ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Joseph Hart vraagt zich af of we wel klaar zijn voor technologische innovatie.

Ik heb onder andere via The Economist vernomen dat vanwege technologische innovatie binnen de komende twintig jaar 47 procent van bestaande beroepen vervangen zullen worden door de computer. Dit zal op de eerste plaats routinewerkzaamheden treffen, vooral bij overheids- en kantoorpersoneel, maar ook sommige handelingen bij de meer hoogwaardige beroepen. Denk hierbij aan een medische diagnose, die door een computer sneller en met meer precisie uitgevoerd kan worden! Deze informatie is uitermate zorgelijk.

In verscheidene publicaties en presentaties heb ik de noodzaak van digitalisering van een onderwijsmodel benadrukt. Dit model moet aangepast zijn aan de eisen van een steeds sneller ontwikkelende technologie. Maar ik had nooit gedacht dat deze ontwikkeling nu reeds op de deur zou kloppen! De gevolgen van de geijkte maatregelen die de overlevingskans van onze gemeenschap kunnen garanderen zijn enorm!

Meer dan ooit is onderwijs het speerpunt om ons voor te bereiden op deze ontwikkeling. En niet alleen in academische kennis en technische vaardigheden, maar veel meer in onze creativiteit opdat wij op creatieve wijze kunnen handelen om het hoofd te bieden aan deze veranderingen. Ik zal in een ander artikel hierover uitweiden.

De technologische ontwikkeling zal de computer veel ‘slimmer’ maken en met veel data tot diens beschikking. Dit zal een enorme werkloosheid tot gevolg hebben, doch niet noodzakelijkerwijs permanent. We hebben te maken met een geleidelijke ontwikkeling die al is begonnen. We zullen dit merken wanneer de werkgever inziet dat het aanhouden van sommige werknemers duurder is dan het toepassen van deze technologie, omdat hierdoor er meer geproduceerd wordt – en veel efficiënter. Zodra een bedrijf hiermee begint, zullen anderen achter elkaar diens voorbeeld volgen. Omdat het bedrijf moet kunnen concurreren. Curaçao moet kunnen concurreren.

En hoe staat het dan met de werknemer? Hoe kan die zijn dagelijks brood verdienen? Daarom is vorming van zo’n cruciaal belang, zowel voor de huidige schoolbezoekers als de werkende bevolking en al helemaal voor de schoolverlaters die geen enkel vak machtig zijn. Allemaal moeten ze een vorming krijgen die hen zo goed mogelijk voorbereidt om te kunnen overleven. Er is geen andere oplossing! Om te kunnen overleven, moet de werknemer zich kunnen aanpassen aan de gewijzigde eisen van zijn baan. Dit betekent dat wij bij onze mensen een houding van doorlopende vorming moeten bijbrengen en een creatieve instelling om telkens met nieuwe oplossingen te komen. Deze ontwikkeling zal enorme gevolgen hebben voor het beleid van de overheid om dit aanpassingsproces te leiden en te garanderen dat de slachtoffers kunnen overleven.

Maar er is een troost. Door de geschiedenis heen heeft iedere vernieuwing veranderingen teweeg gebracht die uiteindelijk hebben geleid tot een betere kwaliteit van het leven, ook voor de werknemer. Deze ‘technologische revolutie’ zal een enorme negatieve weerslag hebben, die later geleidelijk aan zal leiden tot een betere kwaliteit van het leven. Maar het is niet mogelijk aan te geven hoe lang deze overgangsfase zal duren. Daarom moeten we ons nu voorbereiden.

13 reacties op “Ingezonden: ‘Klaar voor technologische innovatie?’”

 1. Caramba een vraagje aan jou: Bestond de definitie van Newton reeds al, voordat hij het waarnam?
  Ik ken ook een mop: Een Hollandse koppel kwam een café in Antwerpen binnen, gingen uitgebreid zitten en bestelden: één kleine Pils met twee rietjes!

 2. Meneer Willems.

  Ik maak nog wel eens een tik foutje, dus ik zag er een net voordat ik het berichtje stuurde en dat genereerde een 2e versie.
  Blijkbaar is de “redactie controle” iets automatisch dat op trefwoorden werkt of zo.
  Zeker gelet op uw 3 stukjes.

  Newton heeft niks uitgevonden. Hij heeft alleen geprobeerd een defenitie te geven van iets wat hij waarnam. Uitvinden is iets maken wat er nog niet is. Natuurwetten vind je niet uit, je ontdekt ze en je probeerd een definitie te geven. Zwartekracht was er al.
  Als het een uitvinding was dan was er wel patent op aangevraagd niet waar.
  En er zullen vast nog wel wat natuur wetten zijn die we nog moeten ontdekken.
  Om het eerlijk te zeggen in het geval van Newton was het eigenlijk niet alleen zwaartekracht. Maar de mate van versnelling van een object onderhevig aan aardse zwaarte kracht. Newton meter..Die appel op z’n kop. Had die boom 100 meter hoog gweest was hij misschien wel dood geweest.

  Wat zwaartekracht echt is, is volgens mij nog niet bekend.
  Op aarde is zwaartekracht ook niet gelijk overal. En ik denk u zit ergens op een dipje of een hotspot.U schreef jarenlang uit Belgie. Dus ik vroeg beleefd of u daarnog steeds verblijft.
  Typisch Cura-saus. geen idee. Maar ik ken nog wel een leuke belgen mop.
  In Belgie hebben ze een nieuwe raket uitgevonden… 10 mlijard ontwikkelings kosten.
  1 miljoen voor de raket en 9.9999 miljoen voor het verlengsnoer.

  Hier gaan we ook met space shuttels vliegen.
  Ik ben heel benieuwd waar bij ons het stopkontakt komt te zitten.

  Groeten uit Curacao.

 3. Zorro,
  You so bad!!

 4. Daar zullen we onze in ballingschap levende Willempie weer hebben. So sad.

 5. Caramba,

  Wat voor anderen met een bepaalde niveau leesbaar is en voor jou kennelijk onleesbaar. In dit geval is de duisterheid niet ver te zoeken. Als goed fatsoen behoort jij wel op zijn minst hiermee rekening te houden. Deze formule over de gravitatiekracht ( F= G. m1. m 2/ r2) is niet alleen onleesbaar voor jou maar tevens onbegrijpelijk, hoewel één van de allergrootste uitvinding van Newton.
  Wat jij hierna pagina’s volspoot is ziekelijke lariekoek van zeer zwaar kaliber; Wijsheden die als een tang op een varken slaat.
  In ieder geval, ben jij van jouw overtollige kwellingen op dit forum kwijt, waaraan geen verstandig mens iets aan heeft.
  Waar ik woon, ga jij geen enkele moer aan, typisch Curaçaos. Persoonlijke zaken verwarren met algemene, bij gebrek aan zinnige kennis!
  Jij doet goed, elders anders te gaan zwammen met jouw eindeloze suspecte wijsheden, immers er is geen eer, roem of erkentelijkheid te behalen op dit forum.
  Met overvloedig gezaag, zak je alleen maar dieper verder weg!

 6. 7 02 2014

  Caramba,

  Wat voor anderen met een bepaalde denk niveau leesbaar is en voor jou kennelijk onleesbaar. In dit geval is de duisterheid niet ver te zoeken. Als goed fatsoen behoort jij wel op zijn minst hiermee rekening te houden. Deze formule over de gravitatiekracht ( F= G. m1. m 2/ r2) is niet alleen onleesbaar voor jou maar tevens onbegrijpelijk, hoewel één van de allergrootste uitvinding van Newton.
  Wat jij hierna pagina’s volspoot is ziekelijke lariekoek van zeer zwaar kaliber; Wijsheden die als een tang op een varken slaat.
  In ieder geval, ben jij wel jouw overtollige kwellingen op dit forum kwijt, waaraan geen verstandig mens iets aan heeft.
  Waar ik woon, ga jij absoluut niks aan, typisch Curaçaos. Persoonlijke zaken verwarren met algemene, bij gebrek aan zinnige kennis!
  Jij doet goed, elders anders te gaan zwammen met jouw eindeloze suspecte wijsheden, immers er is geen eer, roem of erkentelijkheid te behalen op dit forum.
  Met overvloedig gelal, zak je alleen maar dieper verder weg!

 7. Caramba,

  Wat voor anderen met een bepaalde niveau leesbaar is en voor jou kennelijk onleesbaar, berust op duisterheid, die niet ver te zoeken is. Als goed fatsoen behoort jij wel op zijn minst hiermee rekening te houden. Deze formule over de gravitatiekracht ( F= G. m1. m 2/ r2) is niet alleen onleesbaar voor jou, maar tevens onbegrijpelijk, hoewel één van de allergrootste uitvinding van Newton.
  Wat jij hierna pagina’s volspoot is ziekelijke lariekoek van zeer zwaar kaliber; Wijsheden die als een tang op een varken slaat.
  In ieder geval, ben jij wel jouw overtollige kwellingen op dit forum kwijt, waaraan geen verstandig mens iets aan heeft.
  Waar ik woon, ga jij geen enkele moer aan, typisch Curaçaos. Persoonlijke zaken verwarren met algemene, bij gebrek aan zinnige kennis!
  Jij doet goed, elders anders te gaan zwammen met jouw eindeloze suspecte wijsheden, immers er is geen eer, roem of erkentelijkheid te behalen op dit forum.
  Met overvloedig gelal, zak je alleen maar dieper verder weg!
  Pa delante, Korsou en balasten gewoon overboord gooien!!

 8. Een reactie op het eigenlijke onderwerp.

  Dat Technologie slecht is banen kost, negatief , voorbereiding… etc.

  Ja dat zeiden ze bij de eerste stoomlocomotieven ook. De melk zou zuur worden en mensen zouden gek worden van die duizelingwekkende snelheden. (35-40 km per uur.)

  Kijk. Automatiseren is bestaand werk op een andere manier doen.
  Niets meer niets minder. Waar die computers verder voor zorgen is dat je dingen waar je handmatig onmogelijk uit kwam of kon aan beginnen nu wel kan doen.
  Dat computers werkgelegenheid kosten is onzin.
  Het verschuift alleen maar.
  Door die computes kunnen we nu heel veel dingen meer die we vroeger absoluut niet konden en dus eisen we ook dat het gebruikt wordt. En dat op zich is industrie apart.
  Die dingen creeren een partij werk waar je helemaal gek van wordt.
  Want al die data moet er wel in worden gestopt en dan ook nog eens worden bij gehouden.
  Een beetje internet kan nu al zoveel data ophoesten dat je er volslagen de weg in kwijt kan raken.

  We stoppen miljarden in het onderzoeken van mars, We rijden er met karretjes op rond.
  Had je vroeger 1 album met de vakantie kiekjes. tegenwoordig heb je terrabytes vol met digitale fotos. En dan niet van 1 cameraatje. Nee de hele familie heeft zo’n “ding”, in z’n telefoon.
  Het energie verbruik is vertienvoudigd door die dingen… En zal blijven groeien.
  Nog even en om alleen je TV volledig te kunnen benutten en bedienen moet je echt naar school zijn geweest.
  Facebook is al zo groot dat er hele bedrijftstakken er zich mee bezich houden. Je maakt zelf niet eens meer een pagina nee je laat het professioneel bijhouden…. en je koopt likes en tags. Handel…
  T kost wat tijd om een beetje social media actief te zijn… Pfewww honderden uren in een facebook pagina. Dan nog de b logs en de t witters. En L edlin
  Aan werken kom je niet eens meer toe, op t werk, met facebook en you tube…
  Je stuurt 1 mailtje en vervolgens cc je dat het hele bedrijf door. Mensen zijn er uren druk mee met reageren.
  Een info krantje op internet.. Nou weer een uurtje verder met een reactietje.

  Onderwijs is verder gewoon nog steeds onderwijs.
  Basis: Lezen schrijven (typen) Rekenen/wiskunde geografie geschiedenis talen biologie Scheikunde etc. er veranderd helemaal niks.
  Maar nu veranderd er alleen iets aan de manier van data overdracht. Had je vroeger een schoolbord en wat lullige boeken , tja dan komt er nu een mooi flatpanel en een laserpointer als muis naar voren en internet is een omgevallen bibliotheek keer 100.000

  Maar die leraar moet nog steeds boeien en richting aangeven. En scholen moeten zich meer verdiepen in wat relevant is.
  Dat die stap dus heel erg snel ging ja dat klopt.
  In 25 jaar tijd is het hele wereld beeld met een factor 1.000.000 vergroot.
  Had je vroeger geen flouw idee waar Curacao lag. Tja dan zie je nu op je telefoon dat de buren die op vakantie in Curacao zijn net de KFC voorbij reden, dus je apped ze effe dat een straatje of 6 verder er nog een is. En die dame daar is een stuk leuker. Want die ken je van Facebook.

  Nog even en google maps is live.
  Handig. Een tag op de vuilnis wagen en je ziet precies hoelang je nog hebt om die bak
  naar voren te rollen. Je vrouw tagged je auto.. en ziet dat je “boodschappen” doet op een plek waar volgens maps alleen woonhuizen zijn….. aiiii

  Maar goed dat moet allemaal wel gemaakt worden. En dat is vreselijk veel werk.
  Geloof me we hebben nu een jaartje of 20 programma’s in elkaar geknutseld die eigenlijk allemaal overnieuw moeten. Zo vreselijk veel werk.
  En dan heb je nog je normale werk.
  Kwam je vroeger weg met een getyped velletje. En was je heel modern met een overhead projector met zo’n lamp. Nou… Nu moet je eerst een multimedia cursus volgen om het er een beetje mooi uit te laten zien. En je gebruikt minstends 20 pagina’s voor het zelfde velltje getyped. Met links naar de halve wereld en video’s etc…

  Bestaand werk op een andere manier doen.
  Hetzelfde alleen veel mooier.
  Informatie met veel meer details.
  En als de hoeveel heid informatie groeit beseffen we steeds meer hoe weinig we eigenlijk
  weten.
  Scholing moet je leren hoe je daar mee omgaat.
  Technische innovatie is een doorlopen iets en dat is echt niet iets van nu, dat is altijd al en het begon bij de schepping.
  We worden steeds bewuster. Op zoek naar het waarom.
  En dat Is geweldig mooi. Ook op dit vreselijk mooie stukje droog in water.

 9. Een reactie op het eigenlijke onderwerp.

  Dat Technologie slecht is banen kost, negatief , voorbereiding… etc.

  Ja dat zeiden ze bij de eerste stoomlocomotieven ook. De melk zou zuur worden en mensen zouden gek worden van die duizelingwekkende snelheden. (35-40 km per uur.)

  Kijk. Automatiseren is bestaand werk op een andere manier doen.
  Niets meer niets minder. Waar die computers verder voor zorgen is dat je dingen waar je handmatig onmogelijk uit kwam of kon aan beginnen nu wel kan doen.
  Dat computers werkgelegenheid kosten is onzin.
  Het verschuift alleen maar.
  Door die computes kunnen we nu heel veel dingen meer die we vroeger absoluut niet konden en dus eisen we ook dat het gebruikt wordt. En dat op zich is industrie apart.
  Die dingen creeren een partij werk waar je helemaal gek van wordt.
  Want al die data moet er wel in worden gestopt en dan ook nog eens worden bij gehouden.
  Een beetje internet kan nu al zoveel data ophoesten dat je er volslagen de weg in kwijt kan raken.

  We stoppen miljarden in het onderzoeken van mars, We rijden er met karretjes op rond.
  Had je vroeger 1 album met de vakantie kiekjes. tegenwoordig heb je terrabytes vol met digitale fotos. En dan niet van 1 cameraatje. Nee de hele familie heeft zo’n “ding”, in z’n telefoon.
  Het energie verbruik is vertienvoudigd door die dingen… En zal blijven groeien.
  Nog even en om alleen je TV volledig te kunnen benutten en bedienen moet je echt naar school zijn geweest.
  Facebook is al zo groot dat er hele bedrijftstakken er zich mee bezich houden. Je maakt zelf niet eens meer een pagina nee je laat het professioneel bijhouden…. en je koopt likes en tags. Handel…
  T kost wat tijd om een beetje social media actief te zijn… Pfewww honderden uren in een facebook pagina. Dan nog de b logs en de t witters. En L edlin
  Aan werken kom je niet eens meer toe, op t werk, met facebook en you tube…
  Je stuurt 1 mailtje en vervolgens cc je dat het hele bedrijf door. Mensen zijn er uren druk mee met reageren.
  Een info krantje op internet.. Nou weer een uurtje verder met een reactietje.

  Onderwijs is verder gewoon nog steeds onderwijs.
  Basis: Lezen schrijven (typen) Rekenen/wiskunde geografie geschiedenis talen biologie Scheikunde etc. er veranderd helemaal niks.
  Maar nu veranderd er alleen iets aan de manier van data overdracht. Had je vroeger een schoolbord en wat lullige boeken , tja dan komt er nu een mooi flatpanel en een laserpointer als muis naar voren en internet is een omgevallen bibliotheek keer 100.000

  Maar die leraar moet nog steeds boeien en richting aangeven. En scholen moeten zich meer verdiepen in wat relevant is.
  Dat die stap dus heel erg snel ging ja dat klopt.
  In 25 jaar tijd is het hele wereld beeld met een factor 1.000.000 vergroot.
  Had je vroeger geen flouw idee waar Curacao lag. Tja dan zie je nu op je telefoon dat de buren die op vakantie in Curacao zijn net de KFC voorbij reden, dus je apped ze effe dat een straatje of 6 verder er nog een is. En die dame daar is een stuk leuker. Want die ken je van Facebook.

  Nog even en google maps is live.
  Handig. Een tag op de vuilnis wagen en je ziet precies hoelang je nog hebt om die bak
  naar voren te rollen. Je vrouw tagged je auto.. en ziet dat je “boodschappen” doet op een plek waar volgens maps alleen woonhuizen zijn….. aiiii

  Maar goed dat moet allemaal wel gemaakt worden. En dat is vreselijk veel werk.
  Geloof me we hebben nu een jaartje of 20 programma’s in elkaar geknutseld die eigenlijk allemaal overnieuw moeten. Zo vreselijk veel werk.
  En dan heb je nog je normale werk.
  Kwam je vroeger weg met een getyped velletje. En was je heel modern met een overhead projector met zo’n lamp. Nou… Nu moet je eerst een multimedia cursus volgen om het er een beetje mooi uit te laten zien. En je gebruikt minstends 20 pagina’s voor het zelfde velltje getyped. Met links naar de halve wereld en video’s etc…

  Bestaand werk op een andere manier doen.
  Hetzelfde alleen veel mooier.
  Informatie met veel meer details.
  En als de hoeveel heid informatie groeit beseffen we steeds meer hoe weinig we eigenlijk
  weten.
  Scholing moet je leren hoe je daar mee omgaat.
  Technische innovatie is een doorlopen iets en dat is echt niet iets van nu, dat is altijd al en het begon bij de schepping.
  We worden steeds bewuster. Op zoek naar het waarom.
  En dat Is geweldig mooi. Ook op vreselijk mooie stukje droog in water.

 10. Meneer Willems,

  Deze keer was het verhaal iets leesbaarder, Wat W van O er mee te maken heeft weet ik niet, die had de Nederlanden ook maar gewoon geerfd en was een beschermeling van Karel V van Spanje. Daarna druk met oorlogjes en politiek. Maar dat was nou eenmaal zo in die tijden. Geen internet en U-tube en digitale camera’s en zo. Beetje vaag
  Maar goed. Willem en slavernij ? ehh Willem ? Willem werd doodgchoten naar de geschiedschrijving zegt in 1584. de “echte” slavenhandel begon pas een beetje op gang te komen zo rond 1600 – 1660 Daarvoor waren het voornamelijk blanke slaven die deze richten uit werden getransporteerd. Maar ja, die gingen dus snel dood. De latere groepen een heel stuk minder.
  Maar doe me een lol, voordat er weer bij elk onderwerp Slavernij, Racisme, Discriminatie etc. bij wordt betrokken. ga eerst eens wikepedia een beetje lezen.
  is echt niet moeilijk en voldoende onderbouwd en redelijk neutraal.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Slavernij

  Om weer een langverhaal kort te maken.
  Hier op curacao stoppen ze fluoride in het water om de mensen dom te houden en de politiek verwoest alles wat niet ten goede komt aan hun eigenbelang.
  Casino’s en Loterijen zijn belangrijker dan scholing en medische zorg.

  Curacao heeft een meerderheid van hele “goeie” mensen, alleen het verwoestende effect van een gebrek aan goede scholing, vooringenomen geschiednis les, negativism en het wangedrag van kleine groepen is groot.
  Verder is het een hardstikke leuk eilandje waar m’n kinderen zijn geboren en waar ik niet gauw weg van zal gaan.

  U woont nog steeds in Belgie ?

 11. Caramba,
  Jouw visie is ontmoedigend, hoewel onder deze turbulente omstandigheden van geen enkele betekenis mag zijn en is daarom op zijn minst waardeloos. Jij bent aan het spitten en indien jij het goed doet, kom je uit op geselecteerd onderwijs, dat alleen diegenen doorlaten, die bereid zijn het systeem van de macht bepalers te dienen en hen in hun machtszetel te houden. Als dank zullen zij ook macht bepalers worden en ook zorgen dat alleen hun soort aan de bak zullen komen. En zo gaat het eindeloos almaar door en bij uiteindelijk goed spitwerk zal je uitkomen, wat jij niet graag zal willen horen: bij het kolonialisme en de slavernij! Wat honderdduizende mensen eeuwenlang straffeloos hadden kunnen opbouwen, denk je werkelijk dat een paar optimistische schaarse mensen het zo maar kunnen veranderen?
  Ik ben echt blij, dat ondanks deze uitgegroeide nare situatie, dat er thans mensen zijn opgestaan om moedig over de door jouw bedoelde rode, groene en blauwe knollen te praten, al was het maar een teer en zeer kwetsbaar begin. Ook Willem van Oranje stond opeens op en had het varkentje kunnen gewassen. Wie beweert nu dat zo’n stunt uitsluitend voor Willem van Oranje is weggelegd? Jij? De weg was altijd voor het Eiland zeer lang en met doornen bestrooid geweest. Ieder pril begin is teer en zwak, ook dat van Willem van Oranje, maar het sloeg aan. Ook dat is de hoop van Curaçao en zijn kinderen dat eens “iets” zal aanslaan en veranderingen tot stand zal brengen, wat kennelijk niet jouw visie is, maar eerder een probleem voor jou! Curaçao doet zeer bewust en gericht zijn best en wat anderen ervan willen denken en maken, zijn hun problemen en zorgen, wat voor het Eiland van geen enkel betekenis is!
  Indien het zover komt, dat velen willen samenwerken, jij ook, dan gaan wij samen een evenwichtige mooie toekomst tegemoet.

 12. Nou meneer Willems.
  Als rode knollen groen zijn dan zijn ze niet blauw behalve als ze groen zijn.

  Speerpunt onderwijs. Ach ja. Gratis onderwijs eh boeken. iets. Zinn ze er al die boeken ?
  Een verhaaltje van een aantal jaren terug toen de Antillen nog bestond.
  Hier op t eiland was eens een minister van onderwijs.
  Die was naar een congres geweest.
  Daar kwam hij zijn “collega” tegen uit India.
  Zegt onze minister goh en hoeveel leerlingen hebben jullie zo daar in India. (ook een leuk eilandje) Nou zegt die minister ach zo rond de 300 miljoen.
  En jullie. tja dat wist onze minister niet zo precies.
  Bij terug komst moest er direct iets aan worden gedaan. Een taskforce,een project groep voor een nieuw school system. Registratie annex leerlingen volgsysteem top of de top de works. Alles moest er in.

  Om een heel lang droevig verhaal kort te maken.
  Vele tonnen verder aan consultancy kosten. Genoeg om het hele systeem kant en klaar te kopen. Geeindigd met “niks”
  Ja een rechtzaak tegen de voorman consultant omdat die het project niet wilde stoppen of opleveren. Tja. die jongen verdiende geld als water met………

  Die leerlingen van ons kosten zo tussen de 4 en achtduizend per jaar. En er zijn er ongeveer 35.000 Mooi bedrag niet. Aan medicijnen geven we ongeveer 200 miljoen uit, maar onderwijs is nog net effe duurder.

  2 kleine items
  Op Curacao wisten ze niet eens hoeveel scholen en wat voor scholen er waren bij het ministerie van onderwijs.
  En de mooiste opmerking kwam uit Sint Maarten.
  Met 30 man in de duurste zaal van het mooiste hotel. De hele dag hadden ze vergaderd en ja ze waren er uit, wat en hoe het moest worden. Top system. Iedereen was het er over eens. Glunderend zaten ze te kijken naar elkaar. Komt er de vraag. Ok als dat systeem er dan komt, krijgen we dan ook computers op het ministerie van onderwijs !!! Want nu hebben we niks. Ze konden nog geen muis bewegen…
  Dat grapje was jaren terug.
  Ik hoop dat er dingen veranderd zijn in de tussen tijd, maar ik heb zo m’n bedenkingen.

  Zijn we klaar voor innovatie. Ach een afspraak voor een nieuwe cedula wordt ingepland.
  En over 2 maanden bent je aan de beurt.

  Een verlenging van je rijbewijs:
  Als je komt met je dokters verklaring en 95 piek betaald, eventjes wachten voor de digitale foto, je zet je “digitale handtekening” en floep klaar. 15 minuten.
  Geweldig
  Mooi eilandje.

 13. Voor het verwerven van kennis in het algemeen en onder ervaren begeleiding het toepassen tot uitdijend blijvend resultaat, is het praktisch onmogelijk om een zinnige overgangsfase in te schatten. Men behoort eerst te zaaien, hopen dat alle omstandigheden en factoren volgens verwachtingen verlopen om dan te kunnen spreken over een mogelijke overgang, die continue onvermoeid bij gestuurd dient te worden.
  Kennis komt na vorming en toepassing ervan. Deze basis-vorming eenmaal tot stand gekomen, behoort weer onvermoeid bijgestuurd te worden tot een volgende fase. Men moet zeer blij zijn, indien men erin slaagt de basis vorming in de juiste baan te krijgen door zeer strakke discipline en vooral met de voeten op de grond te blijven staan. Slaagt deze start procedure onder strakke disciplinaire doelgerichtheid, dan slaagt in alle bescheidenheid ook de rest, mits discipline en de kracht van doelgerichtheid gerespecteerd blijven worden.
  Samen moet het kunnen lukken, hoewel roet in de pap gooien, is stukken gemakkelijker dan opbouwen en tot een goed eind brengen!