toeristenbrugCURAÇAO – Meer dan 440 duizend toeristen brachten vorig jaar tenminste één nacht door op Curaçao, blijkt uit cijfers van het Curaçao Tourist Board (CTB). Dit is 5 procent meer dan in 2012: het toerisme op het eiland stijgt elk jaar nog steeds. Dat meldt Caribisch Netwerk.

Toch zien de meeste grote hotels het aantal lege kamers alleen maar toenemen. “Steeds meer mensen zoeken online naar kleinere en goedkopere accommodaties”, vertelt Margie Zoetrum, communicatiemanager van CTB.

Vies kamertje
“Er zijn tientallen voorbeelden”, vertelt Sander Winterberg, general manager bij Livingstone Jan Thiel. “Soms gaat het om een mooi appartement op een resort, maar sommige toeristen komen in een vies kamertje terecht in een mindere wijk. Dit vind ik zonde voor hun ervaring: die mensen komen nooit meer terug op Curaçao. Bovendien wordt de belasting in Nederland betaald, Curaçao heeft hier niets aan.”

Trend
Ook José Castillo, sales director bij Marriott merkt de trend. “De huizen in mijn buurt worden bijna wekelijks verhuurd terwijl 2013 voor Marriott zeker geen goed jaar was. Ik heb geen idee waar het geld dat betaald wordt voor een particulier huis terechtkomt.”

Aantal toeristen
CTB meet het aantal toeristen met de gegevens op de immigratiekaart, die mensen bij aankomst op Hato inleveren. Daarom ziet CTB wel een stijgende lijn in het aantal toeristen. “Het komt steeds meer voor dat er een woonadres is ingevuld op deze kaart”, vertelt Zoetrum.

Keuring
Deze adressen kunnen gekeurd worden door het CTB. “De kleine accommodaties krijgen soms inspectie en moeten voldoen aan bepaalde criteria. Als dat goed zit promoten wij deze ook op onze site. Ook zij verdienen een stuk van de taart en het geld komt nog steeds in de Curaçaose economie terecht. Deze toerist geeft misschien minder geld uit in een hotel, maar gaat wel naar de supermarkt, huurt een auto en koopt iets in Punda.” Of alle accommodaties legaal verhuurd worden, kan Zoetrum niet zeggen. “Dit is een zaak voor de overheid. Als iemand geen belasting betaalt om een appartement te verhuren, is dit illegaal.”

Promotie
Sinds een aantal jaar is CTB actief bezig met het promoten van Curaçao in de Verenigde Staten, maar ook Duitsland en Zuid-Amerika krijgen meer aandacht. Curaçao wordt hierbij niet gepromoot als een eiland voor één bepaalde doelgroep. “De doelgroep waarbij wij het eiland promoten is afhankelijk van het werelddeel. In Nederland richten wij ons op gezinnen, maar in Zuid-Amerika juist op shop-a-holics. Nadat wij de bestemming hebben verkocht, is het aan de toerist om een hotel te vinden dat bij hen past. De hotels moeten proberen hier op in te spelen.”

Bredere markt
Marriott richt zich voornamelijk op de Amerikaanse markt. Castillo is erg blij met de promotie van CTB in de VS. Livingstone richtte zich echter altijd op de Nederlandse toerist. “Dit jaar zijn we begonnen met focussen op een bredere markt”, vertelt Winterberg. “We richten ons nu ook op toeristen uit Suriname, Brazilië en de Verenigde Staten. In januari wierp dit al vruchten af.

Elisa Koek in gesprek met Zoetrum

15 reacties op “Toeristen laten hotels vaker links liggen”

 1. Kom al jaren in September vanuit Californie naar Curacao – zit lekker op Livingstone.. veel vrienden gemaakt over de jaren en altijd lekker rustig in die tijd.. helaas is het vanuit USA alleen maar duurder aan het worden, tenzij je in het Howard Johnson hotel wil ziten (nee bedankt) mijn vakanties komen gemiddeld uit op zo’n 5000 US$ (inc vlucht en zo).. en dan koop ik de meeste boodschappen bij een lokaale supermarkt, niet AH of Vreugdenhil.. het is gewoon duur aan het worden..

 2. Kijk op de FB groep Durftevragen.. Vrijwel alleen nederlanders die goedkoop willen zitten en meerdere mensen die hun apartementjes aanbieden.. Vaak gewoon tuinshuisjes die geen belasting betalen..

 3. Mooi betoog Roberto!

 4. Culturele plaatsen zijn zeer belangrijk voor de toerist. De toerist loopt eerst een rondje langs de Venezolaanse barkjes en steekt daarna de straat over om de Plasa ”nobo” te bezoeken. Vaak loopt de toerist halverwege weer naar buiten toe. Je ziet niets anders dan waterflessen gevuld met dinero-water, amor-water en dat soort onzin. Zeer eentonig. Landen in de regio verkopen juist veel zelfgemaakte kunstwerkjes in plaats van import prullaria uit Hispañola; St. Domingo/Haïti.

 5. Air Berlin stopt met haar vluchten naar Curacao na het zomerseizoen, dus weer meer lege hotelkamers.

 6. Regelmatig lees ik reclames/advertenties voor en om Curacao tot een leuk en prettig vakantieoord te maken. Fantastisch en boeiend. Maar de vraag is; wat is het doel van reclame? Tja, zegt men, om goed geïnformeerd te zijn. Maar vergeet niet dat reclame een veel overwogen keuze moet zijn. In de ruimste betekenis, is die informatie de levensader tussen “producent” en “consument”. Maar reclame moet meer doen dan alleen informatie verstrekken, en daar let het toeristenbureau of andere reclame makers op Curacao (misschien) niet op. Succesvolle reclames moeten beslag leggen op de geest van de consument, in dit verband, op de geest van de vakantiegangers als het goed is. Het moet vakantiegangers ertoe brengen hotels te bezoeken tijdens hun vakantie op het eiland. Dat is juist de bedoeling. Indien iemand een zeepfabriek heeft bijvoorbeeld, moedigt hij niemand aan om zeep te kopen, ongeacht welk merk.Neen, die persoon wilt dat men ZIJN zeep koopt. De koper moet er overtuigd van zijn dat zijn zeep het beste is, beter en aantrekkelijker is dan alle andere zeepmerken. Zo ook de reclames voor Curacao. Men ziet stranden, azuurblauwe wateren, parelwitte zand, even met de dolfijntjes spelen,haaien voeren, een folklore dansje etcétera etcétera. Maar daar heeft de toerist geen behoefte aan, hij heeft er geen zin in. Althans op het moment dat hij de reclame leest zeker niet. Misschien wel later op zijn plaats van bestemming. De reclames voor Curacao zijn armzalig. goedkoop, en niet professioneel. Misschien zijn ze wel duur, maar niet aantrekkelijk, zonder inhoud. Ook een deel van de strategie van de reclame moet een rol hierbij spelen. Het moet zorgvuldig tot een bepaald publiek gericht worden. Dus zakenmensen, toeristen, of een ander bepaalde groepering. Stel de vraag: wat houden toeristen het sterkst bezig? Met het antwoord op deze vraag worden toeristen het doeltreffendst bereikt. Reclamemakers moeten weten om wát voor mensen het gaat. DE reclame wordt voorbereid met de toeristen in gedachte. Dus geen kwestie van; laten wij reclame maken voor dat en dat hotel. Dat is niet professioneel. Het vereist een goed en grondig onderzoek en voorbereiding. Nogmaals, ik zie regelmatig reclames voor onze dushi Corsow, maar de boodschap is helaas NIET overtuigend. En dat is heel jammer. Hoteladverteerders op Curacao moeten doordachte reclames makes, meesterstukjes, in een combinatie van magnifieke beelden, een pakkende snelle en mooie taal en uitspraak, een pittige SALSA muziek del GRAN COMBO, WILLIE ROSARIO, of EDDIE PALMIERI (luister en kijk naar PÁLO PA RUMBA live van Palmieri).De Curaçaose hotel adverteerders doen dus hierbij een beroep op de “geheimste” ANGSTEN.én gevoelens van de buitenlandse toeristen. SUCCES ERMEE. YEEEAHHHHHHHHHHHHHHHH BABY.

 7. die maaskant wat een grappenmaker, iedereen die dus niet op het eiland woont is toerist.
  Nou dan mag die voorvluchtige de Pool, nog aardig betalen.Ik zie het al de Nederlanders die hier komen op vakantie toeristen belasting betalen, dan doen ze da straks ook voor ons als we in Nederland komen.
  Nee de kamers staan gewoon leeg omdat we niet zijn mee gegaa met de tijd, iemand die vroeger hier kwam Amerikaan, of uit zuid_amerika had geld en aanzien.
  Nu zijn de reizigers meer prijsbewust geworden zelf Barbara Beach ziet dat in.
  Die denken laat de massa maar komen tegen een redelijke prijs.
  Er zijn gewoon te veel hotels te veel bedden.

 8. weg mee di toeristentax ga tog in foute zakken !!
  tax dit tax dat

 9. @Bomboklad, En droog brood eten zeker…

 10. Alsof we weten waar het geld van Mariott en consorten blijft, met al die taxholidays en international constructies.

 11. Tijd terug was ik in Griekenland. Daar klaagde iedereen dat de grote all inclusive resorts de toeristen hadden gemonopoliseerd en de kleine man, het kleine reataurant, de taxi chauffeur, de kleine verhuurder, niks meer verdIenden.
  Het lijkt erop dat hier het particulier initiatief groeit. Zouden ze in Griekenland jaloers op zijn.
  Voor wat betreft het innen van toeristenbelasting, kf verblijfsbelasting: Ik zou zeggen dat we dat op Hato kunnen incasseren. 15 dagen geweest.. 15 dagen op Hato afrekenen. Zo doet iedereen mee.

 12. In mijn optiek heeft het ook meer te maken met het enorme prijsverschil tussen hotels en appartementen.
  Kennelijk snappen hotels niet dat er ook budget toeristen bestaan oftewel toeristen die niet bulken van het geld.

  Aangezien je het geld maar 1 keer kunt uitgeven en de ticketprijzen al een flink deel van het budget opslokken, worden veel toeristen gedwongen naar goedkopere alternatieven te zoeken.
  Daar komt nog bij dat ook Venezolanen, Columbianen, Dominicanen etc worden gerekend als ‘toerist’ terwijl ze dat natuurlijk niet zijn. Zij hebben helemaal geen koopkracht en kunnen de hoge prijzen zoiezo al niet betalen.

  Het heeft mij altijd verbaasd dat ALLE hotels zitten te vissen in de uiterst kleine vijver van luxe toeristen, maar iedereen laat de enorme oceaan van minder kapitaalkrachtige toeristen volledig links liggen. En dat zijn toch de toeristen die, eenmaal ter plekke, het snelste en makkelijkste geld uitgeven. Zij besteden minder aan reizen en onderkomen, maar meer aan eten en drinken.

  Als iemand mij uit kan leggen waarom we die toeristen altijd links laten liggen dan hoor ik het graag.

 13. Ik denk dat we op Curacao een aantal prachtige hotels hebben zowel voor wat betreft kwaliteit van het hotel als de lokatie: het voormalige Hyatt, Renaissance, Lions Dive en Kontiki.

  Hieraan zou je toe kunnen voegen Marriott en Hilton, maar nadat ze een opknapbeurt hebben gehad want ze zijn zwaar verouderd. Nog erger is het Plaza hotel, zou top kunnen zijn maar dan moeten er eerst miljoenen in geinvesteerd worden.

  Kura Hulanda Otrobanda en Westpunt verdienen ook wel een plaatsje in de top, Sunscape wellicht ook maar daar heb ik de kamers nog nooit van gezien.

 14. hopi bon !!
  weg met di sushi hotels en natuur trug !!

 15. ach een vies kamertje in een mindere wijk, kan nu niet zeggen dat andere hotels in een goede wijk liggen.
  Belasting betalen over een huurhuis, ja de politiek ziet je al aankomen, FDKP ziet de bui al hangen, en dan nog niet te denken van al die mensen die hun huis hebben verhuurd en tijdelijk bij hun ouders zijn gaan wonen.
  Ik denk dat het altijd al zo is geweest, maar dat we zijn vergeten dat er aanzienlijk meer bedden bij zijn gekomen.