wetboekCURAÇAO – De Antilliaanse Juristen Vereniging (AJV) is onlangs een zogeheten crowdsourcing gestart. Alle burgers van Aruba, Curaçao, Bonaire, Sint Maarten, Saba en Statia worden opgeroepen om na te denken over nieuwe wetgeving.

Uit de reacties wordt vervolgens een selectie gemaakt. Enkele inzendingen worden uitgewerkt tot een conceptwetsvoorstel en aangeboden aan het parlement.

Twitter
Via de Twitteraccount van AJV (@ant_juristen) zijn er de afgelopen weken verschillende wetsvoorstellen gedaan. Tot nu toe hebben de meeste voorstellen betrekking op het milieu, veilig verkeer,misdaad en straf. Een enkeling is van mening dat er geen behoefte is aan nieuwe wetgeving, maar handhaving van de bestaande, meldt de AJV.

Inzendingen
Iedereen kan meedoen aan de crowdsourcing en een voorstel indienen via Twitter (@ant_juristen) of door een email te verzenden naar antilliaansejuristenvereniging@gmail.com. Dit kan tot eind februari.

15 reacties op “AJV doet oproep aan volk voor ideeën nieuwe wetten”

 1. Proposishon pa Lei #34:
  @nardycramm ‘Qui Tam-procedures voor Klokkenluiders: namens de overheid fraudeurs civielrechtelijk aanspreken’
  en.wikipedia.org/wiki/Qui_tam

 2. @Advocaatje, Norbert George is geen Klokkenluider maar een politieke salamander.

  In my opinion of course 😉

 3. @Nardy, Misschien kan Klokkenluider Norbert George een gedeelte van zijn salaris van 15.000 dat hij per maand pakt met thuiszitten aan je cause doneren!

 4. Ik stel een Klokkenluiders-wetgeving voor: Qui Tam.

  Qui Tam – Klokkenluiders – procedures worden momenteel in Australie, Nieuw Zeeland, Canada, in de UK, Ierland, USA en Canada uiterst succesvol gebezigd.

  Klokkenluiders die de taak op zich neemt namens de overheid fraudeurs civielrechterlijk te vervolgen, kunnen rekenen op een beloning van 15% tot 30% voor de gouden tip tegemoet zien bij een succesvolle privaatrechterlijke vervolging.

  Dit particuliere opsporings- en vervolgingsbevoegdheid wordt pas toegestaan na aangifte bij het OM die 3 maanden de tijd krijgt te onderzoeken en te vervolgen. Doet zij dit niet, is het aan de Klokkenluider een advocatenkantoor te vinden om een Qui Tam procedure aan te spannen, en de kosten en belonging te delen.

  Ook voor Curacao is het Qui tam-mechanisme de moeite van het overwegen waard.

  Dus niet wachten op politie of OM voor strafvervolging, geen jarenlange ambtelijke onderzoeken en ondoorgrondelijke sepots. Geen slopende parlementaire enquêtes, maar gewoon een keiharde privaatrechtelijke procedures voor de civiele rechter.

  Voorbeelden van Qui Tam procedures, geïnitieerd door particulieren/bedrijven namens de overheid:
  • Contract fraude (leasingscontracten, huurcontracten, adviseur en consultancy-contracten etc)
  • Bouw fraude (wegen, gebouwen, project-ontwikkeling)
  • Vergunningen fraude
  • Ziektekosten en medische fraude (bv SVB en BZV bijvoorbeeld)
  • Handelen met voorkennis (bv overheidsterrein-aankopen, aandelen etc)
  • Belasting fraude (bv inkomsten-, winst- en onroerendgoed belasting)
  • Subsidie fraude (bv van Korpodeko, geleende gelden uit APNA fondsen etc)
  In de US hebben dergelijke procedures de overhead in totaal 13,7 miljard dollar opgeleverd en er is 2,2 miljard dollar aan beloningen uitgekeerd. Uit onderzoek blijkt dat van deze wetgeving een sterk afschrikwekkende en regulerende anti-corruptie werking uit te gaan.

  Curacao zou veel baat bij bij een Qui Tam-wetgeving hebben. Het kost het ontwerpen van een wetgeving, het ontlast het OM en de kosten worden doorgaans gedragen door Klokkenluiders danwel hun advocaatkantoren.

 5. Proposishon pa Lei #33:
  Tuna (via @versgeperst):
  ‘Ik roep op tot een wet die tot de toepassing van de reeds bestaande wetten verplicht.’

 6. Wanneer luistert de politiek naar soms hele goede adviezen van het volk? Tuna slaat de spijker op z’n kop.

 7. Wetten worden gemaakt, omdat de meerderheid dat nodig vindt, niet omdat iemand een ideetje heeft. Idioot plan.

 8. Zolang bestaande wetten bij alnge na niet worden nageleefd, is dit een “zand-in-de-ogen-operatie”. Slaap zacht en droom verder!

 9. Ze bedoelen met die Antilliaanse Juristen toch niet mensen die rollebollend over het Wilhelmina plein gaan zoals ene Sulveran en Peterson hè ?

 10. Ja Tuna dat is zo, persoonlijk spreek ik me uit om per omgaande een milieu wetgeving te accorderen, zijn ze al jaren mee bezig maar schijnt nog steeds in één of andere lade te liggen en met dat “daar liggen” maken onze juristen/politici ons toch het lachertje van het Koninkrijk !

 11. Fantastisch initiatief van AJV!
  Succes ermee!

 12. Ik zou Amerikaanse wetten kopiëeren. Oog om oog en tand om tand.

 13. Gerrit de Raaf die weet er nog wel een paar, te beginnen met zijn Reforma . puf klap boem gooi maar in mijn schoen.

 14. En schaar me in deze volledig achter Tuna 🙂

 15. Ik roep op tot het maken van een wet die de toepassing van de reeds bestaande wetten verplicht. Dan zijn we al een heel eind op de goede weg.