Europese UnieCURAÇAO – Corruptie kost Europa elk jaar 120 miljard euro. Dat heeft de Europese Commissie bekendgemaakt in haar eerste rapport over corruptiebestrijding. “Er gaat veel geld en veel geloofwaardigheid verloren”, aldus Europees commissaris voor binnenlandse zaken Cecilia Malmström.”

Volgens Malmström hebben lidstaten de laatste jaren veel gedaan om corruptie te bestrijden, maar dat is bij lange na niet genoeg.

Wijdverspreid
Driekwart van de EU-burgers meent dat corruptie in hun land wijdverspreid is. Ruim 60 procent van de Nederlanders deelt die mening, ook al zegt slechts twee procent dat hen gevraagd is te betalen om bepaalde diensten te verkrijgen.

Harde aanpak
Malmström wil dat corruptie harder wordt aangepakt. Er moet strengere controle, vervolging en bestraffing zijn, en politieke partijen moeten heldere gedragscodes en financieringsregels hanteren. Ook moet gelet worden op corruptie op lokaal niveau en op sectoren die in sommige lidstaten extra gevoelig zijn, zoals stedelijke ontwikkeling, bouw en gezondheidszorg.

Belangenverstrengeling
Nederland krijgt een pluim voor zijn geïntegreerde aanpak om corruptie te signaleren en te voorkomen, die als een model voor andere lidstaten kan gelden. Wel moet Nederland maatregelen treffen om belangenverstrengeling te voorkomen bij ministers en Kamerleden die de politiek verlaten.

© Novum

12 reacties op “EU verliest 120 miljard per jaar door corruptie”

 1. Pietje,

  Dus deze politieke elite is zonder enige vorm van stemrecht geinstalleerd?

  Mensen zoals jij zeggen toch altijd, ieder volk krijgt de leider die het verdient? Of gebruik je dat alleen maar weer als je azijn kan zeiken op Curacao?

 2. @Edgar, ” Het aantal ‘schemes’ met subsidies van de EU is niet meer te tellen, het geld gaat met grote bakken tegelijk over de balk.”

  Toch jammer dat we hebben gekozen om daar niet bij te horen en geen UPG van de EU te zijn.
  Met een paar druppeltjes van dat geld zijn we op Curacao jaaaaren geholpen.

  Een rechter in NL werd eens van een corruptie zaak gehaald (gewraakt) omdat hij de verdachte vroeg of hij soms geinspireerd werd door het liedje “Jantje zag eens pruimen hangen”.

  Jantje zag eens pruimen hangen
  O! als eieren zo groot.’
  t Scheen, dat Jantje wou gaan plukken,
  Schoon zijn vader ‘t hem verbood.
  Hier is, zei hij, noch mijn vader,
  Noch de tuinman, die het ziet:
  Aan een boom, zo vol geladen,
  Mist men vijf, zes pruimen niet.

  Waarom laten we niet een paar EU pruimpjes deze kant op vallen?
  Roemenie pakt dat slimmer aan.
  Waarom staat Oekraine te trappelen?

  Een handicap..we moeten dan we “ge-rekolonialiseerd” willen worden door NL.
  Dat is even lastig en pas na 2019 weer bespreekbaar.
  Dan zitten we met aflossing van schulden, met een andere ISLA, met een financiele sector die foetsie is. Nog even doorbijten dan maar.

 3. @Jackson, ja ik heb je gesnapt en dan kom je met deze uitleg..

  Ja het Nederlands volk wil uit de EU maar de politieke elite niet want die hebben er baat bij!

 4. Pietje,

  Dit stuk gaat over EUROPA, waar Nederland een deel van uitmaakt. Laten we gerust zeggen dat EUROPA de baas is over Nederland..
  Dat jij graag een artikel uit zijn context wilt rukken is jouw zwaktebod, maar ik lees een artikel en reageer daarop.

  Nederland wilt uit de EU?? ahhahahah grappenmaker… kijk naar de huidige regering met haar pro EU beleid..

  Eigenlijk vanwege die opmerking heb ik al teveel tijd aan je gespendeerd 😉

 5. @Jackson, Waarom heb je het de ene keer over Nederlanders en de andere keer over Europeanen? Valt wel op he!
  En waarom denk je dat Nederland (het volk) zo graag uit de EU wilt.. Juist om de corruptie! Vooral in Zuid Europa is het 1 en al corruptie en daar mag Nederland voor betalen.. Dus je verhaaltje dat er zgn geen corruptie is daar sla je plank finaal mee mis.. Probeer het dus nog maar 1 keer!

 6. En ook in de EU vullen de zogenaamde politici hun zakken met allerlei zelfverzonnen regeltjes en toelages.

  De EU is gewoon een corrupte bende en zal uiteindelijk ook daaraan failliet gaan. Het aantal ‘schemes’ met subsidies van de EU is niet meer te tellen, het geld gaat met grote bakken tegelijk over de balk.

 7. 120 miljard euro verlies per jaar door corruptie?

  Dat moet beter kuinnen, denkt Gerrit Schotte.

 8. Zulke cijfers doen pijn, maar om de pijn te verzachten moet meteen de Caribbean erbij betrokken worden…. want corruptie bij de echte beschavinge zoals de Europeanen komt het eigenlijk toch nooit voor???? Nee daar moet vast iets anders aan de hand zijn… ow ja de Caribbean natuurlijk..

  Natuurlijk mensen!

 9. @ Pukkie. Het corrupte zooitje is maar een klein deel van de hele bevfolking dus dat moet je er niet bij halen. Alleen op het konto van Schotte kom je al op miljoenen en de Caribbean heeft aardig wat eilanden en niet alleen Nederlandse.

 10. @zoro Dat is dus driehonderd duizend miljoen NAF. Wat denk je zelf van een eiland met 130.000 inwoners ?

 11. Hoeveel heeft de regering Schotte ons gekost?

 12. Is dat inclusief of exclusief de Caribbean?