• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

tv zenderCURAÇAO – Internettelevisie, mobiele telefoons en de nieuwste apparatuur maken het aanbod van video’s wereldwijd steeds groter. TeleCuraçao, de grootste televisiezender op het eiland, ziet de nieuwkomers en ontwikkelingen als een uitdaging. Dat meldt Caribisch Netwerk.

“Nieuwe ontwikkelingen houden ons juist scherp”, stelt Hugo Lew Jen Tai, directeur van TeleCuraçao. “De nieuwkomers maken ons in ieder geval niet bang.”

Ontwikkelingen
TeleCuraçao probeert de ontwikkelingen op de meeste gebieden bij te benen. “We zenden al een tijd via internet uit en sinds juli vorig jaar is er een TeleCuraçao app”, vertelt Lew Jen Tai. Ook de kwaliteit van de zender wordt onder handen genomen en daarom wordt de studio geüpgraded. “We zenden, als enige, al in high definition (HD) uit. Dit is de nieuwste technologie. De komende zes maanden wordt onze studio onder handen genomen met de nieuwste apparatuur.”

Nieuwkomers
Energia Vision, Nos Pais en Notisia360 zijn nieuwkomers in de Curaçaose televisiewereld. Ex-politicus van Bonaire Ramoncito Booi is de initiatiefnemer van Energia Vision. Met zijn zender wil hij een aanvulling gaan vormen op het huidige aanbod op Curaçao, maar ook in de rest van het Koninkrijk. “Ik hoor vaak dat mensen niet tevreden zijn met het huidige aanbod van televisie. Daarom wil ik iets anders proberen. Ik stream nu naar Bonaire en door programma’s uit te wisselen met Nederland kan Energia een brug vormen in het Koninkrijk. Ook Aruba en de Bovenwinden worden betrokken bij het plan.”

Onafhankelijk medium
Mavis Albertina start in maart officieel met haar zender Nos Pais. Het station moet een zender worden voor en door jongeren op Curaçao en in Nederland. “We streamen live naar Nederland en willen in de toekomst ook op de Nederlandse kabel gaan uitzenden.” Nos Pais is een initiatief van Mavis en haar man; zij hebben zelf geïnvesteerd in de zender en dit is volgens Albertina zeldzaam. “De meeste media op Curaçao zijn toch betrokken bij een politieke partij. Wij zijn geheel onafhankelijk. Dit maakt het soms wel moeilijker. Ook sponsors werven is niet makkelijk, omdat de meeste alleen entertainmentprogramma’s willen financieren. Ik heb gelukkig veel ervaring en ben nu in Nederland bezig met fondsen werven voor Nos Pais.”

Sterke punten
Het management van CBA, een relatief klein station vergeleken met TeleCuraçao, is zich erg bewust van de nieuwkomers. Om geen kijkers te verliezen, willen zij hun marktpositie versterken. “Ontwikkelingen en nieuwkomers houd je niet tegen. Het is de kunst om je te focussen op de sterke punten en CBA groeit nog steeds snel”, aldus het management.
Ook CBA wil zich richten op educatieve en informatieve programma’s. Het komende jaar worden er drie nieuwe programma’s gelanceerd en zal het station, behalve in het Papiaments en Nederlands, ook in het Spaans en Engels gaan uitzenden.

www.versgeperst.com