• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Staking IslaCURAÇAO – Stichting Humanitaire Zorg Curaçao (SHZC) en Stichting Schoon Milieu op Curacao (SMOC) stappen naar de rechter. In 2010 is aan de Isla-raffinaderij een dwangsom opgelegd. De raffinaderij moet betalen als het zich niet houdt aan de wettelijke norm voor uitstoot van zwaveldioxide (SO2).

De dwangsom is destijds vastgesteld op 75 miljoen gulden. Dat staat ongeveer gelijk aan de omzet van drie dagen, aldus SHZC en SMOC. Uit metingen van de uitstoot van zwavelstofdioxide over het jaar 2013 blijkt nu dat door het meetstation Beth Chaim een gemiddelde hoeveelheid is gemeten van 156 microgram per kubieke meter. Dat is bijna twee keer de toegestane jaarlijkse norm (80 microgram per kubieke meter). Beide organisaties willen dat de raffinaderij over de brug komt met geld.

Berekening
Volgens het vonnis uit 2010 moet het aandeel in de overschrijding berekend worden volgens de methode van de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak (StAB) uit Nederland. Dat is een organisatie die op verzoek van de rechter adviseert over technische aspecten in geschillen op het gebied van het omgevingsrecht, waaronder milieuzaken. SHZC en SMOC het Gerecht verzocht om StAB de overschrijding te laten toetsen. Verwacht wordt dat StAB de normoverschrijding bevestigt.

3 reacties op “SHZC en SMOC: Isla moet dwangsom betalen”

 1. Deze dwangsom is een luchtbel in de duisternis door figuren verzonnen die denken er nog een slaatje uit te slaan, voordat de regering er een slaatje uitslaat wat zeker gaat lukken.
  EN HET VOLK BLIJFT GELOVEN IN HUN POLITICI,ONDANKS DAT ZIJ WORDEN BEDROGEN WORDEN MET ZOGENAAMDE FEITEN DIE ANDERS ZIJN ALS DE WAARHEID,DE POLITICI BLIJVEN HET VOLHOUDEN OM HUN EIGEN VOLK TE BELAZER,TE BELIEGEN EN TE BEDRIEGEN.

 2. Oh ,wat zielig
  Wat moesten volgens ( SHZC ) en ( SMCO ) de Raffinaderij ISA raffineren .
  Zeker weten water en lucht of een glazenhoofddeksel bouwen omheen de Raffinaderij !!

 3. Isla kan wel over de brug komen met dit geld, doch dan komt de hamvraag…………….wat gaat er met dat geld gebeuren.

  Beide stichtingen claimen in het belang van de bevolking te werken, doch ik vrees dat het, a.g.v. dit soort bedragen, toch weer het eigenbelang gaat worden. Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling van een veroordeling zijn: een collectief probleem gebruiken voor eigen gewin.