AVACURAÇAO – Curaçao is een nieuwe luchtvaartmaatschappij rijker: AVA Curaçao BV. Deze lokale luchtvaartmaatschappij moet vanaf juni naar tien verschillende bestemmingen gaan vliegen. Dat schrijft Caribisch Netwerk. Er is zelfs hoop op rechtstreekse vluchten naar enkele speelsteden van het WK voetbal.

Als alle vergunningen op tijd binnen zijn, wil AVA Curaçao BV – onderdeel van AVA Airways in Jamaica – nog voor het WK voetbal in Brazilië directe vluchten aan te bieden naar Rio de Janeiro, Fortaleza, São Paulo en Brasilia.

Ideeën
Ook wil de vliegtuigmaatschappij met vier toestellen – de Airbus 319 en 320 – directe vluchten gaan uitvoeren naar New York, Fort Lauderdale en Atlanta in de Verenigde Staten, naar Jamaica, Haïti, Venezuela, Honduras en Sint Maarten. De andere bestemmingen houdt voorzitter Olivier Arrindell van AVA Airways nog even geheim, om andere lokale maatschappijen ‘niet op ideeën te brengen’.

Vijf maanden
Of het realistisch is dat de maatschappij binnen vijf maanden de lucht in gaat, weet Arrindell niet. “We gaan het proberen, het is niet onmogelijk. Dit plan ontstond drie jaar geleden, toen ik elk land in Midden- en Zuid-Amerika heb bezocht. Er zijn wel connecties van het noorden naar het zuiden, maar niet van het oosten naar het westen. Curaçao moet nu als hub gaan dienen zodat we deze vluchten wel kunnen gaan aanbieden.”

Marktonderzoek
Arrindell, kind van een Curaçaose vader maar opgegroeid in Haïti, werkte jarenlang als consultant in de luchtvaartmaatschappij. “Maar als ze je advies niet opvolgen, moet je het zelf gaan doen. We hebben drie jaar lang marktonderzoek gedaan, dit is nu het juiste moment om met AVA te komen.”

Politieke onrust
Samen met president van AVA Airways, Roger Williams, kwam Arrindell op verzoek van Atalita naar Curaçao. “Gezien de politieke onrust dachten we eigenlijk dat Curaçao niet klaar was voor dit plan, maar na ons bezoek hebben we er vertrouwen in. Curaçao doet er alles aan om terug naar de eerste categorie van de Federal Aviation Authority (FAA) te gaan.”

Businessplan
Williams is te spreken over het Caribische eiland. “Curaçao is geografisch, cultureel en politiek gezien een unieke locatie om dit netwerk in het Caribisch gebied en Latijns-Amerika te organiseren. We hebben de afgelopen drie jaar uitgebreide studies binnen de regio gedaan, op basis waarvan we een businessplan hebben geschreven, aangepast aan de behoeftes uit de regio. ”

Gat
Arrindell stelt niet in het gat te springen dat één van de twee lokale concurrenten, DAE, heeft achtergelaten na het faillissement. “Er is plek voor vijf tot zes maatschappijen op Curaçao. Wel hebben we van DAE geleerd dat ons businessplan nog verbeterd moest worden. De bevolking wil service krijgen voor het geld dat ze betalen, en dat gaan wij ze bieden.” Concurreren met de andere lokale vliegtuigmaatschappij Insel Air wil AVA niet, stelt Arrindell. “Dat is een fenomenale maatschappij waarmee we de strijd niet willen aangaan maar juist mee willen samenwerken.”

Insel Air
Een gesprek met Insel Air heeft nog niet plaatsgevonden. Wel is er vandaag een bezoek gebracht aan minister van Economische Ontwikkeling Stanley Palm en is er een ontmoeting geweest met de Curaçaose Burgerluchtvaartautoriteit. Later deze week staat een overleg met minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning Earl Balborda op de planning. Minister Palm was niet bereikbaar voor commentaar.

Giovanni Atalita (president van AVA Curaçao BV) aan het woord

25 reacties op “Nieuwe luchtvaartmaatschappij een feit”

 1. @RasEchteWereldBewoner, Welke kosten rijzen de pan uit? Alles wordt door de reiziger betaald.. Vooruit tickets kopen is hier nogal gevaarlijk omdat je hier nooit weet of de airline nog wel bestaat over een paar maanden.. Zijn nog steeds mensen die een DAE ticket hadden gekocht en pas nu wilde vliegen..
  En we weten ook dat dit van Venezuela bedrijven in grote problemen brengt.. Veel bedrijven hebben geen reserve van 80 miljoen omdat we moeten wachten wanneer Venezuela een keer gaat betalen.. We hebben het over vliegtuigbedrijven en geen onbekende Schotte BV ofzo.. Waarom kan het niet normaal zoals in andere landen? Men moet wel in Bolivars betalen want US dollars zijn er min of meer onmogelijk te verkrijgen!

 2. @ Guliver
  Ja iedereen kan de prijs omlaag doen. Maar als je kosten rijzen gaat de prijs omhoog. Zo werk elk bedrijf. Zelf de mevrouw die pastechi’s verkoopt doet dat. mensen willen lage prijzen maar super service. dat concept bestaat niet en zal ook nooit winst geven zijn.

  Er staan vliegtuigen aan de grond bij Insel. Je ben op de hoogte van de 3 x c-check. ben je ook op d ehoogte dat PJ-MDA niet meer zal vliegen. Elke spotter hier weet dat al een tijdje. 1 F50 was vanaf het begin voor onderdelen van KLM gekocht. Beetje kenner/spotter weet dit ook.

  Als je enig benul hebt van de luchtvaart koop je je ticket ver van te voren wanneer er nog goedkope stoelen zijn. Dus in November 2013 ticket kopen om in December 2014 te vliegen. Hoe verwacht jij dat Insel air stopt met vliegen op Venezuela. Alle andere airlines vliegen ook gewoon op Venezuela. Sommige verkopen geen tickets meer in Venezuela. Insel heeft (zoals ook vermeld in de krant) het aantal stoelen dat in Venezuela verkocht wordt drastisch verlaagd. Zo blijven je vluchten nog winst maken als je kijkt naar de kosten maar kun je nog verdienen aan andere bestemming die ook op de doorvlucht kunnen verkopen.

  Grote misvatting is dat Venezuela zijn rekeningen niet betaald. Het gaat niet om rekeningen betalen. Het gaat hier om het goed keuren van deviezen die naar het buitenland gaan. Als prive persoon heb je ook vergunningen nodig om grote sommen geld het land uit te halen. Ik geloof heel god dat in Venezuela Insel geen enkele schulden hebben doordat daar braaf in bolivars betaald kan worden. En daar hebben ze miljarden van.

  Heb van beteouwbare bronnen vernomen dat men op Jamaica niks bekend is over een AVA transportation en Ollivier Arrindel. Heeft de regering niks geleerd van A. Leonora?

  Ik dacht dat het niveau hier wel hoger was en dat men redelijk simple issues wel begreep.

 3. Wat is het toch met die aantrekkingskracht van luchtvaartmaatschappijen. Ik heb in het verre verleden eens een marketingplan van de ALM gezien die centraal (midden) Amerika zouden gaan open leggen en in hun marketingplan werden de activiteiten per bestemming behandeld. Dacht laat eens kijken hoe ze San Jose Costa Rica gaan heroveren. Pagina 1 empty pagina 2 idem dito, heb het marketingplan maar weggelegd, want van zoveel ongein werd ik kotsmisselijk.
  Nu hebben we andere grappenmakers die Brazilië voor ons gaan openbreken, wie heeft er “teveel” geld ingestoken of wie hebben ze op de korrel om er geld in te steken.

 4. ik zou maar even niet op Venezuela gaan vliegen.
  Want die betalen hun rekeningen niet.

 5. Nou ja Soort zoekt soort blijkt wel..

 6. Dit klinkt als de grote praatjes maker Mr Leonora met een Ramiz tintje!! ras wie hou je nou voor de gek hier? AL gaf Insel aan een goede buffer te hebben voor het Venezuela probleem, besluiten zij toch door te blijven vliegen op VEN,ondanks dat zon beetje elke airline daar geen zaken meer mee doet!! DAE is schijnbaar geen les geweest. Dus wat doen ze? VEN TOCH door vliegen en de andere prijsjes flink omhoog!!! Ik hoop dat er een echt goede Airline komt voor de mensen en Curacao, die wel een goede service verleend en niet de halve vloot aan de grond heeft staan. En ja Ras ik weet van de eigen C checks maar lijkt me sterk dat er daarvoor 6 aan de grond staan zonder motoren,vleugels etc etc.

 7. Insel vliegt alleen nog via sxm naar Haiti, niet meer rechtsteeeks. Roger Williams is iemand met veel kennis en connectie. Hij heeft zich de afgelopen 3 haar er mee gebezigd om t idee, wat 5 jaar geleden al gepitched werd te helpen ontwikkelen. Er is niets mis als men wilt samen bestaan en werken. Zelfs op zelfde routes. Het hoeft niet allemaal cut throat te zijn

 8. @Ras, dat verhaaltje van insel klopt geen fluit van.. alsof ze elke vluvht iets van 50 dollar winst maakte.. ze hebben bv zelf aangegeven goedkoper naar sxm te kunnen vliegen..

 9. @ P. Pisas.

  Prijzen gaan omhood om te kunnen overleven en niet dezelfde kant als DAE te gaan. Het heft nog in de krant getaan dat de prijzen omhoog gingen en ook waarom ze dat deden. Verder als je laat koop zijn ernog alleen dure tickets over. Dat weet iedereen wel.

  Dit is gedoemd te mislukken. AVA in Jamaica vlieg na 3 jaar nog niet en hier gaan ze het ff snel in 4 maanden doen?? please denken ze echt dat we zo dom zijn op Curacao.

  Ava gaat niet concurreren met Insel. waarom wel dezelfde lucratieve routes gaan vliegen? Jamaica, Haiti, st Maarten en Venezuela worden allemaal door Insel gevlogen.

  En met al het gedoe en problemen met CADIVI toch met Venezuela beginnen?? Dan ben je toch gek! Venezuela is het problem geweest van zowel ALM, DCA en DAE. En nu ook voor Insel. En dan ga je daarnaar toe?

  Kom op zeg! Erg ongeloofwaardig allemaal.

  En onze nieuwe vriend Arrindel is gewoon de volgende oplichter die op Curacao wat geld komt halen.

 10. Laat me raden.. Management zal vol zitten met MAN mensen zonder kennis maar met een dik salaris.. MAN leden mogen gratis vliegen en als er schulden zijn dan moet de overheid gaan betalen want ja de airline is belangrijk voor de economie van Curacao om uiteindelijk failliet te gaan met miljoenen schulden..

 11. Direct subsidie geven via CTB, landingsrechten en luchthavenbelasting omhoog. Dit wordt weer een doorslaggevend succes. En gelijk de andere 4 luchtvaartmaatschappijen oprichten waarvoor ook nog ruimte is, waarom wachten?

 12. Kan het bedrijf niet vinden bij de KVK..

 13. Dit beloofd weer wat, heel even gegoogled:

  http://olivierarrindellisaconartist.blogspot.com/2005/01/olivier-arrindell-beware-con-artist.html

  http://www.smn-news.com/letters/1583-open-letter-to-olivier-arrindell-lloyds-show-not-the-only-venue.html

  https://www.facebook.com/omayra.leeflang/posts/4745520319731

 14. @Hopeloos, Atalita is een blokfluitspeler die onder Cooper ook Airport deed.. vandaar de downgrading..

 15. Grootste politieke meeloper en blokfluitspeler is directuer van dit bedrijf dat ook op Jamaica nog niet bestaat.. Zal wel een DCA/ALM worden wat de prive vliegtuigbedrijf voor PLKP en familieleden was.. alleen nu voor de MAN.. Noem het dan MAN Airlines

 16. En daar hebben we het volgende doodgeboren kindje. Kennelijk willen we het maar niet leren. ALM, DCA, DAE who’s next. En dan meldt die grappenmaker nog even fijntjes dat er wel plek is voor vijf tot zes maatschappijen op Curaçao. Hahahahaha, dat is een goeie….

 17. Tot nu toe, in de laatste 20 jaar of zo:
  Zijn alle Curacao luchtvaartmaatschappijen failliet gegaan met achterlating van een grote schuld aan het eiland.
  Of ze waren gerelateerd aan “vage” “handels transacties”.
  Het zou verstandig zijn als de politiek er eens een keer volslagen buiten blijft.
  De luchthave is ook niet in “Eigen” handen. Commercieel zijn we sukkels hier.
  Beter gewoon kassa eisen en een voorschot op kosten.
  Boter bij de Vis.

 18. Laat me niet lachen. in 5 maanden een airline opstellen. Voor sommige bestemmingen duurt het 12 maanden om een landing permit te krijgen.

  Ik ben benieuwd hoe dit verder gaat. of er wordt grof geld onder de tafel geschoven. Dan weten we ook waar we aan toe zijn.

  5 maastschappijen op klein Curacao. Het is inderdaad een luchtvaart expert!

 19. Curacao is een FAA categorie 2 land dus kunnen er geen nieuwe vluchten naar de USA gestart worden met hier geregistreerde vliegtuigen. Wordt het dan een Curacaose maatschappij met in de USA of op Jamaica (wel categorie 1) geregistreerde vliegtuigen? Is AVA airways overigens wel een bestaande luchtvaartmaatschappij op Jamaica ? Wordt dit een virtuele luchtvaartmaatschappij? Zie overigens ook http://www.orcjamaica.com/search/showresults2.asp?page=541 en http://jamaica-gleaner.com/gleaner/20131213/social/social8.html

 20. AVA moet ook in Jamaica nog beginnen.

 21. Hub, en daar gaan we weer…

 22. Als verschillende mensen hebben dezelfde initiatieven voor dezelfde economische pilaar ( Vliegmaatschappij )
  En waarom komen die personen niet in samenwerking met elkaar om met één sterke Vliegmaatschappij voor Curaçao te kunnen realiseren
  Met één sterke bedoel ik een goeie georganiseerde Vliegmaatschappij .
  Want anders blijken net als een monopolie .
  Iedereen komt met een Vliegmaatschappij en als ze goed hebt verdienen .
  Dan declareert ze hunzelf failliet

 23. Concurrentie is een goede zaak, want na het faillissement van DAE zagen we gebeuren wat velen voorspeld hadden: de tarieven van de nieuwe monopolist Insel Air gingen flink omhoog,

  Veel success AVA!

 24. een direct flight van / naar west kust van Amerika zou ook eens leuk zijn.. nu MOET je of Atlanta of Miami aandoen.. veel tijdverlies.. Vroeger kon je met Air Jamaica van LAX – MTB – CUR en was je smorgens om half 12 op je bestemming.. een of twee keer per week zou leuk zijn…

 25. Hmm een airline die van niets opeens begint… Op Jamaica bestaan ze ook niet..
  En dan heeft zit er een persoon als Atalita tussen.. Allemaal opmerkerkelijk..