crimineelCURAÇAO – Curaçaose criminelen die veroordeeld zijn in Nederland reizen zonder paspoortcontrole naar de Antillen. Dat zegt Norman Serphos, perswoordvoerder van het Openbaar ministerie. Hij reageert tegenover Caribisch Netwerk op berichtgeving uit de Telegraaf dat veroordeelden hun straf massaal ontlopen op de eilanden.

“De Nederlandse Marechaussee heeft niet altijd zicht op wie het land verlaat. Criminelen kiezen er soms voor om via Airberlin naar Curaçao te komen, of via Parijs naar Sint Maarten.” Volgens Serphos gaat dat soms ongezien. Wij hebben hier dan een veroordeelde lopen, van wie we niet weten dat hij op de ‘roll’ staat. Wij houden geen lijst bij van criminelen die nog moeten zitten in Nederland.”

Samenwerking
Serphos ontkent dat er sprake is van een stagnerende samenwerking, zoals de krant in Nederland meldt. “Onze samenwerking op het gebied van rechtshulpverzoeken is uitstekend. Dat geldt over en weer. Wel is het zo dat het uitvoeren van een rechtshulpverzoek volgens de procedure een aantal dagen in beslag kan nemen”. Serphos doelt hier op het feit dat de rechter-commissaris elk verzoek moet beoordelen. “Hij moet immers een aanhoudingsbevel tekenen. De persoon in kwestie moet zich bevinden op de plek, waar Nederland denkt dat hij zich bevindt. Als dat niet zo is, gaan we zelf rechercheren.”

Dick Drayer in gesprek met Norman Serphos.

14 reacties op “‘Veroordeelde criminelen uit NL komen ongezien’”

 1. Dit spelt al vele jaren dus komt het erop neer dat de OM’s in Nederland en op C, SXM en AUA hebben zitten slapen.

 2. @ Marie Montreux,  dan moeten we hier wel over die gegevens beschikken.
  Dan wil NL ook onze gegevens om onze criminelen aan te houden…..dat nooit!

 3. Mr. Sephos, wat een bagger excuus!
  Dat ze via Duitsland reizen verklaard dat de marechausse in Nederland ze niet tegen het lijf loopt, maar verklaart geenzins dat wij ze hier niet oppakken bij de grens!

 4. Beste Lynn, grappig wat jou conclusie is over de westerse wereld, maar vraag mij dan toch af waar jouw westerse wereld begint en waar die ophoudt ?
  Dat wij ook het vakantie eiland zijn voortvluchtige veroordeelde YdK is volgens mij geen big news als je de regelmatige rechtshulpverzoeken in de diverse media hier ter eilande tenminste moet geloven.

 5. Tja,…..Teeven heeft het wel erg goed voor elkaar. En dan Caraibisch Nederland de schuld geven. Typisch Nederlands, afschuiven!

 6. ‘Veroordeelde criminelen uit NL komen ongezien’.

  Goed, nu we dat weten kunnen we er iets tegen gaan doen!

 7. @Lynn, AUB hou op met je vingerwijs gedrag.. wanneer leer je nu dat dat het probleem op Curacao nooit zal oplossen.. naast het feit dat er 18 miljoen mensen in Nederland wonen en er open grenzen zijn tot aan Bulgarije!! en Curacao is een kleine rots waar iedereen elkaar kent!

 8. @Edgar @jasmijni, “…Het is en blijft 1 Koninkijk, dus zo heel moeilijk zou het niet hoeven te zijn in deze tijd van computers.”

  Technisch gezien een fluitje van een cent, maar het vraagt om “consensus” en een consensus wetje en dat willen we niet. Ook onze criminelen moeten weg kunnen toch?

  @Lynn”…. dat dit soort zaken nooit gebeuren in de hoogopgeleid, beschaafd en intelligente westerse landen. Die zouden toch alles in orde hebben?”

  In de EU/Schengenlanden zijn de grenzen open. Als je een paspoort hebt kunt je altijd wegvliegen of varen vanuit een ander land.

 9. Norman Serphos liegt over Brian Mariano in het interview. Die is niet betrapt op een paar honderd gram zoals Serphos beweert, maar op bijna een kilo.

  Daar is Mariano voor veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf, waarvan hij een jaar na de veroordeling nog geen seconde heft uitgezeten.

  Dat is het slappe OM van Curacao, uitgelachen door de criminelen en hun ratvocaten.

 10. Bijzonder. Door wat er hier altijd wordt beweerd over Curacao, mocht ik geloven dat dit soort zaken nooit gebeuren in de hoogopgeleid, beschaafd en intelligente westerse landen. Die zouden toch alles in orde hebben?
  En…hoe zit het nou precies met het uitvoeren van het rechtshulpverzoek en procedures die en aantal dagen in beslag nemen?
  Niet te spreken over VEROORDEELDEN die NIET VASTZITTEN?

  Conclusie: dit soort dringen gebeuren overal ter wereld, omdat het MENSEN zijn die opdrachten en taken uitvoeren, waar fouten worden gemaakt of waar systemen niet goed op elkaar aansluiten. Het heeft ook niets te maken met malafide handelingen van een OM.
  Zo zien we maar weer! So Curacao, you are not the only one in this mess.

 11. Een oplossing zou kunnen zijn, dat DIREKT, als een ydk een gevangenisstraf opgelegd heeft gekregen, zijn naam en gegevens doorgestuurd worden naar de eilanden, en hij, geregistreerd staat, en wel met FOTOS bij de IMIGRACION op het VLIEGVELD HATO. Het is wel ingewikkeld maar experts kunnen uitvinden HOE, hij daarna of direkti opgepakt wordt, en teruggestuurd wordt naar NEDERLAND. OF : zijn paspoort moet “”negatief”” gestempeld worden bij zijn veroordeling, en sogar zelfs VOOR zijn veroordeling plaats vindt, en bij de gemeentes moet vermeldt worden dat HIJ geen nieuwe PASPOORT mag verkrijgen. Zodoende wordt hemj onmogelijk gemaakt te reizen naar het buitenland. Men moet zich voorstellen, dat zulke mensen samen met andere passagiers zitten en plotseling, zonder reden aggresief gedrag vertonen tijdens de vlucht – war dan ?? Gewoonlijk zijn het mensen met een vreselijk strafblad.

 12. Conclusie: de stelling dat Curacao een paradijs zou zijn waar een veroordeelde zijn gevangenisstraf kan ontlopen is dus juist, mits je maar als YdK bij aankomst in de goede rij gaat staan op Hato.

 13. Systemen van justitie in de landen van het Koninkrijk zijn niet gekoppeld.
  Dat betekent ook dat een moordenaar die hier zijn straf heeft uitgezeten en die in NL wordt veroordeeld, op veel begrip kan rekenen omdat hij DAAR geen strafblad heeft. Zo iemand geef je nog een kans! “Elk nadeel heeft zijn voordeel” zou Cruijff zeggen. OCAN moet onze criminelen in NL hierop wijzen.

 14. Het is en blijft 1 Koninkijk, dus zo heel moeilijk zou het niet hoeven te zijn in deze tijd van computers.
  Veroordeeld ergens in het Koninkrijk en straf nog niet uitgezeten ?
  Dan hoort die info overal in het Koninkijk beschikbaar te zijn bij de opsporings instanties en natuurlijk ook immigratie. Proberen op Curacao, of ergens anders, binnen te komen levert automatisch een alert op in de computer bij het scannen van het paspoort.

  Hoe simpel kan het zijn.