schoolCURAÇAO – De ophef die onlangs is ontstaan over een leerling die van school zou zijn gestuurd, is ongegrond. Dat vindt het schoolhoofd Erwin Kranenburg. Skol Avansá Integrá Humanista (SKAIH) verklaart tegenover Versgeperst.com dat de leerling en diens moeder zelf tot dit besluit zijn gekomen.

“De leerling lapte de regels van de school aan haar laars.” Tot vier maal toe werd ze erop gewezen haar mobiel niet in de les te gebruiken. Op andere plekken in de school is dit wel toegestaan. Volgens de school is dit een algemeen geldende regel op de meeste scholen. Dit pikte de leerling echter niet, waarop ze zelf haar tas pakte en uit het klaslokaal liep. “Haar moeder is toen gelijk op de hoogte gebracht.”

Inschrijving
De 15-jarige Gereline Bibiana werd in december 2012 door haar moeder ingeschreven op de VSBO-school. Ze had geen bewijs van uitschrijving van een andere school. Ook was ze niet in het bezit van een rapport. “Haar moeder had namelijk het schoolgeld niet voldaan, waardoor ze geen rapport meekreeg”, vertelt Kranenburg. Wel kon haar moeder vertellen dat ze eerst op het Stella Maris College heeft gezeten en vervolgens op het Omega College, waarop het schoolhoofd besloot haar aan te nemen. “Haar broertje zat al op het SKAIH-College en was een goede leerling.”

Achtergrond
“Gedurende drie maanden was ze geregeld afwezig”, meldt Kranenburg. De school zag dit incidenteel door de vingers gezien de problematische achtergrond van het kind. Het schoolhoofd had via haar moeder namelijk vernomen dat het kind was ondergebracht bij een pleeggezin. “In de tijd dat ze daar woonde zou er volgens haar moeder een poging tot misbruik hebben plaatsgevonden”, verklaart hij. “Hierdoor hielden wij juist extra rekening met Bibiana”. Ook werden er regelmatig gesprekken gevoerd met haar moeder, waarin ze kenbaar maakte niet om te kunnen gaan met het gedrag van haar dochter.

Mobiel
Bibiana werd enkele keren op het matje geroepen omdat ze met haar telefoon bezig was tijdens de les. “Zelf verklaarde ze dat dit nodig was omdat ze ieder moment gebeld kon worden door sociaal-maatschappelijke instanties”, zegt Kranenburg. Echter merkte de leraar Spaans op dat ze aan het pingen was. Volgens het schoolhoofd maakte ze misbruik van haar situatie. “Instanties pingen niet, ze bellen hun cliënten. Bibiana was bekend met het schoolreglement”.

Vierde keer
Toen ze voor de vierde maal weer met haar mobiel bezig was tijdens de les, werd haar toestel afgenomen. “Dit was weleens eerder gebeurd. Alleen ditmaal pikte Bibiana het niet en liep ze scheldend en tierend naar het bureau van de leraar. Ze pakte zonder toestemming haar mobiel en liep het klaslokaal uit. Ze stond even bij de deuropening en schreeuwde dat de school te streng was, hierop verliet ze het gebouw”. Kranenburg vertelt dat haar moeder toen gelijk op de hoogte is gebracht. “Het leek haar een beter idee om haar dochter eerst tot rust te laten komen en enkele dagen later contact op te zoeken.”

Uitschrijving
Enkele dagen later nam haar moeder inderdaad contact op. “Ze gaf aan dat ze besloten had haar kind van school te halen, omdat we ‘teveel regels’ implementeerden en vroeg naar een bewijs van uitschrijving. Dit bewijs kwam ze kort daarna ophalen.

Stil
Na het verstrekken van het bewijs op 20 maart bleef het stil rondom Bibiana en haar moeder. Kranenburg was hierdoor in de veronderstelling dat ze al een andere school had gevonden. Wel nam één school contact op om navraag te doen over de reden van vertrek.

Media
Begin deze week verschenen er berichten in de media over de gebeurtenis. Zo waren moeder en dochter onlangs te gast bij Radio Direct. De dag voor de uitzending werd er contact opgezocht met het schoolhoofd. Gezien de lange stilte periode was het voor het schoolhoofd nogal vreemd dat ze nu de media opzochten. Hij had immers niets meer van ze gehoord na het vrijwillige vertrek van Bibiana. “In de radioshow van Jachmin Pinedo vertelde haar moeder echter dat haar dochter op ‘straat’ was gezet door de school. Ook beschuldigde ze de schoolleiding van tegenwerking. Bibiana zou volgens haar niet aangenomen worden op andere scholen omdat SKAIH dit dwarsboomt.

Vrije wil
Kranenburg betreurt de situatie. “Bibiana is uit vrije wil vertrokken. Ze hoefde absoluut niet weg, maar als leerling dient ze zich wel aan de regels te houden en wij attendeerden leerlingen hierop”. Ook vindt hij het opmerkelijk dat haar moeder geen contact meer heeft opgezocht. “We zijn een school en bieden iedereen onderwijs. Ook kinderen met een problematische achtergrond. Ze had alleen contact op moeten zoeken en daar heeft ze zelf niet voor gekozen.”

8 reacties op “‘SKAIH-leerling niet van school gestuurd, vrijwillig weg’”

 1. @Wendy, En wat voor oplossing heb je dan? Ik denk dat de biologische ouders van dit meisje wel van die mensen zijn die zonder na te denken op Reforma hun handtekening zetten en Op MFK stemmen voor de feestjes..
  En tja de regering stuurt dit soort gevallen lekker naar Nederland dan mag die dat lekker uitzoeken en dan klagen over racisme als NL zegt dat ze geen criminelen willen ontvangen.
  En laten we eerlijk wezen als een makamba hier wat van zegt dan krijgt die meteen antwoorden naar zijn hoofd dat hij moet oprotten.. tja en op die manier zal dit blijven bestaan!

 2. @john. Weet je waarom er zoveel ontspoorde jongeren en criminelen hier zijn? Omdat er geen hulp voor ze zijn. De ouders zijn zelfs nogsteeds kinderen. En de regering, scholen, etc doen niks om dit vicieuze cirkel te stoppen. Ze bieden geen profesionele hulp, positieve berichten op medias om jongeren te stimuleren voor beter toekomst…

 3. @Christine, Wat verwacht je dan.. Het slachtoffer zit gewoon te liegen in de media over de situatie.. Dat er wat thuis mis is gegaan lijkt me wel duidelijk! Daarom is de reactie van moeder ook niet vreemd want die zal nooit toegeven dat ze haar kind niet heeft opgevoed. Echter de school kan niet de opvoeding van de ouders overnemen.. Dit is een groot probleem op Curacao waar helaas niemand verantwoording voor nemen.. met als resultaat nog meer ontspoorde jongeren en criminelen

 4. Ik probeer de domme reacties een beetje te begrijpen, maar het lukt me niet.
  Er is duidelijk meer aan de hand dan een onbeschofte 15 jarige. Uit het hele verhaal kan men uit maken dat haar hele thuis situatie niet in orde is. Eerdere school is ze vanaf gegaan omdat moeder het lesgeld niet kon betalen op deze school gaat het ook mis door o.a. gedragsproblemen. Die waarschijnlijk ontstaan zijn door de thuis situatie. Ik lees hier dat een aantal volwassenen een meisje van 15 die waarschijnlijk veel mee maakt thuis als egocentrisch, slachtoffer en het woord terreur wordt in de mond genomen. Zonder even vanuit een andere hoek naar de situatie te kijken..

  Typisch..

 5. Wat ik hier mis is, behalve praten heeft de school ooit hulp ingeroepen van profesionele hulp? Bijvoorbeeld een psycholoog? Want dit soort zaken kunnen niet zomaar opgelost worden.
  Schoolbestuur deugt ook niet want zij moesten met het meisje en haar moeder praten over gepaste oplossingen.

 6. Ik heb 2 meiden 16 en bijna 15 (en 2 knullen van 12 en 13)… GEEN van hen zou het in hun hoofd halen zich zo te profileren.
  Opvoeding noemen ze dat.
  Het is betreurenswaardig dat de jongedame in kwestie geen onderwijs kan volgen, maar dit ligt meer aan de moeder en kind dan de scholen. er zijn regels daar moet je je aan houden simpel!

 7. Als je deel uit wil maken van een maatschappij, heb je je aan regels te houden en zo ook op een leerinstelling.
  Het zou toch wat zijn als iedereen doet en laat waar ze zelf zin in hebben?
  Het moet een keer afgelopen zijn met dit egocentrisch gedoe en vervolgens de slachtofferrol aannemen.

 8. Wat een onbeschofte meid en haar moeder is zo te lezen geen haar beter.

  Ik geef de school volledig gelijk. De terreur van die meid in onacceptabel.

  Als je haar Facebookpagina bekijkt zie je meteen dat dit niet Curacao’s finest is.