RechtbankCURAÇAO – K.,R. en F. worden niet uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Zo luidde de uitspraak van het Hof gisteren. Het drietal werd door de Amerikaanse autoriteiten verdacht van drugssmokkel, maar is nu per direct op vrije voeten gesteld.

Dit in verband met infiltratie en observatie van Amerikaanse autoriteiten, zonder medeweten van het Openbaar Ministerie (OM).

Rechtssysteem
Hierdoor was het voor het OM onmogelijk om na te gaan of de Amerikaanse autoriteiten in strijd met ons rechtssysteem hebben gehandeld. Zo zijn de verdachten in 2012 ondervraagd door Amerikaanse opsporingsambtenaren, zonder het OM daarbij te betrekken. Daarnaast is er geen proces-verbaal opgemaakt of op onjuiste wijze. Gezien de verdachten de Nederlands nationaliteit bezitten, hebben zij recht op bescherming vanuit de hier heersende regels en strafwetgeving. Volgens het Hof is hier echter niet aan voldaan door deze onregelmatigheden.

5 reacties op “Uitleveringsverzoek VS afgewezen, verdachten vrijgesteld”

  1. Alles wat crimineel is gewoon uitleveren zonder op punten en kommas te letten. We hebben al genoeg Brian Marianos en Nelson dos Santossen op het eiland.

  2. @Marcus. Het uitleveren van eigen onderdanen voor berechting in het buitenland heb ik ook altijd raar gevonden. Maar ik begrijp dat uitleveren niet het einde van het verhaal is. Heb begrepen dat de deal is, dat je na berechting in NL je straf mag uitzitten tegen een strafmaat die in NL gebruikelijk is. Dat laatste bepaalt dan een NL rechter, rekening houdend met de omstandigheden. Als ik moet kiezen tussen uitgeleverd worden (op die condities) of mijn leven lang bang zijn gepakt te worden (zonder die voorwaarden) dan liet ik me graag uitleveren.
    Weet niet of Curacao dezelfde deal heeft als NL.

  3. Don’t think so, Marcus. Denk even aan de storm dat dit zou geven in de Tweede Kamer als US Flatfeet op dezelfde amateuristische wijze in het kikkerlandje gehandeld zouden hebben. Trouwens, Teeven is niet in play, het zou aan die ijzervreter Opstelten (Ministerie van Onveiligheid en Repressie) zijn om te willen uitleveren.

  4. Dapper hoor. Teeven doet dit in Nederland niet. Daar worden ze uitgeleverd, ook al mag het niet volgens mensenrechten verdragen en VN manifesten. Ik ben benieuwd hoe lang ze nog vrij rond lopen.

  5. Dat wordt dus voorlopig (.?) maar op het eiland blijven om niet het risico te lopen op een vliegveld elders op de wereld alsnog te worden aangehpuden.