• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Tiara AirCURAÇAO – Werknemers van Tiara Air hebben  sinds vorige maand geen loon ontvangen. De Arubaanse luchtvaartmaatschappij wacht nog altijd op haar tegoeden uit Venezuela. Dat in dat land momenteel onrust heerst helpt de situatie voor Tiara bovendien niet. Dat meldt Caribisch Netwerk.

Ondanks dat de werknemers inmiddels twee maanden geen loon hebben ontvangen, blijven de meeste de luchtvaartmaatschappij trouw. In een spoedvergadering met de directeur van van Tiara Air Alejandro Muyale stelden zij onder meer voor tijdelijk elders te werken om weer terug te keren wanneer de vliegvaartmaatschappij weer op de been is.

Faillissement
Tiara Air moet hoe dan ook inkrimpen om te kunnen overleven. Alleen als ze niet failliet gaan kunnen ze aanspraak maken op de achterstallige 28,5 miljoen dollar die ze nog van de Venezolaanse autoriteiten moeten krijgen. De luchtvaartmaatschappij heeft al een aantal routes afgestoten. Eind maart wordt de surseance van betaling van Tiara Air opgeheven. Muyale zegt erop te rekenen dat crediteuren geen beslag op zijn bedrijf zullen leggen. Toch houdt hij ook rekening met de kans dat dit wel gebeurt en dat Tiara Air uitendelijk alsnog falliet zal worden verklaard.

6 reacties op “Onrust Venezuela slecht voor Tiara Air”

 1. @ Edgar en Rob. Tiara en Insel werken al jaren samen samen. Zodra je 75% van je omzet in Venezuela gegenereerd wordt loop je risico. dit I sniet het geval bij Insel die nog veel meer routes hebben en die ook goed gevuld vliegen zonder Venezolanen.

  De situatie in Venezuela zal niet verbeteren en moet een airline zich dus op andere markten gaan richten. Downsizen of stoppen met de verkoop in Venezuela. Laat die Venezolanen maar hun familie in het buitenland tickets laten kopen voor ze in dollars.

  En de stelling dat er geen bedrijven zijn die wel de kosten maken maar de opbrengsten niet nodig hebben is onzin. De dollar die in Venezuela vast zitten is geen omzet dat in de latste maand is gegenereerd. Dit is al jaren gaande. Maar er komt een punt wanneer de kosten hoger zijn dan de beschikbare inkomsten en dan gaat het mis. Dit is in December bij tiara gebeurd. Na de surceance van betaling en de financiele injectie konden ze weer even verder. Nu is het punt gekomen dat ze niet verder kunnen zonder nog een financiele injectie.

  De eilanden zijn niet te klein voor een airline. Hoe kan het dat iedere keer een airline gestart word het uitgroeid tot de grootste in de regio. Het managen van de airline is het problem doe je dit niet goed dan gaat het mis. Maar dat geldt voor elk bedrijf dat international opereerd.

 2. Er is een vordering op Venezuela. Kan iemand uitleggen waarom er geen beslag kan worden gelegd op Venezolaans staats eigendom?
  Het zal de relatie natuurlijk niet ten goede komen, maar als Inselair hier een Venezolaanse tanker aan de ketting legt, zal er -denk ik- wel betaald worden. Wel even zorgen dat alle toestellen uit Venezuela zijn, want er heen vliegen zal niet meer lukken, maar failliet aan is geen betere optie toch?

  Ghana legde een Argentijns marineschip aan de ketting omdat iemand nog wat staatsschulden wilde verrekenen… Dus?

 3. Een land dat zijn schulden niet betaald, zou internationaal geboycot moeten worden.
  dit land is onbetrouwbaar en crimineel bezig.
  Maar Curacao gaat gewoon in onderhandeling met dit criminele land.
  Want de Isla is heilig, we kunnen niet meer zonder het gif van deze fabriek.
  We zijn afhankelik van deze uitstoot geworden.
  Weer en bewijs van de domheid van onze corruptici.

 4. Tiara Air zal, net zoals waarschijnlijk ook Insel Air, het niet gaan overleven. Ik ken weinig bedrijven die wel de kosten kunnen maken, maar die niet de inkomsten nodig hebben.

  Je hoeft geen rekenwonder te zijn om tot de conclusie te mogen komen dat de cash flow problemen gaat opleveren. Zowel Tiara Air als Insel Air zijn geen American Airlines en kunnen zoveel geld simpelweg niet missen.

  En Venezuela ?
  Dat land is failliet, zal de openstaande bedragen nooit en te nimmer kunnen betalen. Wellicht kunnen ze een paar olietankers sturen om de schuld af te kopen, maar cash geld zal het zeker niet worden.

 5. Het wordt nooit meer wat met venezuela , terug naar af overal verdwijnt het communisme behalve in noord korea ,een eigen luchtvaartmaatschappij dat zijn die eilanden te klein voor een betere samenwerking met elkaar ,zou misschien wel lonend zijn

 6. ‘Alleen als ze niet failliet gaan’ betaalt Venezuela de achterstallige tegoeden uit? Met het faillissement van DAE ziet Girobank dus haar claim op die tegoeden in Venezuela vervliegen?

  Oftewel 50 miljoen afschrijven.