Andre Bosman ThumbCURAÇAO – Commissie-Meijers heeft felle kritiek geuit op de initiatiefwet van Bosman. De onafhankelijke adviescommissie is van mening dat het wetsvoorstel in strijd is met het verdrag tegen rassendiscriminatie en het Europese mensenrechtenverdrag. Dat meldt RTL Nieuws.

In het wetsvoorstel worden er voorwaarden gesteld aan inwoners van Aruba, Curaçao en Sint Maarten, alvorens zij zich in Nederland kunnen vestigen. Zo stelt de VVD onder andere dat ze in eigen onderhoud moeten kunnen voorzien en/of een studie volgen.

Tweedeling
“Er wordt direct onderscheid tussen Nederlandse staatsburgers en Antilliaanse Nederlanders gemaakt.” Volgens de commissie zorgt dit voor een ‘tweedeling’. D66 stelt dat het wetsvoorstel hoe dan ook van tafel moet. “Dit voorstel, waarvoor de heren Rutte en Samsom in het regeerakkoord getekend hebben, is in strijd met internationale verdragen en rechtsprincipes”, aldus D66-Kamerlid Gerard Schouw. Hij geeft aan vertrouwen in de PvdA te hebben. “Ik hoop dat zij zich snel uitspreken tegen dit voorstel, zodat het van tafel geveegd kan worden.”

9 reacties op “Ook commissie-Meijers kritisch over Bosmanwet”

 1. @Caramba: ” En ze komen niet met de boot. Maar gewoon door Schiphol.”

  Caramba, je mist het punt. Iedereen mag blijven komen, maar het gaat om het zich VESTIGEN in Nederland. Dat wordt moeilijker voor criminelen.

 2. Allemaal flauwekul.
  Gelul in de ruimte.

  Waar hebben we het nu over.
  Hoe groot is die groep nu eigenlijk.

  Als alles alles van de voormalige Antillen naar Nederland schuift dan hebben we het over zo’n 250.000 mensen.
  Max max. en dan zijn de eilanden leeg.

  Nu met het opengooien van de Euro grenzen is het waarschijnlijker dat er meer Bulgaren Roemenen en Polen en Joegoslaven etc. naar Nederland komen dan de hele voormalige Antillen bij elkaar.

  En die boy’s uit de Antillen komen met een Nederlands Paspoort.
  Als de NSA de halve wereld kan bespieden. Dan is zijn die paar duizend uit de Antillen een peuleschilletje. Toch. En ze komen niet met de boot. Maar gewoon door Schiphol.

  Flauwekul. dus.

 3. Commissie-Meijers is enkel een ‘opinion-maker’ die geen formele invloed op het Nederlandse bestuur heeft. Misschien heeft een ‘Commissie-Jansen’ (om maar wat te noemen) wel een diametraal tegenstelde (aan de commissie-meijer) mening over dit wetsvoorstel en zeer zeker de formele spelers in dit spel t.w. de VVD, SP, PVV en de PVDA (trouw aan het regeerakkoord) die voor de Bosman wet zullen stemmen. In de huidige tweede kamer hebben deze partijen gezamenlijk 108 zetels of wel de absolute meerderheid in de kamer.

 4. Punt 3 van deze geitenwollen sokken figuren luidt: Nederland krijgt bij aanvaarding van dit voorstel een uitzonderingspositie in de EU en in de wereld.

  Moeten wij daarvan wakker gaan liggen ? Dacht het niet.

 5. Ik snap het niet.. Als je werkt of studeert ben je gewoon welkom of je nu bruin, wit, lichtbruin of pikzwart bent! Niets racistisch aan!

 6. D66 – en met name Pechtold- wordt vaak gezien als Antillenvriend.
  Merkwaardig, hoe snel we zaken kunnen vergeten.
  Toen Pechtold minister was, heeft hij hier met overtuiging de toelatingsregeling van Verdonk verdedigd (Lezing UNA 28 juni 2005).

  En, natuurlijk is er een tweedeling. Ieder land in het Koninkrijk heeft al zijn eigen “Bosmanwet” om rijksgenoten buiten de deur te kunnen houden. NL is de laatste in de rij. Dit is omdat er na al die jaren geen overeenstemming kon worden bereikt over een Rijkswet waarin het onderlnge personenverkeer in het hele Koninkrijk kon worden geregeld.

  Tenslotte: naarmate we onze criminelen en kanslozen meer verdedigen, wekken we de indruk dat we allemaal zo zijn. Die paar procent die minder mobiel wordt binnen het Koninkrijk..laten we ons imago daar niet aan ophangen en ons er niet al te veel mee identificeren. Laten we de wet omarmen. Dat zou eens een wat ander geluid zijn. Wie heeft er last van?

 7. Racisme wordt tegenwoordig overal te pas en te onpas bijgehaald. Het resultaat is dat dit begrip snel devalueert en men steeds vaker de schouders ophaalt als er weer iemand Racisme! of Discriminatie! roept.

  Het probleem in Nederland is dat vanwege het hoge welvaartsniveau en de goede sociale voorzieningen van alle kanten mensen toestromen die ook graag zekerheid voor de rest van hun leven willen hebben. Antillianen komen vaak negatief in het nieuws, samen met Marokkanen en sommige Oost-Europeanen. Dat creëert een voedingsbodem waarin dit soort wetsvoorstellen en erger kunnen ontkiemen.

  Het is niet de juiste aanpak. Pak het tuig aan en wees eens wat kritischer ten aanzien van de toestroom van buiten het koninkrijk. Immigratie is geen probleem, maar het moet de immigrant wel duidelijk zijn dat men zich aan de wetten van het land moet houden en dat men als immigrant komt om bij te dragen, niet om te profiteren en niet om de autochtone Nederlander te schofferen.

 8. een mooie gelegenheid om van beide kanten aan de oceaan discriminerende regels af te schaffen.

 9. Valt me tegen dat zelfs dit soort mensen het verschil van racisme niet kennen!

  Momenteel worden er voorwaarden gesteld aan inwoners van Aruba en Nederland , alvorens zij zich in Curacao kunnen vestigen.