• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Phoenix Hotel ArubaCURAÇAO – De bezetting van hotels op Curaçao in 2013 was de laagste bezetting sinds 2007. De bezettingsgraad bedroeg vorig jaar 67,3 procent. Daarmee daalde de bezettingsgraad met 2,9 procent ten opzichte van 2012. Dat liet Curaçao Hospitality & Tourism Association (CHATA) gisteren weten.

De bezettingsgraad bedroeg vorig jaar 67,3 procent. In 2012 was dat nog 70,2 procent. De kamerprijzen stegen gemiddeld met 3,74 dollar. In 2013 vroegen hotels gemiddeld 148,67 dollar per kamer per nacht, het jaar daarvoor was dat nog 144,93 dollar. De gemiddelde omzet steeg mee: In 2013 zetten hotels gemiddeld 105,56 dollar om per beschibare kamer. In 2012 was dat gemiddeld nog 101,92 dollar.

Steekproef
De cijfers beschrijven niet alle statistieken van de hotels op het eiland. CHATA heeft de cijfers steekproefgewijs samengesteld uit de statistieken van tien tot twaalf onderkomens, die samen een kleine tweeduizend hotelkamers vertegenwoordigen.

10 reacties op “Bezetting hotels laagste sinds 2007”

 1. Misschien moet de regering eens simcity ofzo gaan spelen.

  Start eerst met betere bestemmingsplannen voor toerisme/hotels. Kijk naar Aruba. Veel grotere en betere hotels bij elkaar. Top bereikbaar (slimmere aanrijroutes, goede taxis etc) centraal en uitgaansgelegenheden er omheen. Plannen klaar en verkoop/bouw onder controle? Airlift en dan wat al genoemd is.

  Overigens zijn de prijzen ook veel te hoog.

 2. Gebrek aan emapthie is misschien het grootste probleem, elke sector rekend allemaal uit wat het hem of haar kost en oplevert, maar staat er slechts zelden bij stil wat de klant er voor krijgt en uiteindelijk is dat bepalend voor of hij nog terug komt, wat hij uitgeeft en wat zijn ervaring is. Een wijntje voor 15 dollar klinkt erg winstgevend, mara je makat er geen omzet mee. een taxirit met sotsjprijzen, heel leuk voor die ene rit, maar je zult dan geen 2 ritten per dag maken, laat staan 15, zeker als je in een oud barrel zonder schockbreklers vervoert wordt ( auto’s, benzine en lonen zijn hier een stuk lager dan in europa, maar taxis schandalig veel slechter en veel duurder). Luchthavenbelasting en dan nog uren op je koffer moeten wachten of bij de douane< waar betaal je in vredesnaam zoveel voor?luchthaven en landingsrechten zijn belachelijk duur vergeleken met de rest van het caribisch gebied, als een vliegtuig 3 of 4 keer zoveel moet betalen om te landen dan bij onze directe concurenten, dan is het niet vreemd dat maatschappijen wegblijven ( waarom kun je wel voor 70 euro retour eindhoven Rome vliegen en kost Curacao st maarten 3 tot 4 keer zoveel en heb je bovendien vertraging?) En waarom zegy iedereen trots te zijn op het eiland, maar is de grens tussen landfill en de rest van het eiland onzichtbaar. Welke idioot gaat de hoofdprijs voor alles betalen om hier in het ongezuiverd rioolzeewater bij het hilton te zitten of in de lucht van rottende kadavers op kokomo?? Heel leuk CTB al dat image building, maar als je het product niet drastisch verbetered en d eprijzen niet drastisch verbeterd, kunnen jullie wel sluiten. Taak van het CTB is niet om vriendjes aan baantje te helpen, maar om het tourisme en de daadwerkelijke beleving van curacao te verbeteren en wantoestanden aan te pakken , doe je dat niet, dan kun je , net als de millieudienst, beter worden opgehebven, voor het geld wat er jaarlijks aan CTB uitgegeven wordt kunnen de landsrechting in iedergeval al behoorlijk worden verlaagd.

 3. Lol,
  we hadden al lang door dat de curacao tourist board uit zijn nek aan het lullen was met zijn elke maand oplopende tourismecijfers sinds 2010.
  Elke maand meer mensen. dat wel. maar die boottoerisme, laten behalve luchtvervuiling, rotzooi en een aardige zakcent voor de CPA niets achter.
  gebakken lucht heet dat

 4. @sander, duurdere tarieven en je krijgt er minder voor terug.. Hato stelt weinig voor..
  Airlift is zeker belangrijk dus meer vluchten van bepaalde bestemmingen (en niet 2 keer per week), meer bestemmingen (idd Brazilie, USA etc) Geen visa voor Dominicanen en Colombianen en tevens niet te dure hotel kamers die kwalitatief weinig zijn.. Een echte AA waar Amerikanen op gek zijn hebben we niet.. Sunscape maar die is niets vergelijken met de AA in de Dominicaanse Republiek en Mexico..

 5. ik ben het met Jackson eens: eerswt airlift en dan hotels bijbouwen…
  airlift kan alleen gebeuren als de tarieven van het CAP drastisch omlaag gaan.
  hebzucht zal Curacao naar een failliet maken.
  Dus Overheid, doe wat jullie moeten doen…
  ingroijpen bij het CAP!!
  de tarieven mogen nooit 2 x duurder zijn dan elders in de regio…

 6. Yoshi,

  Je vergeet een factor, namelijk aantal toeristen… meer hotels wilt per definitie niet zeggen een lagere bezettingsgraad. Zodra er een groei aan toeristen is, zal de bezettingsgraad vermoedelijk onveranderd blijven of zelfs toe kunnen nemen.

  “En de omzet per kamer steeg namelijk net zoveel als de prijs per kamer”?? Lijkt me logisch toch in een wereld waar je omzet bepaald wordt door de prijs van een kamer?

  Anyway, wat sowieso belangrijk is, is om te kijken of de toevoer van toeristen verzadigd is of niet. Het heeft geen zin om meer accomodaties te bouwen zodra er niet meer vluchten op HATO binnen komen met nieuwe toeristen…. dus mocht je willen bouwen… check eerst even of er een toename aan vluchten zullen zijn.

 7. 148 USD voor een kamer is natuurlijk ook wel flink aan de hoge kant. De hotels zullen volhouden dat ze het nodig hebben, maar ik zou toch aan willen raden om een prijsbeleid in te voeren en wel via de overheid.

  Waarom ?

  Heel simpel, het budget van de toerist is niet ongelimiteerd.
  Het product Curacao wordt bepaald door wat dit eiland heeft aan te bieden op gebied van hotels, restaurants, bars, entertainment, stranden, service, bezienswaardigheden etc.
  Wanneer slechts 1 partij (bv hotels) het budget opeten voor de hele vakantie dan blijft er geen budget meer over voor andere activiteiten (restaurants, tours, autohuur etc) en het resultaat daarvan is dat bedrijven over de kop gaan en het totaal product Curacao achteruit gaat.
  De toeristen zullen dit merken en zullen uiteindelijk besluiten om ergens anders naartoe te gaan, namelijk naar een plek waar het totaalplaatje wel klopt.

  Klinkt overdreven ?

  Niet echt, want wie de geschiedenis er even op naslaat ziet dat Spanje, Frankrijk, Oostenrijk, Italië en momenteel Kroatië allemaal dezelfde fouten hebben gemaakt. In al die landen werden bepaalde sectoren inhalig en het gevolg was dat het toerisme volledig instortte. Meestal duurde het een jaar of 5 tot 10 alvorens het toerisme weer begon aan te trekken.
  Dat was echter wel nadat vrijwel alle bars/hotels etc failliet waren gegaan en nieuw management inzette met lagere prijzen.

  Het feit dat de vluchten naar Curacao zo duur zijn helpt natuurlijk ook niet echt. Dat dan ook nog eens CAP absurde tarieven hanteert maakt het alleen nog maar erger.

 8. Tja zo gaat het vanaf april met de omzet van de winkeliers ook.Daar zijn er ook veel te veel van en er wordt gewoon bij gebouwd.

 9. @Harry
  Ik denk niet dat er minder mensen zijn, maar juist een groter aanbod is.
  Bezettingsgraagd = Aantal mensen(klanten)/Capaciteit (kamers)

  Hoe meer hotels, hoe lager de bezettingsgraad.

  Ook aan de omzet is te zien dat er niet direct minder mensen aanwezig waren.
  De omzet per kamer steeg namelijk net zo veel als de prijs per kamer. Dit duidt aan dat
  er waarschijnlijk evenveel mensen waren (misschien ietjes meer of minder)

 10. Tja duurdere prijzen minder mensen.. daar hoef je geen econoom voor te zijn!