• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

verkeer caracas lamgelegdCURAÇAO – Aanhangers van de Venezolaanse oppositie hebben maandag op meerdere hoofdwegen in de hoofdstad Caracas versperringen opgeworpen. Het verkeer kwam in de ochtendspits op veel plaatsen tot stilstand en enkele buslijnen rijden voorlopig niet.

De politie maakte al snel een begin met het opruimen van de barricades van vuilnis en puin. Dat verliep zonder opstootjes. Ook in de provinciesteden Maracaibo en Valencia blokkeerden antiregeringsdemonstranten enkele wegen.

Generaal
Betogers tegen de regering zijn gisteren ook op de bres gesprongen voor de Venezolaanse generaal buiten dienst Angel Vivas. Maduro beval zaterdag de arrestatie van Vivas, maar de oud-generaal weigert mee te werken. “Ik zal mij niet overgeven”, riep de 57-jarige Vivas, gekleed in een kogelvrij vest en gewapend met twee vuurwapens, naar een menigte juichende aanhangers.

Barricaden
De gepensioneerde generaal had via Twitter laten weten dat een groep ‘Cubaanse en Venezolaanse handlangers’ naar hem op zoek was. Na deze tweet schoten aanhangers Vivas te hulp en richtten barricaden buiten zijn huis op. Maduro beschuldigt Vivas van het aanmoedigen van betogers om gevaarlijke boobytraps in de hoofdstad te plaatsen.

Invloedrijk oppositiefiguur
Vivas werd een invloedrijk oppositiefiguur nadat hij in 2007 ontslag nam als hoofd van de ingenieursafdeling van het ministerie van defensie. Hij weigerde zijn ondergeschikten de door het communistische Cuba geïnspireerde eed ‘vaderland, socialisme of de dood’ te laten zweren.

Onrust
Het is de laatste weken erg onrustig in Venezuela. De vlam sloeg op 12 februari in de pan tijdens een antiregeringsbetoging in de hoofdstad Caracas. Sindsdien zijn zeker elf mensen om het leven gekomen bij gevechten tussen ordetroepen en demonstranten.

Onversneden socialisme
De betogers verwijten de regering van president Nicolas Maduro de torenhoge inflatie, de welig tierende misdaad en de economische problemen van het land. Venezuela is rijk aan olie, maar kan niet voorzien in allerlei basisbehoeften van de bevolking. Dat ligt volgens de oppositie aan het onversneden socialistische beleid van de regering-Maduro.

© Novum

www.versgeperst.com