McDonald'sCURAÇAO – Eén op de tien Curaçaoënaars gaat minimaal vier keer per week naar een fastfood restaurant. De Nederlandse stad Amersfoort, die qua inwoners vergelijkbaar is met Curaçao, heeft zeven fastfood restaurants. Curaçao heeft er maar liefst 35, schrijft Caribisch Netwerk.

De bedrijfsleider van een Mc Donalds geeft toe dat het eten in zijn zaak meehelpt aan de hoge obesitas score onder de lokale mensen, maar voelt zich niet verantwoordelijk. Het Volksgezondheid Instituut Curaçao zegt dat twee op de drie Curaçaoënaars lijdt aan obesitas. Toch vertelt een van de auteurs van het rapport, Renske Pin, dat 75 procent van de mensen die het instituut heeft geënquêteerd tevreden is over zijn of haar gezondheid.

Risicofactoren
“We hebben in het rapport een aantal risicofactoren voor obesitas en overgewicht in kaart gebracht. Dat is fysieke beweging en eetgedrag”, vertelt Pin. “Daarbij zie je dat de Curacaose bevolking vrij inactief is en dat het eetgedrag ook beter kan. 8 Procent van de volwassen eet vier keer in de week of vaker fastfood.”

Beleid
Diëtiste en voedingsdeskundige Fraai-Rojer zegt dat de overheid een structureel beleid moet starten op basisscholen om obesitas tegen te gaan. “De overheid moet de basischoolleerlingen laten kennismaken met vruchten en groente en op een gegeven ogenblik het gebruik van fast food aan banden leggen.”

Luister naar een reportage van Sawita Chotkan

29 reacties op “Fastfood hoofdrolspeler in oorzaken obesitas”

 1. Helaas Jacinto,,

  Het probleem is WEL wat de mensen eten. Grofweg iedereen neemt veel meer calorien dan dat ze op een dag nodig hebben. Voorts nemen ze het ook nog eens op tijdstippen dat het lichaam al die energie niet nodig heeft en het gevolg is vrij duidelijk…………het lichaam zet het allemaal om in vet.

  Op zich zou je wel kunnen leven op fastfood, maar dan moet je beginnen met het weglaten van alle saus en veel kleinere porties.
  Beter is echter om totaal ander voedsel te gaan eten, meer groente, meer fruit, minder vet.

  Echter hier op Curacao geldt een gouden regel:
  – Het moet veel zijn.
  – Het moet vet zijn
  – Het mag niets kosten

 2. Het is ook luiheid. De meesten zijn te lui om te koken. Die luiheid komt overal in terug. Dik en lui dat zijn de meesten.

 3. Het probleem is niet wat de mensen eten .
  Maar het is te weinige of helemaal geen beweging meer dat de mensen doet .
  Toen dat in het verleden weinige voertuigen waren op Curaçao , lopen de mensen lange afstand .
  Ook door de moderne technologie van schoonmaaksysteem ,begonnen de mensen weinig of helemaal niet zoveel meer in beweging .
  En nu de enige optie is kraanwater drinken en meer beweging .

 4. Beste Cur, ja ook nu blijkt weer dat het ene zorgt voor het andere. Ik heb leergierig als altijd jouw woord polenta even opgezocht en wat blijkt, het schijnt een gerecht (ja van maïsmeel) dat in Europa, Italië Zwitzerland en ook Roemenië gegeten wordt. Hoe het dus hier terecht is gekomen beats me. Heb jij daar als fuchi-deskundige een antwoord op ?

 5. Ik zie het probleem niet.. we houden eenmaal van dushi sanka en love handles bij de YDK vrouw!

 6. Geef de fastfood restaurants niet de schuld maar de klanten die er naar binnen gaan. Ik kom er ook, maar met mate, minder dan eenmaal per week.

  Het is inderdaad waar dat er veel te veel veel te dikke mensen op dit eiland zijn, maar ze zijn er wel zelf verantwoordelijk voor.

  Ik erger me iedere keer weer als ik (70 kilo) op het vliegveld honderden guldens moet betalen voor een paar kilo bagage te veel, terwijl een Yu Korsou niets bij hoeft te betalen voor zijn 120 kilo lichaamsgewicht.

 7. Hakim was toch iets begonnen met goedkoop fruit uit Zuid Amerika.. Daar had hij een speciale nV voor opgericht die in handen was van Venezolanen.. Wat is daar ooit mee gebeurt.. wel geld ontvangen maar nooit wat mee gedaan..

 8. @qpo, een papaya kost in Nederland ook bijna 10 euro!
  Je moet gewoon eten wat in de regio groeit als je geen geld hebt om van ver te betalen.
  Daarnaast is papaya heel erg gezond en je valt er ook van af.
  Een handjevol shimaruku doet ook wonderen en kost niks.

  Een bijstandstrekker moet ook niet klagen dat de kaviaar zo duur is.

 9. @ qpo. De prijzen zijn gewoon belachelijk! Een peer kost gemiddeld 2.50

  Afgezien van het feit, dat de prijzen per supermarkt (drastisch) verschillen noem je een duur fruit en kan ik daar bijv. druiven aan toevoegen. Afhankelijk van de grootte is een appel of sinaasappel redelijk te betalen.

 10. Uiteindelijk, ben je zelf verantwoordelijk voor wat je eet.

 11. @qpo, het is een kleine moeite om jouw eigen gewassen te verbouwen. Waarom verwacht je dat de overheid groente en fruit goedkoper maakt terwijl jij het zelf kan verbouwen?
  Zelf verbouwen is gratis groente en fruit en je weet waar het vandaan komt. Maar ja je moet wel wat moete voor doen.
  Er zijn tegenwoordig steeds meer mensen op Curaçao die eigen gewassen verbouwen.
  Afgelopen weekend stonden ze zelf ergens met hun kraampjes vol met mooie en vooral schone frisse producten.

 12. @reginald paulina( veeris), mee eens. En hun keuken is nog smeriger. Deze mensen gooien bijna niets weg ze zijn super ”duurzaam” bezig in de keuken. Geen wonder dat de een na de andere Chinese restaurant/bakkerij gesloten wordt.

  Laatst had de overheid ook een container vol met vlees in beslag genomen. Het vlees bleek al jaren over data te zijn of zoiets. Weet niet wie de eigenaar hiervan was.

  Op Curaçao schijnt men helemaal niet kritisch te zijn op wat men eet en drinkt en hoe het een en ander geproduceerd en bereid is. Als men maar in leven blijft. Zal niet lang meer duren voordat men op Curaçao ook Chinese voedingsschandalen krijgt als melamine Chinese zuivel etc.

 13. meer fruit en groente eten ? De prijzen zijn gewoon belachelijk! Een peer kost gemiddeld 2.50 .Dus twee peren per dag kost je 5 gulden. Voor 10 – heb je al een ” vette hap” bij de snack waar je 3/4 van de dag mee door kunt komen ,maar die dus niet gezond is. Als ze nu het gezonde voedsel wat goedkoper maken en die ” vette hap” wat duurder, dan zijn we op de goede weg! De prijzen van bijna alle dieet producten zijn (veel)te hoog.

 14. @Yui Korsow, maismeel is inderdaad veel gezonder dan de aardappel, van maïsmeel word men sterk. Maarrrr, de maïsmeel die men op Curaçao eet is volgens info. niet voor menselijke consumptie bedoeld.
  Maïsmeel is pas gezond als de funchi van Polenta maïsmeel is gemaakt. Polenta mailsmeel is speciaal voor menselijke consumptie bedoeld terwijl de gewone funchi-meel voor dieren bestemd schijnt te zijn vanwege de stoffen die erin zitten.
  Het is niet de schuld van de exporteur maar van de importeur, die behoort het beter te weten. Het wordt hoogtijd dat Curaçao haar eigen funchi-mais verbouwen.

 15. Waar is de tijd gebleven dat WIJ de Makambas probeerden wijs te maken dat funchi beter was, je werd er sterker van.
  Diezelfde Makambas zien onze vreetontwikkeling met een glimlach aan.

 16. Geen paniek er kan ”van alles” aan het drinkwater toegevoegd worden om dit vet af te breken. Maakt niet uit of je wel of niet dik bent, alles om de armen te helpen…
  Maar wat als de persoon die het goede voorbeeld moet geven zelf als een tonnetje eruit ziet?

 17. Zo zie je maar; als het slecht gaat met de voeding ,lullen ze er maar gewoon over de waarheid heen.
  De slechtste eten in de hele wereld is chinees, maar niemand die een chinees durft te onder vragen, want dan kunnen ze ineens geen Papiaments praten of nederlands.
  Wij laten de boos doeners gewoon hun gang gaan en dan beschuldigen wij de consumenten ..Ik ben een kok gestudeert in nederland,hier nemen wij altijd de chinees om leerlingen te laten zien hoe onhygienish chinezen zijn en dat hun maaltijden bijna of geen voedingsstoffen bevatten,het zijn gewoon dikmakertjes. Ik vind het jammer voor mijn land genoten maar ik eet nix van die rotsooi. Kijk maar naar de ministers hun weten niet beter stuk voor stuk wegen ze bijna allemaal 150 kilo en dan voor een politie agent moet toch wel gaan denken dat je je werk niet optimaal kan doen.Het is een slecht voor jouw gezondheid ,je kan niet met je kinderen spelen ,hart en vaat ziektes. White man is met een ziekenhuis bezig hopelijk is het groot genoeg zodat de mensen die hij junkfood laat eten een plek bij hem kunnen vinden want hij is net als de rest ,veeeeeel eten en rustig praten ,dan word je niet slank van mr white man.Als ik de kans krijg om dat te bewerkstelligen, dan vertrek ik vandaag nog naar Curacao om dat te doen.shame on al die dikke ministers on politie en de bevolking.Groente is duur op Curacao maar er zijn ook andere dingen.trouwens ik heb nooit van mijn langzaamse leven een chinees in een chinees restaurant zien eten ,is dat dan niet vies.

 18. En weer een ander de schuld geven!.Worden deze dikke vetzakken dan gevoed door een of ander figuur,waar aan word gevraagt,wil je ff dat broodje/pastechi/hamburger/bakkie nasi rames/patatje door mijn strot duwen,dan kan ik thuis zeggen dat ik het niet zelf heb gedaan maar een ander,ik wou niet maar ik moest wel.Mensen Mensen het vet zit er eerder aan dan je denk en het duurt langer dan je denkt om het weer kwijt te raaken,meestaal lukt dat helemaal niet meer omdat die maag maar blijft vragen om die vette zooi die er aan de man/vrouw/kinderen verkocht word,

 19. Laten we dieetpillen in het drinkwater stoppen.

 20. Oke, het zijn er veel. Maar het ligt niet aan de aanwezigheid van fastfood. Het moet beginnen met mensen bewust maken dat er een andere keus gemaakt kan worden. Eet gewoontes moeten anders worden. Er is een verschil tussen goed eten en goed gezond eten.

 21. 75% is dik tevreden…

 22. “ze zich binnen erg Veilig voelden!”

  Sorry voor het leesongemak.

 23. 35 fastfood restaurants? Vandaar dat ik nooit ver hoef te rijden. En er is keuze genoeg! Laatst werd dan nummer 35 geopend aan de Caracasbaaiweg met toestemming van… U raadt het al… De Overheid!
  Diezelfde overheid is indirect verantwoordelijk voor de enorme toename van obesitas. Uiteindelijk zijn we zelf verantwoordelijk voor wat we eten en drinken dus die ene manager heeft wel gelijk, maar de overheid moet eens beter op zijn burgers gaan letten. Laatst zag ik twee politieagenten de Mac inlopen. Na een half uur kwamen ze kogelrond weer naar buiten en vertelden me dat ze zich binnen erg voelden. Ik kan me daar iets bij voorstellen. Ze droegen trouwens allebei doggybags. Dat vond ik dan wel weer leuk om te zien. Zucht….

 24. Niet te vergeten de diverse snacks en truck di pan’s. En de Marshe Bieu?

  Trouwens, het lijkt mij stug dat Amersfoort slechts zeven fastfood restaurants telt.. Of worden de friettenten en shoarmazaken enz niet meegeteld?

 25. Fastfood en frisdrank met veel suiker erin nauwelijks lichaamlijke beweging wat hadden we verwacht ,men is dertig jaar te laat met deze conclusie we gaan de verenigde staten achteraan , alleen maar dikke mensen

 26. Enkel 35. What about de talloze trucks di pan, snacks en de nog ergere Chinese restaurants (sate batata, hopi sòus)? Die zorgen ook voor wat extra kilo’s (tonnen) en hoge bloeddruk onder de bevolking

 27. dank zij deze restuarants komt ook het meeste vuil op straat

 28. Ja hoor en weer heeft iemand anders het gedaan, ik zij mijn eilandgenoten zich vier keer per week opstellen in rotten van 4 om zich vol te laten stoppen met dat fastfood “gebeuren”. Wat ik niet weet is hoe die eilandgenoten bij die fastfood gelegenheden komen, zouden ze per busladingen vol geronseld worden door de fastfood gelegenheden ? En dan denk ik natuurlijk aan de manier waarop ze op dit eiland terecht zijn gekomen of zou er nu sprake zijn van eigen verantwoordelijkheid met in het achterhoofd van wij zullen die fastfood gelegenheden straks wel verantwoordelijk stellen voor onze ongemakken. Zeg het maar !

 29. En is het geen KFC of McDonalds dan wel galina ku batata met heel veel saus.. of lekker veel rijst eten bij de chinees.. en de pastechis en johnny cakes..