PolitieCURAÇAO – De politie op Curaçao voelt zich nauwelijks veilig op straat. Dat zeggen agenten tijdens de vergadering van hun vakbond onder werktijd, afgelopen vrijdag. Caribisch Netwerk was erbij en maakte een sfeerverslag van de bijeenkomst.

De huidige politieorganisatie functioneert niet en de reorganisatie, die na het vertrek van hoofdcommissaris Marlon Wernet versneld is doorgezet, werkt niet. De ontevredenheid is groot; de motivatie omgekeerd evenredig klein.

Instructies
Politieagenten hebben een expliciete opdracht van de leiding om niet te praten met de pers. Maar tijdens de vakbondsvergadering voelen ze zich niet gehouden aan die instructie. Arbeidsrechtelijke conflicten als gevolg van de reorganisatie, de plaatsing van henzelf en de lager opgeleide bijzondere agenten van politie van de SKS, spelen een grote rol in de ontevredenheid die er heerst.

Gekwalificeerd personeel
Voor veel agenten betekent het grote gebrek aan goed gekwalificeerd personeel dat hun veiligheid gevaar loopt. De zichtbaarheid van agenten op straat is minimaal. Niet omdat de agent niet wil, maar omdat alles gericht is op brandjes blussen. Gewoon surveilleren en hulp verlenen aan hen die dat behoeven – zoals dat geformuleerd is in de politiewet – is er niet meer bij. En dat merkt de burger, aldus de agenten.

Verslaggever Dick Drayer in gesprek met een aantal ontevreden politieagenten

7 reacties op “Veiligheid politie en burger in het geding”

 1. Een jaar geleden werkten er hier (Montagne) nog twee Hollandse agenten die de kennis en kwaliteit in huis hadden. Begreep dat zij dit graag wilden delen met de andere agenten maar van alle kanten werden tegen gewerkt. Gemiste kans lijkt me.

 2. De politiepersonen klagen over voldoende gekwalificeerd personeel. Dat zijn ze zelf. De grap hier is dat ze altijd met zijn tweeen zijn omdat de een kan lezen en de andere kan schrijven.
  Moet je eens gaan vragen aan de politiepersonen van recherche en atrakoteam hoe ze denken over hun uniform-collega’s. Meeste atrako’s kunnen worden opgelost als uniformpolitie direct reageert inplaats van het leegvreten van de foambak met calorien.

 3. Als het zo is ,dat is niet de bedoeling
  Niet omdat deze mensen hadden beëdigen ,als politieagenten voor een levensgevaarlijkwerk .
  Moesten ze onder moeilijk omstandigheden werken .
  Want zo ,onder deze moeilijk omstandigheden ,leiden ze tot op de weg van corruptie

 4. Met de incapabele vriendjes van Alvin Daal in het management wordt het allemaal nog erger.

 5. Binnen niet al te lange tijd hebben wij hier een Mexicaanse situatie, mark my words het wordt tijd om eens na te gaan denken om te vertrekken nu het nog kan.

 6. Als de politie die getraind is en gewapend is zich niet veilig voelt dan de burgers wel??

  Ik stel voor dat burgers per direct zich ook Mogen bewapenen en dat het leger ook op straat gaat..

  Navarro faalt en dient meteen op te stappen

 7. Toen Curacao autonoom land moest worden op 10-10-10, was er door de bekende politieke partijen zoveel vertraagd, dat er nauwelijks een goede voorbereiding was. Daarom zitten we nu met een overvol ambtenaren apparaat met goudgerande voorwaarden en daarom waren de politie en het gevangeniswezen niet op hun taak voorbereid. Dat was bekend en erkend.

  Toen is afgesproken dat Curacao met hulp en geld (nog steeds..) van Nederland er aan zou gaan werken om de zaak “up to standards” te krijgen. Het verbeteren van de huisvesting is daar een onderdeel van. Het plan is via de vakbonden structureel tegengewerkt, vraag mij niet waarom.

  Citaat uit het voortgangsverslag van eind 2012:

  “Nog steeds is het invullen van de noodzakelijke personele bezetting niet gerealiseerd. De per uiterlijk december 2012 verwachte doorbraak in de gerezen impasse tussen de minister van justitie en de vakbonden is niet gerealiseerd.”

  De Vakbonden worden dus “bedankt” voor hun bijdrage. Kan iemand specifiek aangeven waar de bonden (veel te veel bonden) duidelijke problemen mee hebben, of is het alleen maar “het moet voor iedereen beter worden” of “wij zijn er te laat bij betrokken”, of “de Commissaris moet weg” en -als hij weg is- “de commissaris miet terug”…