Ronald PlasterkCURAÇAO – De Tweede Kamer is begonnen aan het debat over de affaire rond minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA). De voltallige oppositie is zeer kritisch over het feit dat Plasterk maandenlang informatie heeft achtergehouden over het afluisterschandaal.

De oppositie tilt er zwaar aan dat Plasterk de Kamer verkeerde informatie heeft gegeven, en dat niet heeft rechtgezet zodra hij wist dat het niet klopte wat hij had verteld. “Het parlement moet aankunnen op het woord van een minister, zeker als het om onze veiligheidsdiensten gaat”, zei D66-Kamerlid Gerard Schouw, de eerste spreker in het debat.

Van Raak
Volgens SP-Kamerlid Ronald van Raak is het de vraag of Plasterk kan aanblijven. Van Raak noemde Plasterk een ‘minister die het staatsgeheim misbruikt om zijn eigen falen te verbergen’. “Ik wil vandaag een helder antwoord op de vraag of wij deze minister nog wel kunnen vertrouwen.”

Van Ojik
“Dit debat focust terecht op het politieke functioneren van deze bewindspersoon”, zei GroenLinks-leider Bram van Ojik. Hij vroeg zich af waarom Plasterk eerst wel vrijuit kon praten, vervolgens in het belang van de staat besloot te zwijgen en uiteindelijk vorige week toch openheid van zaken gaf. Ook wees Van Ojik erop dat Plasterk eind november in de Kamer heeft benadrukt dat hij alleen uitspraken wilde doen als hij iets zeker wist, terwijl hij toen al wist dat hij verkeerde informatie had gegeven.

November
Gisteren meldde Plasterk aan de Tweede Kamer dat minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) en hijzelf op 22 november werden geïnformeerd dat niet de NSA verantwoordelijk was voor het onderscheppen van 1,8 miljoen metadata, zoals Plasterk eerder had gezegd. Niet de NSA, maar de Nederlandse inlichtingendiensten hebben de data onderschept en gedeeld met de Amerikanen.

© Novum

www.versgeperst.com