• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

snorkelenCURAÇAO – Een 37-jarige Nederlandse toerist is gistermiddag ernstig gewond geraakt. Ze was met haar man aan het snorkelen bij Jan Thiel toen er een speedboot over haar heen voer. Hierbij raakte de schroef van de speedboot haar dijbeen. Een vissersboot bracht de vrouw vervolgens aan boord.

Kort daarna besefte de bestuurder van de speedboot, een 53-jarige Nederlander, wat er was gebeurd. Uiteindelijk nam hij het stel mee naar de kade van Punda, waar ze werden opgewacht door een ambulance. De vrouw moest in het Sehos een operatie ondergaan. Het onderzoek naar het ongeluk loopt nog.

15 reacties op “Snorkelaar raakt gewond door speedboot”

 1. Boten en jetskis moeten opletten.. ook heeft een jetski geen schroef als je te hard gaat kan je er iemand mee doden..
  De zee is groot genoeg ga lekker anders met je bootje of jetski!

 2. @ Arie,

  Ik weet dat seadoo’s en jetski’s geen schroeven hebben, maar ik kan je garanderen dat zo’n apparaat proberen te koppen veel hoofdpijn gaat opleveren. Sterker nog, wanneer zo’n ding met een flink gangetje tegen je aanvaart dan vertel je het ook niet na.

  Dan mag de kustwacht wel van mening zijn dat er geen regels zijn vastgelegd, doch dat is een vrij simpele manier om de verantwoordelijkheid af te schuiven.
  Mocht er regelgeving ontbreken dan hoort de Kustwacht ‘Leading’ te zijn om die regelgeving aangepast te krijgen. Zij horen de kar dan te trekken.

  Waarom niet, net zoals in veel landen, een hele simpele oplossing toepassen. Ieder strand krijgt lijnen met boeien maken, daarbinnen voor zwemmers en daarbuiten voor boten. Vervolgens een kleine vaargeul naar het strand.
  In andere gevallen moet een boot minimaal 100 mtr (of verder) uit de kust blijven. Wil men naar de kust om aan een boei vast te maken dan doe je dat onder een hoek van 90 graden met de kust (dus niet parallel varen).

  Zo simpel, zo eenvoudig, werkt als een trein.

  Hoeveel gewonden en doden moeten er nog vallen alvorens hier het muntje gaat vallen ?

 3. Ook hier zouden zwemmers net als voetgangers beschermd moeten worden boven gemotoriseerd verkeer. Uitzonderingen daar gelaten zullen chauffeurs/kapiteins altijd schuldig verklaard moeten worden. Desalniettemin zou het wel slim zijn om deze categorieen watergebruikers gescheiden te houden en niet in elkaars “vaarwater” te laten vertoeven.

 4. Helemaal eens met Sea Hawk, die snorkellaars zijn soms enorm dom bezig!

 5. Ieder ongeval ongeacht de afloop is vreselijk voor de personen in kwestie en er altijd één teveel. De toedracht is echter als volgt. De boot voer met langzame snelheid in het donkerblauwe deel van de zee ruim buiten het gebied alwaar normaalgesproken gezwommen wordt. De twee snorkelaars zwommen tussen de relatief flinke golven in het donkere deel zonder goede herkenning en zichtbaarheid voor de kapitein van de boot. In eerste instantie zag alleen een visser wat er gebeurd was. De politie heeft diverse getuigenverklaringen afgenomen op Zanzibar die deze lezing bevestigden. Er loopt nu een uitgebreid onderzoek naar de verdere toedracht. De schuldvraag in deze is altijd moeilijk direct aan te wijzen, de een te ver naar binnen of de ander te ver naar buiten? De kapitein is een Nederlandse man van 53 die hier zelf ook met zijn vrouw op vakantie is en derhalve niet de eigenaar van de boot. De kapitein was ervaren, beschikte over 2 vaarbewijzen en had niet gedronken. De papieren en safety van de boot waren allen in orde. De kapitein heeft direct de politie en ambulance verwittigd en de vrouw overgedragen zo dicht mogelijk bij het ziekenhuis. Overigens zijn er 2 precies dezelfde boten Seavee (zwart) op het eiland met 4 motoren. Soms is een oordeel over een situatie te snel gemaakt zonder goede achtergrond informatie. Maar het beste nieuws bij dit ongeluk is wel dat de mevrouw in kwestie het naar omstandigheden goed maakt. Zij had twee snijwonden in het dijbeen waaraan zij gisteren is geopereerd in het Sehos. Hopelijk weer een wijze les voor zowel kapiteins: nog verder buiten blijven en voor zwemmers en snorkelaars: niet te ver naar buiten gaan.

 6. There are regulations regarding speed and distance to shore, these include speed limits in areas where other recreational vessels and swimmers are…

  And it takes an idiot in a boat to hit a person snorkeling, serious!

 7. Heel erg dit, en ik ken de toedracht natuurlijk niet, maar eerlijk is eerlijk, sommige snorkelaars zijn enorm onverantwoordelijk bezig, ik heb zelf al menig maal op het allerlaatste moment een snorkellaar ontdekt op plaatsen waar je ze niet verwacht, en waar ze feitelijk ook niets te zoeken hebben (donker en diep water). Elke keer als zoiets gebeurt dan denk ik weer, als ik ze overvaar lijden zij de pijn, en kijkt iedereen mij erp aan, maar in heel veel gevallen kun je er werkelijk niets aan doen.

  Uiteraard heb ik het niet over onverantwoordelijke mensen die bij bekende snorkel/zwem plaatsen zich als een idioot gedragen, nee ik heb het over verantwoordelijke kapiteins die weten wat ze doen, maar soms gewoon dit soort dingen niet kunnen voorkomen!

 8. Prima reactie Arie! Fijn om een keer een genuanceerde reactie te lezen….

 9. Even goed lezen mensen…het gaat dus om een speedboot, die dingen hebben meestal een schroef, of meerdere afhankelijk van het aantal motoren. Een Jetski heeft Jet aandrijving en dus geen schroef. In het artikel staat nergens dat het om Jetski’s gaat…Daarnaast staat nergens dat het om criminelen gaat maar om een Nederlander die na het ongeluk besefte dat hij iets verschrikkelijks heeft veroorzaakt en de mensen geprobeerd heeft te helpen. Dus…Hopelijk houd het slachtoffer geen blijvend letsel over aan dit ongeluk.

 10. En het betreft weer een toerist.. Fijn! Ku kwa kara, gaan we nu reclame maken om mensen te lokken voor onze fantastische onderwaterwereld?? Heel erg veilig op Curacao, je wordt er niet overvallen en zeker niet overvaren!!! Erg veilig hier!! Vooral voor de oudjes!!!

 11. Effe voor de duidelijkheid een JETSKI heeft geen externe schroef die je opensnijdt.

 12. Tja, de Kustwacht. Die controleert liever oudjes die met hun rubberbootje zondagmiddag in Fuikbaai dobberen op hun vaarbewijs dan criminelen aan te pakken die levensgevaarlijke toeren uithalen.

 13. Hele tijd terug heb ik een email aan de kustwacht gestuurd. Kreeg keurig antwoord. Er is geen wet of regelgeving die iets verbiedt, dus kan er niet worden gehandhaafd.

 14. Ga gewoon even kijken op zondagmiddag rond half zes bij Mambo beach. Dan komen er een stuk of 5 jetski’s in het, voor zwemmers, afgesloten gebied. Niemand die er iets tegen doet, de kustwacht in de verste verten niet te vinden, security vindt het eigenlijk wel prachtig en de criminelen (straalt gelukkig van hun gezicht) achten zich onaantastbaar.

  En zo gaat het ook op de weg. De gewone weggebruiker mag in de rij staan voor een controle en de criminelen gaan vrijuit.
  Dat is de realiteit op Curacao

 15. Hoeveel maal nog,ik maak wekelijks mee bij caracasbaai dat een paar jonge kerels op jetskies met heel hoge snelheid op en neer gaan,ik betreur de situatie telkens weer,aub,wanneer worden de zwemmers,snorkelaars en duikers beschermt om vrij te kunnen ontspannen zonder rekening te hoeven houden met deze gasten?Ik herinner me nog het ongeluk bij vaersenbaai en cas abou waarbij er mensen zijn omgekomen!Aub verantwoordelijke minister onderneem een actie voordat er nog meer gevallen zijn.