijn naam heeft staan en op het laatst vertelde dat ‘alles onder controle was’ terwijl de Amerikanen om de hoek stonden. Toen ze hem later vroegen waarom hij dat eigenlijk had gezegd gaf hij het al even onsterfelijke antwoord: “De informatie was correct, maar de uitleg was verkeerd”.

De informatie van de consul was niet correct en haar uitleg evenmin. Dat wist ze zelf natuurlijk ook wel en daarom probeerde ze er op het laatst nog maar een guitige draai aan te geven door de Curaçaoënaars vooral uit te nodigen zich bezig te houden met wat op dit moment o zo belangrijk was: het carnaval. Mevrouw de consul is er helemaal klaar voor en ze heeft waarschijnlijk al druk geoefend op haar favoriete tumba ‘E sangura malunan ta pika bo mata’ (die gemene muggen steken je dood).

11 reacties op “Ingezonden: Venezuela volgens de consul op Curaçao”

 1. de reactie van Antonio vind ik echt laf.
  het volk heeft wel is waar gekozen (met een kleine meerderheid) op Maduro.
  Maar als hij een dictator dreigt te worden, door alle media monddood te maken en ook zijn eigen parlement buiten spel zet.
  Dan kan hetzelfde volk deze persoon weer afzetten, dat is ook democratie.
  En dat je bang bent voor het grote venezuela is pure onzin, ze hebben voorlopig wel wat anders aan hun hoofd.
  Wij als mensen moeten dan niet de andere kant op kijken terwijl een volk crepeerd.
  maar via de media duidelijk maken hoe vrezelijk de venezulanen te lijden hebben onder deze dictator.
  Want als wij niet uitkijken hebben we straks het zelfde scenario met Schotte en/of Asjes.
  Want deze personen willen onafhanklelijkheid van NL, zodat ze zonder toezicht het hele land kunnen leegstelen!!!
  kortom Antonio moet zijn verstand gebruiken.
  trouwens ik heb liever een goede vriend dan een slechte buur!!

 2. @Aleco, deze consul is een grote vriendin van Schotte.. zegt genoeg..
  @Antonio, Tja dus de USA had eigenlijk ook nooit Duitsland moeten aanvallen toch.. wat er in Nazi Duitsland gebeurde was een interne aangelegenheid.. Bemoei je met je eigen zaken toch.. Idi Amin hadden we ook zijn gang moeten laten gaan!

 3. Dit zegt een hoop over de journalistieke kwaliteiten van de Telecuraçao medewerkers… huh? scherpe vragen? Oh, ik was wakker …

 4. Goed geschreven stuk over de populistische dictatuur in Venezuela. Chavez en Maduro zijn evenals Hitler democratisch gekozen. Hun socialistische ‘heilstaat’ laat denken aan de voormalige socialistische soviet unie welke bloeddorstige tirannen als Lenin en Stalin (grotere massamoordenaar dan Hitler) heeft voortgebracht. De ‘colectivos’ doen verdacht veel denken aan enge organisaties van de nazi’s als de SD en de SS.Helaas is er nog steeds een aanzienlijk aantal mensen op ons continent (en ook op ons eiland) die dwepen met dergelijke populistische volksverlakkers. De staten die door dergelijke tirannen geregeerd werden bevinden zich voor het grootste deel op de schroothoop van de historie en veel anders zal het de bende van Chavez niet vergaan.

 5. Als je als land $14,000,00 per dag verlies lijdt terwijl je $ 118,000,000 per dag aan olie opbrengst zou moeten maken kun je enig geweld rechtvaardigen.
  Met die opbrengst zou je geweldige sociale programmas kunnen draaien.
  Ligt dus wel enige druk op de beslissingsmakers lijkt me.

 6. Ik vind het knap brutaal hoor, ik probeer me zo voor te stellen wat de Hollanders in Nederland ervan zouden vinden als vandaag of morgen een of andere Venezolaanse minkukel het in z’n hoofd zou halen zich te moeten bemoeien met de Nederlandse politiek, of met wat er allemaal in NL gebeurt. Ik verwed er al mijn schamele bezittingen onder dat de Hollanders zich kwaad zouden maken om die bemoeizuchtige brutale Venezolaanse driftkikker.

  Curaçao is het buureilandje van Venezuela, Nederland is een kunstmatig buurland van Venezuela, maar daarmee is niet gezegd dat LatijnsAmerika Nederland als gelijkgezind buurland beschouwd.

  Wat er in Venezuela gebeurt gaat Nederland net nada aan. Het staat F. de Haas natuurlijk vrij om zijn mening te ventileren, maar het gaat ook hem niks aan. Ik denk bovendien dat de Venezolaanse consul waarschijnlijk niet eens weet dat Fred de Haas boos is, of zelfs bestaat.. Gelukkig is de NLdse min. v.buitenlandse zaken wijs genoeg om zich niet roekeloos uit te laten over hetgeen zich nu in Venezuela afspeelt.

  Wij Curaçao moeten aan ons eigen hachje denken, wij Korsóu kunnen het ons gewoonweg niet veroorloven om met onze naaste grote buur in conflict te geraken. Het speekwoord zegt het al; ‘beter een goede buur dan een verre vriend’. Een klein eilandje als Korsóu hoort zich verre te houden van de binnenlandse politiek van onze grote buurlanden.

  Voor Curaçao geldt dus; ‘beter een goede buur dan een verre vriend’.
  ‘Verre vriend’ kan in het geval Curaçao – Nederland ook vertaalt worden naar; “beter de goede oude buur Venezuela, dan een verre van ons (‘wij Kurazou en Kurazoleños’) verwijderd, voormalig koloniserend, maar betuttelend, naar ‘semi-koloniaal Curaçao-beleid’ neigend Nederland!
  Ja, als Fred de Haas het voor het zeggen zou hebben had Nederland nu al de oorlog aan Venezuela verklaard. Helaas, vergane Glorie.

 7. ja ik las laatst een ingezonden bericht van ene DaSilva in de amigoe.
  Die is nog steeds pro van alles op Venenzuela.
  ik kan niet begrijpen waarom zo iemand daar dan niet lekker gaat wonen.
  Er blijven altijd mensen die behoefte hebben aan de grote leider/dictator.
  Dan bhoeven ze zelf niet te denken.
  lekker makkelijk…

 8. Flutjournalistiek van Telecuracao.

 9. Jongens, val die consul niet zo af.

  Ze weet immers niet dat je op Curacao wel de waarheid mag zeggen.
  Dat mag in Venezuela al jaren niet!!

  Ze weet gewoon niet beteren en uiteraard heeft ze een dik salaris, een nieuwe Mercedes Benz en een grote nieuwe Chrysler.

  Wiens brood met eet, diens word men preekt.

 10. Tja en dan zijn er nog veel mensen op YDK die het regime daar verdedigen..

 11. Het kan niet zo zijn dat Venezolanen of wie dan ook onze eilanden gebruiken om hun leiders in het buitenland te provoceren. Onze mensen moeten zich hiermee niet bemoeien laat dat maar aan Nederland over. De NL-minister van buitenlandse zaken gaat over dit soort dingen en niet Curaçao. Straks denken Venezolanen en Cubanen dat zij ons moeten gaan vertellen wat we moeten doen op onze eigen eilanden.