• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

BinnenstadCURAÇAO – De kans bestaat dat Curaçao een van de belangrijkste bezienswaardigheden verliest. De kleurrijke huisjes raken door gebrek aan onderhoud in verval. “Door laksheid van de overheid dreigen de monumentale panden geschrapt te worden van de Unesco-werelderfgoedlijst.” Dat meldt Trouw.

In 1997 werd de binnenstad van Curaçao op de werelderfgoedlijst geplaatst.

Monumentenfonds
Sinds 1992 worden monumentale gebouwen beschermd door het Monumentenfonds. Met subsidie uit Nederland werd het fonds destijds opgericht. Eigenaren konden hierdoor aanspraak maken op financiering in de vorm van subsidie of een lening om restauratie te bekostigen. Tot 2012 zijn er zodoende 180 restauratieprojecten uitgevoerd.

Controle
Het onderhoud is inmiddels jaren geleden uitgevoerd en niet altijd bijgehouden, waardoor de panden opnieuw verloederen. Volgens Dennis Klaus van Fundashon Pro Monumento is er geen controle op het onderhoud. Daardoor dreigt Curaçao zijn positie te verliezen. “Het controleorgaan van de overheid bestaat niet meer. Om echter onderdeel uit te kunnen blijven maken van het werelderfgoed moeten we voldoen aan de voorwaarden. Controles uit laten voeren is daar een van.”

Nederland
Volgens Klaus valt Curaçao voor Unesco nog altijd onder Nederland. Het onderhoud is volgens hem dan ook een Nederlandse aangelegenheid. “Als het moet, stappen we zelf naar Unesco om zo de overheid tot actie te dwingen.”

Onveilig
Door leegstand is het volgens meerdere organisaties ook onveiliger geworden in de binnenstad. “Minister Balborda van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning gaf geen gehoor aan een voorstel van de Monumentenraad. Het voorstel dat een jaar geleden werd ingediend betreft onder meer het onteigenen van panden door de overheid als de kosten voor noodherstel niet betaald worden. “Er moet dan wel een monumentenbureau zijn dat dit reguleert”, aldus Klaus.

Wetswijziging
Girvin Eustatia is een van de mensen die een monumentaal pand in Otrobanda heeft laten opknappen. Het huis is sinds 1895 in het bezit van afstammelingen van zijn overgrootvader. Nadat in 2002 het pand leegstond, ging het snel achteruit en werd het omliggend gebied gebruikt als vuilstortplaats. Daarop besloot Eustatia zich te beroepen op een wet die voorschrijft dat een huis wordt toegekend aan degene die het meest verbonden is aan het pand. Eustatia had inmiddels het een en ander laten herstellen en kreeg met toestemming van de nazaten het huis toegewezen, waarna hij het pand volledig restaureerde.

9 reacties op “‘Plaatsing binnenstad op Unesco-lijst in gevaar’”

 1. Zo zie je dat Curacaose regering helemaal niks geeft om geschiedenis panden op het eiland. Juist deze oude unesco panden trekken veel toeristen aan. De panden maken curaçao anders dan andere eilanden in caribbisch gebied.

 2. @ Nardy. En op grond waarvan vind je dat NL hiervoor moet blijven zorgen?

  Dat heeft Klaus als volgt beargumenteerd: Volgens Klaus valt Curaçao voor Unesco nog altijd onder Nederland. Het onderhoud is volgens hem dan ook een Nederlandse aangelegenheid. Volgens mij zal hij hiermee de lachers in Nederland op zijn hand hebben en moet hij een nieuwe list verzinnen. Al vele jaren heeft Curacao problemen met de bekende eigenaren en nog erger met de onbekende eigenaren van dit soort onroerend goed. Vervolgschade bij instorting valt natuurlijk onder de aansprakelijkheid van de eigenaar. Bieden de wetten voldoende soelaas om eigenaren onderhoudsplicht op te leggen en weigert de politiek zoals zo vaak te handhaven of weigert de politiek wetgeving aan te passen zodat wel noodzakelijke actie ondernomen kan worden ?

 3. @Dennis Klaus:

  Staat er dan niet in de subsidieovereenkomst, dat na de renovatie de eigenaar verantwoordelijk blijft voor onderhoud?

  En waar is die controle-instantie gebleven?

  En op grond waarvan vind je dat NL hiervoor moet blijven zorgen?

 4. @ Het controleorgaan van de overheid bestaat niet meer.

  Welk controleorgaan bestaat nog wel?

  @ Henk en Ingrid. Waarom verplicht men niet de eigenaren zelf om het op te knappen dan Nederland te gaan eisen om dit te doen?

  De eigenaren, indien bekend, zijn juist het probleem uitzonderingen daar gelaten.

 5. Nos mes por. (zucht) Maar er altijd nog “Kura Hulanda”, wat ook op die lijst staat

 6. Waarom verplicht men niet de eigenaren zelf om het op te knappen dan Nederland te gaan eisen om dit te doen? Tijd om volwassen te worden!

 7. @Klaas, Nederland geeft helemaal geen rooie cent om die panden te onderhouden of op te knappen, het wordt allemaal uit de pot van de Unesco betaald

 8. Typisch….

 9. Nederland geeft jaren lang bakken met geld om panden op te knappen, Curaçao laat deze zelf verloederen en nu moet Nederland weer gaan bijspringen zodat Curaçao haar UNESCO status niet kwijt raakt? Absurd….