• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ImmigratieCURAÇAO – Elk jaar vertrekken rond de 500 jongeren na hun eindexamen uit Curaçao om in het buitenland een studie te volgen. Het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn doet onderzoek naar migratie en remigratie onder jonge Curaçaoënaars. Dat meldt Caribisch Netwerk.

Maartje Groot is daarbij betrokken. Ze zegt dat remigranten een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de opbouw van het land Curaçao.

Terugkeer
Natasja Gibbs heeft een lange tijd op Curaçao gewoond en gewerkt maar wil na vijf jaar toch terugkeren naar Nederland. Ingmar Schnitzler is iemand die daar niet aan moet denken. Hij zegt dat hij hier gelukkiger is dan dat hij ooit in Nederland zou kunnen zijn.

Een reportage van Sawita Chotkan

15 reacties op “Onderzoek naar (re)migratie jonge Curaçaoënaars”

 1. @Wendy, Mag ik vragen wat je opleiding is, leeftijd en werkervaring en in welke branch je wat zoekt?

 2. @Wendy:
  Naar mijn bescheiden mening is jouw enige “fout” het tijdstip van remigratie.

  Lees de post van @DushiPatria:
  Alles wat hij/zij schrijft was naar mijn ervaring >40 jaar geleden precies hetzelfde.
  Toen was er ook een dergelijk “onderzoek” gedaan: Een omvangrijke delegatie (gobierno, bedrijfsleven, vakbonden) kwam ons “aanmoedigen” om vooral terug te komen.
  Ook toen al waren de banen die we konden krijgen, precies wat @DushiPatria beschrijft:
  compleet met :”.. als chef een incapabele, laaggeschoolde nutcase.. ” etc.

  Mijn man en ik hebben toen de conclusie getrokken dat het beste tijdstip voor remigratie na onze pensionering is en dat is precies wat wij hebben gedaan.!

  @Patrick:
  “Nederland is zeker geen paradijs dat was het vroeger misschien maar nu niet meer.”
  Nee Patrick: dat was het “vroeger” ook niet en nu (met de toenemende werkloosheid) nog minder.
  Maar je had er, zeker vroeger maar ook nú nog, meer mogelijkheden:

  Lees de post van @Roberto: ” Ze kunnen uitwijken naar Duitsland, Engeland, Frankrijk, België etc.etc.en hun bestaan daar verder opbouwen.”

  @Patrick:
  “Als je het redelijk wilt hebben in Nederland moet je minstens twee verdieners hebben en dan nog. De kosten zijn zo hoog dat de meeste mensen bijna niks meer over houden einde van de maand.”:

  Precies hetzelfde als hier dus!
  De kunst is om, direct nadat je kinderen afgestudeerd zijn, alles wat je daarvóór aan hen moest uitgeven, te gaan sparen.

  “Maar toch denk ik als je op Curacao gewoon werk heb en je leeft gewoon dat je het beter heb dan in Nederland echt waar”:

  Je hebt het op Curaçao nòg veel beter als je hier met je pensioen (in euro’s) en je spaargeld terugkomt!

 3. @ Partick. Wat doe ik fout? Ik heb diplomas, heb genoeg werkervaring (in Europa en azie), heb geen hoge eisen betreft werk.
  Ik probeerde op allerlei manieren werk te vinden…zelfs via uitzendbureau. Bij een van die uitzendbureaus keken ze naar mijn cv en zeiden dat zij geen werk voor mijn niveau hebben. Ik zei ik wil dan schoonmaakwerk doen want ik heb inkomen nodig… zij begonnen mij uit te lachen recht in m’n gezicht.
  Voordat ik naar curaçao kwam had ik bij verschillende bedrijven gesolliciteerd. 3 van hun zeiden dat ik te ver was en zou beter zijn als ik solliciteer als ik op curaçao ben. Eenmaal op curaçao zeiden ze dat economie slecht is dus geen mensen aannemen.

 4. @ Wendy. Remigreren naar curaçao is tot nu toe the worst choice I ever made in my life. Ik ben jong en zie mijn toekomst op curacao als een zwarte gat.

  Probeer dat reaguurder Patrick maar eens wijs te maken. Die zal je ongetwijfeld gaan vertellen wat je fout doet.

 5. Na jaren ben ik terug op curaçao. Remigreren naar curaçao is tot nu toe the worst choice I ever made in my life. Ik ben jong en zie mijn toekomst op curacao als een zwarte gat.
  Curacaose Regering is te corrupt, instabiel en hier is er te veel vriendjes politiek wat maakt investeren in curaçao/ zaken doen niet aantrekkelijk. Werk vinden gaat ook niet makkelijk want ik heb geen kruiwagen. Wat heeft curaçao te bieden aan ambitieuze jongeren? Wat heeft curaçao te bieden aan jongeren die een carriere willen opbouwen? Waarom willen ze dat Curacaose jongeren terug komen als curaçao toch niks te bieden heeft.

 6. Interesting….. jAsjes, een voorbeeldig landgenoot, gaat praten met ydk studerend in NL, ambitieus en leergierig als ze zijn om te horen hoe ze hun land kunnen helpen opbouwen (Oh, really ?). Ik meen dat hij niet verteld heeft hoe je dan via strategisch ellebogenwerk, alvast een uitmuntend betalend (airco-)baantje parkeert, terwijl je als een verwend kreng je democratische “leiderschapskwaliteiten” botvierd als Statenvoorzitter. Om maar te zwijgen dat je en passant je vrouw vorstelijk lonende posities insluisd.
  Maar ik dwaal af : die jonge, hardstuderende, ambitieuze jongelui. Jonge mensen van dat “ask not what……..ask what you can do for your country”, van dat “lets go make that rock prosper…”. die attitude-type.
  Komen ze terug na al dat studeren en zwoegen, glad to be back on dushi tera……als ze al het geluk hebben een job te vinden en een betaalbaar huis (naast die stevige studieschuld in euro’s )……. krijgen ze als chef een incapabele, laaggeschoolde nutcase die via een politieke pastechi of kruiwagen (neef van statenlid oid) die betrekking mag genieten. Upwardly mobile…. yes, but not you.
  Ach, jeee….. toch maar kijken of ik in NL dan wel gewaardeerd wordt ?
  Hoef je ook niet meer van je eigen familie te horen dat je opeens “makamba pretu” geworden bent.
  Dushi hende……

 7. @ Patrick. Ik heb een vraag aan jou ben je een Nederlander ?
  Zoals ieder met een Nederlands paspoort.
  zo ja dan denk ik dat Nederland het beste alternatief voor je is. Hoe kan jij dat nou weten, want je kent mijn omstandigheden niet. In ieder geval behoor ik niet tot de groep waarover wij het hier hebben.
  De Nederlanders die op Curacao wonen en schelden over het land. Je overdrijft gigantisch, want de schelders zijn verre in de minderheid en zijn Europese Nederlanders meer lovend en positief kritisch zoals in hun aard ligt om de mond te openen. Als jij een sprookje ophangt, wijs ik je daarop en moet je niet als een wijsneus reageren.

 8. Zorro

  Ik heb een vraag aan jou ben je een Nederlander ? zo ja dan denk ik dat Nederland het beste alternatief voor je is.
  De Nederlanders die op Curacao wonen en schelden over het land waarom komen jullie dan niet terug naar Nederland ?

 9. @ Patrick. Maar toch denk ik als je op Curacao gewoon werk heb en je leeft gewoon dat je het beter heb dan in Nederland echt waar.

  Juist dat gewone werk is precies het probleem. De regering zorgt er niet voor zeker niet als je niet tot de uitverkoren vriendjes behoort. Nederland is dan toch het beste alternatief.

 10. Nederland is zeker geen paradijs dat was het vroeger misschien maar nu niet meer.
  Als je het redelijk wilt hebben in Nederland moet je minstens twee verdieners hebben en dan nog.
  De kosten zijn zo hoog dat de meeste mensen bijna niks meer over houden einde van de maand.
  Ook is de werkeloosheid hoog in Nederland bijna 700.000 mensen zitten zonder werk en elke maand komen er ongeveer 15.000 mensen bij.
  Natuurlijk is zijn de voorzieningen beter in Nederland dan op Curacao maar dat is simpel Nederland hoort bij de rijkste landen van de wereld en is de rijkste land van Europa.
  Maar toch denk ik als je op Curacao gewoon werk heb en je leeft gewoon dat je het beter heb dan in Nederland echt waar.

 11. Terwijl dat de jongeren zijn bezig te studeren op school in Curaçao .
  Oriënteren ze tegenlijktijd de samenleving rondom de Curaçaose maatschappij .
  En als ze naar buitenlanden gaan studeren beginnen ze perspectieve te analyseren .
  En tussentijdje reflecteren ze om te concluderen .
  En in meeste gevallen beoordelen ze om toch daar in buitenland te blijven .
  Want ten eerst pastafgestudeerde kunnen niet 100% verdienen in Curaçao ,want ze heeft geen ervaringen .
  En wat een gediplomeerde kunt in buitenlanden verdienen ,kunnen ze niet in Curaçao
  verdienen .
  Alle deze aspecten spelen een belangrijke rol

 12. OEPS. Wonen in een land dat niet het jouwe is, is simpel en heel gemakkelijk Maar je moet wel oordeelkundig te werk kunnen gaan. Het eerste wat je moet doen is, vermijdt het om je steeds dieper in de schulden te steken. Vermijdt het om te lenen. Reclames in Nederland bijvoorbeeld is zeer verleidend. Met slechts één telefoontje heb je binnen kortst mogelijke tijd gels op je rekening. Je koopt een auto vandaag, en je betaalt “tot” of “pas” in 2016. En juist dáár zit de strik. Tja, vele Curaçaoënaars hebben zichzelf lelijk in schulden bewerkt, met alle gevolgen van dien, terwijl zij alleenstaanden zijn.Geen vrouw, geen kinderen, maar wél zware schulden Zij behouden geen juiste kijk op hun inkomens en hun uitgaven. Dit houdt totaal niet in dat je gierig moet zijn, maar wel zuinig. Velen zetten zich niet in, doen hun best niet om van hun inkomen rond te komen. Zij leven op brede voeten. Het was/is niet eenvoudig om hun vroegere levenskwaliteit te veranderen. Zij behouden dezelfde levenskwaliteit dat zij hadden voordat zij naar Nederland kwamen. Zij strooien met geld. Zij bekommeren zich in het geheel niet wat de toekomst voor hen zal brengen. Het uiteindelijke resultaat dat velen zonder huis komen te staan. Geen dak boven hun hoofd. Het gevolg is schrikbarend, vreselijk, hartverscheurend om te zien. Ik heb bekende Curacaosche voetballers in Nederland gezien die goed waren aangekomen met veel geld die zij hadden gespaard, maar tenslotte op straat ‘s winters de nacht moesten doorbrengen, en soms in opvanghuizen. Mensen die vroeger op Curacao in dure auto’s reden, dure kleding hadden ze aan,maar tenslotte kleren bestemd voor arme kinderen in Afrika en andere arme landen moesten dragen. In en in triest om dat te zien, en het hoeft niet zo ver te komen. Maar ja, zij waren geestelijk niet goed voorbereid voor hun verblijf in Europa. En hier geldt; wat je hebt, dát ben je waard. Als je een tientje hebt, ben je een tientje waard. Als je duizend euro hebt, ben je duizend euro waard. Maar als je niks hebt………………………………Zij liepen hun vroegere manier van leven en hun oude ideeën na. Zij leven in een fantasie wereld Gezinnen vallen uit elkaar. OEPS, het is heel eenvoudig om gewoon en rustig te leven in Europa, en het is de moeite waard. Maar je moet er wél aan kunnen en moéten werken. Het gaat niet vanzelf. Ik woon momenteel in een wijk waar ik om de acht à tien maanden (misschien) een Curacaoënaar of een ander kleurling zie, terwijl ik vroeger alleen Curaoënaars om mij heen had. Maar mijn uitgaven waren te hoog vergeleken met mijn inkomen. Ik heb bijtijds en abrupt een eind aan gemaakt om te verhuizen, en nu gaat alles voor de wind. Je verantwoordelijkheid geef je de kracht en de stimulans om het te doen, en tenslotte wordt het een gewoonte om TE GENIETEN VAN HET LEVEN ZONDER ENIGE SCHULD. Hééérlijk is dat. Dus OEPS, waar een wil is, is er ALTIJD een weg.

 13. Roberto. 3500 Bruto is iets van 2300 Netto.. 1000 huur en elektra.. hou je 1300 over.. Auto lening nemen.. eten kopen. dan blijft er weinig geld over.. geen geld voor vakanties of wijntjes van 15 gulden bij St. Tropez.. en dan heb ik het nog niet eens over kosten als er een kind komt..

 14. Het ministerie van Sociale ontwikkeling, Arbeid en Welzijn stelt een onderzoek in naar een reden(???) waarvan zelfs een klein kind een antwoord op heeft. Ten eerste, Curaçaoënaars in Nederland hebben een ruime keuze op werkgebied. Ze kunnen uitwijken naar Duitsland, Engeland, Frankrijk, België etc.etc.en hun bestaan daar verder opbouwen. Persoonlijk ken ik twee Curacaosche artsen in London met hun gezin die het fantastisch goed doen aldaar. Curacaosche tolken in Duitsland en Oostenrijk. Zij genieten van een Top salaris. De regeringen in die landen hebben prachtige sociale voorzieningen van overheidswege in het leven geroepen. De werkende bevolking in veel Europese geïndustrialiseerde landen hebben een uitstekende financiële zekerheid dankzij hu uitmuntende regeringsprogramma’s. Anderen betalen belastingen die hun het recht geven aanspraak te maken op een uitkering ter overbrugging in periodes van werkloosheid om de kosten van medische hulp te betalen of voor de tijd wanneer zij met pensioen gaan. Er is dus ALTIJD een bijstand van overheidswege beschikbaar om hen te helpen. Vooral weduwen en gescheiden vrouwen trekken er profijt van. Dus niemand raakt in financiële problemen. Weer anderen slagen erin en verbeteren hun situatie door zich te laten inschrijven voor vak-opleidende programma’s of korte cursussen. Kortom, men vergaat niet van de honger met al deze Europese voorzieningen. Er is altijd hulp. Als wij dit alles dus met een heldere kijk bestuderen en onderzoeken, zien wij het waaróm Curaçaoënaars niet of zelfs nooit meer terugkeren naar Curacao. Ze zijn het beu. Ze hebben een ontmoedigende kijk in een mooie Curacaosche toekomst. Zij vertrouwen het niet meer. Stel nou eens dat een Curacaoënaar een salaris heeft van “amper” 1600 euro. Omgerekend is dat 3520 Curacaosche guldens. Met alle voorzieningen erop en eraan. Zal hij dat op Curacao kunnen verdienen? Daarnaast, met een vakantie-geld (in Mei) van ongeveer 1050 euro, omgerekend 2310 guldens. Als je bij dit alles je gezonde verstand bij gebruikt, kun je een rustig en leuk leventje leiden. Dus waarom zouden zij het “onzekere” boven het “zekere” kiezen? Zij weten wat zij nu hebben. Curacao heeft ook een onbetrouwbare maffiosi regering met dubieuze leiders.Er kán en zál geen goede regering zijn met zoveel hebzuchtige en zelfzuchtige graaiende zakkenvullende dieven. Curaçaoënaars weten wat zij in Europa hebben, maar weten niet wat zij op Curacao tegemoet zullen zien. Curacao is net een CASINO, je komt er altijd bedrogen uit. De naam zegt het al CA-SI-NO. Casi nunca, oftwel: Bijna nooit. No way. Wij blijven lekker thuis bij de JANTJES en de MIENTJES in dit koude maar overheerlijke kikkerland met zijn vele geruststellende fijne voorzieningen. Jammer van onze DUSHI CORSOW. Zo, dit is dus het antwoord voor de Ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid, en Welzijn. Bespaar jullie de moeite maar en doe geen onderzoek. Ga maar lekker nadenken hoé jullie van deze erbarmelijke, horror, en schrik inboezemende spookachtige regering kunnen afkomen, dan helpen jullie niet alleen jezelf, maar ook de gehele Curacaosche bevolking. HASTA NUNCA. Bye Bye.

 15. Logisch, dat Ingmar op Curacao wil blijven, want hij heeft werk en niet dankzij de regering.