• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

VenezuelaCURAÇAO – Zeker drie mensen zijn gisteren in de Venezolaanse hoofdstad Caracas omgekomen in de chaos die ontstond toen gewapende mannen het vuur openden op antiregeringsdemonstranten. Het was het grootste protest tegen president Nicolas Maduro sinds hij een jaar geleden aantrad.

De chaos brak uit toen gewapende mannen op motorfietsen op meer dan honderd betogers begonnen in te schieten. Er waren daarvoor wat opstootjes met de politie, maar de demonstratie was verder vreedzaam verlopen. Het merendeel van de ruim tienduizend deelnemers aan de demonstratie was al naar huis.

Doden
Toen de antiregeringsbetogers wegvluchtten werd een van hen – de 24-jarige student Bassil da Costa – door een kogel in zijn hoofd geraakt. Een van de leiders van een regeringsgezinde groep werd ook gedood. Parlementsvoorzitter Diosdado Cabello zei dat de ‘revolutionair’ die bekendstond onder zijn bijnaam Juancho ‘op laffe wijze is vermoord door de fascisten’. Hij gaf geen verdere details.

Onrust
De onrust verspreidde zich na zonsondergang naar een oostelijke wijk, waar nog een demonstrant omkwam door geweervuur, zei burgemeester Ramon Muchacho via Twitter. Zijn identiteit is niet bekendgemaakt. Rond middernacht keerde de rust terug in de stad.

Regering
De onlusten volgen op een golf van gewelddadig verlopen studentenprotesten de afgelopen twee weken. Hun woede wordt opgestookt door de manier waarop Maduro de door inflatie geplaagde economie aanpakt, door de toenemende criminaliteit en door zorgen over de mensenrechten in het land. “Alle problemen – tekorten, inflatie, onveiligheid, het gebrek aan kansen – hebben één enkele dader: de regering”, zei Leopoldo Lopez, voormalig burgemeester, eerder tegen de menigte die zich had verzameld op het Plaza Venezuela in Caracas.

Maduro
Maduro zei de dodelijke slachtoffers te betreuren, die hij weet aan ‘fascistische’ groepen die hem uit het zadel zouden willen wippen. Hij zei veiligheidsdiensten opdracht te hebben gegeven de grote steden te beschermen en acties die het land kunnen destabiliseren te voorkomen. “Een ieder die erop uit is geweld te veroorzaken of geen toestemming heeft om te demonstreren zal worden opgepakt”, zei hij op de nationale televisie.

Dreigementen
De dreigementen lijken de harde kern van de oppositie niet te deren. Leiders zeiden gisternacht op een persconferentie dat ze de straat op zullen blijven gaan. Ze legden de schuld van het geweld bij regeringsaanhangers die de grote protestmars zouden hebben geïnfiltreerd.

Aanhoudingen
Meer dan dertig antiregeringsbetogers werden opgepakt. Gekeken wordt of ze hebben aangezet tot geweld, aldus minister van binnenlandse zaken Miguel Rodriguez Torres. Zo’n twintig mensen raakten gewond en worden in ziekenhuizen behandeld, zei mensenrechtengroep Provea.

Televisie
Geen van de taferelen van het gewelddadige protest werd uitgezonden op de nationale televisie. De Colombiaanse zender NTN24, die live verslag deed van de demonstratie, werd zonder uitleg van een betaalzender afgehaald. Correspondenten van persbureau AP en andere mediaorganisaties werden door de politie belaagd en camera’s werden vernield of in beslag genomen.

© Novum

3 reacties op “Doden bij geweld na protesten Venezuela”

  1. We should offer asylum to those who ask…after all, we have been profiting from Venezuelan tourism for years.

    Damn shame people died

  2. @ Denise, Venezuela is al sinds het aantreden van Chavez de dictator geen democratie.en het zal niet lang meer duren dat er een staatsgreep plaatst vind.

  3. het lijkt wel een dictatuur.