• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

zak met geldCURAÇAO – Nederlanders zijn de afgelopen drie jaar voor zo’n dertig miljoen euro opgelicht. Dat meldt de Fraudehelpdesk vandaag, dat in totaal zo’n zeventigduizend meldingen kreeg van oplichting of poging daartoe.

De helpdesk werd in 2011 opgericht om mensen een ‘hoger fraudebewustzijn bij te brengen’. Ook voorzien ze fraudeslachtoffers van adviezen.

Voorschotfraude
De meeste lucratieve tak van oplichting blijkt de zogenoemde voorschotfraude, goed voor ruim zestien miljoen euro. Daarbij maakten slachtoffers geld over naar de rekening van iemand zonder daar iets voor terug te krijgen. Dat kan erfenis- en loterijfraude zijn, maar ook zogeheten ‘datingfraude’ waarbij een potentiële relatiepartner een voorschot niet terugbetaalt.

Uitschieter
Als uitschieter noemt de helpdesk een man uit Noord-Brabant die anderhalf miljoen euro verspeelde met een combinatie van dating- en erfenisfraude. Een andere lucratieve vorm van fraude zijn nepbeleggingen, waarmee melders zo’n 6,2 miljoen euro kwijtraakten.

‘Phishingmails’
Veruit de meeste meldingen gingen over zogeheten ‘phishingmails’, namelijk zo’n 28 duizend. Uit onderzoek van de helpdesk blijkt dat twintig procent van de mensen die zo’n mail ontvangt erin trapt en op de link klikt. In veel gevallen installeert de computer dan een programma dat soms maanden later de bankrekening van de betrokkene leeghaalt.

© Novum

2 reacties op “NL: ‘Nederlanders voor zo’n 30 miljoen euro opgelicht’”

 1. En de Lotto nu? De Staatsloterij stuurt de klant altijd een bevestiging van de op Internet gekochte loten per mail. Maar de Lotto doet dit niet, je zult maar de hoofdprijs gewonnen hebben maar de website van de lotto blijkt niet meer te functioneren…
  Geen bewijs is geen uitkering van gewonnen prijzen.
  Geen wonder dat de staatsloterij de lotto gaat overnemen.

 2. Dertig miljoen maar, wat een beginners, amateurs….
  Ze moeten in de leer gaan bij de politici op Curacao.
  Die hebben ‘het volk van Curacao’ in twee jaar voor een paar honderd miljoen opgelicht.
  Gedeeld door twee is het nog steeds heel veel.