• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Foto Nico van der Ven: Ronald PlasterkMinister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) ligt flink onder vuur. Hij wist al in november dat hij verkeerde informatie had gegeven over het afluisterschandaal. Dat schrijft Plasterk vandaag in antwoord op een serie Kamervragen.

Op 22 november bleek uit onderzoek dat niet de Amerikaanse NSA, maar de Nederlandse inlichtingendiensten verantwoordelijk waren voor het registreren van 1,8 miljoen telefoontjes. Zo’n drie weken eerder had Plasterk in het tv-programma Nieuwsuur echter verklaard dat de Nederlandse diensten er niets mee te maken hadden. “Terugkijkend hierop vindt de minister van BZK dat hij deze mogelijke verklaring achterwege had moeten laten”, staat in de Kamerbrief van maandag.

‘Beeld weerleggen’
Volgens Plasterk was destijds het beeld ontstaan dat de Nederlandse inlichtingendiensten verantwoordelijk waren voor het afluisteren van 1,8 miljoen telefoongesprekken in Nederland. Dat beeld heeft hij willen weerleggen.

Uitkomsten
Plasterk en minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) kregen op 22 november gelijktijdig de uitkomsten van het onderzoek waaruit bleek dat niet de NSA, maar de Nederlandse diensten verantwoordelijk waren. Pas vorige week informeerden zij daarover de Tweede Kamer.

Geheimgehouden
Dat de waarheid in de tussentijd geheim werd gehouden, was ingegeven door ‘het belang van de staat om in het openbaar niet in te gaan op de mogelijke modus operandi van onze diensten’, schrijven Plasterk en Hennis. Vorige week biechtten zij de waarheid alsnog op in verband met de rechtszaak rond de afluisterpraktijken die een groep burgers heeft aangespannen. Dat leidde tot ‘een nieuw toetsmoment’.

‘Commissie stiekem’
Plasterk en Hennis willen niet zeggen of de ‘commissie stiekem’ van de Tweede Kamer, waarin de fractievoorzitters zitting hebben, wel op tijd is geïnformeerd. Over contacten met deze commissie, die toezicht houdt op de geheime diensten, ‘kunnen in het openbaar geen mededelingen worden gedaan’.

CTIVD
Toezichthouder CTIVD is niet apart geïnformeerd over het feit dat het aftappen van de 1,8 miljoen gesprekken het werk was van de Nederlandse diensten. “De CTIVD kan hier continu kennis van nemen en is bekend met de werkwijze van de diensten. De CTIVD wordt niet separaat geïnformeerd.”

Nederlandse telefoonnummers
Van de 1,8 miljoen telefoontjes is het telefoonnummer van beller en ontvanger vastgelegd, evenals de datum en de tijd van het gesprek. Het gaat om telefoongesprekken in het buitenland of tussen Nederland en het buitenland. “Voor zover daarbij Nederlandse telefoonnummers in beeld kwamen, zijn deze hieruit gefilterd alvorens de informatie te delen met partnerdiensten”, schrijven Plasterk en Hennis. Ze willen niet vertellen hoeveel Nederlandse telefoonnummers ertussen zaten.

Geen details
De telefoontjes zijn onderschept via de satelliet, ‘in het kader van contraterrorisme en militaire missies in het buitenland’. Plasterk en Hennis willen geen verdere details geven.

© Novum

11 reacties op “Plasterk zweeg maanden over informatie”

 1. Lekker handig, twee geheime diensten, waarvan de een onder Defensie valt en de andere onder Binnenlandse Zaken.
  Plasterk is nu zwaar aangeschoten wild. Volgende onderwerp voor hem is de zaak Bonaire. Een vernietigend rapport uit november 1013, wordt steeds herschreven afgezwakt en is ook pas na aandringen deze week naar de Tweede Kamer gegaan. En alleen omdat Antilliaans Dagblad hierover publiceerde. Nieuwe ronde voor Ome Roon.

 2. Philippe,

  http://plazilla.com/rutte-als-leugenaar-op-curaaaao-ontmaskert

  En de Ja knikkers is een koloniaal product.. daarom kon Nederland lekker haar gang gaan. Is elite nu aan de macht en met invloed van de maffia… zodra Nederland er “niks” meer mee te maken heeft, is het natuurlijk de schuld van de burgers. en de ow zo ontwikkelende Europese Nederlanders op Curacao, gaan (on)bewust door met het neo-kolonialisme en ja die hebben behoefte aan ja-knikkers, want stel je voor dat ze eruit geluld worden door een Caribische Nederlander… 😉

 3. Sander,

  Denk jij nou echt dat Plasterk alleen heeft gehandeld? Hij moet straks zijn “goede” naam opgeven, omdat hij het grote geheel zou moeten beschermen. We praten over een AIVD, alsof hij de enige is die op de hoogte is wat daar gebeurd.

  Doe toch niet zo naief…

  Jullie hebben zo’n goed beeld van Nederland, dat jullie enkel alleen maar kunnen zeiken op Curacao hier in de tussentijd een onderdeel van het probleem ziijn, maar niet beseffende…. Met dat haatzaaien zijn jullie, dus ook jij Sander, geen haar beter dan een Schotte…

  Schotte is niet eens schijnheilig meer, maar jullie wel.. blegghh typisch koloniaal gedrag.

 4. Rainbow,

  Jij staat zeker bovenaan mijn lijstje als voorbeeld persoon… jouw reactie is zo ongelofelijk goed. En getuigd zeker van wederzijds respect, begrip en echt academisch denk niveau!

  Thanks!

 5. @Jackson, Pelican? Fris mijn geheugen even op met een link naar een website.

  In het kader van “Nation Building” heeft onze regering in haar regeerprogramma staan: “Educatie van de gemeenschap en creëren van een kritisch en goed geïnformeerd publiek”

  Denk je dat ze bedoelen “kritisch, als het maar niet tegen ons is”?
  Wil je een volk van ja knikkers?

 6. @jackson,

  domme reactie zoals gebruikelijk.
  Wij hebben totaal geen belang meer met nederland en zijn problemen.
  maar Plassterk was fout, maar hij heeft er zelf nog geen cent aan verdient.
  dus het is geen eigenbelang geweest.
  intgendeel het kan hem zijn baan kosten en zijn “goede””naam.

  hier zijn de corruptici alleen bezig mert eigen belang te dienen en het volk wordt iedere keer weer belazert door deze groep maffia.
  leer eens kritisch te kijken naar je eigen mensen.
  het zal me worst wezen of ze gekleurd zijn zoals Cooper of blank zijn zoals Schotte.
  Het zijn beide tuig van de maffia!!!!

 7. Jackson wij werken juist aan iets positiefs! Luister naar ons advies en dan zal het wat worden maar jullie luisteren liever niet naar ons en stemmen op mensen zoals Schotte etc..

 8. Mijn beoogde doel:

  Zeik dan ook niet over Curacaoenaars in NL 😉

  En dit is wel degelijk een koninlijke aangelegenheid.. maar gelukkig vertrouwen jullie (in iedergeval met zn 2tjes) in het ow zo eerlijke Nederland! 🙂

  En Philippe.. herinner jij het nog Pelican, Isla… relletje??? Dat is Nederland, jouw Nederland! dus nogmaals stop gewoon met het zeiken over Curacao en werk aan iets positiefs! En jouw laatste inzending is geen goed voorbeeld!

 9. @Jackson, Heeft hij ook over Curacao gelogen? Laat ons even weten hier.

 10. @Jackson, We wonen niet in Nederland wel op Curacao.. Dingen van Curacao gaan ons wel aan en Nederland niet.. Ik weet dat dat moelijk voor jou te begrijpen is omdat jij een obsessie hebt met Nederland en graag altijd met je vingertje wijst naar Nederland..

 11. Valt me wel op dat er op dit soort berichtgevingen geen enkele reactie komt vanuit het NL kamp hier op Curacao…

  Maar ja het verklaart tevens waarom ze wel weer reageren op alles wat Curacao (lees: donker) gerelateerd is…..

  Of is dit onderwerp ineens minder erg??