• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Joseph Hart denkt dat een beter Curaçao tot stand komt door een betere fundering voor het kind, het gezin en de wijk.

Laten we dankbaar zijn dat we opvangcentra hebben voor verwaarloosde en in de steek gelaten kinderen. Laten we dankbaar zijn dat we buurtcentra hebben, organisaties die zich bekommeren om de vorming van gezinnen, zoals SEDA. En zo zijn er veel organisaties en vrijwilligers die helpen met ouderen, probleemgezinnen en alleenstaande moeders zonder enig vooruitzicht. Wij moeten dankbaar zijn en waar mogelijk moeten wij onze bijdrage leveren. Een duurzame en rechtvaardige toekomst is afhankelijk van de wijze waarop wij het probleem oplossen van het gezin en de wijk waar het kind opgroeit.

De criminaliteit is zodanig gestegen dat we al van een ‘gewoonte’ spreken, terwijl de plegers van gewelddadige overvallen waarbij het slachtoffer mishandeld wordt steeds jonger zijn. Vandaag oogsten wij de vruchten die we gezaaid hebben: decennialange verwaarlozing van het gezin, de wijk en het onderwijs. Daarom ben ik erg blij met het initiatief van Minister Navarro van Justitie om de Stichting Ambulante Jeugdzorg in te stellen om probleemjongeren te helpen. Het departement van Sociale Zaken en Arbeid is met een sociaal vormend traject voor 36 jongeren begonnen (uit 60 aanmeldingen), die onder leiding van mariniers strakke discipline worden bijgebracht. Hierna stromen ze door naar SBO-1, waardoor ze een beter vooruitzicht hebben.

Ik juich deze initiatieven toe, die opvangmogelijkheden voor onze probleem jongeren vergroten. Maar wat ik mis is een preventief beleid, toegewijd aan gezinshulp en wijkontwikkeling. Daarnaast moet ons onderwijsprogramma uitgebreid worden met activiteiten die eigen verantwoordelijkheid, communicatieve vaardigheden, empathie en een innovatieve mentaliteit bevorderen om de uitdaging aan te kunnen van een door technologie beheerste wereld. Daarom is goed onderwijs noodzakelijk: om het kind onder professionele begeleiding het maximum aan vorming te geven, waardoor een positieve bijdrage aan onze gemeenschap gegarandeerd kan worden.

Om dit allemaal te kunnen verwezenlijken hebben we meer maatschappelijk werkers nodig, goed onderlegde leerkrachten in holistisch (totaal) onderwijs, terwijl de fysieke infrastructuur aangepast moet worden om de ontwikkeling te ondersteunen van woningen, geschikt en betaalbaar transport en sportfaciliteiten. De basis voor deze ontwikkeling is onze economie, die afhankelijk is van ons menselijk kapitaal om meer zekerheid en sociale rechtvaardigheid te scheppen.

Op deze wijze sluit zich de cirkel van wederzijdse afhankelijkheid. Om de economie te stimuleren moeten er capabele mensen zijn, een goed geordende sociaal-culturele omgeving, waaruit de mens wordt voortgebracht die kan bijdragen aan een duurzame en rechtvaardige ontwikkeling voor de grote meerderheid van de gemeenschap.

7 reacties op “Ingezonden: ‘Vorming van het kind, gezin en wijk urgent’”

 1. Het probleem ligt niet aan de kind en gezin en de wijk .
  Het probleem ligt aan de slechte informaties die uitkomt van de regering .
  Die zaaien panieken en onrustig , en die maakte de mensen wandhopen .
  En dat is de consequents van de werklozen en criminaliteiten .
  Als u concludeert dat het probleem ligt aan de kind en gezin en de wijk .
  En met een andere woord wil u zeggen dat de bevolking moeten de zure pil ( De consequents van de manipulatie van de slechte regering toch inslikken ) accepteren .
  En dat is geen Democratie meer

 2. Helemaal gelijk Wong ….met de hervorming van kind, wijk en gezin hadden ze 20 jaar geleden al aan moeten beginnen, nu kunnen er jeugdgevangenissen gebouwd gaan worden ….

 3. Meneer Hart bedoelt het goed, maar het probleem is niet een extern probleem, het is een intern probleem. Het begint bij de ouders en de opvoeding of het gebrek aan opvoeding die de ouders aan hun kinderen geven. Daar zit het probleem en je lost het niet op met hulpverleners.

  Er zijn genoeg arme mensen in arme landen waar de criminaliteit veel lager is dan op Curacao. Het ligt niet aan materiele armoede, het ligt aan geestelijke armoede. En als geestelijk arme mensen een heleboel kinderen op de wereld zetten wordt het niet beter. God weet hoe dit kan worden opgelost.

 4. “Om dit allemaal te kunnen verwezenlijken hebben we meer maatschappelijk werkers nodig, goed onderlegde leerkrachten in holistisch (totaal) onderwijs, terwijl de fysieke infrastructuur aangepast moet worden om de ontwikkeling te ondersteunen van woningen, geschikt en betaalbaar transport en sportfaciliteiten”.

  Daar heeft Joseph Hart dan een uur op zitten blokken, ik bedoel, kom met iets concreets in plaats van holistisch geneuzel, met opleidingen die toekomst bieden in plaats van opgetogen praten over een uitzichtloos doorstromen naar “SBO”, leer die kinderen een vak!

 5. Met dit soort diclipline moesten ze 20 jaar geleden beginnen, en die jongelui die bao palu zitten om van alles te bedenken wat ze gaan uit spoken verplichten in dienst te gaan. Daar kunnen ze heel wat leren om in deze maatschappij mee te draaien.

 6. allemaal 100% waar.
  maar wie gaat er verandering brengen?
  onze corruptici hebben belang bij chaos, zolang een groot deel van de mensen geen goede scholing hebben (lees dom gehouden worden) krijgen de corruptici stemmen van deze groep.
  geef een fooi, beloof een hoop en je krijgt hun stem…..
  het spreekwoord luidt:
  Veel beloven en niets geven doet de gek in vreugde leven.

 7. In plaats van “gratis” onderwijs was het wellicht beter geld te steken in een “boarding school”. Durand Academy in London neemt de kinderen op van maandag tot en met vrijdag incl onderdak etc en brengt ze het weekend weer thuis. Schijnt heel effectief te zijn en vermoedelijk een zegen voor kinderen uit een-ouder gezinnen met weinig middelen.