ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Joseph Hart bespreekt gunsten, beloningen en corruptie.

Broeder, wanneer ik lees wat er plaatsvindt in onze buurlanden, bid ik dat dit ons bespaard mag blijven. Maar laten we eerlijk zijn: wat er met een volk gebeurt, kan alleen wanneer het volk sommige ontwikkelingen, die als dieven in de nacht binnensluipen, accepteert. Wanneer corruptie een dagelijkse bezigheid wordt die in het politiekorps en douane, in de politiek – en (volgens enkele advocaten) zelfs in het Openbaar Ministerie – een gewoonte is geworden, is onze gemeenschap in de greep van deze kwaadaardige ziekte geraakt.

Het begint met onbelangrijke dingen. Je hebt iemand een gunst bewezen, die jou hiervoor met een cadeautje bedankt: de eerste stap. Naargelang je meer van dit soort ‘gunsten’ uitvoert, raak je gewend aan de ‘cadeautjes’. Je gaat het normaal vinden dat je de ‘beloning’ krijgt voordat je de ‘gunst’ hebt uitgevoerd, die helemaal geen ‘gunst’ is, maar je dure plicht, zoals omschreven in je taakomschrijving! Nu bepaalt de grootte van de ‘beloning’ jouw handeling. Broeder, je bent verslaafd geworden aan de ‘beloning’. Je bent corrupt geworden: een crimineel.

In een politieke campagne gaat er zeer veel geld om. Iedereen weet dit en we accepteren dit systeem als normaal. Het is niet normaal! Omdat degene die de partij of een politicus financiert verwacht dat hij daarvoor iets terugkrijgt: de gunst. Het ligt aan de partij of de politicus of er wel of niet wordt voldaan aan die gunst. Als dit gebeurt, dan is dit tegen het belang van het volk, of tegenstrijdig aan de prioriteit waar de regering zich aan moet houden. De politicus is omgekocht, wat is-ie dan geworden? Corrupt! Wat nog meer? Een misdadiger. Precies!

Zo staan wij corruptie toe, of beter gezegd: we laten het kapitaal onze democratie overheersen. Niet het volk, maar het kapitaal bepaalt de kwaliteit van onze democratie. Het is geld waarmee sommige beslissingen in de regering worden gekocht, hetgeen niet in het belang van het volk is, maar van degene die hiervoor betaald heeft. Hoe deze schurkenstreek te stoppen? Door een wet in te voeren die het financieren van de politieke campagne verbiedt, en hierdoor dit tot een criminele handeling maakt.

Daarvoor in de plaats geeft de overheid elke partij evenveel politieke zendtijd op de radio en televisie om het volk uit te leggen waarom op hem of de partij te stemmen. De overheid legt uit wat elke partij voorstaat en publiceert een volledig cv van elke politicus, zodat er later geen verrassingen zijn. De overheid kan zelfs publieke bijeenkomsten organiseren waar de partijen het volk kunnen uitleggen wat hun programma’s inhouden.

En wanneer de regering is gevormd, moet het volk erop toezien of het programma, zoals overeengekomen, wordt uitgevoerd zoals aan het volk is uitgelegd. Want, mijn beste, de politicus is er om het volk te dienen en niet om de baas te spelen noch om zich te verrijken!

21 reacties op “Ingezonden: Is democratie gegijzeld door het kapitaal?”

 1. @Peter v.Dungen,
  trek je er niets van aan. Het was mij allang duidelijk dat 90% van de reacties niet van Hollanders van het eiland afkomstig is. Ik heb er al eens over geschreven, ik dacht verleden week. Waarom weet ik dat we hier met Surinamers te maken hebben? Omdat ze op “hun eigen Surinaamse fora” precies zo minachtend over de Curaçaoënaar schrijven als hier op Versgeperst.com! Dat gebeurt al jaren, voor de kenners is het niet zo moeilijk om dat te detecteren.

  Het ergste is dat ze meestal doen alsof ze Europese Nederlanders zijn, zodoende de Hollander op Curaçao een zeer slechte naam bezorgend.
  Zelfs een Nederlander wordt er doodmoe van om letterlijk iedere dag, op iedere negatief bericht negatieve minachtende reacties over de Kurazoleño los te laten. En het zijn altijd dezelfde gasten. Ik heb ze al gewaarschuwd, en ik bedoel het goed hoor, van haat wordt men ziek.

  Ik weet niet of het je is opgevallen, maar op positieve berichten over Curaçaoënaars wordt er absoluut NIET gereageerd, en áls er al op bijvoorbeeld een positief bericht over Sport of wat dan ook gereageerd word, dan proberen ze het in het negatieve te brengen. De meeste normale Curaçaoënaars die tot een zo’n klein jaartje geleden hier posten, lezen Versgeperst niet eens meer. Of misschien lezen ze wel, maar reageren doen ze niet meer. Heel begrijpelijk natuurlijk.

 2. @Peter van Dungen. Het is nu eenmaal de aatd van een website als deze dat nieuws vaak ook slecht nieuws is. Reacties daarop zullen dus niet echt positief zijn. Hier wordt de zaak kritisch gevolgd. Positief reageren op overvallen, politieke trucs, etc.. Dat is iets teveel gevraagd.

  De meeste makambas die ik ken staan niet vervelend tegenover ydk. Integendeel zelfs. Deze makambas helpen ydk die het nodig hebben waar het kan. De YDK die zich maatschappelijk redden hebben weinig problemen met makambas. De YDK die niks hebben zien makambas soms als wandelende portefeuille, maar dat is overal ter wereld hetzelfde.

  Daarom ben ik niet zo somber. Deze website met (vaak slecht) nieuws geeft een wat vertekend beeld.

  Iets heel anders is natuurlijk de politiek en ambtenarij. Daar proef je dat er moeite is met het begrip “rechten en plichten zonder aanziens des persoons”. Politici aan de macht houden vaak bewust de scheiding tussen groepen in stand en doen geen enkele poging bruggen te slaan. Er zijn hier geen Nelson Mandela’s. Ze praten wel over “nation building”, maar bedoelen dat uitsluitend voor OSM (ons soort mensen) Eigen volk eerst…en dat wordt bepaald door partijlidmaatschap. Zelf in de regering kijkt PAIS de andere kant op als er wat raars gebeurt “niet ons ministerie”..

 3. @ Peter van Dungen. Ik heb nog nooit een blinde horen zeggen “ik heb het gezien”. Misschien moet je een ander brilletje opzetten zonder matglazen.

 4. @ Phillipe Maaskant, Een makamba zal nooit slecht praten over zijn eigen land, eigen mensen, eigen cultuur. Althans, ik moet nog een tegenkomen. In die zin is het inderdaad erg verdacht dat ik geen perfecte makamba ben, omdat ik de YdK constant verdedigd. En dat kan natuurlijk niet. De rol van een goede makamaba is, naast zich foutloos kunnen uiten in het Nederlands, ook nog wereld kampioen YdK afzijken. In de tussentijd weigert hij het eiland te verlaten en zijn geluk elders in de wereld op te zoeken wat zeer frappant is.
  Kan jij mij de link sturen waar ik de bezorgde burger kan vinden? Ik kom hier alleen maar mensen met een enorme minachting tegenover de YdK.

 5. @ Phillipe Maaskant, Een makamba zal nooit slecht praten over zijn eigen land, eigen mensen, eigen cultuur. Althans, ik moet die nog tegenkomen. In die zin is het inderdaad erg verdacht dat ik geen makamba ben, omdat ik de YdK constant verdedigd. En dat kan natuurlijk niet. De rol van een goede makamaba is, naast zich foutloos te kunnen uiten in het Nederlands, wereldkampioen YdK afzijken. In de tussentijd weigert hij het eiland te verlaten en zijn geluk elders in de wereld op te zoeken.

 6. @Advocaatje… Helemaal eens. Las laatst een artikel over de moedertaal en hoe de taal die thuis wordt gesproken automatisch wordt gecorrigeerd als je als kind zaken zegt als:
  “waar de gemiddelde Amerikaan zich van afschuw.”, “een nieuw leven (op) te bouwen.” en “de weekend”.

  Op dit forum zie ik veel reacties van bezorgde mensen, maar een makamba die schrijft
  “Aangezien de makamaba altijd volkomen gelijk heeft bij alles…” ???

  Dat Peter den Dungen makamba zou zijn (wat hij overigens ook niet claimt), is inderdaad onwaarschijnlijk.

 7. @edgar, petertje is geen makamba maar een ydk.. Ik verdenk hem dat hij een bekende politicus is..

 8. gezocht een zakenman met veel geld.

  wegens goede investering mogelijkheden. Doel een NV op te zetten namelijk het land Curacao.
  inleg 25 miljoen
  opbrengst. totale macht over een eiland, eigen centrale bank.goed salaris, bonus uitkering, goed pensoen. fringe benefits, banen voor familieleden minimaal schaal 14.

  plan van aanpak aaanwezig, met 25 miljoen een meerderheid in het parlement, gegarandeerd zelf MP en diverse ministers.
  dankbaarheid tot de dag na de verkiezing van ons volk.
  mogelijkheden voor vervolg geen, maar wel bij nieuwe investering en een andere naam hetzelfde gevolg als bovenstaande.

 9. @Edgar, Ik ben juist uit Nederland vertrokken om de bekrompenheid en verkapte communisme te ontvluchten. Ik had ook kunnen kiezen om keurig voor een baasje te werken, gigantisch veel belasting af te dragen, wonen in een bakstenen staatsrijtjeswoning van 5 bij 8 meter, dagelijks fietsend naar de AH en om 19:00 met bord op schoot man bijt hond zitten kijken. Lekker sober leven zoals de heren in Den Haag dat graag willen en waar de gemiddelde Amerikaan zich van afschuw. En tegerlijkertijd klagen over mijn leven, de overheid en alles daarom heen.

  Dus heb ik 15 jaar gelden besloten om maar op de Antillen een nieuw leven te bouwen. Inmiddels woon Ik in een 450 m2 vrijstaande woning op Villa Park Girouette, ik bezit een Range Rover, een Kia Sportrage en een Ford Ka voor mijn oudste dochter, ik heb een goed lopend bedrijf, een bankrekening waar je U tegen zegt en in de weekend ben ik op de golfbaan te vinden. Al deze dingen had ik (en de meeste Nederlanders hier) nooit van kunnen dromen in mijn sobere rijtjeswoning in Amersfoort. Sterker nog, het zijn de YdK die gebruik maken van mijn diensten. Het zou dus erg hypocriet zijn als ik in hun gezichten lach, maar hier op de forum ze afschilderen als criminelen. .

 10. @ Peter,

  Even een klein vraagje: hoelang woon jij hier nu op dit eiland en wat heb jij in die tussentijd meegemaakt ?

  Jij lijdt nog altijd aan het excuussyndroom oftewel het maakt niet uit wat er gebeurt of wat men doet……………….jij verzint er wel een excuus voor.
  Als je goed had gelezen stond er in mijn stuk niet negroïde, maar YDK en dat houdt dus in zowel blank als zwart, dus daar beginnen we al.
  Maar dan komen we op de inhoud en het enige wat je daar doet is herhalen, vervolgens insinueer je een ontkenning (doch bewijst niets) en geeft aan dat het cultuur is, moeten we maar accepteren.

  Beste Peter, zo lust ik er nog wel een paar.
  Ik zou zeggen, kijk gerust eens om je heen, woon hier wat langer, open je ogen, draai mee in de maatschappij, luister naar de vele voorvallen en wellicht dat je dan wat minder emotioneel kunt reageren.
  After all, ontkennen en wegpoetsen lost niets op. Dat hebben we in Nederland ook gezien met het minderheden beleid. Wat heel Nederland al decennialang weet (een probleem met jongere Marokkanen, Turken en Antillianen) mocht nooit hardop worden gezegd. Recentelijk heeft de PvdA het dan eindelijk toegegeven dat er grote fouten zijn gemaakt. Misschien dat ook jij ooit wel zult toegeven dat hetgeen velen hier aangeven niet onjuist is.
  De waarheid is soms niet leuk om te horen, maar omdat die waarheid jou niet aanstaat is die waarheid niet minder waar.

 11. Zoals Edgar heerlijk de conclusie trekt dat diefstal, corruptie, criminaliteit in de DNA van de YDK zit, zal ik ook een schepje bovenop doen. YDK hebben lange tenen, kunnen niet tegen kritiek, leven ongezond, zijn ontrouw, zijn onverantwoordelijk, zijn agressieve, hebben een minderwaardigheidscomplex, zijn racistisch, rijden slecht, zijn dom, zijn lui, zijn lelijk enz. enz. enz. Met andere woorden, de duister met het snorretje of de mannen met de punt mutsen zouden misschien wel gelijk hebben. Misschien is de negroïde mens geen homo sapien maar een dier.

  Toen afgelopen december een paar YdK actie voerde tegen de zwarte piet werd er geëist dat ze het land ogenblikkelijk verlaten. MAW, ben je het niet eens met 1 klein detail binnen een cultuur dan moet je het land verlaten. Aangezien de makamaba altijd volkomen gelijk heeft bij alles wat hij doet en zegt, zal ik hier ook dezelfde vraag stellen. Waarom hebben jullie (de mensen zoals Egdar en de hele mikmak, die hier dagelijks de duister met het snorretje spelen) nog niet het eiland verlaten? Het leven is te kort om in een oerwoud met beesten te leven. Of schuilt er iets anders achter?

 12. @Philippe Maaskant: je slaat de spijker op z’n kop: je hebt 100 % gelijk!

 13. Is democratie gegijzeld door het kapitaal?
  Ja!

 14. Edgar, Hun salaris is niet voldoende om de jump ins mee te betalen, De vele feestjes rond kerst wanneer ze VIP willen zitten met Johnny Black, gouden kettingen, tripjes naar Miami etc..

 15. Beste Joseph, “….Door een wet in te voeren die het financieren van de politieke campagne verbiedt, en hierdoor dit tot een criminele handeling maakt.”

  Ik bewonder je optimisme, maar zie onze grootste partij…

  De deal was dat (PS minister ) Wilsoe de tegoeden in de USA zou vrijkrijgen. Dat de PS door dos Santos is gefinancierd is een publiek geheim. Om die reden hebben ze geen medewerking aan Transparency International gegeven toen die naar de partijfinanciering vroeg.

  Daarom heeft Asjes er als PS Statenvoorzitter destijds alles aan gedaan om de MFK/PS regering in het zadel te houden en heeft hij de hele parlementaire democratie even buiten spel gezet met trucs.

  Een klein land als Curacao heeft geen mogelijkheid mafia buiten de deur te houden. Waar moeten we heen? Wie heeft alternateven? Waarom denk je dat partijen van NL af willen.. Weg met al dat toezicht en hun rechters. Leve de anarchie voor de rijken. Zelfs de bazen in Oekraine begrepen dat je nooit voor Europa moet kiezen als je jezelf wilt blijven verrijken.

  Waarom denk je dat het volk van Oekraine bij de EU wil?

  Europa is leuk om je geld te parkeren zodat het uit de handen van het volk blijft.
  Het is ook handig om je kinderen veilig te laten leven en studeren. Zelfs Poetin’s dochter woont in NL en onze politici zorgen ook wel dat hun kinderen Nederlands leren en er goed uit de voeten kunnen, maar svp geen EU/NL normen hier, dan droogt de geldkraan voor deze families op.

  Daarom moet het volk worden opgehitst tegen NL, want we moeten er geen deel van uit maken. Daarom moeten de consensus en andere rijkswetten weg.

  Het is zooo doorzichtig…..

 16. Jopi denk aan je hart 8)

 17. @ Utopie

  Het is ook een Utopie te denken dat alleen de zwarte elite corrupt is. De corruptie, fraude en diefstal zit in de genen, in het DNA van de YDK.

  Dat klinkt hard en cru, maar helaas is de waarheid niet altijd even vrolijk. Op ieder niveau binnen bedrijven en overheden wordt gesjoemeld dat het een lieve lust is. Eerlijkheid is niet iets dat thuis wordt bijgebracht, men vindt het heel normaal om spullen van de baas of van een ander te stelen.
  Sterker nog, velen zijn openlijk trots op degenen die in de politiek op grote schaal geld achterover weten te drukken,

  Wanneer men dit gedrag accepteert en goed blijft praten zal er niets veranderen. En ja, sommigen moeten haast wel stelen om aan eten te komen, maar zeg nu zelf……..wanneer men een salaris van 4000 of meer netto heeft………moet je dan nog steeds hosselen ?

  Wanneer leert men gewoon eens tevreden te zijn met datgene dat men krijgt als salaris ?
  Waarom is men altijd op zoek naar mogelijkheden om de kluit te belazeren ?
  En owee wie er iets van zegt, want dan ontploffen we, gaan we schreeuwen, schelden, slaan, lopen we weg etc Dan heeft de ander het steevast gedaan, Mea Culpa is een woord wat hier nog niet is uitgevonden. We vinden altijd wel een excuus om dit gedrag goed te praten.

 18. In een ideale wereld zou het zo moeten gaan.

  Maar helaas de maffia die dit land al 40 jaar regeert samen met de zwarte elite hebben dit land allang geleden naar de afgrond gebracht.
  ik kan niet begrijpen waarom NL steeds geld geeft aan de zogenaamde ministers(lees maffia figuren).
  Ze zouden zelf het geld moeten begeleiden naar de mensen voor wie dit geld bedoeld is.
  dit geld is nooit uitgegeven aan de doelstellingen die door NL bedoeld waren.
  De armoede wordt in stand gehouden, want voor 100 NAF kan hun stem gekocht worden.
  De domheid wordt in stand gehouden, omdat deze mensen het stemvee zijn van de diverse politieke partijen.
  Zo triest; weer een verloren generatie opgegroeid, die alleen via stelen en handje ophouden kunnen functioneren.

 19. Gelijk deze voorgestelde wet in werking laten treden.
  Wel even goed opletten welke boeven (politici) nog
  een half miljoen of meer vuil geld in hun brandkast zijn
  vergeten.
  Ook moet het volk worden duidelijk gemaakt dat we met
  de boevenbende die ons de laatste jaren hebben geregeerd
  niet beter zullen worden maar alleen maar naar de
  verdoemenis zullen gaan, ook al heb je honderd gulden
  voor je stem gekregen.

 20. Was het maar waar dat het nog om de politiek ging.
  Ik denk dat we het beter anders kunnen stellen, de democratie wordt, onder het mom van politiek, misbruikt voor criminele activiteiten.
  Diefstal van overheidsgeld, corruptie, fraude etc, dat mag je aanmerken als crimineel gedrag.

  Ik twijfel ook ten zeerste aan de doelstellingen van de zogenaamde politieke partijen, want het enig doel dat zij lijken te hebben is het leeghalen van de belastingpot. En dat gaat op zeer slinkse wijze.
  Vazallen worden op posities gemanoevreerd waar zij toegang hebben tot de financiële middelen van de overheid of waar zij contracten mogen afsluiten

  Bedrijven krijgen vaak te horen dat zij wel mogen leveren aan de overheid, maar dat het betalingsgedrag van de overheid zeer slecht zal zijn. Dan stelt dezelfde functionaris voor om de prijzen alvast maar flink te verhogen, zodat de ondernemer nog wat rendement op zijn geld heeft. Maar…………..komt er dan achteraan, dan wil degene die het contract afsluit ook de helft van die verhoging zelf in zijn zak steken.

  Of wat te denken van werknemers (van zowel overheid, overheindsinstellingen etc) die zaken voor thuis aanschaffen, maar de rekening naar de baas sturen. Bij de overheid is dat geen enkele bezwaar, die betaalt wel en de werknemer heeft er weer wat gratis geld bij.

  Panden worden gehuurd tegen absurde bedragen en uiteraard deelt iedereen gezellig mee in de winst.
  Materialen worden aangeschaft terwijl daar geen noodzaak voor is, maar ook dit levert weer leuke omzet voor de corrupte ambtenaar op.

  Inspecteurs weigeren goedkeuring te geven zolang spullen niet bij bedrijven van hun familieleden zijn gekocht.

  Aqualectra weigert goedkoper te gaan werken omdat de personen met beslissingsbevoegdheid daar dan niets aan over kunnen houden. De bevolking betaalt de prijs van deze wanprestatie middels hoge tarieven voor water en electriciteit. Het kan wel goedkoper, maar men wil niet.

  En zo kunnen we de lijst nog veel en veel langer maken.

  Iedere verkiezing worden er weer nieuwe profiteurs in het zadel geholpen en de vorige ‘werknemers’ worden met riante afkoopsommen naar huis gestuurd.

  Veel YDK denken nog altijd dat er ergens een boom staat waar het geld gewoon aan groeit. Zij schijnen niet te kunnen of willen beseffen dat zij zelf uiteindelijk de rekening zullen moeten betalen. Zij denken nog altijd dat er ooit weer een schip met geld aan gaat komen.

  Democratie op dit eiland ?
  Bestaat niet, je kunt het beter vervangen door gelegaliseerde criminaliteit.

 21. Beste oud-collega, beste Jopie

  Ik ben het weer eens helemaal met je eens. Maar, zoals je al eerder schreef, het volk is onderontwikkeld. Het is gevoelig voor manipulatie en zeker niet in staat om te ‘controleren’.
  Als alles een beetje meezit duurt het nog een jaar of 20. Tenminste, als je vanaf nu begint het onderwijs goed te organiseren.
  Ik heb je boek met veel plezier gelezen en nog bedankt voor de krabbel voorin.
  Al is het in de woestijn, blijf roepen. Ik roep mee vanuit Holland.

  Hartelijke groet

  Fred de Haas