• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

sos venezuela curacaoCURAÇAO – “Waar komen we vandaan? Venezuela! Wat willen we? Vrijheid! Waar zijn we? Koerazou!” De leuzen van enkele tientallen Venezolanen trekken de aandacht van voorbijgangers op het Wilhelminaplein. Daar is de protestactie SOS Venezuela ook voor bedoeld, legt organisator Alfredo Limongi (48) me uit.

Zaterdagmiddag kwamen bezorgde Venezolanen bijeen op het Wilhelminaplein om aandacht te vragen voor de gespannen situatie in hun land. “Onze actie is niet gericht aan het Venezolaanse consulaat. Het gaat ons om de boodschap aan de bevolking van Curaçao. We willen dat verschillende regeringen hun ogen op Venezuela richten en de regering aanspreken op wat er daar gebeurt”. De Venezolanen zijn bezorgd om het uitblijven van een reactie uit de rest van de wereld op het geweld dat de regering van Nicolas Maduro gebruikt tegen de demonstranten.

Onverschilligheid
Cristina Garcia-Metsch (54) is aanwezig om haar solidariteit te betuigen met haar in een isolement geraakte thuisland. Onafhankelijke media zijn praktisch monddood gemaakt. “We zijn afhankelijk geworden van persoonlijke uitingen op social media of video’s. Pas sinds gisteren begonnen mensen me te vragen: hey, wat is er aan de hand in Venezuela? Ik hoop echt dat ook lokale bewoners hun stem nu ook gaan verheffen. Nee, daarvoor is het niet te laat. De demonstraties zijn nu tien dagen bezig. Wat zijn tien dagen vergeleken met vijftien jaar?”, verwijst Garcia-Metsch naar de periode dat de socialisten nu de scepter zwaaien in Venezuela.

Koers
Sommige demonstranten keren zich rechtstreeks tegen de huidige president, maar het gaat de organisatie volgens de Kimongi niet per sé om Maduro. “We zijn niet anti-Maduro, wij zijn pro-mensenrechten. Ons land lijdt onder schaarste, onveiligheid en onderdrukking van de vrijheid van meningsuiting. Het is de koers die ons land vaart waar wij ons tegen verzetten en Maduro vertegenwoordigt die.”

sos venezuela wilhelminaplein

Minimaliseren
Massale internationale verontwaardiging bleef vooralsnog uit. Tot nu toe is de Venezolaanse regering erin geslaagd om de publicitaire schade beperkt te houden. Dat valt ook Tatiana, die haar achternaam niet wil prijsgeven, op. “Het Venezolaanse consulaat heeft onlangs zelfs een donatie gedaan aan het Curaçaose carnaval. Dat is wat ze je willen doen geloven: dat het allemaal wel meevalt in Venezuela.”

Gewapend
Het loopt echter totaal uit de hand in Venezuela, betogen zowel zij als Limongi. De ordehandhavers zijn tot de tanden gewapend, weten ze. Grijpt de politie niet met geweld in, dan doen de gevreesde colectivos dat wel. De paramilitaire organisaties die betaald worden door de overheid zijn vaak op de achtergrond aanwezig bij demonstraties en slaan op bevel genadeloos toe. “We hebben het over ongewapende demonstranten. Bij een studentenprotest liepen die kids met hun handen omhoog om dat te benadrukken”. Het werkelijke aantal doden is dan ook vele malen hoger dan het officiële cijfer, vrezen zij.

Voor meer foto’s van de manifestatie kun je terecht op onze Facebookpagina

www.versgeperst.com