• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

hospital nobo otrobandaCURAÇAO – Het bouwbedrijf achter Hospital Nobo Otrobanda (HNO) zou onder andere smeergeld hebben betaald aan de Surinaamse president Desi Bouterse. Anonieme bronnen verklaarden tegenover NRC handelsblad dat Ballast Nedam steekpenningen betaalde om bouwopdrachten in Suriname binnen te slepen.

In 2012 werd Ballast Nedam op het matje geroepen wegens omkopingen in Saudi-Arabië. Het bouwbedrijf trof toen een schikking met het Openbaar Ministerie (OM). Volgens bronnen had die schikking ook betrekking op steekpenningen in Suriname. Het bedrijf bouwde hier in 1998 de Coppenamebrug over de Coppenamerivier en enkele jaren later de Surinamebrug.

12 reacties op “‘Bouwbedrijf achter HNO betaalde smeergeld in Suriname’”

 1. @zorro, ik verwijs u naar het volgende artikel ‘Druk op Nederland: pak corruptiepraktijken aan’ eventjes via google zoeken. De titel spreek voor zich zelf. Daarmee kan men ook eruit halen dat integriteit binnen zowel de Nederlandse staat en bij verschillende zowel grootte als MKB’er bedrijven ver te zoeken zijn. Hiermee is Nederland als staat van integriteit gewoon hard gevallen en ingehaald door eigen leugen. Wil Curacao als nieuwe land aan zijn integriteit werken, dat is het verscherpen van b.v. aanbesteding regels onontkomelijk en controle op bedrijven die zich op internationale gebied vertoeven en zich op Curacao willen gaan vestigen is van belang. Waarom? Omdat wij als Curacaose volk het recht hebben om met bedrijven in zee te gaan die een goede naam hebben en niet bekend staan voor b.v omkkooppraktijken en met het betalen van boete om geen strafblad te krijgen, al genoeg reden is om geen zaken ermee te willen doen.

 2. @ Middelhof. Jammer genoeg is het gewoonste zaak dat de Nederlandse staat om bedrijven niet te vervolgen door hen een boete te laten betalen om zo onder een strafrechtelijk vervolging te mijden.

  Zo gewoon is dat nu ook weer niet en wordt in bepaalde gevallen om tactische en kostengerelateerde redenen toegepast. Niemand zit te wachten op jaaarenlange kostbare en mankracht kostende procedures met niet vaststaande boetes en de kosten van een gevangenisstraf, die ook niet vaststaat. Met een schikking is dat allemaal geregeld en is de Nederlandse staat tevreden.

 3. Smeergeld. De motor moet worden gesmeerd, daarvoor is olie. Projecten hebben andere smeermiddelen nodig om goed te blijven lopen. Geld bijvoorbeeld.

 4. Zo kan je zien hoe USONA zich tijdens de aanbesteding vergist heeft in zijn keuze, tevens gefaald heeft om goede regels in te zetten om bedrijven die betrokken zijn met frauderend/omkoop praktijken al of niet met een strafblad te weren van participatie bij aanbestedingen namens de Curacaose overheid. Hiernaast dien herkent te worden dat ook gerenommeerde bedrijven als KPMG betrokken zijn. Jammer genoeg is het gewoonste zaak dat de Nederlandse staat om bedrijven niet te vervolgen door hen een boete te laten betalen om zo onder een strafrechtelijk vervolging te mijden, die zou kunnen lijden tot een strafblad. Hierdoor treedt de Nederlandse niet integer op, schuift dubieuze praktijken van bedrijven gewoon onder de tapijt. Het is als spreuk van ‘ Niet alles die blink is van goud’ zegt. Hopelijk kan de Curacaose overheid en volk hiervan leren, om in de toekomst beter keuzes te maken.

 5. Het is de gewoonstezaak van de wereld dat bouwbedrijven bij grote project opdrachten de aanneemsom verhogen met zo’n 10% á 5% en word deze 10% ;a 5% gebruikt voor steekpenningen aan currupte figuren die hier wat over te zeggen hebben,kan je na gaan hoeveel het HNO al heeft gekost aan steekpenningen DRIE REGERINGEN?.

 6. Waarom een schikking? Als ze zo zeker zijn van hen zaak dienen ze een strafzaak te starten! Ze lopen nu lekker te genieten van het geld….laat ze lekker in de bak zitten.

  Bouterse kan moeilijk getuigen in Nederland kan hij direct naar de gevangenis.

 7. @Zorro, Duidelijke aspraken voor hem mbt cash betalingen.. maar vage afspraken voor het Land Curacao..

  Maarja straks verkiezingen en dan gaat Schotte de leukste feestjes geven!

 8. @ Nog triester. Daarom had Schotte snel een vage afspraak gemaakt met Ballast Nedam..

  Schotte maakt onder de tafel uitsluitend zeer duidelijke afspraken.

 9. Daarom had Schotte snel een vage afspraak gemaakt met Ballast Nedam..

 10. @ Volgens bronnen had die schikking ook betrekking op steekpenningen in Suriname.

  Als die bronnen juist zijn en de schikking is afgehandeld, kan Ballast Nedam voor hetzelfde feit niet nogmaals worden aangepakt, lijkt mij. Wellicht ten overvloede: Curacao kan door dit bericht niet van het contract met Ballast Nedam voor de bouw van het nieuwe ziekenhuis af althans niet kosteloos.

 11. Let op!
  Ze komen gewoon WEER ermee weg. Allemaal boeven.

 12. Schikking

  De voormalige financieel adviseur Rob A. van Ballast Nedam wordt volgens Spong verdacht van witwassen. De advocaat is namens zijn cliënt met het OM aan het onderhandelen over een schikking. Mocht Spong bot vangen, dan is hij voornemens om de rechtsgang uit te laten draaien op „een grote politieke en diplomatieke rel”.

  Spong: „Ik zal Bouterse, Wijdenbosch en niet te vergeten ook de Arabische prins oproepen om te komen getuigen.” Spong is verder van mening dat de Nederlandse Staat boter op zijn hoofd heeft. „Strikt genomen heeft de Staat ook witgewassen door belasting te vangen over deze orders. Aan de andere kant is de Staat nu een heilig boontje door te dreigen met strafvervolging.”