• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

beveiligingscameraCURAÇAO – Twaalf camera’s verspreidt over Punda houden stadsbezoekers in de gaten. “Deze beelden kunnen en mogen wij ook gebruiken”, vertelt woordvoerder van het Openbaar Ministerie Norman Serphos. Dat meldt Caribisch netwerk.

Toeristen of Curaçaoënaars die een bezoek brengen aan Punda worden nu niet op de hoogte gesteld van de camera’s.

‘Normaal’
Een Amerikaans stel dat op vakantie is op Curaçao vindt dit geen probleem. “Ik had eigenlijk niet anders verwacht”, vertelt de 38-jarige dame. “Op drukke plekken waar veel winkels en horecagelegenheden zijn, is dit heel normaal. Voor Amerikaanse begrippen in ieder geval wel.”

Geen probleem
Ook een groepje jonge Curaçaoënaars is positief over de camera’s. “Ik heb niets te verbergen”, schreeuwt een negentienjarige jongeman terwijl hij zijn shirt demonstratief omhoog trekt richting een fictieve camera. “Ze mogen alles zien wat we uitspoken, ik hoop alleen niet dat mijn moeder meekijkt.” Zijn achttienjarige vriendin is blij met de camera’s. “Ik voel me veiliger om hier ’s avonds rond te lopen nu ik weet dat er camera’s hangen.”

Inlichten
Een oudere dame die aan het winkelen is, vindt dat er duidelijk moet worden aangegeven waar er camera’s hangen. “Ik ben blij met de ontwikkeling, maar als de camera’s echt worden gebruikt, hoop ik dat ze ons inlichten. Anders krijg ik er toch een raar gevoel bij, alsof er andere bedoelingen zijn.”

Veiligheid
Serphos ziet de camera’s als een positieve ontwikkeling. “In Amsterdam, Rotterdam of New York worden er al jaren mensen gefilmd in de stad om de veiligheid te vergroten. We werken bij het OM ook al een tijd met beelden: kijk naar de moord op Helmin Wiels of de dubbele moord op het Chinese echtpaar. We hebben mensen overal in de omgeving opgeroepen om beelden in te sturen en meestal krijgen we die ook.”

Privacybescherming
PAIS is de politieke partij die eerder vragen stelde over de privacybescherming op het eiland. Volgens fractiemedewerker Nathalie Samson-Coffie hebben de camera’s echter niets te maken met privacywetgeving. “De privacywet draait om persoonsgegevens. Zaken als camera’s staan in het Wetboek van de Strafrecht.” Samson-Coffie is wel verbaasd dat de camera’s al in de binnenstad hangen. “Volgens de wet moeten mensen hiervoor gewaarschuwd worden. PAIS is zeker niet tegen de camera’s, maar dit moet wel op de juiste manier worden geregeld.”

24/7
Ke-chi Chang van Curaçao Surveillance Services werkt al tien jaar aan een beveiligingssysteem in de binnenstad. De twaalf camera’s in Punda nemen nog niet 24 uur per dag op. Als het aan Chang ligt gebeurt dit uiteindelijk wel. “De gesprekken met de overheid zijn nog in volle gang. We zijn officieel nog nergens aan begonnen.”

Kentekens
Hoe lang de camera’s opnemen, houdt hij liever nog even geheim. “Ik wil overvallers niet de kans geven om uit te rekenen hoe lang zij de tijd hebben. Ik kan wel vertellen dat het lang genoeg is om bijvoorbeeld de daders van de recente overval op Freeport Jewelers in beeld te krijgen. Bovendien signaleren de camera’s ook kentekens.”

Elisa Koek in gesprek met Norman Serphos

18 reacties op “‘Stadsbezoekers niet op de hoogte van surveillancecamera’s’”

 1. CSS is niet slecht. Hopi bon security guys. Maar ze zijn geen ip camera specialisten.
  Die zijn er niet zo veel op curacao. IP camera’s is een gecompliceerd iets.
  Een analoge camera set kan iedereen installeren.
  Kost niks , maar je ziet ook niks.
  Leuk voor op je smart phone met 320*480 beeld maar je hebt er niks aan.
  Je kan zien dat iemand inbreeks maar of het een man of vrouw is of .. niet echt.
  En de meesten bedrijven plaatsen de camera’s ook nog eens total fout.
  Een tip. Als je iemand z’n gezicht wil filmen dan moet je die camera dus niet in de hoek aan het plafond hangen. Want dan zie je alleen of iemand een petje draagt of niet.
  Met analoge camera’s hebt je er voo reen beetje winke een hele berg nodig.
  Een echte Professionele IP camera pakt met een hoek van 113 graden de hele winkel in een keer en zuiver tot aan de deur toe.
  Maar je hebt wel een echte NVR nodig. Netwerk opslag doos. (ik had wat opzettelijke foutjes gescheven maar niemand reageerde)
  Lees maar eens dit stukje. http://www.monitoryourassets.com/ip-vs-analog/
  Huistuin en keuken WIFI is ook geen oplossing.
  Een professional setup, Outdoor 2mp of 5 mp ip camera,5 ghz. draadloos, zonnecel stroom voorziening en echte batterij en invertor, is een perfecte oplossing voor heel Curacao. Afstanden van 10-15 km kilometer zijn prima te
  overbruggen. Dus ook bandabau kan meedoen.

  Maar wat men ook moet begrijpen is dat een camera alleen ophangen niks doet.
  Ja een camera system wordt getriggert op beweging en kan mailtjes of smsjes sturen maar daar heb je op openbare plaatsen niks aan. Achteraf kijken dat het mis ging ook niet.
  Je hebt ook een centrale plek nodig waar mensen dag en nacht zitten en naar die dingen kijken. En direct kunnen signaleren en politie kunnen alarmeren.
  Daarnaast goede hoge resolutie opslag en gerichte analyse kan een enorm effect hebben,
  De kosten: Zoals eerder gezegd we geven nu aan politie auto’s 10 keer meer uit.

  En wat als men in het buitenland leest hoe vooruitstrevend we zijn, dat we geven om onze bezoekers die geld komen uitgeven hier nietwaar. Dat ze zich veilig voelen en als er iets gebreurt dat er ook direct wordt opgetreden 1 “toeristen beroofd” artikel in een beetje krant kost meer dan die camera’s.

  En heren / dames politici, als er meer geld is in de economie dan kan je ook meer stelen ma kompronde. Van een kale kip kan je niet plukken.
  Dus als je echt voor je zelf wilt zorgen en als je echt belangrijk wilt zijn in het buitenland.
  Zorg dan dat dit eilandjes hardstikke rijk wordt. Dan wordt je zelf ook meer waard.

 2. Ik zeg laat Caramba een setup doen in de stad. CSS komt zeer amateuristisch over.

  En nog iets, noge een keertje nummerplaten van autos wisselen met een letter-font dat makkelijker te lezen is door ocr. Huidige letters zujn crap. Besturen is vooruitkijken, Godett…

 3. Dat die camera’s niet permanent opnemen is een half verhaal.
  Ik vermoed dat die camera’s niet op een netwerk of DVR zijn aangesloten.
  HD camera’s ? HD is eigenlijk een TV format 1920*1080 analoge CCTV (lees ouder type) camera’s halen geen HD (d1) er is nu wel HDcctv maar is nog niet echt gangbaar. Bij moderne ip lees digitale camera’s spreek je over megapixel HD is dan minimaal 2 (2,1)megapixel. Maar het blijft een video format bedoel voor TV’s en je verliest veel data aan pixel conversies.
  Een 2 megapixel IP camera geeft grof weg een gigabyte per uur bij dag en rond de 200 mb per uur bij nacht, aan data. Ondermeer afhankelijk van licht gevoeligheid compressie en aantal beelden per seconde. Professionele ip camera’s kunnen zelfstandig opnemen op een interne geheugen kaart Gangbaar is SD format. (tot 32GB) maar er zijn ook types die een nieuwer type gebruiken en die gaan tot terra bytes.
  Analoog neemt veelal op op een soort video recorder, die zet het camera video signal om en legt het vast, ip systemen geven direct mpeg of jpeg format. En je kan het op een DVI op slaan maar een stevige pc met software is gebruikelijker.

  Dus als die cameras niet met een opname system zijn verbonden kunnen ze best nog steeds dagen opnenem op de hoogste resolutie. Zet je de recording resolutie voor de opnames lager, dus langer.
  Analoog gaat via coax kabels. Moderne ip camera’s kan je veel al aansluiten via 1 netwerk kabel die metten ook de stroom levert Poe. Wireless is leuk, maar gevoelig voor storingen.
  Cameras’ herkennen geen nummerborden software doet dat.
  Een beetje professionele ip 2 mp of meer buiten camera kost vanaf naf 1000,- zit zo’n ding in een housing dan kost dat een beetje meer. Een full size motor dome zoom (PTZ) kost vanaf 5000,–
  Ik denk dat er ip camera’s worden gebruikt en dat het spul niet aan elkaar is geknoopt. En dat ze niet centraal opslaan.
  Het is overigens wel knap stom om publiekelijk te zeggen dat ze niet altijd opnemen.
  Zoiets als de politie die zegt dat ze s’nachts onderbemand zijn en dus niet komen.
  Ik zou nooit bij die jongen kopen. Die praat nu al publiekelijk over z’n klanten en dat het een halve oplossing is.

  Er zijn hele doeltreffende oplossingen te leveren. voor het eiland Tegen de prijs van 2 a 3 politie auto’s.
  Maar Profi camera’s en opslag systemen registreren meer dan alleen een nummer bord, dus ook wie bij wie in de auto zit. Gezichts herkenning is ook te leveren.

 4. @Boef:
  “M. Montreux, als je niets te verbergen hebt ben je gewoon voor het plaatsen van cameras.”

  https://decorrespondent.nl/209/nee-je-hebt-wl-iets-te-verbergen/6428004-ab2d5fc2

 5. nu grraag ook even alle uitvals wegen de schottegat ring en de wg richting Ban Ariba en Ban aboa, flitsen die hap kunnen de nu ingezette agenten voot controle wegen belasting worden ingezet voor echte politie zaken

 6. @Marie Montreux

  Cameras werken misschien niet in het “criminaliteit voorkomen”.
  Maar werken wel in het represieve gedeelte van criminaliteit bestrijding.

  Dit natuurlijk in combinatie met de juiste software *EN* continu opnemen om te gebruiken tijdens eventuele vervolging. Het is weer eens typisch Curacao om het half half te doen.
  Seh, swa awoki nos tin camera tambe! Een 3TB hdd kost 100 usd.. Waarom niet alles opslaan voor een week… *zucht*.
  Dit betekend ook dat er natuurlijk niet gedacht is aan human-tracking en andere computer vision toepassingen bij de aanschaf van het systeem.

  Beter dan niets zal ik maar zeggen…

  @Jens
  Verplaatsing, zeker. Maar begin bij de hotspots, bescherm het toeristisch product en breidt uit van daar.

 7. Nog niet zo lang geleden werd in US in winkels extra de aandacht gevestigd op de camera’s.
  Grote opvallende borden en bovenmaatse knipperlichten gaven aan waar ze hingen.
  De “camera’s ” waren dan voornamelijk lege fake camera’s met een knipperlampje en een lensje. Maar het werkte wel. Ze zijn overigens nog steeds te koop.

 8. Hier zijn er weer een hoop mensen die plotseling over hun eigen veiligheidsgevoel spreken ,en dat ze niet gewaarschuuwd zijn en en .Nou ik zal je wat vertellen de Krimineel vraagt niemand of hij mag inbreken ,of dat hij jouw dood schiet. Hij doet het, hier is geen gesprek geweest of je toestemming wil geven om bepaalde dingen die met jouw gaat gebeuren .DUS LAAT DIE CAMERAS MAAR KOMEN EN LICHT HET VOLK IN VIA NATIONALE TV. PUNTO.

 9. M. Montreux, als je niets te verbergen hebt ben je gewoon voor het plaatsen van cameras.

  Ik zie niet in hoe je privacy geschonden wordt wanneer je door Punda loopt en door cameras vastgelegd wordt.

  Zelf heb ik een collega met een camera kunnen betrappen. Zij wist niets van de aanwezigheid van een camera en de beelden zijn daarom wellicht niet geschikt als bewijsmateriaal maar voor mezelf weet ik nu 100% dat ze fout is geweest en daar ging het mij om.

 10. Leuk dat als je voor privacy bent, in een maatschappij waar je steeds aan privacy inboet, je als zeurkont wordt gezien.
  Maar alle mensen die in een objectief steeds veiliger wordende maatschappij over veiligheid toch een groeiend belang stellen in veiligheidsbevordering en daar alles voor op willen geven. En bovendien voor mij bepalen dat ik in hun zorgen mee moet gaan en ook al mijn privacy op moet geven. Dat die niet als zeurpiet worden aangemerkt.
  Leuk als je andere prioriteiten stelt, maar ik heb respect voor jullie zorgen, dus respecteer de mijnen ook!

  Besef wel: als alles over je bekend is en er geen regels zijn over hoe die gegevens mogen worden ingezet en bewaard, kan er uiteindelijk veel meer aan je veiligheid getoornd worden dan nu.

  Kijk maar eens dit http://panopticondefilm.nl/

  Benjamin Franklin zei al: “He who gives up freedom for safety deserves neither”

 11. @ Jens ..

  Dat gezeur over privacy snap ik ook niet… en zeker niet in deze situatie..

  Zo kunnen we over alles blijven zeuren.

 12. Typisch Curacao, alles (altijd) half/half.

  Oplossing; zo snel mogelijk de borden ophangen die de mensen inlichten over het gebruik van de camera’s. (dwz ‘de juiste’ borden, in het Engels, Papiaments, Nederlands en Spaans)

 13. @ M.Montreux
  Je hebt kennelijk je huiswerk goed gedaan en de nodige stukken opgezocht om vol trots je mening hier op Versgeperst te knallen!
  Alleen heb ik soms wat moeite met zure figuren…
  Dat camera toezicht alleen niet veel zal veranderen en met name het probleem verplaatst of criminelen slimmer maakt (bijvoorbeeld buiten de camera’s om te werk gaan enz) dat is waar maar het kan wel onderdeel zijn van een pakket wat uiteindelijk criminaliteit minder ZOU kunnen maken (voor alle duidelijkheid ZOU ….ik beweer niet dat het ook daadwerkelijk waargemaakt kan worden)

  Als de regering niks doet klagen we allemaal… dus laten we tenminste hopen dat dit eindelijk de eerste stap is in de goede richting…

  Nee we zijn er inderdaad nog lang niet maar aan klaagmiepen hebben we ook niks.

  Als je beter kan (dan) moet je beter gaan!!!

 14. Apart dat de camera’s maar een deel van de dag opnemen. Opslag is tegenwoordig zeer goedkoop.

  Belangrijk is dat de camera’s beelden in HD kwaliteit opnemen, zo kunnen doelwitten beter worden geïdentificeerd.

 15. Heeft het geholpen bij de overval op Freeport Jewelers?

 16. Oh ja en je vergeet nog 3 dingen
  1) er is nog geen enkel onderzoek dat bewijst dat het oplossingspercentage stijgt en de criminaliteit daalt door camera’s. Dat wil zeggen: De effectieviteit is nog nooit bewezen
  2) je hebt getraint personeel nodig om de beelden goed te interpreteren en incidenten te voorpellen.
  3)het enige effect van camera’s wat wel bewezen is, is dat mensen zich veiliger voelen (dus niet de werkelijke veiligheid, maar de waargenomen veiligheid) en dat effect krijg je alleen door te vermelden dat er camera’s staan. hetgeen jullie niet doen.

  Jullie hebben er weer goed over nagedacht jongens!

 17. “Serphos ziet de camera’s als een positieve ontwikkeling. “In Amsterdam, Rotterdam of New York worden er al jaren mensen gefilmd in de stad om de veiligheid te vergroten. ”

  beste Norman,
  je vergeet er wel bij te vermelden dat ze in nederland de bevolking wel inlichten over de aanwezigheid van camera’s en er in die centra allemaal borden hangen met ‘camera surveillance’.
  Dus dit voorbeeld is geen onderschrijving van jullie beleid sneaky cameras te plaatsen!

 18. Ik wordt moe van dat gezeur over privacy. Als je privacy wilt dan ga je maar naar het toilet. Iedereen kan je zien als je door Punda loopt, dus waarom mag een camera dat niet?

  Camera opnames zijn een sterke tool bij de bestrijding van criminaliteit, zowel repressief als preventief.

  Al vrees ik wel dat het een verplaatsing zal betekenen van lokaties met cameratoezicht naar lokaties zonder cameratoezicht.