• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Foto Anthony Saiji: Omayra LeeflangCURAÇAO – Onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang wil een onderzoek naar het minimumloon. Veel arbeiders blijven jarenlang het minimumloon verdienen, zegt ze. Minister Jeanne-Marie Francisca van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) moet dit onderzoeken, vindt Leeflang.

Leeflang vindt het opmerkelijk dat arbeiders die soms jaren voor hetzelfde bedrijf werkzaam zijn niet in aanmerking komen voor loonsverhoging, waardoor hun salaris het minimumloon zelden overstijgt.

Onrechtvaardig
“Velen krijgen pas een salarisverhoging toegekend als de overheid het minimumloon verhoogt. Dit is niet waarom de overheid een minimumloongrens heeft ingevoerd”, aldus Leeflang. Het Statenlid is van mening dat dit een onrechtvaardige manier van handelen is en dat dit arbeiders demotiveert. Ze voegt hieraan toe dat er in verband met de heersende commotie rond het minimumloon een onderzoek moet worden ingesteld. Minister Francisca van SOAW moet volgens Leeflang meer duidelijkheid verschaffen over hoe het minimumloon wordt toegepast. Ook wil ze graag weten of Francisca op de hoogte is van de manier waarop het minimumloon de maximale loongrens lijkt te worden en of ze instemt met een onderzoek naar de huidige situatie.

11 reacties op “‘Minimumloon moet geen maximale loongrens worden’”

 1. “Velen krijgen pas een salarisverhoging toegekend als de overheid het minimumloon verhoogt. Dit is niet waarom de overheid een minimumloongrens heeft ingevoerd”

  Nee en ik ben bang dat dit aangeeft dat het minimumloon te hoog is voor de productiviteit die wordt geleverd.. Het IMF en Thierry Apoteker en vele anderen hebben dit al gesignaleerd. Het resulteert in uitstoot van arbeid, het werken met flexibele krachten, illegale buitenlanders etc.

  Het is zelfs zover dat de overheid -na de financiele sector- de beste beloningen heeft. Niet markt conform, maar ver daarboven. Het volk betaalt wel, zielig voor de minima.

  Politici kunnen zich met extra inkomsten als ambtenaar (wordt doorbetaald) of als “consultant” (gaat uw aanvraag sneller) of van PDVSA, of van vroegere gestapelde pensioenen beter hun mond houden over dit onderwerp. Welke policus/politica geeft openheid over inkomen? Het volk betaalt wel…

 2. @ Etienne Sambo. Leeflang is niet goed bezig hier.

  Gelukkig hebben we jou nog hier, die wel goed bezig is 🙂

 3. @ Etienne Sambo. Verhoging van het minimumloon zal het effect hebben dat de werkeloosheid stijgt.

  Onmogelijk. Kom je wel eens in een supermarkt en heb je de nieuwe prijslijst van Kranshi gelezen etc. etc. Op onze bankbiljetten staan niet voor niets symbolisch vogels. At last but not least moet ik je er met grote nadruk op wijzen, dat het niet gaat over verhoging van het minimumk loon, JUIST NIET!!!!!!! Beter lezen voortaan.

 4. Vraagje: doen de vakbonden dan helemaal niets daaraan? bv. stakingen of
  zijn de vakbondsbazen te gelieerd aan de werkgevers?
  waarom is alleen de ambtenarenvakbond actief (voor een fout doel)?

 5. Verhoging van het minimumloon zal het effect hebben dat de werkeloosheid stijgt. Wergnemers worden te duur. Beter een baan voor minder dan het minimumloon dan no job at all. Leeflang is niet goed bezig hier.

 6. @Opaophetfiets. Overheid moet zijn budget beter regelen. Zij moeten gaan zorgen dat geld van buitenland binnen komt zodat zij bedrijven en bewoners op curaçao niet lastig hoeven blijven te vallen met verhoging van belasting geld etc. Tot nu toe zie ik alleen heel veel geld in rook gaan. Overheid focus op isla, toerisme en off shore. Welke van de 3 brengt geld op? Welke 3 heeft zeer positieve effect voor onze economie?

 7. misschien komt het doordat werkgevers helemaal leeg geplukt worden door de overheid, dat lonen niet hoger zijn op het eiland

 8. @ Achy ja. Ach ja, Leelang komt dus niet op het idee, dat teveel mensen zelfs nu teveel betaald krijgen voor wat ze doen!

  Off topic. Daar zou je je wel eens heel erg in kunnen vergissen, maar daar gaat het onderwerp niet over.

 9. Ik sta achter Leeflang.
  Mensen zoals ik die geen vriendjes politiek hebben zullen forever minimumloon blijven ontvangen want werkgever wilt zoveel voorzichzelf behouden. Ik ben HBO’er met werkervaring in Azie.

 10. Volkomen terechte vraag aan de minister. Ik ben er een voorstander van om in ieder geval jaarlijks het salaris met het prijsindexcijfer te verhogen om gelijke koopkracht te behouden. Daarnaast een echte loonsverhoging als incentive bij gebleken inzet etc. dus daarvoor zullen weinigen in aanmerking komen 🙂

 11. Ach ja, Leelang komt dus niet op het idee, dat teveel mensen zelfs nu teveel betaald krijgen voor wat ze doen! Elke werkgever zal een goede en vooral betrouwbare medewerker naar behoren belonen, maar treurig genoeg stelen lokale medewerkers er vaak nog een behoorlijke verhoging bij, dus waarom zou je ze opslag geven?

  Ben tevens benieuwd wie de opdracht krijgt voor het onderzoek en wat zij er aan verdient??