• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

antonio rebolledoCURACAO – Een groep van dertig Venezolanen is gisteren bijeengekomen op het Brionplein. De situatie in hun thuisland lijkt te escaleren en de Venezolanen willen dat de wereld daar aandacht aan besteed. Caribisch Netwerk was erbij.

Antonio Rebolledo heeft zich met zijn vrouw en dochtertje aangesloten bij het protest. Hij woont sinds 1983 op het eiland maar heeft nog familie wonen in Venezuela. “Het lijkt net alsof de wereld zijn ogen sluit voor de situatie in Venezuela”. Elke keer als hij zijn familie opbelt, krijgt hij schrijnende verhalen te horen

Leoni Leidel-Schenk in gesprek met Rebolledo

Slecht beleid
Ongeveer 50.000 mensen protesteerden woesndag tegen het beleid van de Venezolaanse president Nicolas Maduro, die sinds april aan de macht is. De demonstranten vinden dat de president te weinig doet aan corruptie en misdaad en een slecht economsich beleid voert, waardoor er een gebrek is aan basisbenodigdheden zoals wc-papier.

Klein groepje
Tientallen demonstranten zijn gearresteerd nadat de betogingen uit de hand waren gelopen. Daarbij vielen drie doden. Volgens Rebollero gaat het om veel meer dan 50.000 mensen. “De onafhankelijke media staan op zwart. Mensen kunnen niet de waarheid op twitter zetten. De regering wil laten geloven dat het om een klein groepje demonstranten gaat.”

Afkeuring
Het consulaat van Venezuela heeft in een persbericht laten weten de protesten tegen Maduro af te keuren. Het consulaat meldt dat de protesten onrechtvaardig zijn, omdat de president met alle sectoren in gesprek zou zijn en omdat er een nationaal plan is aangenomen.

Druk uitoefenen
Ook Alfreod Limongi is bij het bescheiden protest, dat gisteren spontaan is gekomen. Zo spontaan dat de politie hen wegstuurt omdat ze geen vergunning hebben. “Wij zijn hier op een vredige manier verzameld om internationale aandacht te vragen voor de situatie in Venezuela”, zegt Limongi. “Elke manifestatie of protest wordt gezien als een coupe. Er zijn veel mensen vermist en er zijn drie mensen omgekomen. Wij hopen dat landen die zaken doen met Venezuela, druk kunnen uitoefenen op de regering.”

12 reacties op “Venezolanen vragen aandacht voor situatie geboorteland”

 1. ik heb niks tegen buschauffeurs, maar ze moeten wel in een bus blijven rijden en geen dictator willen worden.
  Chaves heeft miljarden gestolen, waar is dat geld gebleven?
  Maduro is nu bezig het land te bestelen.
  maar het volk heeft gekregen waar ze op gestemd hebben.

  Zo heb ik ook niets tegen gezakte mavo4 leerlingen, maar ze moeten niet MP worden.
  Dit gaat hier straks weer gebeuren.
  het volk laat zich voor een paar centen omkopen en stemt weer op MFK.
  Vervolgens gaat het Land failliet.
  want de rijken vluchten hier weg en laten het land in armoede achter.
  Nederland trekt zich terug en we hebben toestand Suriname/Haiti.

 2. In de toekomst zal er iemand uit Curacao de Venesolanen moeten helpen om alles weer op poten te zetten na de val van het socialistisch bewind van Maduro. Er wonen veel Venesolaanse exiliados op Curacao in de toekomst zullen terugkeren om hun land te helpen bouwen. Vroeger gingen de Curacao met volle vluchten om vacantie te vieren en inkopen te doen in Venezuela. Helaas is het nu niet meer het geval. Iedereen is bang geworden voor de veel ergere situatie in Venezuela dan in Curacao. Venezuela is aan het verloederen. Ik hoe dat het getij snel zal keren voor de broederlijkbevolking van Venezuela dit kan niet verder op dit manier. Waar blijft onze oppositie kandidaat. Ik weet zijn naam niet meer. Hij moet zijn stem laten horen bij de studenten maar heel voorzichtig blijven dat hij niet wordt vermoord. De situatie in Venezuela is op dit moment heel onveilig. De VN moet het volk nu wel te hulp schieten net als Sirie. Aan iedereen sterkte aan het bevrijdingsstrijd voor Venezuela.

 3. Was 15 jaar geleden nog een welvarend land.. en kijk nu eens… Ja hoor vooral achter chzvez/maduro staan!

 4. De Venesolanen hebben het recht om te protesteren op Curacao maar ze moeten het wel conform de Curacaose regels doen. Ze mogen van mij toestemming vragen aan de gouverneur voor een protestactie. Ze mogen van mij ook medewerking van de vakbonden krijgen voor zo’n actie.Het Venesolaanse volk heeft in het verleden verkeerde keuzes gemaakt door op Chaves ta stemmen.Maar ja laten wij hopen dat ze weer op hun verkeerde keuze terug komen. Iedereen was in principe tegen de Americanen en Spanjarden ze
  hebben de keuze genomen achter Iran en Cuba te gaan staan. Venezuela zal de wereld steun krijgen wanneer er bij de volgende verkiezingen en ander meer democratische iemand wordt gekozen. Intussen moeten ze zowel van binnen als van buiten in actie komen om ons broederlijk land Venezuela te bevrijden. De bevrijders van Venezuela Simon Bolivar en Piar hebben allemaal ooit op ons eiland gewoond. Venesolanen sterkte met jullie actie gewoon legaal door gaan vanuit Curacao.

 5. Heel erg, veel meer mensen moeten protesteren, o.a. de criminaliteit is schrikbarend. Bovendien hoort men nauwelijks iets concreets van de Oposicion. Alsof het volk alleen is gelaten. Er gebeuren vreselijk dingen in het hele land. Er moet zeker interventie komen als niet, zal er geen verandering komen. Soms krijgt men de indruk, alsof de mensen het hebben opgegeven-lees maar bijv. El Universal-10 moorden per dag

 6. @Pauline, kennelijk niet goed gekeken, zie:
  http://nos.nl/video/610303-doden-bij-demonstraties-in-venezuela.html
  van donderdag 13 februari 2014, 06:12

  HET NOS-journaal bestaat niet, bijna elk uur is er een verse journaal-uitzending, zie ook:
  http://nos.nl/nieuws/live/journaal24/

 7. Jaaa Maduro. Nu zie je wat je socialisme betekent! Niet eens w.c. papier om je gat te vegen. Een kwart van de BASISproducten is niet te krijgen. Lange rijen voor schaars gevulde winkels. Jaaa Madudo, Je hebt het goed voor elkaar gekregen. Het land met grote rijkdom aan land, aan olie, aan bossen enz enz. En Venezuela moet nu IMPORTEREN uit het buitenland anders hebben ze niets! Socialisme is de dood van elke economie en ook de dood van vrije meningsuiting.

 8. Alle buurtlanden ziet Curaçao als een land-file .
  Dat ze met hun problemen in Curaçao komen dumpen .
  Terwijl dat Curaçao hebben zelf zijn eigen problemen.

 9. @ pauline dinkelberg

  En waarom moet daar aandacht aan besteed worden in Nederland ? Er wordt ook geen aandacht besteed aan alle overvallen, moorden, etc. op Curacao in Nederland.

  Op Curacao wordt ook geen aandacht besteed aan de 70 – 80 doden die er per weekend vallen in Caracas alleen al.

  Dus waar heb je het over.

 10. @pauline dinkelberg
  Vanwaar de ontsteltenis? Het Europees Nederlandse NOS besteedt aandacht aan Duitsland en Versgeperst aan Venezuela.

  Veel nieuws uit Duitsland wordt door Versgeperst genegeerd.

  Lijkt me allemaal niet zo raar.

 11. Ik hoop van ganser harte dat maduro heel snel ophoepelt.

 12. Iedereen hier op het eiland met familie en vrienden in Venezuela wens ik sterkte!
  De dag na het vallen van de drie doden keek ik naar het NOS-journaal van Nederland en zag tot mijn ontsteltenis dat er geen enkele aandacht aan besteed werd. Er gebeuren dus vreselijke dingen in een land wat grenst aan ons Koninkrijk en het wordt genegeerd. Stel dat zoiets in Duitsland zou plaatsvinden…..
  Pauline Dinkelberg