• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Ontwerp nieuw ziekenhuisCURAÇAO – De Curaçao & Bonaire Insurance Association (CBIA) is er niet over te spreken dat de overheid het nieuwe ziekenhuis (HNO) volledig financiert door een obligatielening van De Nederlandse Bank. Op deze manier krijgen lokale verzekeraars, banken en pensioenfondsen geen kans om lokaal te investeren.

Door de Centrale Bank zijn ze verplicht om 60 procent van hun premie-inkomsten lokaal te beleggen. De mogelijkheden daartoe zijn echter beperkt, vindt de CBIA. Sinds de schuldsanering zijn er geen lokale staatsobligaties meer.

Gegarandeerde rente
Voor de lokale levensverzekeraars en pensioenfondsen speelt volgens de CBIA ook het probleem van de gegarandeerde rente: “De rente voor individuele levens- en pensioenverzekeringen is recent bijgesteld naar 3 procent. Voor collectieve pensioenverzekeringen ligt deze rente tussen de 3 en de 4 procent. Maar bij veel van de individuele levenspolissen is momenteel een gegarandeerde rente van 4 procent van kracht”. Een verzekeraar kan niet onder het vastgestelde rentepercentage uit gedurende de looptijd van een levensverzekering. Een verzekeraar is al die tijd verantwoordelijk voor het behalen van minimaal de toegezegde rente op beleggingen. Het gaat hier om periodes die tientallen jaren kunnen duren.

Mogelijkheden
“Daarom is het van cruciaal belang dat er voldoende mogelijkheden zijn om lokaal te investeren. Het rendement op de investeringen dient daarbij tevens hoger te zijn dan de gegarandeerde rente”, schetst de organisatie het probleem. Pensioengerechtigden en spaarders lopen daarmee het risico dat hun pensioen en/of verzekerde bedragen niet kunnen worden uitbetaald. Nu de lokale investeringen achterblijven, wordt dat risico groter.

Mogelijke gevolgen
De organisatie van verzekeraars kijkt bezorgd naar de toekomst: verzekeraars moeten wellicht hun tarieven aanpassen door de gegarandeerde rente te verlagen. Daarmee krijgen mensen die bijvoorbeeld een huis willen kopen of een individuele pensioenverzekering af willen sluiten het financieel stukken moeilijker. Mogelijk worden ook pensioenen gekort, zoals in Nederland eerder gebeurd is. “Ook staat de werkgelegenheid bij de financiële instellingen door dit besluit onder druk. Hogere premies betekent minder inkomsten, minder werk hetgeen uiteindelijk tot gedwongen ontslagen kan leiden”, schrijft de CBIA. De verzekeraars vinden het beleid van de overheid getuigen van ‘een gebrek aan visie en durf en een gemiste kans’.

4 reacties op “‘Financiering HNO door NL ontneemt kansen aan Curaçao’”

 1. We zullen ongetwijfeld voor de meest stompzinnige optie gaan, in de zo ongeveer 60 jarige aanloop naar een nieuw ziekenhuis heb ik zelden iets verstandigs zien gebeuren, en alleen maar verkwisting gezien. En echt geloven dat er over een redelijke tijd een ziekenhuis zal staan wat voldoet aan hetgeen er domweg hier nodig is, dat doe ik nog steeds niet echt. Als de huidige regering die niet echt een meerderheid heeft nu naar huis gestuurd zou worden, dan begint het hele circus weer opnieuw.

 2. Niet zo somber..de garanties zijn vermoedelijk in ANG gegeven, dus als we straks devalueren (bij de opsplitsing van de CBCS, ik gok voor 2019) dan zijn die garanties ook weer 30% minder waard. Bovendien is de lening (net als alle vorige) bij NL ook in ANG en niet in Euro. Dus als we straks devalueren met 30%, dan is onze schuld direct fijn verlaagd en hebben we gratis geleend. NL schiet er dan wel miljoenen Euros bij in, maar tegen die tijd verwijten ze dat Plasterk en die is dan wel de politiek uit. Kortom, het is zo’n gek plan nog niet.

  De banken zien dat aankomen en vragen dus hogere rentes. Logisch. Maar suikeroompje NL strijkt nog wel een keer over zijn hart..(of willen ze onze oliebronnen als onderpand?)

  Devaluatie is natuurlijk wel slecht voor het volk, want alle import wordt duurder.
  Maar dat is onvermijdelijk, want salarissen kunnen niet omlaag.
  De ene na de andere vakbond gaat dan de straat op. Daar zit geen redelijkheid meer.
  Die leven in de vorige eeuw.

  Tegen 2019 (aflossing schulden, financiele sector weg, ISLA met nog meer voordelen voor PDVSA ongewijzigd operationeel, HNO valt duurder uit, Cubanen claim voor Dok onvermijdelijk, Aqualectra failliet) kunnen alle politici roepen dat het overmacht is en onvermijdelijk was.

  Niemand kon dit zien aankomen toch?

 3. Als je dat geld per se wilt wegzetten, dan bied je toch een concurrerend rentepercentage aan? Een paar procent rente is altijd beter dan je geld niet kunnen wegzetten.

  Maar als je een rentepercentage vraagt dat procentpunten hoger ligt dan een alternatieve financieringsconstructie moet je geen (krokodillen)tranen gaan huilen als men je links laat liggen. Het gaat hier uiteindelijk wel om belastingcenten…..

 4. Gezien de lege staatskas doet de overheid er goed aan voor de goedkoopste financiering te kiezen in plaats van de lokale banken te pleasen.

  Zeker als die banken door wanbeleid van hun directeur met een megasalaris aan de rand van een faillissement staan.