• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

studieschuldCURAÇAO – Ex-studenten zitten vaak tot hun nek in de schulden door leningen die ze hebben afgesloten bij DUO en/of bij Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC).  De organisaties zouden amper met elkaar communiceren waardoor sommige studenten veel meer betalen dan zij kunnen. Dat meldt Caribisch Netwerk.

Stichting Marilyn Alcala-Wallé wil dat de Nederlandse Wet Sanering Natuurlijk Personen ook op Curaçao in het leven wordt geroepen. “Hierdoor kunnen niet alleen bedrijven, maar ook personen failliet worden verklaard.”

Schone lei
“Een ex-student met een hoge schuld kan op Curaçao niets meer: geen huis kopen of een eigen bedrijf beginnen”, vertelt Wallé. Door het invoeren van de Wet Sanering Natuurlijke Personen zou een student die diep in de schulden zit een aantal jaren kunnen betalen, waarna hij met een schone lei begint.

Wetgeving
Sinds begin dit jaar is Hensley Koeiman betrokken bij de stichting. Alcala-Wallé hoopt dat hij kan helpen bij het invoeren van deze wet. “Koeiman kan het aankaarten in het parlement en hen motiveren om beslissingen te nemen in verband met de studieschulden.”

Beslissing
De beslissingen laten zowel in Nederland als Curaçao op zich wachten. “DUO kent de verhalen van de studenten en is bereid om oplossingen te zoeken. Zij wachten alleen nog op de inbreng van de Curaçaose minister van Onderwijs”. DUO en de ex-minister van Onderwijs Rubia Bitorina kwamen in augustus al tot een gezamenlijk standpunt. Bitorina trad af en werd vervangen door interim-minister en premier Ivar Asjes. Sinds vorige maand heeft Curaçao Irene Dick als minister van Onderwijs.

Elisa Koek in gesprek met Marilyn Alcala-Wallé

20 reacties op “Wet Sanering Natuurlijke Personen voor ex-studenten”

 1. Ik heb het internet even verder bekeken maar de Stichting Wallé schijnt een kruistocht te voeren tegen de SSC,. Ik vind de meeste reacties op dit stuk positief in die zin dat de bursaal een eigen verantwoordelijkheid heeft. Nu wil men de WSNP inzetten om ex studenten te helpen zodat ze een eigen huis kunnen kopen. Daar is de WSNP, ook in Nederland, niet voor bedoeld. Je dient aan een hoop voorwaarden te voldoen wil je toegelaten worden ror de WSNP. De schulden van DUO blijven echter buiten de WSNP, dus die blijven ook na de schone lei bestaan. Het gebrek aan communicatie tussen DUO en SSC zie ik niet zo. Bij DUO betaal je terug door de wet en de vordering bij SSC betaal je terug uit overeenkomst. Belangrijk is dat wanneer je niet kunt betalen je zowel bij DUO als bij de SSC draagkrachtmeting kunt aanvragen.
  Kun je echter niet betalen en verzuim je draagkracht aan te vragen dan dien je alles te betalen. Vaak zit hier een knelpunt dat de schuldenaar niet met de schuldeiser communiceert..
  Daarnaast heeft DUO parate executie wat betekent dat ze hun eigen vonnis uitgeven en dient de SSC zich tot de rechter te wenden waardoor een hoog bedrag aan griffierecht verschuldigd is.( welke kosten door de ex bursaal betaald dient te worden)
  Dit voorstel van de Stichting Wallé kost de overheid van Curacao ook veel geld; immers de gelden worden verstrekt uit een revolving fund en met de aflossingen worden de studenten weer in staat gesteld om te studeren. De roep om maar een soort WSNP in het leven te roepen kan er toe leiden dat schulden moeten worden kwijtgescholden en dus niet meer beschikbaar zijn voor de huidige studenten. Daarnaast zal je een WSNP op Curacao dan breeder moeten inzetten en niet alleen voor ex bursalen
  Het is hier dus geen kwestie van SSC en DUO maar van goed koopmanschap. Een (ex) bursaal moet niet meer uitgeven dat dan hij heeft en moet naar DUO / SSC reageren als men niet kan betalen. Grote en goede kans dat dan problemen weg blijven. Dit alles geld uiteraard niet alleen voor studieschulden maar ook voor schulden aan banken .e.d.
  Als ik naar de jongste ontwikkelingen bij DUO kijk wil men daar de betaal termijn oprekken van 15 naar 20 jaar. Wellicht is het een idee dit ook voor SSC schulden te doen met uiteraard ( behoudens draagkrachtmeting) een minimum maandtermijn.

 2. Een beetje een vreemd artikel , de WSNP voor ex studenten en de vermeende koppeling met DUO. De WSNP in Nederland is voor een ieder met een problematische schuldsituatie, dus niet alleen voor ex studenten. In de faillissementswet in Nederland is expliciet vermeld dat de schulden van DUO buiten de WSNP en de verstrekking van de schone lei blijven. Dit geldt ook voor studieschulden aan de SSC met dien verstande dat Curacao voor de werking van de WSNP als buitenland wordt gezien en dat wetgeving op Curacao geen WSNP kent.
  Ik denk dat de kern van het betoog dient te zijn hoe men op Curacao omgaat met mensen met een problematische schuldsituatie en welke oplossingen hiervoor gevonden dienen te worden. Maar dit zou dan moeten gelden voor alle inwoners van Curacao.
  Los van het feit of men een studieschuld heeft men is natuurlijk zelf verantwoordelijk voor de besteding van het inkomen. Geef je meer uit dan je hebt……… dat is dus vragen om problemen.
  Mevrouw Wallé dus ook uw peilen richten op de totale bevolking van Curacao en niet alleen op ex studenten.

 3. @Inholland, Kijk als je als een prins wilt leven dan moet je ervoor betalen.. Als je niet veel geld hebt dan deel je een huis.. is gezelliger en minder kosten! je laptop die je op Curacao hebt werkt ook gewoon in Nederland! en nieuwe boeken betalen? Dat is een grote grap.. Je koopt de boeken over van je parallel klas of van een klas van verleden jaar.. Hoofdstuk 2 is nu hoofdstuk 5 en hoofdstuk 5 is nu Hoofdstuk 2.. Ook kan je een kopie maken.. En op vakantie gaan.. Je bent eigenlijk al op vakantie! Ik zit maar te luistere naar iemand die voor dubbeltje is geboren maar als een kwartje wil leven terwijl hij zijn echte reden vergeet en dat is studeren! En je P in 1 jaar halen is niet zo moeilijk..

 4. “@Inholland. Ik zie alleen maar dit en dat maar je komt met geen oplossing.. En dat is het probleem dat wij YDK hebben.. we geven iedereen en alles de schuld maar komen niet met een oplossing..

  Juist! Ik heb te vaak gezien dat er alleen maar wordt geklaagd en niet de hand in eigen boezem wordt gestoken. Daarmee los je niets op en blijf je in de situatie waarin je je bevindt. Het is een mentaliteitskwestie. Ik ben zelf ook YDK en heb ook geen rijke ouders. Ze hebben me wel altijd op het hart gedrukt om verantwoordelijkheid te nemen voor wat je ook doet, hard te werken en spaarzaam te zijn. Het kan dan allemaal! Echt! Ook het aangaan van een schuld is een verantwoordelijkheid die je moet dragen. Heb je moeten lenen? Zorg er dan voor dat je terwijl je werkervaring op doet in NL (kan ook elders natuurlijk) je zoveel mogelijk spaart met het doel om zo snel mogelijk schuldvrij te zijn of de schuld naar behapbare proporties terug te brengen. Dit betekent dat je even langer zo low budget mogelijk moet leven maar de pay-off is enorm! Als je graag wilt remigreren maak een plan met een goede exit strategie zodat zelfs een flinke stijging van de euro t.o.v. de gulden je niet in de problemen brengt. Nu komen plannen niet altijd uit weet ik uit ervaring maar het is wel een leidraad om je leven in te richten zoals je dat graag ziet. Gedurende uitvoering loop je gegarandeerd tegen tegenslag aan maar dat mag geen reden zijn om bij de pakken neer te gaan zitten.

 5. @Inholland. Ik zie alleen maar dit en dat maar je komt met geen oplossing.. En dat is het probleem dat wij YDK hebben.. we geven iedereen en alles de schuld maar komen niet met een oplossing..

 6. Ook ik sluit me aan bij Arthur en G.Petrona. Ik heb mijn studie serieus opgepakt, had een bijbaan en ben vlot afgstudeerd. Mijn schuld was minimaal (ong. 2000 euro). De eerste maanden in mijn baan heb ik op water en brood geleefd en binnen drie maanden was ik schuldvrij. Ik ben ervan overtuigd dat je met passen en meten een heel eind komt. Ik heb ook medestudenten gezien die de mentaliteit hadden van “ban spat’e sen”, hun studie niet af hebben gemaakt en nu met een gigaschuld zitten. Mijn advies zou nu zijn: kies een beroep dat je interessant vindt. Dit is moeilijk omdat je op 18 jarige leeftijd nog niet zo goed weet wat een bepaald beroep inhoudt. Mocht dat zo zijn houd een jaar werkpauze en ga dan gericht op je doel af. Ik wist zelf op 18 jarige VWO scholier op het PSC ook niet precies wat mijn beroep inhield maar heb eenmaal op de universiteit doorgezet en ben nu al jaren een tevreden professional die zich nog elke dag ontwikkelt. Kortom juiste mentaliteit, doorzettingsvermogen, hard werken en voldoende rationaliteit en je komt er echt wel. En zonder een al te grote schuld.

 7. @ G. Petrona. Zorro, Ik ben naar ook Nederland gegaan om te studeren… Ik heb geen lening aangevraagd maar heb naast mijn studie gewerkt.

  Er moeten behalve jij en Arthur nog veel meer goede voorbeelden zijn of toch niet, want dat zou wel erg zijn. Het is inderdaad een eigen keuze en een ander laten ze de problemen door een verkeerde keuze oplossen. Misschien wordt er door het SSC e.d. niet voldoende op gewezen wat de consequenties kunnen zijn van een verkeerd financieel beleid en onverantwoord gedrag. Veel studenten hebben blijkbaar vooraf wat lessen nodig.

 8. Een student, let goed op, een student wordt geacht onze “toekomst” te zijn en is dus ook verantwoordelijkheid verschuldigd, niet alleen aan zichzelf maar ook aan zijn ouders en alle andere mensen om hem/haar heen en zijn/haar moraal moet dan ook een verantwoordelijke moraal zijn. Het flierefluiten wat hij/zij van hun ervaringen op ons eiland hebben overgehouden en de voorbeelden die zij om zich heen hebben ervaren (kijk maar eens naar onze politici en bijvoorbeeld ook naar onze juristen en zo kan ik nog wel even doorgaan) geeft geen al te best beeld voor onze toekomst.

 9. Charmi, dus onze Universiteit leidt niet op tot een universitaire graad ? What a joke ! Ons eigen Peter Stuyvesant College leidde op voor wat ze vroeger HBS niveau noemden, denk dat dat zo’n beetje overeenkomt met wat ze nu HBO noemen. Ja ook ik blijf lachen op deze rots.

 10. Het gaat er niet om hoe je het uitgeeft, mensen moeten ophouden met onzin uit te kramen over ipads en onzin. Je bent gedwongen elke maand 940 euro te lenen als je ouders je kunnen helpen En die geef je uit als volgt: aan college geld 188, kamer (met toeslag als je niet werkt) 380, en als je iemand bent die een studio wilt omdat wij niet gewend bent met wild vreemde te leven in een vreemd land met andere culutren (al dat aanpassen kost je studie tijd en stress), dan is je kamer tegen de 500. Dan heb je nog verzekering de goodkoopste met tandarts is 100 p/m. Dan moet je nog een telefoon, een laptop, boeken (elke jaar een nieuwe versie), kleren, schoenen en eten. En dan hebben we het niet eens over ontspannen zoals een gym-lidmaatschap of in je hoofd halen om een keer naar een film te gaan of te uit te eten. Laat staan op vakantie gaan, niemand gaat hier opvakantie, alleen mensen uit bepaalde families die het echt afforten en dat is niet van hun stufie. Lukt het je om een weekend baantje te krijgen dan wordt je ingekort in je subsidies en moet je je afvragen of het wel de moeite waard is. Dus ga maar lekker na hoe groot je schuld is als het je lukt zelf om het in 4 jaar rond te krijgen. Dan kom je naar curacao en voor je werk krijgt is de rente aan het oplopen en dan verdien je wat 1900 gulden? En kan je beginnen met duwo aflossen voor je denkt iets voor je zelf te kunnen beginnen. De realiteit is wij zijn Nederlanders maar Nederland is een hele andere wereld. We zouden het veel beter kunnen doen in regio. De dollar is gunstiger, lening bij eigen bank of regering is voor iedereen gunstiger ook voor het verhalen van de schuld. Alle masters hier zijn zowat in het Engels, en iedereen die ik ken die het goed doet, doet een bachelor in het Engels. Daarnast kan je niet zomaar in de VS blijven na je studie. En heb ik het niet eens over het hele aanpassen en intergreren, heimwee ect want ook afdoet aan je studie en je eigenwaarde. Nederland is geen Nederland van 30 jaar geleden steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zijn wereld steden. Je kan niet als tiener van een eiland als Curacao naar een wereld stad verhuizen en binnen een jaar je schaapjes op het droge hebben en ook nog je propeduese halen! Zelf Nederlandse kinderen van Curacao hebben het moeilijk hier en helemaal niet te spreken over die Nederlanders zelf die 3 keer veranderen van studie voordat ze echt doen wat hun ligt. Dus waarom hebben studenten van hier wel recht op een kwijtschelding en wij niet eens op gedeeltelijke zolang er geen andere opties voor ons zijn en zolang de UNA niet deugt.
  Yu Korsou moeten ophouden met die jeugd daar de grond in te boren vanaf klein leren die kinderen al dat ze dom zijn want kunnen geen accentloos nederlands lezen in groep 4. Het moet een keer ophouden.

 11. @Zorro, Ik ben naar ook Nederland gegaan om te studeren… Ik heb geen lening aangevraagd maar heb naast mijn studie gewerkt. En soms een stedentripje en een avondje uit.. Maar je hebt er ook bij die veel reizen, heel veel uitgaan, uitslapen en niet naar de colleges gaan en geen bijbaantje en die lachten mij uit wat zij hadden plezier.. en een lening die ze terug moesten betalen.. Uiteindelijk is de keuze die je maakt. Daarom ben ik het oneens wat Charmi zegt.. En om in Nederland te blijven werken is ook goed voor je werkervaring.. In Nederland wordt veel meer geinvesteerd en wordt je beoordeeld op je werk.. Hier op Curacao heb je een baas boven je die er alleen zit omdat hij een vriendje is van een politicus.. En dat is als je mazzel hebt om een baan te krijgen want veel mensen willen terug maar er is geen werk voor ons..

 12. @ Pedro, het is niet nodig om eigen Universiteit te beledigen, of u het leuk vindt of niet het is een HBO diploma die men prima kan gebruiken om verder ermee te kunnen studeren aan andere instellingen . Hiervoor moet men als student ook IBG (nu DUO) geld lenen om de studie aan de UNA te kunnen bekostigen, kennis vanuit eigen ervaring. Het gaat om de keuze om te ‘LENEN’ en ‘AFBETALING” hiervan gezien ik ook een studie doet in Nederland. Dus ex-studenten met DUO lening dienen goed na te denken hoe ze van plan zijn om dit af te betalen en dat betekent soms, dat er minder leuke keuzes gemaakt moet worden om aan de afbetaling afspraak te kunnen houden. Oplossing investeer in je eigen mensen dan krijg land Curaçao ook wat voor terug, zowel in het rente die een ex-student naast lening terugbetaalt en ook het vergaarde kennis. Een studie revolving fund vanuit Curaçao voor Curaçaose studenten die zowel lokaal als international (met bredere keuze studie land, maar ook toegevoegde waarde) de mogelijkheid biedt om te studeren.

 13. @ Arthur. Toen ik studeerde nam ik er een bijbaan bij en hield mijn uitgaven nauwlettend in de gaten. Geen dure elektronica, geen dure reizen en goedkoop eten.
  Als de student van anno 2014 dat ook deed hoefden ze zich niet zo diep in de schulden te steken.

  Chapeau en zo verantwoordelijk en voilwassen zou iedere student moeten zijn. Ik neem aan, dat er genoeg tijd voor je over was om naar behoren te studeren.

 14. @Charmi, en de andere oplossing is? diploma halen van een MBO instelling zoals de UNA?

  Lekkere studenten die niets durven te zeggen en bang zijn voor politici..

 15. Toen ik studeerde nam ik er een bijbaan bij en hield mijn uitgaven nauwlettend in de gaten. Geen dure elektronica, geen dure reizen en goedkoop eten.

  Als de student van anno 2014 dat ook deed hoefden ze zich niet zo diep in de schulden te steken.

 16. Als ouder heb ik moeten tekenen verantwoordelijk te zijn voor het afbetalen van de studieschuld. Het komt dus mede op de schouders van de ouders terecht (die het vaak ook niet kunnen betalen,maar gedeelde smart is halve smart).

 17. Het beste zou zijn als men geen studielening nodig hebt om te studeren, soms is het gewoon niet anders. De realiteit is wel dat Euro studieschuld met een koers van fl 2,40/Euro, niet makkelijk is om direct na afronding studie om bijvoorbeeld een eigen leven te kunnen bouwen op korte termijn. Dus misschien is ook handiger om vooraf de realiteit te schetsen als men met een lening gaat studeren wat de consequenties zijn, ook een taak van ouders om hun kinderen beter te begeleiden hierin. Het is niet voor niets dat sommige studenten na hun studie geen keuze hebben dan hier in Nederland 5- 10 jaren te werken voordat ze eigenlijk over mogelijke terugkeer kunnen denken. Wie betaalt die bepaald, niks in het leven is gratis. De grootste fout die Curacao heeft gemaakt is om studenten met Nederlandse studiefinanciering te laten studeren, hierdoor kom je als student diep in schulden en komt de vergaarde kennis niet echte ten goede van land Curacao.

 18. Als de WSNP op Curacao wordt ingevoerd kunnen de banken fluiten naar hun kredieten. Ik denk niet dat het een goede stap is om mensen die schulden maken, het geld besteden en het vervolgens niet terug te betalen, te belonen met kwijtschelding.

  Het verantwoordelijkheidsgevoel zal nog verder wegzakken. De kredietmerkt gaat op slot. Het zal nog moeilijker worden om aan een lening te komen. De kredietverstrekker zal het risico in de rente incalculeren. Dit is niet de goede weg. Het is hier geen Nederland. De betalingsmoraal is vele malen lager!

 19. Nu gaan we weer mensen helpen die schulden hebben gemaakt. En alle studenten die wel gewoon betalen? Laat duidelijk zijn: studenten doen net of ze gek zijn. Of het nu gaat om belastingen, inschrijven voor tentamens of hun ziektekostenverzekering; ze gaan gillen als het te laat is en dan heeft iedereen het gedaan behalve de student. Dus gaan we weer allemaal geldverslindende ideeen ontwikkelen en komt de student er weer mee we. De gemakkelijkste weg!

 20. Ik denk dat het allemaal wel meevalt als studenten maar niet ieder half jaar een nieuwe ipod, ipad en iphone kochten.