• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Volgens Henk Pasman is er niet goed nagedacht over de nieuwe campagne omtrent het veranderen van de verkeersmentaliteit van de weggebruiker.

Eergisteren in de krant gelezen dat het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) 100 duizend gulden heeft uitgetrokken voor het maken van een aantal voorlichtingsvideo’s. Dit met als doel het in uw ogen grootste probleem van onveilig verkeer op te lossen, namelijk de huidige verkeersmentaliteit van de weggebruiker.

Op uw Facebook/Youtubepagina heb ik het eerste filmpje gezien over het dragen van de veiligheidsriem:

Deze video duurt 21 seconden en voor mij is dan de vraag aan het einde van deze 21 seconden of de gemiddelde kijker en weggebruiker de boodschap heeft meegekregen en zijn gedrag zal aanpassen en vanaf nu de riem altijd zal omdoen?

Vraag is dan eerst, wat is de doelstelling in dit geval? Volgens mij het aantonen waarom de riem omdoen noodzakelijk is. Dat is ter voorkoming van lichamelijk letsel. Ook de weggebruiker die niet te hard rijdt, niet de radio heeft aanstaan of belt, moet de riem om hebben. Ook elke politieagent moet de riem om hebben. Hoe moeilijk is het voor de hoofdcommissaris om een bevel uit te geven dat hij vanaf nu niet meer accepteert dat de politie de riem niet om heeft?

Deze video laat alleen zien wat er kan gebeuren indien de bestuurder zelf een ongeluk veroorzaakt. Er is alleen te zien dat de bijrijder letsel oploopt, maar er is geen letsel bij de bestuurder zelf te zien.

De eerste zes seconden laten twee mannen in een auto zien die luisteren naar harde muziek. De bestuurder trapt vervolgens hard op het gaspedaal en heeft onvoldoende aandacht voor de weg, met als gevolg dat hij tegen een muur aanrijdt van een rotonde. Hier zie je niet dat de chauffeur de riem wel om heeft en de bijrijder niet.

Vervolgens na de botsing (drie seconden later) zie je dat de bestuurder de riem wel om heeft en de bijrijder een kap aan zijn hoofd heeft opgelopen. Vraag is wat ziet de gemiddelde kijker in deze drie seconden? Ik denk waarschijnlijk alleen de bijrijder met een kap in zijn voorhoofd.

Vervolgens eindigen we met acht seconden reclame voor het ministerie van VVRP! Oftewel van de 100 duizend gulden gaat 60 duizend naar het doel en 40 duizend naar reclame voor VVRP!

Wat had er moeten gebeuren:
• Doelstelling van elke video goed formuleren
• Conceptvideo maken en dit laten keuren door een aantal experts
• Vervolgens dit concept laten zien aan pakweg dertig willekeurige burgers en hun commentaar vragen op de video.
• Controleren of aan de doelstelling is voldaan, zo niet aanpassen
• video vrijgeven voor publicatie.

Ik ben het principieel niet eens met uw uitgangspunt dat op dit moment het belangrijkste zou zijn: ‘Het veranderen van de verkeersmentaliteit van de weggebruiker.’ Dit is echter een onderdeel van de doelstelling, ‘Bevordering van de veiligheid op de weg’. Oftewel doorlopend bezig zijn met ‘Duurzaam veilig verkeer’. Zie hiervoor ook het rapport opgesteld door de Algemene Rekenkamer. Wat moet er gebeuren? Integraal aanpakken van dit rapport! Duurzaam veilig verkeer is een doorlopende activiteit, waar alle actoren elke dag mee bezig moeten zijn.

U laat bijvoorbeeld een groot gedeelte van de Weg naar Westpunt asfalteren, maar doet half werk door het aspect van veilig verkeer op deze nieuwe stukken asfalt gewoon te vergeten of over te slaan. Het gedeelte tussen Grote- en Kleine Berg met de bario’s Grote Berg en Harmonie heeft al meerdere onnodige ongelukken veroorzaakt na asfalteren, zelfs een dode. Dit alleen maar omdat er een stukje asfalt is gelegd zonder strepen en zonder inhaalverbod bij de afslagen naar Harmonie en Grote Berg.

Ook is er een invoegstrook voor de bus geplaatst, maar 100 meter verderop weer een bushalte zonder invoegstrook. De bus moet hier voor een aantal huizen midden op de drukke weg naar Westpunt stoppen. Dit terwijl deze burgers 100 meter verder kunnen lopen naar een fatsoenlijke bushalte.

Als er was nagedacht voor het asfalteren van de weg dan was onder andere deze bushalte weggehaald. Ook was er een inhaalverbod gehanteerd voor het gehele stuk tussen Grote- en Kleine Berg. Ten slotte waren er invoegstroken gemaakt voor de toegangen van deze beide bario’s. Zo rijden we op de Weg naar Westpunt (zie foto)!

westpunt

Op de nieuwe vierbaansweg tussen verpleeghuis Betèsda en rotonde Julianadorp, zijn binnen een jaar tijd al meerdere nieuwe lantaarnpalen omver gereden. Er is besloten om hier geen vangrails te plaatsen! Gelukkig zijn het tot nu toe lantaarnpalen, maar er komt een dag dat een of meerdere recreanten gepakt worden. Gaan we dan wel de vangrails plaatsen?

Voor mij is het simpel: als je beslist om naast een vierbaansweg een fietspad plus een voetgangerspad aan beide kanten aan te leggen, dan horen daar vangrails bij! Het is trouwens gefinancierd door de Europese Economische Gemeenschap, dus waarom die vangrails niet meteen meegenomen? Het gaat vandaag of morgen fout op deze weg, of een voetganger of een auto gaat over de middenberm heen.

Integraal betekent ook een beleid voor beide ministeries die te maken hebben met veilig verkeer en dat is het ministerie van Justitie en het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning met Openbare Werken. Integraal betekent ook handen ineenslaan met alle andere actoren, waaronder ook de verzekeringsmaatschappijen. Alleen gezamenlijk komen we tot een veilig verkeer.

Wat staat er in het regeerprogramma:
De samenwerking, de afhankelijkheid en de saamhorigheid stopt niet op het niveau van ministeries. Er wordt een beroep gedaan op alle particuliere initiatieven en op de talenten van iedere burger. Als jonge natie moeten wij ons realiseren dat wij door de handen uit de mouwen te steken en keihard te werken deze doelen ook kunnen realiseren. De regering creëert de randvoorwaarden!

Veilig verkeer moet boven de politiek getild worden!

7 reacties op “Ingezonden: ‘Veilig rijden-campagne moet beter!’”

 1. Mensen vergeten ook dat wanneer je in een gebied bv 2000 huizen gaat bouwen dat er dan ook dagelijks 2000 meer autos over de weg moeten die 50 jaar geleden is gebouwd toen er nog 10 huisjes stonden.

 2. Ach Je kan drie mensen doodrijden en geen straf..

  Waarom moet je wel een veiligheidsriem dragen maar kunnen mannetjes zonder enige bescherming wel in de bak zitten van een pickup?

 3. Zinloze champagne, weggegooid geld. De verkeershufters waar het eiland vol van is laten zich echt niet beinvloeden door een tv spotje, die stop je alleen met harde straffen maar met ons slappe OM (zie Brian Mariano, zie Nelson dos Santos) hebben we niets te verwachten.

  Wie stopt het ongeleide projectiel dat minister Balborda is? Hij stapelt fout op fout, maar erop afgerekend wordt hij niet. Alleen al het willen benoemen van ongeschoolde en onervaren vriendjes bij de FKP (waar honderden miljoenen gemeenschapsgeld in omgaan), terecht geweigerd door de SBTNO, zou reden genoeg moeten zijn om hem naar huis te sturen. Maar iedereen zweeg, PAIS voorop natuurlijk, maar ook mevrouw Leeflang op wie ik bij de volgende verkiezingen wil stemmen hulde zich in stilzwijgen.

 4. Voor wat betreft punt Grote Berg , Harmonie, had inderdaad dit punt een andere indeling gegeven.
  Zou het beter zijn geweest om een echte afslag Grote Berg te maken zodat het verkeer op de Westpunt weg door kan stromen zonder af te moeten remmen voor het verkeer naar Gr Berg mijns inziens is daar voldoende ruimte voor.

  Was ook een uitgelezen moment om ook een middenstrook te maken voor het afslaande verkeer naar Harmonie daar ik vrees dat deze wijk zeer groot gaat worden met de nodige aantal auto”s.
  Vreemd ook dat de in/uitgang van Grote Berg en Harmonie zo dicht op elkaar zijn gepland, was verstandiger geweest de toegang tot Harmonie enkele meters verderop te plannen. Dit zal in de toekomst de nodige overlast gaan geven, dus verstandig om nu al naar oplossingen te zoeken.

  Vraag mij op sommige punten van het wegenplan, die al ietwat zijn verbeterd, af of men wel nadenkt hoe het een en ander vorm wordt gegeven en of men niet in 1x de zaak goed kan aanpakken.

 5. Jarenlang gebruiken ze de tekst ” Veilig rijden ” .
  Maar het heeft geen invloed op sommige menselijkhersen om zo te doen .
  Als de tekst worden omgedraaide maar wel met hetzelfde eigenschappen .
  B.V ” voorzichtig in het verkeer of met bedaardheid in het verkeer ” .
  En zo kan het boodschap wel prikken in de meeste mensenlijkhersen

 6. Als ik dit allemaal dagelijks leest dan ontbreekt op dat eiland gewoon een langere termijn visie
  aan alles de wegen ,onderwijs , woningbouw ,belasting etc,etc we doen maar wat zal het ooit nog goed komen

 7. Goed zo, hereducatie!