• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Nicolas MaduroCURAÇAO – De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft opdracht gegeven drie Amerikaanse ambassademedewerkers Venezuela uit te wijzen. Dit maakte Maduro gisteren bekend nadat Washington was opgekomen voor een oppositieleider.

Hij wordt door door de Venezolaanse overheid verantwoordelijk gehouden voor bloedvergieten tijdens recente antiregeringsbetogingen. Bij straatprotesten vorige week vielen drie doden.

Infiltraties
Maduro noemde de diplomaten niet bij naam, maar zei dat veiligheidsmedewerkers die hen de afgelopen twee maanden hebben geschaduwd bewijs hebben gevonden dat de ambassademedewerkers in het geheim de Venezolaanse universiteiten probeerden te infiltreren. De antiregeringsbetogers bestaan voor een groot deel uit studenten.

Oppositieleider
De Verenigde Staten zijn opgekomen voor oppositieleider Leopoldo Lopez, tegen wie een arrestatiebevel is uitgevaardigd. Maduro beschuldigt de 42-jarige Lopez, wiens partij twee maanden geleden de burgemeestersverkiezingen won, van het aanvoeren van een door de VS gesteund ‘fascistisch’ complot om hem uit het zadel te wippen. “Lopez gaf al deze gewelddadige jongeren, die hij getraind heeft, opdracht het bureau van de officier van justitie en half Caracas te verwoesten en is vervolgens ondergedoken”, zei Maduro. “Geef jezelf aan, lafaard.”

Gevolgen
Woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken Alex Lee zei dat de arrestatie van Lopez ernstige nationale en internationale negatieve gevolgen zou hebben voor Venezuela. “Dit zijn onacceptabele en brutale eisen”, zei Maduro zondag tijdens een toespraak. “Ik accepteer geen bevelen van wie dan ook ter wereld.”

Geen reactie
De Amerikaanse overheid, die ontkent een hand in de Venezolaanse demonstraties te hebben, heeft nog niet gereageerd. De VS hebben al sinds 2010 geen ambassadeur meer in Venezuela, maar wel andere diplomatieke medewerkers.

Demonstraties
Voor- en tegenstanders van de Venezolaanse president Nicolas Maduro gingen zondag in hoofdstad Caracas opnieuw de straat op. De demonstraties zijn een reactie op de protesten van woensdag, waarbij drie mensen om het leven kwamen. Maduro wil de revolutie van de overleden president Hugo Chavez voorzetten. Maduro volgde Chavez vorig jaar op. Venezuela kampt met een tekort aan basisproducten en een van de hoogste moordcijfers van Latijns-Amerika.

© Novum

3 reacties op “Venezuela wijst Amerikaanse diplomaten uit”

 1. ik heb niks tegen buschauffeurs, maar ze moeten wel in een bus blijven rijden en geen dictator willen worden.
  Chaves heeft miljarden gestolen, waar is dat geld gebleven?
  Maduro is nu bezig het land te bestelen.
  maar het volk heeft gekregen waar ze op gestemd hebben.

  Zo heb ik ook niets tegen gezakte mavo4 leerlingen, maar ze moeten niet MP worden.
  Dit gaat hier straks weer gebeuren.
  het volk laat zich voor een paar centen omkopen en stemt weer op MFK.
  Vervolgens gaat het Land failliet.
  want de rijken vluchten hier weg en laten het land in armoede achter.
  Nederland trekt zich terug en we hebben toestand Suriname/Haiti.
  Met dank aan de maffia!!!

 2. Maduro zal een goede dictator worden! Uitkiezen van een vijand.. natuurlijk de rijke elite en Amerika.. Alle aandacht daarop en zelf je eigen zakken vullen..

 3. Kijk maar uit Maduro dat je straks zelf niet uitgewezen word door je eigen volk naar Amerika wegens schending van mensenrechten en het onthouden van de eerste levens behoeften waar een volk recht op heeft.