ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Henk Pasman richt zijn pijlen op de verkeersveiligheid.

De Algemene Rekenkamer heeft op 9 oktober het rapport “Bevordering van de veiligheid op de weg” aan de regering en de staten aangeboden en vier maanden later officieel bekendgemaakt. We zijn nu vijf maanden verder en de regering heeft nog geen enkele actie ondernomen met betrekking tot alle aanbevelingen in dit rapport. De Staten gaan hier deze week over vergaderen.

In de eerste week van februari heeft de politie een verkeerscontrole uitgevoerd en hierbij 511 verkeersdeelnemers gecontroleerd.
Afgelopen jaar zijn er verschillende van dit soort controles geweest en wat leren we hieruit? Als ik uitga van pakweg 60.000 auto’s en ik laat hier de 511 gecontroleerden op los, dan rijden er gemiddeld 12.000 auto’s en motoren elke dag rond op dit eiland waarvan iets niet in orde is. Geen rijbewijs, niet verzekerd, geen keuring, geen belasting betaald, geen nummerplaat of een technisch mankement.

Onder punt 3 van het rapport staat het volgende: De actoren hebben aangegeven achter het concept ter bevordering van de verkeersveiligheid “Duurzaam veilig” te staan, waarbij
-ten eerste de infrastuctuur bescherming dient te bieden aan de mens;
-ten tweede de mens door educatie goed moet zijn voorbereid op deelname in het verkeer; en
-ten derde gecontroleerd moet worden moet worden of de mens de verkeersregels naleeft.

De Rekenkamer adviseert het beleid van de regering in een verkeersveiligheidnota vast te leggen en de coördinatie en het monitoren van de uitvoering van de nota in handen te geven van een instantie die daarover rapporteert. Als je verder het rapport leest dan is het over de gehele linie goed fout met de taak van de overheid tot bevorderen van de verkeersveiligheid.
Bijvoorbeeld: we asfalteren de Weg naar Westpunt, maar nemen niet eerst de infrastructuur (punt 1) van deze weg in ogenschouw met betrekking tot verkeersveiligheid. Ondertussen gebeuren op deze weg wel vele dodelijke ongelukken. We doen niets aan educatie (punt 2), controle van de verkeersregels is ook nul komma nul, ondanks de hierboven gecontroleerde 511 weggebruikers. Snelheid, alcohol en drugs controleren we al helemaal niet.

Wat moet er nu gebeuren, geachte statenleden en ministers? Als eerste het rapport omarmen, integraal uitvoeren en vervolgens de weggebruiker echt laten voelen dat het afgelopen is met te hard rijden, door rood licht rijden, inhalen, onverzekerd zijn enzovoorts. Hoe doe je dat? Wel, door in de eerste plaats de strafbepalingen aan te passen. Daarbij moeten we niet alleen weerken met geldboetes, maar ook het voertuig betrekken in de straffen. Bijvoorbeeld door het af te pakken bij overtredingen, dat kan van een week tot aan volledig afpakken.

Een hogere snelheid dan 80 km/uur moet je streng aanpakken, bijvoorbeeld bij overtreding met 5 kilometer per uur te hard dan een maand voertuig innemen, bij 10 kilometer per uur te hard drie maanden en boven de 90 kilometer per uur gaat het voertuig in de voertuigpers. Het pakketje mag je meenemen. Door rood licht rijden: een maand innemen, bij de tweede keer drie maanden en bij de derde keer hetzelfde pakketje. Idem bij onverantwoordelijk inhalen. Alleen op deze manier kan de verkeersmentaliteit rigoureus omgedraaid worden.

Wat te doen aan onverzekerd rijden: maak een afspraak met de verzekeringsmaatschappijen dat elke auto standaard nog drie maanden verzekerd is na afloop van de geldigheidsdatum en binnen deze drie maanden word het voertuig opgehaald bij de eigenaar.
Wat te doen aan het niet in het bezit hebben van een rijbewijs: leg de verantwoording neer bij de eigenaar van de auto, beboet hen, laat het voertuig een half jaar innemen en bij de tweede keer het bekende pakketje!
In het bestand van de belastingen en het keuringslokaal staan precies de in overtreding zijnde voertuigen vermeld, dus bezoek d eigenaar thuis straf hen. Kan de politie eindelijk tijd besteden aan handhaven van verkeersregels in plaats van onnodige voertuigen aan te houden zoals het merendeel van de bovenstaande 511.

De 12000 auto’s in overtreding moeten gepakt worden, het aantal botsingen (32 per dag), ziekenhuisopnamen (200 per maand) moeten drastisch naar beneden en ons streven is nul verkeersdoden. Wat kan je zzelf doen: rij nooit harder dan 80, in de bario’s 50 en hou daarnaast voldoende afstand tot de voorganger. Bij 50 is dat 28 meter of zeven auto’s en bij 80 is dat 44 meter of elf auto’s. Juist het niet aanhouden van de goede afstand tot de voorligger is de grootste oorzaak van botsingen, ook hierop controleren we al helemaal niet.

8 reacties op “Ingezonden: ‘Neem maatregelen voor verkeersveiligheid’”

 1. @ Henk Pasman. Daarbij moeten we niet alleen weerken met geldboetes, maar ook het voertuig betrekken in de straffen. Bijvoorbeeld door het af te pakken bij overtredingen, dat kan van een week tot aan volledig afpakken.

  Waarom weer het spreekwoord “waarom zou je makkelijk doen als het moeilijk kan”? In vele landen werkt het gewoon goed om wetten te handhaven en met veel hogere boetes dan hier, waardoor de boete-opbrengst een belangrijk deel van de landsbegroting uitmaakt. Als er een “wrak” met een waarde van een paar honderd florijnen tot pakketje geperst wordt, is er weinig aan de hand, maar bij een auto van bijv. 20.000 gulden zou de straf onevenredig hoog zijn, die in geen enkele verhouding staat tot de gepleegde overtreding. Met de wegenbelasting verdisconteerd in de brandstofprijs (is al een vangnet) ben ik wel een groot voorstander van een task force bestaande uit overheid (o.a. strengere keuringen) en verzekeraars om ad hoc strenge maatregelen te nemen en geen automobilisten bekeuren voor een niet werkend remlicht, dat net dienst weigert (vaak door oxidatie) en de automobilist kan dat niet zien. Zonder verzekering mag van mij een boete van 1500 gulden de “beloning” zijn, hetgeen beslist niet te hoog is als je kijkt naar de mogelijke gevolgen. Niets doen mag geen optie meer zijn.

 2. Oh ja en laat die telefoon in je zak/tas dat ge ping en chatten en bellen tijdens het rijden, laat daar maar eens wat aan worden gedaan, maar ja politie en bijna hele bevolking lijdt aan de smarttelefoon ziekte.

 3. En zo als altijd op Curacao: begin eens met de controleurs, de politie en voormalige SKS. Hoe vaak zie ik het niet in het verkeer zonder gordel om, geen richting aangeven, de max. Snelheid ver overschrijden zonder dat daar noodzaak voor is (zwaailichten en/of sirene), verkeerd voorsorteren, onnodig links blijven rijden, enz. En dan maar wel schijnheilig bonnen staan uitschrijven bij een controle…

 4. Henk,

  Mag ik een keer een paar daagjes achter jou aan rijden ?
  Met een camera.

  Als er 50 of meer policias acustadas worden geplaatst op curaciale punten is alles een stuk rustiger, en heeft Scherpenheuvel minder werk.
  Niks stop lichten gewoon rotondes met voorrang.
  25 echte camera’s en 10 vaste controle politie posten.
  Weg, weg probleem.
  Opvoeding moet je afdwingen en een een prijskaartje aan hangen.

  Frans. De verzekeraars hebben dat al jaren. Eigen systeem..
  Roadcontrol is ook niet van de overheid.
  Ze weten exact wie wat en waar. als je je auto wil verzekeren hebben zij import gegevens en alles daarna. Alles.
  Maar de overheid doet daar niks mee. Die willen zelf ook niet gecontroleerd worden.
  Weet je nog een minster van justitie… Die “staande gehouden” werd. En geen “gordel droeg” De politie zal je nooit aanhouden voor drank controle.
  A: Ze kunnen het niet testen.
  B Vraag zelf zelf eens te blazen…
  C: Stom dronken voor een verzekerings maatschappij zegt niks.
  Want ze betalen naar elkaar toe hier op het eilandje.
  Alleen de schade telt en aansprakelijkheid.
  Verder het is allemaal nootjes werk. Pee nuts. Systeem van niks. 60.000 autos. Kan in 1 spreadsheet… Niet dat het niet kan, nee er is gewoon geen wens.

 5. Helemaal eens met Pasman. De straffen op Curacao zijn ontstellend laag en de pakkans is minimaal Vooral ‘s avonds en ‘s nachts als de meest criminele wegpiraten op straat scheuren en de politie nergens te zien.

  Krijg je al een bekeuring dan is er geen haan die er naar kraait als je niet betaalt.

  In een beschaafd land werken de huidige regels wel, maar helaas is Curacao geen beschaafd land. Dan helpt alleen het keihard straffen van overtreders, anders lachen ze je gewoon uit.

 6. Een centraal register waarin chasisnummer, motornummer, kenteken, keuringskaart, verzekerin, belasting, naam van de eigenaar en rijbewijs van bestuurders staan, te raadplegen via internet en in kcombinatie met trajectcontrole zou met weinig geld al heel veel geld op kunnen leveren en heel veel ellend ebesparen. Er wordt hier boven wel gesproken van 32 aanrijdingen per dag, maar we weten allemaal dat het werkelijke aantal veel groter is. Er wordt doorgereden na aanrijdingen, de veroorzaker heeft geen middellen en het iheeft geen zin de verzekering erbij te roepen etc. Overigens zou het me niets verbazen dat er ook een aantal veelplegers zijn die te min vermogend zijn, daarom niet aangepakt worden,m aar wel keer op keer ellend everoorzaken. Overigens is het ook erg dat je je niet op een betaalbare manier kunt verzekeren tegen schade door derden.

 7. Eigenlijk moeten zijn bij elke Stoplicht aanwezigheid van twee Verkeerpolitieagenten .
  Want door de aanwezigheid van personage in uniform tonen automobilisten meer respecteer in het verkeer

 8. In grote lijnen ben ik zeer met u eens, maar om nou na 3 overtredingen pakketjes te laten maken van de auto’s vind ik niet doordacht. Hoe moet dat straks met circa 12000 pakketjes auto op het mooie maar niet al te grote eiland. Het afval wordt nu al niet verwerkt, laat staan 12000 pakketjes van 1m bij 1 m.