• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Foto Novum/AP: Protest VenezuelaCURAÇAO – Oppositieleider Leopoldo Lopez heeft zich vandaag overgegeven aan de Venezolaanse regering en is gevangen gezet. De regering van Nicolas Maduro houdt hem verantwoordelijk voor de onlusten van de afgelopen tijd. Voorafgaand sprak Lopez zich in het openbaar in Caracas.

Met een megafoon sprak hij een menigte aanhangers toe. Hij liet weten niet bang te zijn om naar de gevangenis te gaan voor een goede zaak. Lopez wordt waarschijnlijk aangeklaagd wegens moord, doodslag en vandalisme. Bij de protesten van afgelopen week vielen meerdere doden.

‘Fascistisch complot’
De Venezolaanse president Nicolas Maduro beschuldigt de 42-jarige Lopez, wiens partij twee maanden geleden de burgemeestersverkiezingen won, van het aanvoeren van een door de Verenigde Staten gesteund ‘fascistisch’ complot om hem uit het zadel te wippen. “Lopez gaf al deze gewelddadige jongeren, die hij getraind heeft, opdracht het bureau van de officier van justitie en half Caracas te verwoesten en is vervolgens ondergedoken”, zei Maduro gisteren.

Plein afgesloten
De Venezolaanse veiligheidsdiensten hebben een plein in de hoofdstad Caracas waar betogers tegen de regering wilden demonstreren, afgesloten. De betogers zijn aanhangers van oppositieleider Leopoldo Lopez. Tegelijkertijd maken betogers die juist achter de regering staan zich op voor een tegendemonstratie. De spanning in de stad is om te snijden.

Grote vrees
Er bestaat grote vrees dat het opnieuw tot onlusten komt tussen voor- en tegenstanders van de regering. Rond het plein heeft de politie een kordon gelegd en metrostations in de omgeving zijn afgesloten. Lopez, die de autoriteiten had uitgedaagd hem op te pakken als hij zich weer in het openbaar zou laten zien, had zich aangesloten bij de betogers, maar meldde zich later uit eigen beweging bij de autoriteiten. Lopez zei niet te vrezen voor een gevangenisstraf. “Ik ben onschuldig”, aldus de oppositieleider.

Studentenprotesten
Honderden studenten hebben de afgelopen week op de straten van Caracas doorgebracht. Overdag werd gedemonstreerd, in de nacht werd strijd geleverd met de politie. Vorige week woensdag kwamen bij onlusten drie mensen om het leven. Een van de slachtoffers zou een student zijn die omkwam toen militieleden die de regering steunen het vuur openden op een groepje betogers.

Mediabeperkingen
Gisteren trokken betogers naar het gebouw van de Venezolaanse overheidsdienst voor telecommunicatie. Ze eisten dat alle beperkingen die de media zijn opgelegd worden opgeheven en dat er vrijelijk mag worden bericht over de politieke crisis in het land. De politie zette traangas en rubberkogels in om de betogers uiteen te jagen. Er viel een vierde dode toen een voertuig op een groep studenten inreed.

‘Ernstige gevolgen’
De VS zijn opgekomen voor Lopez en een arrestatie heeft volgens de VS ‘ernstige nationale en internationale gevolgen’. Die steun had gisteren tot gevolg dat drie Amerikaanse diplomaten 48 uur de tijd kregen het land te verlaten. Ze zouden de oppositie steunen. Washington wees de aantijgingen van de hand en noemde ze ‘ongegrond’. De Venezolaanse regering moet volgens de VS een ‘betekenisvolle dialoog’ voeren met de oppositie.

Tekort
Maduro wil de revolutie van de overleden president Hugo Chavez die hij vorig jaar na diens dood opvolgde voortzetten. Venezuela kampt echter met een groot tekort aan basale levensmiddelen, een inflatie van 56 procent en enkele van de hoogste misdaadcijfers van Latijns-Amerika.

© Novum

2 reacties op “Oppositieleider vast, spanning Caracas om te snijden”

  1. En minister Palm speelt nog even een spelletje tictactoe op St. Maarten, omdat hij geen inhoudelijke reactie wil of kan geven. Of mag Asjes dat doen? Er ligt een burgeroorlog in het verschiet en de Curaçaose overheid kijkt de andere kant op! Word wakker (gebiedende wijs, dus alleen -d op het eind).

  2. De revolutie om je welvarend land naar het nivo Haiti te krijgen en om je eigen zakken goed te vullen..